Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@06:57:15 GMT

اکسپوی شکست‌خورده

تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۵۹۹۲۷

اکسپوی شکست‌خورده

اکسپوی۲۰۲۰ دبی با یک‌سال تاخیر به‌علت شیوع ویروس کرونا، در سایه اما و اگرهای برگزاری یا عدم برگزاری در سه‌ماهه آخر سال۲۰۲۱ فعالیت خود را آغاز کرد؛ تاخیری که اگر اتفاق نمی‌افتاد می‌توانست موجب شود ایران شانس حضور در اولین اکسپوی خاورمیانه در نزدیک‌ترین کشور به‌خود را از دست بدهد. امارات‌متحده‌عربی در رقابت با روسیه، برزیل و ترکیه در سال۲۰۱۳ برنده امتیاز میزبانی این رویداد جهانی با قدمت ۱۷۰ساله شد و براساس آمار و اطلاعات اعلام‌شده برای برگزاری شایسته این رویداد حدود ۷میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران با سابقه حضور از اولین دوره برگزاری اکسپوی لندن در۱۸۵۲، برای یازدهمین‌بار در این رویداد مشارکت کرد و برای دومین‌بار پس از اکسپوی میلان با تحویل‌گرفتن زمین نمایشگاهی از میزبان نسبت به ساخت پاویون یا همان نمایشگاه خود اقدام کرد. انتظار می‌رفت ایران با تکیه‌بر تجربیات گذشته خود بتواند در قامت کشوری با تمدن چندهزارساله با استفاده از مولفه‌های منحصربه‌فرد فرهنگ و هنر خود، در قالبی نوین پیشرفت‌های شگرف پس از انقلاب اسلامی را به نمایش بگذارد. در این نوشتار برآنیم تا با نگاهی کلی به اکسپوی۲۰۲۰، پاویون جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار دهیم.

  اکسپوی شکست‌خورده

امارات‌متحده‌عربی ۴۳۷هکتار زمین را برای ساخت محوطه اکسپوی۲۰۲۰ دراختیار طراحان برتر دنیا گذاشت و زیرساخت‌های لازم ازجمله آب و برق را برای بزرگ‌ترین پنج‌سالانه فرهنگی دنیا فراهم آورد تا پیش‌بینی‌های خود برای تبدیل دبی به مرکز توریسم و تسریع رشد اقتصادی کشورش را محقق کند؛ هرچند ویروس کرونا مانع از افتتاح و برگزاری به‌موقع المپیک فرهنگ، تاریخ و آموزش شد. برگزاری این رویداد جهانی در امارات درحالی انجام شد که بسیاری درباره زمان برگزاری آن ابراز تردید کردند. با این‌حال صنعت توریسم امارات که به‌علت همه‌گیری کووید-۱۹ لطمه بزرگی خورده بود، برگزاری این جشنواره را به چشم یک معجزه برای رهایی از رکود بزرگ اقتصادی دید و با نگاه به پیش‌بینی‌های درآمد ۳۳میلیارد دلاری از برگزاری اکسپوی۲۰۲۰، این رویداد را برگزار کرد. اگرچه پیش‌بینی‌های مقامات امارات، بازدید ۲۵ تا ۳۰میلیون نفر از این برنامه جهانی را تخمین می‌زدند اما تا همین امروز تنها با ۱۵میلیون بازدید نیمی از انتظار آنها به‌وقوع پیوسته است.

عدم استقبال از اکسپو تا آنجا پیش رفت که قیمت بلیت یک‌روزه که ۹۵درهم اعلام شده بود به یک‌ماهه با ۹۵درهم تغییر یافت و به‌علت عدم استقبال دوباره مخاطبان، قیمت بلیت دوماهه به ۵۰درهم کاهش داده شد. توزیع بلیت رایگان در مبادی و ورودی بین بازدیدکنندگان در اواسط ژانویه تا آغاز فوریه و اعلام چندروز بازدید رایگان از اکسپو، سیاست‌هایی بود که برگزارکنندگان برای افزایش مخاطب اتخاذ کردند؛ هرچند این سیاست‌ها هم تاثیر چندانی در آمار و ارقام تعداد بازدید نداشت.

همه‌گیری سویه جدید کرونا (اُمکیرون) نیز مزید بر علت شد تا مانند المپیک ژاپن، بزرگ‌ترین پلتفرم فرهنگی ملل نتواند توفیقی در نزدیک شدن به آمارهای پیش‌بینی‌شده مخاطب را به‌دست آورد. برگزاری کنسرت‌های رایگان با حضور ستاره‌های موسیقی جهان هم نتوانست بر ترس از ابتلا به کرونا غلبه کند و بار دیگر تلاش‌های امارات برای جذب مخاطب به شکست انجامید. بخش عمده زیرساخت‌ها ازجمله پارکینگ‌ها، انبارها و آپارتمان‌های تعبیه‌شده در دهکده اکسپو بلااستفاده مانده و در بهترین حالت تنها ۵۰درصد آنها مورد استفاده قرار گرفته است.

 ازسوی دیگر فشارهای گروه‌های مردم‌نهاد و حقوق بشر برای بایکوت این مراسم در امارات‌متحده نیز بی‌تاثیر نبود. تنها چندماه مانده به برگزاری مراسم اکسپو در سال۲۰۲۰ بود که حساسیت‌های کشورهای اروپایی به‌علت فشار امارات بر کارگران مهاجر در رسانه‌ها و افکارعمومی مطرح شد و به‌دنبال آن کمپین‌های بسیاری علیه امارات به‌خاطر عدم رعایت حقوق زنان و کارگران و همچنین نقش آنها در حملات به یمن برای بایکوت اکسپوی۲۰۲۰ شکل گرفت که اینها نیز در میزان بازدید و توجه توریست‌ها به این نمایشگاه تاثیرگذار بود.

بالطبع نمایشگاه‌ها و برنامه‌های ارائه‌شده توسط کشورها نیز نتوانست با اهداف از پیش ‌تعیین‌شده در تعداد مخاطب موفق باشد و برخی کشورها پس از ماه ژانویه، خدمات خود را به‌صورت حداقلی به بازدیدکنندگان ارائه کردند. بارش‌های بی‌سابقه و آسیب‌دیدن تعداد زیادی از پاویون‌ها که برای شرایط آب‌وهوایی معمول امارات طراحی و ساخته نشده بودند، منجر به تعطیلی ۱۰روزه برخی از آنها جهت تعمیرات شد. گردش اقتصادی پاویون بخش‌های تجاری کشورها نیز باعث شد ادامه برخی فعالیت‌ها برای آنها به‌صرفه نباشد.

با این تفاصیل مراسم جهانی امسال به‌صورت دومینووار شکست‌های مختلف را تجربه کرد و می‌توان گفت «اکسپوی شکست‌خورده» اصطلاحی دقیق برای توصیف اکسپوی۲۰۲۰ دبی باشد.

  پاویون ایران؛ بایدها و نبایدها

پاویون ایران که به‌لحاظ موقعیت جزء ۸ محل برتر پاویون کشورها در اکسپو است، در ابتدای بخش پویایی (Mobility)  و در مقابل ساختمان «سه‌پَرِ پویایی»، نتوانست از نظر جذب مخاطب موفق عمل کند. اولین علت می‌تواند طراحی غیریکپارچه پاویون باشد که برخلاف شعار اکسپو یعنی «اتصال ذهن‌ها و خلق آینده»، مفهوم «عدم اتصال» را متبادر می‌کرد.

درحالی که اکثر نمایشگاه‌های برپاشده توسط کشورهای دیگر با نگاه روبه‌آینده ساخته شده بودند؛ طراحی نمایشگاه ایران با نگاه کاملا «رو به گذشته»، بدون بهره‌گیری از هرگونه نماد و المان‌های تاریخی، گردشگری و معماری معرف فرهنگ و هنر ایرانی ساخته شده بود. برای مثال تنها ویژگی بهره‌گیری شده از نمادهای ایران به‌کارگیری درختان نخل مقابل غرفه ایران بود؛ اگرچه درخت نخل نقش مهمی در هنر ایران باستان دارد اما تنها معرف تاریخ و توسعه نیست و در طراحی پاویون ایران به‌شدت جای خالی اقوام مختلف ساکن ایران که به‌شکل یکپارچه زیر پرچم جمهوری اسلامی حضور داشته و در امنیت، پیشرفت و توسعه ایران سهم دارند، احساس می‌شد.

هرچند طراحی یکی از مشکلات نمایشگاه ایران است، اما مساله فراتر از آن بود و محتوا که باید برای بازدیدکنندگان جذابیت ایجاد می‌کرد در مقایسه با دستاوردهای جمهوری اسلامی تقریبا ناامیدکننده بود. به‌طور معمول هر پاویون از پنج بخش گردشگری، فرهنگ‌وهنر، صنعت‌ومعدن، فناوری‌وتکنولوژی و تجارت تشکیل می‌شود؛ قوت طراحی و ارائه بخش تجاری ایران درمقابل کاستی محتوا در دیگر بخش‌ها به‌شدت به چشم می‌آمد و درحالی که بخش‌های دیگر هیچ جاذبه‌ای برای مراجعه‌کنندگان ایجاد نمی‌کرد، این تنها بخش تجاری بود که برای مخاطب برجسته می‌شد، تا حدی که رسانه‌ها بیان کردند فروش محصولات به‌جای ارائه تکنولوژی، در دستورکار ایران است.

اگرچه ویژه‌برنامه‌ها و پرفورمنس‌های برگزارشده توسط پاویون کشورها یکی از عوامل کلیدی برای جذب مخاطب بود؛ شاهد آن بودیم که برنامه‌های اجراشده توسط نمایشگاه ایران موفق نشد به‌طور چشمگیری اثری بر جذب بازدیدکننده داشته باشد. برخلاف سایر کشورها که مخاطبان را یک‌به‌یک برای ارائه محصولات و دستاوردهای خود همراهی می‌کردند و توجه آنها را متوجه زوایای مختلف کشورشان می‌کردند، در نمایشگاه ایران شاهد رهاکردن مخاطب بودیم؛ درحدی که در بخش علمی ایران حتی کسی برای ارائه حضور نداشت. یکی دیگر از ضعف‌های محتوایی ایران، در ارائه دستاوردها و پیشرفت‌های علمی‌وصنعتی جمهوری اسلامی، بدون توجه به فرصت‌های موجود در صنایع و بازار ایران بود. درحالی که کشور ما در دوره سخت تحریم‌ها، موفق به خودکفایی در توسعه زیرساخت‌ها و تولیدات خود در حوزه‌های مختلف شده؛ اما آنچه از ارائه پاویون ایران به ذهن مخاطب متبادر می‌شود، نشان از ضعف و عقب‌ماندگی ایران است.

یکی از علت‌های ضعف محتوایی در پاویون ایران را می‌توان در تغییر دولت جست‌وجو کرد؛ به‌طوری‌که شاهد تغییرات مداوم مدیریت نمایشگاه ایران در هر ۱۰روز تا چهارماه اول بودیم؛ مدیرانی که عموما از اصلی‌ترین ابزار ارتباط یعنی تسلط به زبان انگلیسی یا عربی بی‌بهره بودند.

ازسوی دیگر انتخاب مدیری که از معاونت وزارت ورزش‌وجوانان به دبیری ستاد اکسپو نقل‌مکان کرده بود، با کارشکنی و عدم همراهی با دولت سیزدهم به‌خاطر جهت‌گیری‌های سیاسی و حزبی، موجب آن شد که در نمایشگاه ایران آنچه را در شأن جمهوری اسلامی و دولت انقلابی بود، شاهد نباشیم درحدی که جشن روز ملی ایران، تا مرز لغوشدن ازسوی متولی پاویون جمهوری اسلامی پیش رفت.

ارائه آمار غیرواقعی از مخاطبان به ایران شاید دلیل دیگری برای بازنگری در ساختار محتوایی باشد به‌نحوی‌که در برخی روزها آمار ۷۰ تا ۹۰هزار نفر مخاطب نیز به تهران گزارش می‌شد؛ آماری که اگر صحت داشت نمایشگاه ایران را جزء ۱۰نمایشگاه پربازدید این جشنواره قرار می‌داد که عملا این‌گونه نبود.

درباره اهمیت این نمایشگاه می‌توان به دو مولفه مهم آن اشاره کرد که اولی «برندسازی ملل» و دومی «جذب سرمایه برای کشورها» است. برندسازی ملل هدفی است که از اکسپوی۸۸ تاکنون در این جشنواره دنبال می‌شود و فرصتی بی‌نظیر برای کشورها جهت ارائه تاریخ، فرهنگ، توانمندی‌ها و توسعه‌های آنهاست؛ براساس تحقیقی که در اکسپوی۲۰۰۰ انجام شده بود، ۷۳درصد کشورها با هدف بهتر ساختن تصویر کشور خود در آن مراسم شرکت کرده بودند. همچنین درباره هدف جذب سرمایه برای کشورها در تحقیق دیگری که در اکسپوی۲۰۰۰ صورت گرفت، عنوان شد آلمان با هزینه ۴۰میلیون دلاری برای ساخت پاویون و نمایشگاه، سوددهی ۴۰۰میلیون دلاری را در اقتصاد آلمان به دست آورده است. ازآنجا که جشنواره جهانی اکسپو را المپیک ارائه دستاوردهای ملل می‌نامند، باید برای اکسپوی۲۰۲۵ اوزاکا در بحث طراحی ظاهری و محتوا بازنگری‌ای جدی صورت گیرد.

منبع: روزنامه فرهیختگان

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: نمایشگاه اکسپو دبی ۲۰۲۱ نمایشگاه ایران جمهوری اسلامی پاویون ایران پیش بینی شده توسط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۵۹۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با حضور ایرانسل

به گزارش «تابناک» به نقل از روابط عمومی ایرانسل، ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز ۸ اردیهشت ۱۴۰۲ با حضور آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری، عباس علی‌آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت)، صمد حسن‌زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و صاحبان صنایع، سرمایه‌گذاران و تجار داخلی و خارجی در سالن اجلاس سران نمایشگاه‌ بین‌المللی تهران افتتاح شد.

این نمایشگاه، با هدف فراهم آوردن فرصت ارائه محصولات، خدمات، فناوری‌ها و ایده‌های تجاری کسب‌وکارها، تولیدکنندگان، عرضه‌کنندگان و سایر فعالان بخش‌ها و صنایع مختلف، از امروز ۸ اردیبهشت تا ۱۲ اردیبهشت به مدت ۵ روز، در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران، با حضور ۲ هزار بازرگان، سرمایه‌گذار و تاجر بین‌المللی از ۱۲۰ کشور، برگزار می‌شود. ایرانسل نیز با حضور در این نمایشگاه، آخرین دستاوردها و نوآوری‌های خود در حوزه‌های سبک زندگی دیجیتال و محصولات ارتباطی را عرضه و راهکارهای دیجیتال و ارتباطی ویژه صنایع مختلف را ارائه کرده است.

واحد راهکارهای سازمانی اولین و بزرگترین اپراتور دیجیتال ایران، با هدف ارائه سبدی فراگیر از محصولات و خدمات دیجیتال و به منظور معرفی و ارائه راهکارهای دیجیتال و ارتباطی ویژه صنایع مختلف به بازدیدکنندگان و همچنین برقراری ارتباط و نشست‌ با مدیران صنایع و صاحبان کسب‌وکارهای مختلف، در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ حضور دارد. از جمله محصولات و راهکارهای ارائه شده توسط راهکارهای سازمانی ایرانسل در این نمایشگاه، معرفی راهکارهای ویژه هوشمندسازی و تحول دیجیتال در صنایع، معادن، بنادر و حوزه‌های مرتبط با دیجیتال سازی فرآیندهای کشاورزی و هوشمندسازی کارخانجات و… است.

بخش دیگر حضور واحد راهکارهای سازمانی ایرانسل، مربوط به ارائه محصولات و خدمات دیجیتال شامل سرویس بی‌سیم واکه (PoC)، سرویس مدیریت هوشمند ناوگان، سرویس خودرو متصل و سرویس‌‌های تبلیغات هوشمند همچون یلوادوایز برای کسب‌وکارها است. معرفی زیرساخت‌های ارتباطی و اتصال‌پذیری برای کسب‌وکارهای سازمانی از جمله شبکه اختصاصی نسل پنج (Private 5G)، پوشش یکپارچه ذیل خدمات پروانه UNSP، شبکه امن همراه (APN/VPN)، موبایل سازمانی، رومینگ، فیبرنوری، NB-IoT و IBS/DAS به بازدیدکنندگان نیز، از بخش‌های دیگر فعالیت واحد راهکارهای سازمانی، در غرفه ایرانسل است.

سامانه ارسال تبلیغات هوشمند دیجیتال «یلوادوایز»، بازارچه مدیریت و عرضه API «یلوهاب»، سامانه یکپارچه احراز هویت و امضای دیجیتال «یلونام»، پلتفرم مدیریت شرکای تجاری ایرانسل «یلوپل» و کیف پول دیجیتال «جیب‌جت»، سرویس‌ها و خدمات دیگر واحد دیجیتال ایرانسل برای ارائه خدمات دیجیتال برای افراد و کسب‌وکارها است که با نوآوری در ارائه خدمات، به علاقه‌مندان نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ ارائه می‌شود.

همچنین تیم مدیریت تأمین ایرانسل، با هدف شناسایی پتانسیل‌های همکاری، با حضور در این نمایشگاه، برقراری ارتباط با بیش از ۱۳۰۰ شرکت‌ تجاری بین‌المللی را در دستور کار قرار داده است. آزمایشگاه هوش مصنوعی و محصولات دیجیتال، خدمات فروش الکترونیک محصولات ایرانسل و حضور شرکت اسنپ به عنوان زیرمجموعه ایرانسل، از دیگر بخش‌های غرفه ایرانسل در این نمایشگاه است.

نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴، در گروه‌های کالایی صنعت (صنایع خودروسازی، مخابرات و الکترونیک، چاپ و بسته بندی، لوازم خانگی و…)، صنایع غذایی، کشاورزی و شیلات، فرش دستبافت، صنایع دستی و گردشگری، دارو، تجهیزات پزشکی، تجهیزات آزمایشگاهی و محصولات شیمیایی، آرایشی و بهداشتی، صنعت ساختمان و خدمات فنی و مهندسی، پتروشیمی و خدمات (بیمه، مالی، گمرک و…)، تا ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳، از ساعت ۹ تا ۱۶، در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود و غرفه ایرانسل در سالن ۳۸ این نمایشگاه، میزبان علاقه‌مندان است.

دیگر خبرها

  • رژیم صهیونیستی در کف میدان شکست خورده است
  • فشار نظامی به حماس شکست خورده است
  • آغاز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با حضور ایرانسل
  • افشای جزئیات توافق شکست خورده میان روسیه و اوکراین
  • نمایش توانمندی صادراتی اردبیل در نمایشگاه اکسپوی ایران
  • شرایط برای عرضه ظرفیت‌های خراسان جنوبی در اکسپو فراهم است
  • برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی نشاندهنده شکست طرح‌های شیطانی برای منزوی کردن ایران بود
  • افغانستان با شکست عراق در یک قدمی صعود به جام جهانی فوتسال
  • امپراطوری رسانه ای دشمن در جنگ غزه شکست خورده است
  • برپایی پاویون دانش‌بنیان‌ها در نمایشگاه پزشکی ویتنام ۲۰۲۴