Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-01@15:06:05 GMT

پول «سلامت» با حذف مالیات بر سیگار «دود» می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۱۱۹۰۸

پول «سلامت» با حذف مالیات بر سیگار «دود» می‌شود

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، حوزه سلامت کشور از جایگاه ویژه ای برخوردار است که شاید نکته مهم آن، بودجه و منابع حوزه سلامت باشد. زیرا، نظام سلامت به عنوان بخش خدمات رسان آن هم در حیطه بهداشت و درمان، می‌بایست از منابع و اعتبارات کافی برخوردار باشد تا سلامت جامعه تهدید نشود.

در هر جامعه و کشوری به فراخور منابع مالی که در اختیار دارند، سهم ویژه ای را به حوزه سلامت اختصاص می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طوری که این منابع از محل درآمدها، مالیات‌ها و…، تأمین می‌شود.

در کشور ما نیز حوزه سلامت، بودجه‌ای دارد که منابع آن نیز مشخص است. یکی از محل‌های تأمین منابع حوزه سلامت کشور، اخذ مالیات از سیگار است.

مسیر حذف مالیات بر سیگار

مالیات بر قیمت دخانیات بر اساس بند الحاقی ۷ تبصره ۶ آمده بود که جدول درآمد حاصل از این بند در بودجه سال آینده عملاً حذف خواهد شد.

در جزئیات این بند آمده بود که از ابتدای سال ۱۴۰۱ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ ۲,۳۰۰ ریال، تولید داخل با نشان بین المللی (برند) مبلغ ۸ هزار ریال، هر نخ سیگار وارداتی مبلغ ۱۵ هزار ریال و هر بسته ۵۰ گرمی تنباکوی قلیان داخلی ۳۰۰ هزار ریال و هر بسته تنباکوی وارداتی ۳۰۰ هزار ریال به عنوان عوارض اضافه می‌شود.

وزارت امور اقتصاد و دارایی مکلف است مبالغ مذکور را از تولیدکنندگان و واردکنندگان حسب مورد اخذ و به حساب درآمد عمومی موضوع ردیف ۱۱۰۵۱۵ جدول شماره (۵) این قانون واریز کند که با تدبیر نامناسب دولت و ارائه اطلاعات غیرشفاف و نامناسب توسط نماینده دولت در خصوص این بند الحاقی مجلس به گونه‌ای رقم خورد که با اختلاف کمی رأی نیاورد. در حالی که همین بند الحاقی دو ویژگی کلی را در بر می‌گرفت. نخست، سیاست‌گذاری و هدف گذاری در جهت ارتقای سلامت جامعه و دوم منجر به کاهش آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد و… می‌شد.

امکانات درمانی در مناطق محروم به حاشیه می‌رود

فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: حذف این بند الحاقی خیانت به سلامت جامعه بوده؛ امروز شاهد رشد اعتیاد و کاهش سن اعتیاد در کشور هستیم که این موضوع تبعات گسترده‌تری را به دنبال خواهد داشت. در دنیا سالانه حدود ۳۳۰ هزار میلیارد دلار شرکت‌های دخانیات از طریق مواد دخانی کسب درآمد دارند و متأسفانه حدود ۸ میلیارد نفر در سال قربانی مصرف سیگار می‌شوند؛ استعمال دخانیات از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است اما با وجود هزینه‌های بالای دخانیات، متأسفانه هنوز تقاضا برای آن بسیار است.

وی افزود: مقرر بود بخشی از درآمد حاصل از فروش دخانیات در حوزه سلامت به وزارت بهداشت تعلق بگیرد؛ یکی از وعده‌های مجلس یازدهم محرومیت زدایی سلامت در مناطق کم برخوردار است که متأسفانه با رد این مصوبه، باز مناطق محروم در حاشیه امکانات درمانی قرار می‌گیرند.

نماینده ناظر کمیسیون بهداشت مجلس حوزه دخانیات یادآور شد: مجلس این موضوع را از مجاری قانون پیگیری خواهد کرد؛ دولت در مقابل این پیشنهاد دلایل متعددی همچون رقم بالای مالیات بر مصرف دخانیات و احتمال افزایش قاچاق سیگار را مطرح کرد اما با حذف کل این ماده الحاقی عملاً جلوی طرح اصلاحیه و یا سایر پیشنهادات اصلاح کلی و جزئی را گرفت؛ جای سوال اینجاست اگر رقم پیشنهادی بالا بوده چرا تصمیم به حذف کلی آن گرفته شد در صورتی که می‌توانست این مسئله با اصلاح رفع شود؟!

واکنش وزیر بهداشت

در همین حال، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، با عنوان این مطلب که حوزه سلامت نیازمند منابع پایدار است، گفت: امیدواریم مجلس، مالیات بر سیگار را به این حوزه برگرداند.

وی افزود: بیمه‌ها هم به این منابع نیاز دارند و هرچه منابع مالی بیمه‌ها تقویت شود خدمات بیشتری می‌توان به مردم ارائه کرد زیرا خدمات بیمه‌ها در حال حاضر کافی نیست.

وزیر بهداشت گفت: امیدواریم مجلس انقلابی با مصوباتش نظام سلامت و بیمه‌ها را تقویت کند.

درخواست رئیس کمیسیون بهداشت مجلس

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با اشاره به منتفی شدن اخذ عوارض مازاد از سیگار در لایحه بودجه، عنوان کرد: بر اساس این بند، دولت موظف است برای پی ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه طبق ضوابط اسلامی جهت ایجاد رفاه، رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینه‌های تغذیه، مسکن، کار، بهداشت و تعمیم بیمه همه امکانات خود را به کار ببرد.

وی افزود: متأسفانه با اخذ عوارض مازاد از سیگار مخالفت شد در حالی که قرار بود پول حاصل از این موضوع صرف اجرای قانون تعرفه گذاری پرستاری، تأمین آمبولانس و حوزه‌های دیگر بهداشت و درمان شود.

جلوی گرانی لبنیات و میوه را بگیرید

غلامرضا حیدری رئیس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره مخالفت‌های بند الحاقی ۶ تبصره ۷ قانون مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: افرادی که از طرح حذف شدن مالیات بر سیگار دفاع می‌کنند، اطلاعات علمی و آگاهی کامل از اجرای برنامه‌های کنترل دخانیات در کشور ندارند.

وی با انتقاد از این ادعا که افزایش قیمت دخانیات باعث افزایش قاچاق می‌شود، گفت: این افراد دقیقاً از تجارب موفق ترین کشورهای دنیا در زمینه کنترل مصرف دخانیات بی اطلاع هستند. افزایش قاچاق سیگار در کشورها هیچ ارتباطی به قیمت دخانیات ندارد، اگر قرار باشد در کشوری سیگار گران شود و قاچاق افزایش پیدا کند باید در کشورهایی که گران‌ترین سیگارها را مثل نروژ، انگلستان و یا سوئد دارند حجم قاچاق هم بالا برود، در صورتی که اصلاً روند به این شکل نیست.

حیدری، طرح این ادعا که مواد دخانی در سبد خانوار ایرانی جایگاه ویژه ای دارد را بی اساس دانست و اضافه کرد: تنها ۲۰ درصد مردم ایران سیگار مصرف می‌کنند و این در حالی است که اگر این افراد سیگار ارزان‌تر در اختیار داشته باشند مصرف بیشتری هم خواهند داشت و در ادامه عارضه‌های جسمی بیشتری هم تجربه خواهند کرد.

وی با بیان اینکه ۸۰ درصد جمعیت کشور سیگار نمی کشند، گفت: بدون شک هزینه‌هایی که مصرف بی رویه سیگار به سیستم سلامت تحمیل می‌کند متوجه ۸۰ درصد غیر سیگاری هم خواهد شد.

رئیس مرکز تحقیقات کنترل دخانیات دانشگاه ادامه داد: مصرف سیگار ارزان‌تر با تعداد مصرف و در ادامه ابتلاء به انواع بیماری‌ها در ارتباط مستقیم است. به طوری که بستری شدن و درمان بیماری‌های پیچیده‌ای که در پی مصرف سیگار ایجاد می‌شود، هزینه‌های پنهانی است که به سیستم سلامت فشار وارد می‌کند و تأثیر آن در زندگی ۸۰ درصد مردم اثر مستقیم دارد.

حیدری افزود: به نظر می‌رسد کاهش قیمت مصرف محصولات لبنی و میوه‌ها که کالای اصلی در سبد خانوار است، راه حل مطمئن‌تری برای کمک به اقتصاد باشد.

اگر قرار باشد منابع پایدار نظام سلامت کشور، یکی پس از دیگری حذف شوند، قطعاً در آینده نه چندان دور با کمبود منابع مالی برای تأمین نیازهای بهداشتی و درمانی مردم مواجه خواهیم شد. لذا، بهتر است که آن دسته از نمایندگان مجلس که با حذف مالیات بر سیگار موافقت کرده اند، سلامت مردم را فدای دود سیگار نکنند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات وین اوکراین حمله نظامی روسیه به اوکراین زهره فکور صبور مناجات شعبانیه سیگار مصرف سیگار مالیات سیگار مذاکرات وین اوکراین حمله نظامی روسیه به اوکراین زهره فکور صبور مناجات شعبانیه مالیات بر سیگار کمیسیون بهداشت بهداشت و درمان حوزه سلامت بند الحاقی هزار ریال بیمه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۱۱۹۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه ۷۵ درصد پرستاران ایرانی را بانوان و ۲۵ درصد را آقایان تشکیل می‌دهند، گفت: در حوزه درمان و مراقبت گروه پرستاری ۲۳۰ هزار نفر در مراکز درمانی فعال هستند. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت در دومین روز از مراسم هشتاد و دومین اجلاس مدیران پرستاری کشور در مشهد مقدس، با بیان اینکه کمبود پرستار یک‌ مسئله جهانی است، اظهار کرد: در جهان 28 میلیون نفر کادر پرستاری داریم اما نیاز جهان 34 میلیون نفر است یعنی با کمبود 6 میلیون پرستار در جهان مواجه هستیم؛ از این رو سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد که گسترش خدمات سلامت از حوزه پرستاری تعمیق بیشتری پیدا کند تا عدالت در سلامت، محقق شود.

وی افزود: عدالت در سلامت در سرفصل‌های وزارت بهداشت نیز قرار گرفته است؛ این عبارت به معنای دسترسی آسان و ارزن مردم به خدمات باکیفیت و ایمن است.

عبادی درباره آمار پرستاران فعال در کشور تصریح کرد: در حوزه درمان و مراقبت گروه پرستاری 230 هزار نفر در مراکز درمانی فعال هستند و این عدد در بین جمعیت 550 هزار نفری کارکنان وزارت بهداشت قابل توجه است و بنابراین پرستاران می‌توانند در سنجه‌های مختلف نظام سلامت اثرگذار باشند و رضایت آنها نیز به رضایت گیرندگان خدمت منجر می‌شود.

وی با بیان اینکه جمعیت پرستاران به لحاظ تعداد بعد از جمعیت معلمان در آموزش و پرورش دومین رتبه را در کشور دارد، بیان کرد: براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب، بی توجهی به پرستاری بی توجهی به سلامت جامعه است و این موضوع نگاه ما به پرستاری را ویژه‌تر می‌کند و دغدغه ما در رابطه با سلامت مردم را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر پرستاران نقش های متنوعی در نظام سلامت ایفا می کنند و با توجه به اینکه تا 30 سال آینده یک چهارم جمعیت سالمند می‌شوند جایگاه آن‌ها در نظام سلامت باید ارتقا یابد‌.

درخواست جذب سالانه 15000 نیروی پرستاری

عبادی با اشاره به اینکه در رشته‌های گروه پرستاری شامل اتاق عمل و فوریت‌های پزشکی سالانه 15 هزار نفر تربیت می‌شوند، خاطرنشان کرد: همچنین 13 رشته کارشناسی ارشد پرستاری داریم که شامل مراقبت‌های ویژه کودکان و نوزادان، اورژانس، بزرگسالان، سلامت جامعه، روان پرستاری و ‌.. است. 

وی با اشاره به نقش پررنگ بانوان در شغل پرستاری بیان کرد: در دنیا 90 درصد پرستاران را بانوان و 10 درصد را مردان تشکیل می‌دهند اما در کشور ما پذیرش دانشجویان آقا افزایش یافته و 75 درصد پرستاران بانوان و 25 درصد آقایان هستند. جمعیت بزرگ بانوان در این حرفه نشان از تاثیرگذاری زنان در اجتماع دارد و نیاز به توجه خاص به این گروه را بیشتر می‌کند زیرا ماهیت پرستاری سخت است و شیفت‌های غیرمتعارف در آن وجود دارد و خدمت پرستاری یک لحظه نیز قابل متوقف شدن نیست.

وی ادامه داد: میانگین سهم سلامت از درآمد ناخالص داخلی در اکثر کشورهای جهان 8 درصد است، این شاخص در برخی کشورهای پیشرفته به 11 درصد نیز می‌رسد اما در کشور ما 3 تا 5 درصد بوده است. در دوره کرونا که نگاه ویژه‌ای به حوزه سلامت شد این عدد افزایش پیدا کرد و اکنون به 3 تا 4 درصد از سهم تولید ناخالص ملی رسیده است.

وی با بیان این‌که انسان سالم محور توسعه پایدار است، تصریح کرد: حوزه سلامت در توسعه هر کشوری اهمیت دارد. در صد سال گذشته نگرانی جامعه بشریت محدود به سلامت جسمانی بود اما بعد از توسعه فناوری‌ها و سرعت بیش از حد زندگی روزمره، به تدریج موضوع سلامت روان، سلامت اجتماعی و معنوی نیز مورد توجه قرار گرفتند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه در دسترس بودن و ارزان بودن خدمت موانعی دارد، گفت: یکی از رویکردهایی که کشورها به کار گرفته‌اند استفاده از نیروهای چندکاره است. پرستاران این قابلیت را دارند که بر اساس برنامه‌های درسی‌شان در حوزه‌های پیشگیری، ارتقای سلامت، مراقبت و درمان و توانبخشی مشارکت کنند. برای مثال در کشورهای حوزه اسکاندیناوی اولین مراجعه مردم به پرستاران و مراقبین سلامت است و برآوردها نشان داده 85 درصد خدمات اولیه سلامت توسط این نیروها قابل انجام است.

وی با بیان اینکه در توازن نیروی انسانی و به کارگیری نیروی انسانی نیاز به بازنگری داریم، تاکید کرد: ظرفیتی که به طور خاص و عام در پرستاری ایران وجود دارد می‌تواند بسیاری از خلاهای مراقبتی را پوشش دهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کمبود نیروی پرستاری، یک‌ مسئله جهانی است
  • در برخی از حوزه‌های پرستاری پیوست عدالت وجود ندارد
  • پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند
  • فوق العاده خاص کارکنان حوزه سلامت به زودی پرداخت می‌شود
  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • نگران مصرف قلیان هستیم/ دکه‌های مطبوعاتی مجوز عرضه دخانیات ندارند
  • دبیر کارگروه سلامت مدارس منصوب شد