Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-06@22:44:45 GMT

معرفی محیط زیست شهری(۲)/ هوا

تاریخ انتشار: ۸ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۷۳۳۰۱

معرفی محیط زیست شهری(۲)/ هوا

محمد حسن نخجوانی /


محیط زیست شهری

هوا:

هوا احتمالا نام آشنا ترین وجه محیط زیست شهری می باشد. از حدود 50 سال قبل، تهران پرجمعیت ترین شهر کشور دچار آلودگی هوا شد. با گذشت زمان نه تنها مشکل آلودگی هوای تهران رفع نشد بلکه دیگر کلانشهرهای کشور هم گرفتار آن شدند و مشخص است اگر چاره اندیشی نشود علاوه بر کلانشهرها، بتدریج همه شهرهای کشور دچار آلودگی هوا خواهند شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آلاینده هایی که عموماً در شهرها مورد پایش قرار می گیرند عبارتند از :

1- منوکسید کربن 2- دی اکسید گوگرد 3- اکسیدهای نیتروژن 4- ذرات معلق.

اما تعداد کل آلاینده ها بسیار بیشتر از این موارد است. برای مثال در هوای تهران میزان بالایی از ازن، بنزن و ذرات آزبست در مقاطعی از سال گزارش شده است. در سالیان نه چندان دور، مونوکسید کربن و سرب اصلی ترین آلاینده های هوا بودند اما با انژکتوری شدن موتور خودروهای سواری از یک طرف و حذف تتراتیل سرب از بنزین از طرف دیگر، غلظت این دو آلاینده کاهش چشمگیری یافت. هم اکنون آلاینده شاخص هوا در بیشتر شهرها، ذرات معلق کوچکتر یا مساوی 2.5 میکرون است که اختصاراً به آنها PM2.5 گفته می شود. ذرات معلق ممکن از ناشی از احتراق سوخت، سایش اجزای موتور، لنت ترمز یا لاستیک باشند و یا ممکن است منشا در خاک داشته باشند.

هر منطقه شرایط اقلیمی خاص خود را دارد بنابراین پیشنهاد می شود مدیران شهری مستقلاً منشا آلودگی و سیاهه انتشار آلاینده های شهر خود را تهیه نمایند. برابر با اطلاعات موجود در اکثر شهرهای کشور، منشا آلودگی هوا در داخل شهرهاست. در تهران برابر با گزارش سال 1397 شرکت کنترل کیفیت هوا در مورد آلاینده شاخص PM2.5 سهم منابع ثابت ( کارخانه ها و ساختمانها) 30 درصد و سهم وسایل نقلیه 70 درصد است. به همین ترتیب سهم وسایل نقلیه ای که نقش زیادی در انتشار آلاینده شاخص PM2.5 را دارند به شرح زیر است:

کامیونها

23 درصد

اتوبوسهای واحد

12 درصد

سایر اتوبوسها

18 درصد

موتورسیکلتها

10 درصد



همانطور که ملاحظه میشود برخلاف تصورات گذشته، موتورسیکلتها و اتوبوسها و کامیونها هرکدام نقش قابل توجهی در انتشار ذرات معلق PM2.5 دارند.اقداماتی نظیر معاینه فنی خودروها و ایجاد محدوده های تردد ممنوع، با ارزش هستند اما توان رفع آلودگی هوای تهران را ندارند. اقدام اصلی جهت رفع آلودگی هوای شهری چون تهران، کاهش تقاضای سفر و افزایش کمی و کیفی سامانه های حمل و نقل عمومی است که در بخش مربوطه به آن خواهیم پرداخت.

در یکی دو دهه اخیر برخی شهرهای کشور با نوع جدیدی از آلودگی هوا مواجه شدند که منشا آن خارج از حوزه شهری بود. ریزگردها، ذرات بسیار بسیار ریز خاک هستند که در اثر خشکسالیهای ممتد پبوندشان با بافت اصلی خاک سست شده و در اثر وزش باد به هوا بر میخیزند. ریزگردها بعلت سبکی بسختی مجددا بر زمین خواهند نشست و به همین دلیل این توانایی را دارند که همراه جریانات هوا کیلومترها مسافت را بپیمایند و وارد فضای شهرها شوند. متاسفانه این نوع آلودگی هم رو به افزایش است. تثبیت خاک و توجه به حقابه محیط زیست مهمترین روش مقابله با این نوع از آلودگی هوا است که هردو خارج از حیطه اختیارات مدیران شهری می باشند.



منبع: الف

کلیدواژه: آلودگی هوا محیط زیست ذرات معلق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۷۳۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مزارع کشاورزی که با فاضلاب خام و پساب آبیاری شوند، معدوم خواهند شد/چرخه تصفیه خانه‌ها باید تکمیل شود

مسعود زارعی در حاشیه یکصد و شصتمین جلسه کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز از پیگیری فنی و کارشناسی موضوع استفاده از آب‌های نامتعارف در کشت محصولات کشاورزی خبر داد و گفت: در شهری مثل شیراز و در سالی که شیراز به عنوان پایتخت زیست محیطی آسیا معرفی شده است، آبیاری ۱۳۸۰ هکتار کشت با آب‌های نامتعارف خبر خوشایندی نیست.

او افزود: در سال گذشته با اقدامات کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورا، هم‌افزایی دستگاه‌هایی، چون محیط زیست، بهداشت، جهاد کشاورزی و همکاری شهرداری‌های منطقه ۶ و ۷، استانداری و فرمانداری و احکامی که توسط مقام قضایی صادر شد، حدود یک هزار هکتار از کشت‌هایی که با آب‌های نامتعارف انجام گرفته بود، امحا شد.

زارعی یادآور شد: به طور قطع صرف گزارش دادن‌ها یا بازدید کردن‌ها مشکلات را رفع نکرده و مانع ورود فاضلاب به کانال‌های کشاورزی یا مانع استفاده از فاضلاب در تولید محصولات کشاورزی نمی‌شود و باید اقدامات را به ویژه وقتی پای سلامت مردم در میان است به فوریت انجام داد تا تولید چنین محصولی به بازار نرسیده متوقف شود.

او ضمن اشاره به این موضوع که این‌گونه فعالیت‌ها برخورد با معلول است، بیان کرد: اصولا مدیران و مسئولان مرتبط باید موضوع را کنترل کنند و اجازه این کشت‌های نامتعارف داده نشود.

زارعی ادامه داد: متاسفانه در یکسال اخیر برخورد‌ها با کشاورزان متخلف بازدارنده نبوده است، لذا سلامت شهروندان خط قرمز ما است و با توجه به برخی مواد غذایی تولید شده با جدیت این مسئله را دنبال خواهیم کرد.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز از امحاء مجدد کشت‌های نامتعارف خبر داد و گفت: به جهت اهمیت سلامت مردم و با توجه به اینکه کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری دو عنوان سلامت و حفظ محیط زیست را به عهده دارد، در این جلسه کمیسیون با دعوت از همه مسئولان مرتبط با حوزه سلامت عمومی و زیست محیطی این موضوع ویژه به بحث و تبادل نظر گذاشته شد و با تمرکز کل جلسه بر این موضوع تصمیماتی خوبی اتخاذ شد.

او با اشاره به هم‌افزایی دستگاه‌های مربوطه در حل این معضل بیان کرد: شرکت آبفا باید مسئولیت آب‌های آلوده رها شده در سطح شهر را برعهده بگیرد و دنبال کند چرا که راه حل اصلی بر این است که آب‌های آلوده نداشته باشیم.

زارعی از انتقال فاضلاب شهری به جنوب شرق شیراز خبر داد و گفت: متاسفانه در این مکان تصفیه‌خانه‌هایی که ظرفیت لازم شبکه‌های ایجاد شده را داشته باشند، وجود ندارد.

عضو شورای اسلامی شهر شیراز افزود: از این تصفیه‌خانه‌ها بخشی پساب و بخشی فاضلاب خام بیرون می‌آید که نهایتا یکی شده و بخشی از آن در مسیر کانال‌های کشاورزی و بخش دیگر به دریاچه نمک وارد می‌شود.

زارعی بیان کرد: شرکت آبفا باید در این خصوص ورود جدی کرده و با احداث تصفیه‌خانه‌های لازم پساب موجود را تصفیه و قابل استفاده کند.

او یادآور شد: با فرض احداث تصفیه‌خانه پساب‌های تصفیه شده دارای گرید A تا C هستند و این مساله باید توسط جهاد کشاورزی مشخص شود که کدام فاضلاب قابل استفاده برای کشاورزی است.

زارعی در پایان با ابراز تاسف از اینکه کشت محصولات با فاضلاب انسانی وارد زنجیره غذایی مردم می‌شود که این خود تهدید و خطر بزرگی برای سلامتی شهروندان محسوب می‌شود، افزود: در این جلسه مقرر شد، علاوه بر امحاء محصولات کشت شده، با تشکیل کارگروه ویژه و ارائه راهکار‌های کوتاه و بلند مدت، مسیر دسترسی به فاضلاب به صورت دائم قطع شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • هشدار مدیریت بحران درخصوص بازگشت آلودگی هوا به پایتخت
  • آب‌های خاکستری؛ نجات‌بخش حیات زمین
  • راه‌اندازی بازارهای روز، راهکار ساماندهی سد معبر و مشاغل مزاحم شهری در ارومیه
  • مزارع کشاورزی که با فاضلاب خام و پساب آبیاری شوند، معدوم خواهند شد/چرخه تصفیه خانه‌ها باید تکمیل شود
  • طرح مطالعاتی سایت پسماند شهرداری ساوه انجام‌ شد
  • پلمب یک واحد آلاینده غیر مجاز در ورامین
  • امحاء کشت محصولات کشاورزی با آب‌های غیرمتعارف در شیراز
  • معضل کشت‌های زیرپلاستیکی در همدان و آلودگی محیط زیست
  • میزان تفکیک از مبدا پسماندها در اصفهان به بالای ۱۰ درصد رسید
  • میزان تفکیک از مبدا پسماندها به بالای ۱۰ درصد رسید/ مصمم هستیم کار نیمه تمامی باقی نماند