Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- ضایعات محصولات کشاورزی پس از برداشت به معضلی بزرگ در کشاورزی تبدیل شده، ضایعاتی که می‌تواند فرآوری آن ارزآوری به همراه داشته باشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازبندرعباس، کشاورزی یکی از مولفه‌های اصلی تامین نیازهای یک کشور است چرا که اصلی‌ترین نیاز مردم یک کشور به محصولات غذایی است که به صورت روزمره از آن‌ها استفاده می‌کنند و بخش عمده این مواد غذایی از طریق کشاورزی تامین‌ می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

یکی از نخستین مولفه‌های خودکفایی در هر کشوری خودکفایی در تولید محصولات ‌کشاورزی است و یکی از مهم‌ترین مسائل در کشاورزی هم افزایش بهره‌وری است.

می‌دانیم که یک محصول کشاورزی یا باغی با وجود اینکه شاید قیمتش در بازار آنچنان گران نباشد اما ارزان هم به دست نمی‌آید چرا که حجم وسیعی است از یکی گران‌قیمت‌ترین مواد حیاتی ما یعنی آب و ساعت‌ها کار سنگین نیروی انسانی صرف آن می‌شود از این رو بحث افزایش بهره‌وری مهم‌ترین مسئله در کشاورزی است و این یعنی ما باید بتوانیم از همان میزان کشتی که داریم محصول نهایی بیشتری برداشت کنیم که یکی از راه‌های اساسی رسیدن به این موضوع کاهش ضایعات کشاورزی است.

 عضو هیئت علمی باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان در  گفت‌‌وگو با خبرنگار تسنیم در بندرعباس اظهار داشت: یکی از معضلاتی که در کشاورزی کشور وجود دارد در بحث فرآوری محصولات کشاورزی و باغبانی و همچنین ضایعات بالای محصولات پس از برداشت در این حوزه است. 

بابک مدنی افزود: به دلیل عدم استفاده از راهکارهای اصولی و نوین در کشاورزی و باغبانی بخشی از محصولات ما تبدیل به ضایعات می‌شود اما بسیاری از کشورها از همین ضایعات هم ارزآوری می‌کنند.

وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که ضایعات محصولات را بالا می‌برد به مسائلی پیش و پس از برداشت مربوط می‌شود، افزود: در این حوزه برآوردی که داریم این است که بیش از 40 درصد محصولات برداشت شده ضایعات می‌شوند.

متخصص تکنولوژی پس از برداشت محصولات باغی بیان‌ کرد: کشورهای توسعه‌یافته مانند کشورهای اروپایی روش‌ها و تکنیک‌هایی به وجود آورده‌اند که این روش‌ها و تکنیک‌ها باعث شده ضایعات کم شود و علاوه بر این میزان با فرآوری ضایعاتی که باقی می‌ماند نیز به درآمدهایی دست پیدا کرده‌اند.

مدنی تاکید کرد: مراقبت‌های کمی که کشاورزان قبل از برداشت از باغ‌های خود انجام می‌دهند سبب می‌شود ضایعات محصولات افزایش پیدا کند به عنوان مثال باغداران ممکن است هرس انجام ندهند و یا با تکنیک‌های روز آشنا نباشند‌ و همین امر ضایعات را افزایش دهد.

عضو هیئت علمی باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان اظهار داشت: به عنوان مثال یکی از مسائلی که در محصول خرما تأثیرگذار است بحث گرده‌افشانی آن است که در حال حاضر با دست انجام می‌شود و از رقم‌های نر محلی استفاده می‌شود در حالی که ارقام نری در استان‌های دیگر وجود دارند که اگر از آن‌ها برای گرده‌افشانی استفاده شود کیفیت محصول بیشتر می‌شود. به عنوان مثال در استان خوزستان رقم‌هایی وجود دارد که گرده‌‌زایی مطلوبی دارند.

وی افزود: عامل دیگر بحث تُنَک میوه است که سبب می‌شود کیفیت محصول بهتر شود و اندازه میوه بالاتر برود، کوددهی به موقع و متناسب نیز دیگر عامل تاثیرگذار در کاهش ضایعات محصولات است متاسفانه مشاهدات میدانی در مناطق مختلف حاکی از این است که کشاورزان از حد با بیش‌از حد مجاز استفاده می‌کنند و یا کمتر از حد مجاز و این امر سبب کاهش کیفیت محصول می‌شود.

مدنی بیان‌ کرد: روش برداشت محصول در کشورهای پیشرفته از روش سنتی به روش ماشینی تبدیل شده اما در کشور ما هنوز این امر رایج نشده است، روش ماشینی سبب می‌شود ضایعات کاهش پیدا کند و در مورد خرما برداشت ماشینی هنوز رایج نشده و به صورت سنتی ایجاد می‌شود و همین امر ضایعات را افزایش می‌دهد.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات در برداشت خرمای کشاورزان هرمزگانی نا‌همرسی خرما است که وقتی کشاورزان خرما را برداشت می‌کنند در محصول برداشت شده هم خرما وجود داد، هم رطب و هم خارک که این‌ها مراحل مختلف رسیدن خرما است اما اگر عوامل بهینه‌سازی محصول رعایت شود باعث می‌شود تمام این انواع در زمان خود برداشت شوند و ضایعات کاهش پیدا ‌کند.

عضو هیئت علمی باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان تاکید کرد: مشکل بعدی خشکیدگی خوشه‌ خرما است که گاها در نخیلات استان هرمزگان دیده می‌شود که این امر هم ضایعات خرما را بالا می‌برد و کیفیت محصول را پایین می‌آورد اما اگر مسائل در گرده‌افشانی، آبیاری، کوددهی و ... رعایت شود این اتفاقات نمی‌افتد.

وی خاطرنشان کرد: عدم وجود سردخانه‌های مجهز،عدم استفاده از پوشش‌های خوراکی، عدم شستشوی محصول و مشکلات مربوط به انبارداری از دیگر مسائل در حوزه محصولات کشاورزی و باغبانی کشور است.

مدنی عنوان‌ کرد: کشورهای پیشرفته از فرآوری ضایعات محصولات کشاورزی و باغبانی به درآمد ارزی بالایی رسیده‌اند به این نحو که از میوه‌هایی ‌که برای تازه‌خوری استفاده می‌شود می‌توان با فرآوری  اتانول، الکل و سرکه تولید کرد و همچنین بیوگازها هم که جایگزین سوخت‌های فسیلی است را می‌توان تولید کرد.

عضو هیئت علمی باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان اضافه کرد: هم‌اکنون استرالیا برای این موضوع اهمیت ویژه‌ای را قائل شده است و از ضایعات بیوگاز برای استفاده به عنوان سوخت اتومبیل تولید می‌کند.

مصوبه مجلس برای پیشگیری از سیل و خشکسالی/ تعیین نرخ پلکانی آب بهای چاه‌ها برای کشت محصولات کشاورزیاسامی محصولات کشاورزی قراردادی اعلام شد14 درصد محصولات کشاورزی کشور در خوزستان تولید می‌شود

وی خاطرنشان کرد: تولید چیپس، پودر میوه، روغن میوه و مواد دارویی نیز دیگر مسائلی است که می‌توان از ضایعات میوه تولید کرد و با آن‌ها به ارزآوری رسید.

انتهای پیام/865/ن/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کشاورزی و باغبانی محصولات کشاورزی ضایعات محصولات پس از برداشت کیفیت محصول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۸۵۰۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خسارت جبران‌ناپذیره بهره‌برداران به دلیل کشت غیراصولی پسته

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خراسان رضوی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوشاب گفت: کشت غیراصولی محصول پسته و عدم رعایت موارد مذکور در مناطق مختلف شهرستان طی سالیان گذشته خسارت جبران‌ناپذیری را به بهره‌برداران وارد کرده است.

ابراهیم رودسرابی با اشاره به تنوع کیفی منابع آب و خاک در شهرستان، تک کشتی محصول پسته را تهدیدی برای بهره‌برداران افزود:  شهرستان خوشاب دارای چندین محصول مزیت دار از جمله پسته، انگور، زعفران، گندم و جو، زیره، هندوانه بذری، خربزه و پنبه است که با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان به عملکرد مناسبی از محصولات مذکور رسید.

وی گفت: سال گذشته بیش از ۴ میلیارد ریال اعتبار بلاعوض برای توسعه باغات انگور در مناطق مستعد شهرستان هزینه شده است، به طوری که تاکنون بیش از ۲۰۰ هکتار باغ انگور با روش‌های نوین در شهرستان احداث شده است و تلاش می‌شود این سطح در سال جاری به دو برابر افزایش یابد.

رودسرابی افزود: کیفیت منابع آب و خاک در مناطق مختلف شهرستان ایجاب می‌نماید که کشاورزان با بهره‌گیری از نظرات مشاوران تخصصی و رعایت اصول فنی نسبت به انتخاب نوع محصول در هر منطقه اقدام نمایند تا به بهره‌وری حداکثری از منابع مذکور دست یابند.

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب با اشاره به اینکه قبل از هرگونه کشت محصولات زراعی و باغی، ابتدا باید نسبت به انجام آزمایش‌های آب و خاک آن منطقه اقدام کرد، گفت: کشت غیراصولی محصول پسته و عدم رعایت موارد مذکور در مناطق مختلف شهرستان طی سالیان گذشته خسارت جبران‌ناپذیری را به بهره‌برداران وارد کرده و تغییر این رویه از اهداف و برنامه‌های مهم مدیریت است.

وی در ادامه افزایش بهره‌وری محصولات کشاورزی را از برنامه‌های اصلی جهاد کشاورزی این شهرستان اعلام کرد و افزود: با توجه به افزایش سالانه هزینه تولید محصولات کشاورزی، تنها راه برون رفت از این وضعیت افزایش تولید در واحد سطح از طریق استفاده از فناوری و دانش نوین در بخش کشاورزی است.

رودسرابی گفت: ارتقاء دانش فنی و تجربی کشاورزان، افزایش بهره‌وری آب از طریق اجرای سیستم‌های نوین آبیاری، افزایش ضریب مکانیزاسیون و مدیریت علمی مزارع و باغات از مهمترین برنامه‌های مدیریت جهاد کشاورزی در سال جاری خواهد بود.

مدیر جهاد کشاورزی خوشاب همچنین با اشاره به اینکه شهرستان به لحاظ سطح زیر کشت پسته در استان رتبه دوم را بعد از مه ولات دارا است،افزود: شهرستان خوشاب ۱۳ هزار هکتار باغ پسته دارد که سال گذشته ۷۰۰۰ تن پسته خشک از باغات شهرستان برداشت شده است.

وی ارقام غالب پسته کشت شده در خوشاب را شامل فندقی، کله قوچی، اکبری، بادامی سفید، اوحدی و عباسعلی اعلام کرد و گفت: شهرستان خوشاب دارای چندین محصول مزیت‌دار است که همه ساله این محصولات گردش مالی خوبی را برای شهرستان به ارمغان می‌آورند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیگر خبرها

  • برداشت حدود ۹۰ هزار تن چغندر قند از مزارع خوزستان
  • تولید کلزا به ۲۵۰ هزارتن می‌رسد
  • برداشت ۱۳ هزار تن سیر از اراضی زارعی دزفول
  • پیش بینی برداشت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تُن انواع محصولات کشاورزی در گلستان
  • خسارت جبران‌ناپذیره بهره‌برداران به دلیل کشت غیراصولی پسته
  • پیش‌بینی برداشت ۶۰۰۰ تن کلزا در مزارع لرستان
  • پیش بینی برداشت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تُن انواع محصولات کشاورزی در استان گلستان
  • از برداشت موز تا گرده افشانی نخیلات در فارس
  • از برداشت موز گلخانه‌ای تا گرده افشانی نخیلات در فارس
  • گوجه فرنگی شهرستان مهر در راه بازار‌های جهانی