Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-27@10:13:32 GMT

فراموشی 6 ساله خودکفایی روغن خوراکی

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۲۳۸۹۰

فراموشی 6 ساله خودکفایی روغن خوراکی

طی یک هفته اخیر گزارش‌هایی مبنی بر کمبود روغن خوراکی در برخی مناطق کشور در فضای مجازی دست به دست می‌شود این در حالی است که وزارت جهاد کشاورزی رسماً این موضوع را تکذیب و اعلام کرد که بازار روغن در آرامش کامل بوده و واردات روغن به اندازه کافی و یک میلیون تن بیشتر از سال گذشته صورت گرفته است.

روزنامه ایران:با این حال سال گذشته بود که کشورمان در زمینه روغن با افزایش شدید تقاضا و کمبود این محصول در بازار روبه‌رو بود، به‌طوری که صف‌های عریض و طویلی برای خرید روغن تشکیل شد و به هر نفر میزان معینی روغن داده می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین منظور به نظر می‌رسد کشورمان باید به سمت خوداتکایی هر چه بیشتر تولید دانه‌های روغنی برود تا علاوه بر خروج مقدار زیادی ارز از کشور در شرایط تحریم‌های همه جانبه شاهد افزایش اشتغالزایی و افزایش ضریب تأمین امنیت غذایی در کشور باشیم.طرح خود اتکایی دانه‌های روغنی یکی از هشت طرح خوداتکایی محصولات اساسی بود که توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین و اجرای آن از نیمه دوم سال 94 آغاز و تا افق 1404 برنامه‌ریزی شده بود.

بر این اساس باید در پایان این ۱۰ سال، حداقل ۷۰ درصد نیاز کشور به روغن در داخل تأمین می‌شد ولی گزارش‌ها حاکی از آن است که طی 6 سال گذشته این طرح تنها 10 درصد رشد داشته و از 6 درصد در سال 1394 به16 درصد خودکفایی در پایان سال‌ جاری رسیده است، بنابراین با این اوصاف رسیدن به خودکفایی 70 درصدی تا 3 سال آینده رؤیایی بیش نخواهد بود.کارشناسان امر معتقدند بر سر راه خودکفایی 70 درصدی رونق در کشورمان موانعی جدی گذاشته شده که رفع آنها به سختی صورت می‌گیرد ،به طوری که یکی از اصلی‌ترین این موانع تخصیص ارز 4200 تومانی برای واردات روغن خام است که سبب شده واردات روغن خام از کشت دانه‌های روغنی بسیار به‌صرفه‌تر باشد.

این در حالی است که در صورت ادامه دار بودن این سیاست، کشاورزان به دلیل عدم رقابت‌پذیری دیگر نمی‌توانند به کشت دانه‌های روغنی روی آورند و از طرف دیگر واردات روغن خام نسبت به واردات دانه‌های روغنی به‌شدت بالاست این در حالی است ، در صورتی که میزان واردات دانه‌های روغنی بالاتر می‌بود علاوه بر اشتغالزایی شاهد استفاده از ظرفیت کامل کارخانجات روغن کشی در کشور بودیم، کارخانجاتی که در حال حاضر نیمه تعطیل هستند.علاوه بر این میزان مصرف روغن در کشور قبل از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی کمتر از ۱.۵ میلیون تن بوده اما بعد از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی افزایش یافته و سال گذشته (۱۳۹۹) حدود ۲.۱ میلیون تن روغن در کشور تولید و توزیع شده است.نبود تکنولوژی و ماشین‌آلات مناسب نیز به دلیل رشد کم توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در کشورمان از دیگر موانع خوداتکایی روغن بوده است ،به طوری که کلزای کشت شده در کشور عمدتاً با ماشین‌آلات و کمباین‌های غیرمرتبط برداشت می‌شود که همین امر میزان استاندارد ریزش محصول(3 درصد) را با افزایش 3 برابری روبه‌رو می‌کند.عدم حمایت لازم از کشاورزان، تأخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان و عدم توانایی دولت در اجرای طرح الگوی کشت در دولت دوازدهم از دیگر موانعی است که بر سر راه خودکفایی روغن وجود دارد، به طوری که دولت دوازدهم همواره نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله دانه‌های روغنی و گندم را پایین‌تر از نرخ تورم و هزینه نهاده‌های تولید توسط کشاورزان اعمال می‌کرد.


افزایش واردات روغن

مهدی سروی، کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی در گفت‌و‌گو با «ایران» در خصوص میزان واردات روغن گفت: طبق آمار گمرک در 10 ماه نخست سال 1یک میلیون و 648 هزار تن روغن خوراکی وارد  کشور شده، این در حالی است که در سال گذشته حدود یک میلیون و 209 هزار تن روغن خوراکی وارد کشور شده بود که این امر نشان‌دهنده رشد واردات روغن به کشورمان است.وی افزود: هم‌اکنون میزان تولید روغن از دانه‌های روغنی کشت شده در کشورمان در سال‌ جاری هم کمتر از 300 هزار تن بوده، این در حالی است که از دانه سویای وارداتی یک میلیون و 500 تن تولید روغن در کشور صورت می‌گیرد.این کارشناس کشاورزی و امنیت غذایی خاطرنشان کرد: ظرفیت روغن‌کشی در کشور 1.8 میلیون تن است که 300 هزار تن آن مربوط به دانه‌های داخلی نظیر کلزا و کنجد و 1.5 میلیون تن دیگر برای دانه سویای وارداتی است.


بازار در آرامش کامل است

«امیرهوشنگ بیرشک» دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی کشور نیز در این خصوص به «ایران» گفت: هیچ کمبودی در زمینه روغن خوراکی در کشور وجود ندارد، با این حال نوساناتی در بسیاری از کالاها وجود دارد که روغن نیز از این امر مستثنی نیست.وی افزود: بیش از یک میلیون و 900 هزار تن روغن از ابتدای سال‌ جاری تاکنون در کشورمان تولید و توزیع شده، به همین دلیل تأمین روغن خوراکی و خانگی با هیچ مشکلی روبه‌رو نیست ،البته در زمینه روغن برخی مصارف صنایع مشکلاتی وجود دارد که در حال رفع کردن آن هستیم.دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی کشور با بیان اینکه مصرف سالانه روغن در کشور 2 میلیون تن است، عنوان کرد: در حال حاضر 15 درصد از دانه‌های روغنی مورد نیاز کشورمان در داخل تولید می‌شود و 300 هزار تن روغن در کشور از تولیدات داخلی به دست می‌آید و یک میلیون و 600 هزار تن دیگر از طریق واردات تأمین شده است.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: دانه های روغنی هزار تن روغن روغن در کشور واردات روغن روغن خوراکی یک میلیون سال گذشته میلیون تن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۲۳۸۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشت قراردادی مهم‌ترین ابزار برای اجرای الگوی کشت

توسعه کشت قراردادی در بخش کشاورزی به عنوان یکی از طرح‌های مهم در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت که براین اساس مطابق توافق بین خریدار و کشاورز و تعیین شرایط تولید و بازاریابی محصول کشت قراردادی مبتنی بر تولید انجام می‌شود.

بنابر اعلام وزارت جهاد در سال زراعی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ در سطح ۳ میلیون و ۲۵۰ هزارهکتار کشت قراردادی محصولاتی نظیری همچون گندم، برنج، جو و دانه های روغنی صورت گرفته که ۲ میلیون هکتار آن مربوط به گندم و مابقی دیگر محصولات است.

کشت قراردادی مهمترین ابزار برای اجرایی کردن الگوی کشت است که امیدواریم اعتبارات و زیرساخت های لازم فراهم شود تا خودکفایی محصولات اساسی تحقق یابد.

بنابر آمار سالانه ۱۴ تا ۱۶ میلیارد دلار به واردات کالاهای اساسی اختصاص می یابد که براین اساس ۲۰ درصد ارز به واردات محصولات اساسی اختصاص می یابد که با توسعه کشت قراردادی و تخصیص ۵۰ درصد این میزان اعتبار، خودکفایی ۵ محصول اساسی تحقق می یابد.

خودکفایی محصولات اساسی با کشت قراردادی تحقق می یابد

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: در سطح ملی معاون اول رئیس جمهور و در سطح استان، استانداران به عنوان مدیران اصلی الگوی کشت و کشت قراردادی هستند.

به گفته او، وزارت جهاد اعلام کرد که اجرای مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی فراقوه ای است به طوریکه تمامی نهاده ها باید پای کار بیایند و زیرساخت های لازم را برای اجرای کشت قراردادی فراهم کنند.

پیشه ور لازمه تحقق کشت قراردادی را پرداخت مابه التفاوت کشت محصولات استراتژیک‌ با آب بر اعلام کرد و افزود: کشاورزان در کشت محصولات منافع خود را در نظر می گیرند، لذا برای تحقق خودکفایی محصولات استراتژیک باید مابه التفاوت پرداخت شود.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی ادامه داد: در اجرای کشت قراردادی، نهاده های مورد نیاز کشاورزان از جمله سم، کود، بذر و سایر نهاده های مورد نیاز کشاورزان باید تامین شود و در مقابل کشاورزان پس از برداشت، محصول خود را تحویل دولت یا بنگاه های اقتصادی دهند که متاسفانه محقق نشد.

به گفته او، با توجه به فراهم نبودن زیرساخت های لازم پیش بینی می شود که همانند سنوات قبل الگوی کشت یا کشت قراردادی اجرا نشود تا تولید دچار آسیب نشود.

پیشه ور با بیان اینکه سالانه ارز قابل توجهی به واردات اختصاص می یابد، گفت: اگر ۵۰ درصد رقم واردات به زیرساخت های مکانیزاسیون، نهاده های کشاورزی و خرید توافقی تخصیص یابد، طی یک برنامه ۵ ساله خودکفایی محقق می شود.

 ضرورت کشت قراردادی قبل از آغاز سال زراعی 

عطااللّه هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: بنابر برنامه ۳ تا ۴ سال اخیر باید کل کشت گندم بصورت قراردادی اجرا می شد که متاسفانه این امر محقق نشد.

به گفته او، برای اجرای کشت قراردادی از ۴ تا ۵ ماه قبل از آغاز سال زراعی باید با کشاورزان قرارداد منعقد شود تا کشاورزان نسبت به تامین نهاده و خرید محصول در زمان برداشت اطمینان خاطر داشته باشند.

هاشمی با بیان اینکه تعهدات کشت قراردادی برعهده دولت است، افزود: طی سال های اخیر کشت قراردادی در زمانیکه یک سوم یا یک چهارم کشت انجام شده، تحقق می یابد.

عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی ادامه داد: اگر برنامه ریزی و تعهدات دولت و سازمان و برنامه و بودجه به موقع عملیاتی شود، اجرای کشت قراردادی موفق خواهد بود.

او از افزایش کشت قراردادی محصولات استراتژیک نسبت به سنوات گذشته خبر داد و گفت: برای اجرای کشت قراردادی، حداقل یک ماه قبل از آغاز فصل کشت دولت باید تکلیف خود را بدانند و قرارداد در دستشان باشد.

هاشمی با بیان اینکه اجرای مصوبه الگوی کشت سالانه حداقل ۴۰ تا ۵۰ همت اعتبار نیاز دارد، گفت: مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی سند ملی و راهبردی برای رسیدن به خودکفایی محصولات اساسی و افزایش راندمان تولید است، اما تا زمانیکه برنامه بلندمدت نداشته باشیم، به جایی نمی رسیم.

بنابر سیاست وزارت جهاد و تاکید برنامه هفتم بر خودکفایی ۱۰۰ درصدی ۵ محصول اساسی و خوداتکایی دیگر محصولات، مصوبه الگوی کشت و کشت قراردادی باید اجرا شود تا خروج ارز از کشور کاهش یابد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • خطر فراموشی در کمین زندگی عشایری
  • با اسیدیته قهوه، یکی از اصلی‌ترین خصوصیات قهوه آشنا شوید
  • رد پای لابی صهیونیستی در هیاهوی دوباره خارج نشینان | توماج، اسم رمز فراموشی فاجعه غزه
  • آتش و فراموشی؛ روایت استاد فلسطینی از زندگی خانواده او در غزه
  • کشت قراردادی مهم‌ترین ابزار برای اجرای الگوی کشت
  • تولید ۵.۵تن گندم آبی در هر هکتار از مزارع لرستان
  • برداشت کلزا در بهبهان
  • متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور اعلام شد
  • توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است
  • فراموشی و آلزایمر روی صحنه تئاتر