Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-03@03:19:29 GMT

«زیر چتر لبخند» اگر آتشی روشن کند موفق است

تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۳۷۸۱۷

مریم جلالی، داور این جشنواره درباره زیر چتر لبخند به جام‌جم می‌گوید: جشنواره‌ها اصولا براساس اهداف فرهنگی طراحی می‌شوند، بعضی از آنها در راستای موضوعی، ساختار و برخی در حوزه یافتن استعدادهای خاص تعریف می‌شوند. ما در حوزه طنز به‌رغم این‌که سرمایه‌های فوق‌العاده‌ای در ادبیات و پیشینه فرهنگی داریم، چون طنز و فانتزی با روحیه ایرانی مطابقت دارد و مقداری در آن دچار کلیشه و تکرار شده‌ایم، این جشنواره به ما کمک می‌کند با رویکردهای تازه در حوزه ساختارهایی با موضوع طنز و کارکرد‌های تازه‌ای در حوزه تأثیر‌گذاری، مخاطب پیدا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه می‌دهد: این جشنواره فرصتی است برای این‌که زیر چتر فضای طنز و موضوع طنز تجربه‌های جدیدی در حوزه ساختاری، گروه‌های برنامه‌سازی و در حوزه مخاطب پیدا کنیم و این خیلی میمون و مبارک است، چون در یک فضای رقابتی ،کلیشه‌ها و روتین‌های آنتن شکسته می‌شود و می‌توانیم ‏خلاقیت‌های خاص با زاویه دید‌های تازه ، کارکردها و رویکرد نو ببینیم.

جلالی درباره کاربرد طنز در رادیو بیان می‌کند: وقتی می‌گوییم طنز، باید درباره مفهوم آن و دایره معنایی که ایجاد می‌کند به قطعیت رسیده باشد. از گفتن طنز گاهی منظور‌های متفاوتی داریم مثل شادی ، فانتزی، شیرین کلامی و...که تمام آنها سطوح و طیف‌های معنایی طنز قلمداد می‌شوند، ولی چیزی که مناسب رسانه است و کاربرد دارد، طنز پیش‌برنده است و زاویه دید و ادراک جدیدی رهنمون می‌کند.
وی می‌افزاید: در این موقعیت حساس، جشنواره کمک می‌کند این ساختاری که ریشه در فرهنگ ما دارد و در ظرف رادیو هم به قشنگی می‌نشیند، بتوانیم از آن استفاده کنیم. یکی از ضروری‌ترین سیاست‌های فرهنگی توجه به حوزه طنز و فانتزی است، مضافا در دوره‌ای که فشارها زیاد می‌شود، طنز یک مفر فوق‌العاده و راه فرافکنی و مقاوم‌سازی در برابر مشکلات است که در هر سه حوزه سیاستگذاری، کارشناسی و مخاطب کارکرد دارد.

داور جشنواره زیر چتر لبخند درباره آثار رسیده در بخش حرفه‌ای می‌گوید: در بخش حرفه‌ای برنامه‌سازان فرصت خیلی کمی داشتند. فکر می‌کنم برنامه‌های روی آنتن را برای جشنواره ارسال کردند و این یک فرصت استثنایی بود، زیرا ما عملکرد واقعی را بررسی کردیم . آثار رسیده برنامه‌های جشنواره‌سازی نبودند که فقط برای جشنواره ساخته شده باشند و مؤلفه‌های آنتن را فراموش کرده باشند.

وی عنوان می‌کند: چیزی که در واقع من شنیدم گاهی رگه‌های فوق‌العاده خلاقیت در آن دیده می‌شد ولی باید حواس‌مان باشد کلیشه‌های رایج و گذشته پرافتخاری که باید زیربنای کارهای ما باشد تا به تکرار گذشته مشغول شویم. باید بتوانیم درخت طنزی را که از گذشته دور‌ در ادبیات ما ریشه دارد هر روز آن را به روز و نوآوری کنیم و مقتضیات روز را برای آن در نظر بگیریم. چون سلیقه مخاطب هر روز بالا می‌رود مضاف بر این‌که امروزه ما رقبای فوق‌العاده‌ای در فضای مجازی داریم و رادیو به عنوان یک رسانه شنیداری که مبتنی بر متن و گفتار است در عرصه طنز باید کمی نوآورتر و خلاقانه‌تر عمل کند و نخبگان بیشتری را در این عرصه جذب کند و پرورش دهد که ما دچار طنز آدامسی نشویم، مثل موضوع‌های تکراری ثروتمند و فقیر، مادرشوهر، خواهرشوهر و... ما باید به یک دایره معنایی جدید برسیم.

برنامه ساز قدیمی رسانه درباره کمبودها و نواقص آثار رسیده به جشنواره توضیح می‌دهد: فکر می‌کنم در ساختار‌ها مقداری دست به عصا و محافظه‌کارانه رفتار می‌کنیم. وقتی می‌گوییم برنامه طنز، همه سراغ نمایش و تیپ گرفتن می‌روند و ساختار‌های جدید را در عرصه طنز کمتر می‌بینیم. مثل ساختار مستند و برنامه‌های گفتار محور، اغلب وارد حوزه نمایشی و نمایش طنز می‌شویم، چون نمایش ذات آن تصنعی است مقداری از حالت واقعی خارج می‌شویم، گرچه در آثار رسیده، برنامه‌های صمیمی و روانی داشتیم که با یک رویکرد ساده و جذاب مفهوم اصلی را بیان می‌کردند ولی فکر می‌کنم ما در عرصه فرم می‌توانیم نوآورتر نگاه و
عمل کنیم.

مریم جلالی درباره آثار رسیده به بخش مردمی جشنواره زیر چتر لبخند می‌افزاید: آثار رسیده در این بخش خیلی خوب بود. واقعا نمی‌توانم برای بخش حرفه‌ای و مردمی تمایز قائل شوم، البته برخی فوت‌های کوزه‌گری در آثار بخش حرفه‌ای دیده شد که نتیجه تجربه بود.

وی بیان می‌کند: با رشد شبکه‌های اجتماعی و از بین رفتن انحصار فناوری ما شاهد برنامه‌های مردمی خیلی خوش ساخت بودیم و رسانه به این سمت حرکت می‌کند که کاربر مردمی داشته باشد که خودشان می‌توانند تولید محتوا کنند. بخش مردمی چیزی از حرفه‌ای کم نداشت و فقط شاید ضلع سیاستگذاری‌اش کمتر مورد توجه قرار گرفته شده بود وساختار‌های استفاده شده در این بخش ساده‌تر، روان‌تر و برخی اوقات دلچسب‌تر از ساختارهای پیچیده بخش حرفه‌ای بود.

معصومه سلیمانی/رسانه روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: مریم جلالی رادیو صبا زیر چتر لبخند بخش حرفه ای فوق العاده آثار رسیده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۳۷۸۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری

به گزارش خبرنگار مهر، آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» صبح چهارشنبه با حضور سیدرضا علوی نویسنده کتاب، رسول آفتابی روایتگر اثر، موسی غیور منتقد کتاب، اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و جمعی از علاقمندان به حوزه ادبیات پایداری در تالار نخجوانی کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.

اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در این آیین با بیان اینکه کتابهای حوزه دفاع و پایداری به عنوان یک گونه ادبی، بسیاری از آثار ممتاز معاصر را در برگرفته است گفت: این آثار علاوه بر غنای ادبی و فرهنگی که درخود دارد باعث تاثیرگذاری بر روی آحاد جامعه، برای حراست هر چه بیشتر از وطن و میهن خود می شود.

بابایی با تاکید بر اهتمام جدی نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای حمایت از آثار حوزه ادبیات پایداری افزود: سعی داریم با برگزاری برنامه های ترویجی مانند رونمایی و نقد و بررسی کتاب های نگارش شده در موضوع هشت سال دفاع مقدس به ویژه بیوگرافی ها و اتوبیوگرافی های تالیف شده در زمینه سیره زندگی رزمندگان منش زندگی ساده و مبتنی بر اسلام ناب آنها را به نسل جوان و نوجوان منتقل نماییم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد کتاب «لبخند آفتابی» اظهار داشت: یکی از مهمترین نقاط قوت کتاب در این است که هم نویسنده و هم راوی با نگاهی آمیخته به طنر کوشش کرده اند با زبانی ساده و بدون کلیشه جریان های تلخ و شیرین و مفاهیم والای ایثار را در زندگی روزمره رزمندگان هشت سال دفاع مقدس به نمایش درآورند.

موسی غیور نویسنده، پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری در آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» گفت: وجه تمایز جنگ تحمیلی با دیگر جنگ های رخ داده در طول تاریخ این است که: جنگ ما دفاعی با محوریت مردم بود و تمام نیروهایی که جنگ را اداره کرده اند مردم عادی و از بطن جامعه بودند بنابراین بعد از پایان جنگ همه رزمندگان در یک نقطه اشتراک یافتند که باید لحظات ناب و زیبایی های دفاع مقدس را برای آنهایی که آن جو را ندیده و حس نکرده اند ترسیم و روایت نمایند.

غیور در بخش دیگری از سخنان خود به آسیب های متوجه ادبیات پایداری و خاطره گویی از دفاع مقدس پرداخته و بی توجهی به اقتصاد نشر، سفارشی سازی تدوین و نگارش کتاب در این حوزه، ایجاد مسائل و مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بعد از جنگ تحمیلی که به معویات جنگ آسیب زده اند و یکسان سازی تیپ های شخصیتی از همه رزمندگان در آثار مربوط به حوزه ادبیات پایداری را از آن جمله از آسیب ها مطرح کرد.

این پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری استفاده از کاغذ مناسب، عکسهای رنگی، دورنگ بودن متن نوشتاری کتاب و صفحه آرایی زیبا را از جمله نقاط قوت ظاهری کتاب برشمرده و توجه به سلوک و ارتباطات انسانی به جای حادثه محور بودن داستان، بی تکلفی و دور بودن نویسنده و راوی از ریا و نمایش، عدم وجود محتوای زائد، حشو و تکراری در کتاب، ترجمه فارسی روان و سلیس خاطرات اغل ترکی آمیخته به طنز و فکاهیات را از جمله نقاط قوت محتوای این کتاب عنوان کرد.

رسول آفتابی راوی کتاب نیز در این نشست هدف از بیان خاطرات گردآوری شده در کتاب را گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و هم رزمان دفاع و ثبت در صفحات درخشان تاریخ مقاومت و دفاع ملی دانسته افزود: خاطره گویی کردم تا من هم به نوبه خود بتوانم سهمی در بازگویی و بازخوانی رشادت ها و معنویت ها و مردانگی های رزمندگان با اخلاص اسلام را بیان نمایم.

سیدرضا علوی نویسنده کتاب نیز در پایان این آیین با بیان خلاصه ای از مراحل و سیر تدوین کتاب «لبخند آفتابی» و دلایل انتخاب رسول آفتابی برای نگارش خاطرات وی گفت: با شنیدن نام برخی افراد ناخود آگاه لبخند بر لبان آدمی می نشیند. این افراد اشخاصی خوش مشرب با روحیه طنز پرداز بذله گو نیک اندیش و خیرخواه هستند. در طول تاریخ دفاع مقدس با توجه به موقعیت و شرایط جنگ نیاز به افرادی مانند رسول آفتابی بود که با بذله گویی طنز پردازی و نکته سنجی های خود روحیه رزمندگان را غرق در نشاط کنند. احتیاج ذاتی انسانها به شاد بودن افرادی را در دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس وادار به بذله گویی ها و شوخی با موقعیت موجود در نبرد می کرد. طنز پردازی آنی و بذله گویی این رزمندگان در زمانهای سخت پیکار و رودررویی با دشمن مهاجم و متجاوز به داد رزمندگان می رسید.

کد خبر 6093796

دیگر خبرها

  • فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است / تعداد شاگردان استادی که ۱۰۰ شاگرد داشت به ۱۰ نفر رسیده / مراجع و رهبری به این مسائل توجه کنند
  • آیت‌الله فاضل لنکرانی: «امید» در میان اساتید حوزه در حال از بین رفتن است/ تعداد شاگردان استادی که سالیانی 100 شاگرد داشت به 10 نفر رسیده! حدود 150 استاد در سال گذشته تدریس داشتند، اما در سال جاری تا 2 ماه از تدریس محروم بودند
  • برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق تربیت نسل آینده است
  • برگزاری جشنواره‌های ویژه گردشگری در اردبیل برنامه‌ریزی می‌شود
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • از حسرت کودکان نیازمند تا لبخند گرمابخش یک معلم
  • ۷۷ درصد از مستاجران تهرانی موفق به دریافت تسهیلات ودیعه مسکن شدند
  • سید محمد خاتمی: تورم به سطح نگران کننده‌ای رسیده است
  • سید محمد خاتمی: تورم به سطح فوق العاده نگران کننده ای رسیده است /نباید با ذهنیت‌های بسته به سراغ امور پیچیده کشور رفت
  • توزیع 180 بسته لبخند مادری در خراسان جنوبی