Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-05@20:42:52 GMT

دُرشتی بر سالمندان!

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۴۴۹۱۱

دُرشتی بر سالمندان!

خشونت علیه والدین یکی از انواع خشونت‌های خانگی محسوب می‌شود.

«والدآزاری» گرچه اصطلاحی است که این روزها بیش از گذشته آن را می‌شنویم؛ اما پدیده تازه‌ای نیست. در باب ششم گلستان (در ضعف پیری) این حکایت را خوانده‌ایم: «وقتی به جهل جوانی بانگ بر مادر زدم دل‌آزرده به کُنجی نشست و گریان همی گفت: مگر خُردی فراموش کردی که درشتی می‌کنی؟»

بر اساس آمارهای غیررسمی، هر ساله از بین ۶۰نفر سالمند حدود ۶نفر مورد آزار قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینکه والدآزاری یا سالمندآزاری ریشه در چه عواملی دارد و چگونه باید آن را از میان برد، پرسش‌هایی است که کارشناسان در گفت‌وگو با ما به آن‌ها پاسخ گفته‌اند.

والدآزاری عاطفی بیشتر شیوع دارد

فربد فدایی، استاد بازنشسته روان‌پزشکی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در پاسخ به قدس می‌گوید: به دلیل آنکه این نوع خشونت که بیشتر از سوی نوجوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله انجام می‌شود معمولاً توسط پدر و مادرها پنهان می‌ماند، آمار و اطلاعات دقیقی از گستره آن در کشور وجود ندارد؛ اما گویا این موضوع در حال افزایش است.

وی سپس به ابعاد پدیده یاد شده می‌پردازد و می‌گوید: والدآزاری وجوه گوناگون دارد؛ جسمی، عاطفی و مالی. شایع‌ترین آن والد آزاری عاطفی است که به صورت بی‌توجهی به پدر و مادر، بی‌مهری به آنان، شرکت ندادن والدین در بحث‌ها و تصمیم‌گیری‌های خانوادگی، سرنزدن به والدین، محروم کردنشان از دیدار نوه‌های خود و شرکت ندادن پدر و مادر در میهمانی‌های خانوادگی دیده می‌شود. متأسفانه گاه والدآزاری جنبه جسمی به خود می‌گیرد؛ مثلاً گاهی ضرب و جرح پدر و مادر به دلیل عدم کنترل ادار و مدفوع اتفاق می‌افتد. محروم کردن والد سالمند از نیازهای تغذیه‌ای و بی‌توجهی به نیازهای پزشکی آنان نیز از دیگر مصادیق والدآزاری جسمی است. 

فدایی با ابراز تأسف از افزایش نسبتاً زیاد شیوع والدآزاری مالی، می‌افزاید: فرزندان ممکن است به صورت‌های گوناگون در دارایی و اموال پدر و مادر دخل و تصرف کنند، مثلاً والدین را مجبور به دادن وکالت در مورد دارایی‌های خود کنند، از حساب‌های بانکی آنان پول برداشت کنند و به طور کلی از ضعف و ناتوانی والد برای سوءاستفاده مالی بهره بگیرند.

وی با تأکید بر اینکه مخارج درمان برای سالمندان که بودجه ضعیفی دارند بسیار بالاست، می‌افزاید: دلیل این موضوع هم این است که بیمه‌ها بخش اندکی از مخارج درمانی را می‌پردازند در حالی‌که باید تمام مخارج را تقبل کنند.

فدایی به پیامدهای والدآزاری و راه‌های کاهش این آسیب می‌پردازد و می‌گوید: والدآزاری و کنار گذاشتن او موجب گسیختگی نسلی می‌شود. پدربزرگ و مادربزرگ رابط ارزش‌های سنتی هویت و فرهنگ جامعه هستند. تأمین معاش آن‌ها، برآوردن رایگان نیازهای درمانیشان، فراهم کردن مراکزی که سالمندان از صبح تا شب در آنجا مشغول کارهای مورد علاقه خود یا سرگرمی و ورزش باشند و امکان ارتباط با دیگر سالمندان را داشته باشند و حمایت حقوقی از آنان می‌تواند نویدبخش دوران سالمندی رضایت‌بخش برای آنان باشد.

خیلی وقت‌ها فرزندان نمی‌دانند 

اما فاطمه قاسم‌زاده، روان‌شناس کودک و خانواده، والدآزاری را در جامعه ایران چندان گسترده ارزیابی نمی‌کند و به قدس می‌گوید: ما هم با کودک‌آزاری و هم والدآزاری روبه‌رو هستیم. به عبارت دیگر والدینی داریم که به دلایل مختلف موجب آزار فرزندان می‌شوند و همچنین پسران و دخترانی که پدر ان و مادرانشان را مورد آزار قرار می‌دهند. 

وی عوامل شخصی، اقتصادی و اجتماعی را در والدآزاری دخیل می‌داند و می‌گوید: برای مثال کودکانی که از سوی والدین مورد آزار قرار می‌گیرند وقتی به سن نوجوانی و جوانی می‌رسند بیشتر سبب آزار پدر و مادرشان می‌شوند یا فقر در خانواده خود دلیلی مهم برای آزار افراد است، خواه این آزار از سوی والدین به کودکان باشد یا برعکس. 

قاسم‌زاده در خصوص روند والدآزاری در کشور می‌گوید: این مشکل را بیشتر تفاوت دو نسل می‌دانم چون دو طرف اطلاعی از نگرش‌ها و رفتارهای یکدیگر ندارند و این موضوع موجب ناراحتی و مانع زندگی صلح‌جویانه بین آن‌ها می‌شود. یعنی خیلی وقت‌ها بچه‌ها نمی‌دانند این رفتارشان موجب آزار والدینشان می‌شود و به آن‌ها آسیب می‌رسانند.

 این روان‌شناس در پاسخ به اینکه چرا در بین گروه‌های سنی، نوجوانان و جوانان بیشترین والدآزاری را دارند، می‌گوید: نوجوانی دوره بحرانی و گذار است و همان‌طور که دوره گذار برای هر جامعه‌ای سخت‌تر است دوران گذار عمر انسان هم نوجوانی است که خیلی سخت است. در این دوره سنی یکسری مسائل جدید مثل دوره بلوغ و فشارهای جسمی، روحی و... در زندگی فرد پیش می‌آید که قبلاً تجربه‌اش را نداشته و راه‌های کاهش این فشارها را نمی‌داند چون یاد نگرفته است. بنابراین نه تنها خشونت علیه والدین بلکه خیلی از رفتارهای منفی دیگر در سنین نوجوانی و جوانی بروز می‌کند.

وی می‌افزاید: افراد برای اینکه در دوره نوجوانی و جوانی به تعادل رفتاری برسند نیازمند دریافت کمک‌های آموزشی هستند، این درحالی است که بسیاری از والدین رفتار درست با نوجوان را نمی‌دانند چون آن را نیاموخته‌اند. بارها دیده‌ام علت درگیری والدین با فرزندان، خود پدران و مادران بوده‌اند. گاهی اوقات نحوه پرسیدن از بچه‌ها یا چگونگی پاسخ به مسائل و مشکلات آنان را نمی‌دانند. پدر و مادر یا فرزند خوب بودن آموختنی است و برای این منظور نیز باید در نظام آموزشی کشور، برنامه‌های آموزشی چگونگی رفتار با یکدیگر را داشته باشیم.

قاسم‌زاده در خصوص راهکارهای کاهش خشونت علیه والدین از سوی فرزندان هم می‌گوید: برای کاهش این آسیب باید دلایل بروز آن را از بین ببریم. مثلاً فقر را در بین خانواده‌ها کاهش دهیم؛ چون اثرات فقر اقتصادی در همه آسیب‌های اجتماعی دیده می‌شود. علاوه بر این باید رفتار با یکدیگر را نیز آموزش داد و موضوع سوم هم به ساختارهای اجتماعی برمی‌گردد. یعنی هرقدر در جامعه آرامش برقرار باشد و افراد بیشتر با هم تعامل داشته و مهربان و شاد باشند، آن جامعه آرام‌تر است و هرچه جامعه آرام‌تر باشد افراد هم احساس آرامش می‌کنند و کمتر رفتارهای خشونت‌آمیز از خود بروز می‌دهند. 

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: پدیده سالمندآزاری خشونت پدر و مادر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۴۴۹۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکومت نظامی شهر فرانسوی برای جوانان

نیس فرانسه برای مهار خشونت و بی‌نظمی در میان جوانان، قوانین منع رفت‌وآمد بین ساعات 11 تا 6 صبح را اعمال کرده است و در صورت مشاهده این افراد، والدین جریمه می‌شوند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، شهر نیس فرانسه رسماً منع رفت و آمد را برای کودکان زیر ۱۳ سال اعمال کرده است که از ساعت ۱۱ شب تا ۶ صبح اعمال می‌شود. در بعضی مناطق، این اقدام حتی برای افراد زیر ۱۶ سال نیز اعمال خواهد شد. منع آمد و شد در طول دوره تابستان با هدف جلوگیری از بزهکاری نوجوانان و افزایش امنیت عمومی اجرا خواهد شد.

این تصمیم به این معناست که افراد زیر این محدودیت‌های سنی در صورت همراه نداشتن بزرگسالان نمی‌توانند در مکان‌های عمومی حضور داشته باشند. اگر مشخص شود که آنها مقررات منع آمد و شد را نقض می‌کنند، ممکن است کودکان توسط پلیس بازداشت و به خانه هدایت شوند و والدین آنها باید تا ۱۵۰ یورو جریمه بپردازند.

این اقدام تا حدودی چالش‌برانگیز تلقی می‌شود و اکنون به بحث داغ برای سیاستمداران تبدیل شده است. کریستین استروسی، شهردار نیس، در یک بیانیه مطبوعاتی گفت که اعلام چنین مقررات منع آمد و شد مایه تأسف است زیرا باعث می‌شود دولت مسئولیت‌های والدین را بر عهده بگیرد.

سیاستمداران چپ فرانسه استدلال می‌کنند که این فقط یک «سیاست ظاهری» است و مقامات باید در عوض روی کمک به والدین مجرد تمرکز کنند تا ریشه‌های اجتماعی این موضوع را برطرف کنند.

منع رفت و آمد جوانان در نیس امر جدیدی نیست. این اقدام قبلاً بین سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۲۰ لازم‌الاجرا بود و به گفته شهردار مؤثر بوده است، اگرچه هنوز مخالفان زیادی دارد.

آمارها نشان می‌دهد که افراد زیر ۱۳ سال تنها ۲ درصد از حملات و یک درصد سرقت‌ها را مرتکب می‌شوند که کارآمدی چنین مقررات منع آمد و شد را در بهبود وضعیت کلی امنیتی زیر سوال می‌برد.

کد خبر 750434

دیگر خبرها

  • تلاش برای آزار روحی دانشجویان حامی فلسطین
  • جزئیات جدید از پیدا شدن دختر صحرا؛ پشت‌پرده دزدیده شدن «یسنا» فاش شد!
  • سالمندان مبتلا به فشار خون بالا چه بخورند؟
  • والدین ثبت‌نام کُتب درسی را تا ۲۵ اردیبهشت انجام دهند
  • بحران کاریزما در پرسپولیس؟ | اتفاق آـزار دهنده در بازی با سپاهان
  • بیش از ۱۷هزار سالمند تحت حمایت کمیته امداد خراسان‌ جنوبی
  • والدین دارای نوآموز بخوانند
  • حکومت نظامی شهر فرانسوی برای جوانان
  • روضه| آزار و اذیت‌هایی که بر امام صادق(ع) روا داشتند+صوت
  • تشکیل کمپین آموزشی و مراقبتی‌های بهداشتی سالمندان در آبادان