Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@00:55:23 GMT

نسخه‌ای جدید از یک سه‌گانه تاریخی

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۵۳۰۰۹

نسخه‌ای جدید از یک سه‌گانه تاریخی

ایران، روسیه و غرب. بازهم همان سه‌گانه قدیمی که در طول ۲۰۰سال گذشته پابرجا بوده است. از معاهده فین‌کنشتاین گرفته تا گلستان و از گلستان تا ترکمانچای و از این عهدنامه تا قرارداد ۱۹۱۹. در همه این قراردادها همواره سه‌گانه ایران، روسیه و غرب مطرح بوده است.

با موضع‌گیری‌های اخیر وزیر امور خارجه روسیه به‌نظر می‌رسد برجام را هم باید متأثر از این سه‌گانه در نظر گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لاوروف به‌تازگی درباره برجام گفته است: «در وین باید به حقوق طرف‌ها احترام گذاشته شود. توافق در وین باید تضمین کند که همه شرکا از حقوق مساوی برای همکاری در تمامی زمینه‌ها بدون تبعیض برخوردار هستند». از این جملات لاوروف در ابتدا ممکن است چنین برداشت شود که روسیه می‌خواهد با برگه ایران بازی کند و برجام را گرو بگیرد. اما آیا چنین است؟ پاسخ به این پرسش را می‌توان با این پرسش روشن‌تر کرد که روسیه در گفت‌وگوهای احیای برجام چه ضریبی دارد؟ به‌عبارت دیگر این درست است که ایران در مذاکرات هسته‌ای با ۶کشور طرف بود و توافق هم یک توافق جمعی است، اما ضریب واقعی همه طرف‌ها در اجرای برجام یکسان بود؟ به‌عنوان مثال اگر روسیه از برجام بیرون می‌رفت، تأثیرش در اقتصاد بیمار ما به‌همان اندازه بود که اکنون آمریکا بیرون رفته است؟ پر واضح است که چنین نیست.

علاوه بر این در تمام مدتی که آمریکا زیر میز برجام زده بود، ما با روس‌ها و چینی‌ها براساس توافقات برجامی، مسائلی مثل هسته‌ای، نظامی و علمی و تکنولوژیک را جلو برده‌ایم و حداقل روس‌ها تاکنون به بیشتر آنچه در برجام متعهد شده بودند، عمل کرده‌اند. پس ماجرای این مواضع روسیه چیست؟ آیا این به‌معنای آن است که روس‌ها در صورت احیای توافق از برجام خارج خواهند شد؟ این پرسش هم با یک سؤال دیگر روشن‌تر می‌شود؟ آیا در حال حاضر روس‌ها وضعیت مناسبی در اقتصاد دارند و آن‌قدر شریک‌های تجاری در سطح جهان دارند که دیگر نیازی به ما و برجام نداشته باشند؟ بازهم روشن است که نیاز روس‌ها با وجود تحریم‌های غرب بر سر کریمه و اوکراین به شرکای اقتصادی در شرق بیش از هرزمانی است.

بنابراین تنها برداشتی که می‌توان از مواضع اخیر روس‌ها داشت، این است که آن‌ها نگرانند در صورت احیای برجام و بازگشت روابط ایران و غرب به وضعیت عادی یا شبه‌عادی، تنها بمانند. این نگرانی در کرملین شدت گرفته که با احیای برجام، ایران ممکن است به بلوک غرب (بلوکی که در حال حاضر با روسیه در جنگ سخت است) بپیوندد.

نکته‌ای که ممکن است بعضی از فعالان دستگاه دیپلماسی را وسوسه کند  تا از فرصت پیش آمده برای رهایی از اوضاع اقتصادی فعلی نهایت استفاده را ببرند. اما یک نکته مهم در این موقعیت باید مورد توجه قرار بگیرد. هدف اصلی غرب از عجله برای احیای برجام حتی بدون روسیه چیست؟ اگر نگاهی به وضعیت بازار انرژی بیندازیم، می‌بینیم که جنگ اوکراین و تحریم روسیه عملاً باعث شده قیمت‌ها با سرعت سرسام‌آور بالا برود. هیچ چشم‌اندازی هم برای بازگشت قیمت‌ها وجود ندارد.

آمریکا برنامه‌ای برای برداشتن تحریم‌های نفتی ونزوئلا تدوین کرده است تا بتواند با استفاده از این حربه قیمت‌ها را برگرداند، هرچند نشست اول هیئت اعزامی به کاراکاس نتیجه‌ای در بر نداشته؛ بنابراین مسئله اصلی غرب همچنان حل‌نشده باقی‌مانده؛ رشد سرسام‌آور قیمت انرژی. توجه به این نکته مهم توسط دستگاه دیپلماسی می‌تواند برای اولین بار فرصتی بی‌نظیر در اختیار کشورهای بلوک شرق (شامل ایران، روسیه و چین) قرار دهد تا امتیازهای جدی‌تری از غرب بگیرند. غرب در حال حاضر بیش از هرزمانی لای منگنه گیر کرده است.

انرژی، گلوگاه اصلی بلوک غرب است و نگاه بلندمدت در این برهه به کشورمان کمک خواهد کرد تا ضمن حفظ شرکای راهبردی خود که در روزهای سخت کنارمان ایستاده‌اند با درک نگرانی‌های آینده آن‌ها، نقشه غرب برای ایجاد تفرقه بین متحدان شرقی را خنثی کند. موقعیت اکنون ما در برابر غرب شبیه موقعیت ایران در برابر روسیه در آستانه معاهده گلستان است. معاهده‌ای که انگلیسی‌ها دلال آن بودند و فرصت ما برای شکست تزارهای ضعیف شده را گرفتند. حواسمان باشد بازهم غرب با نشان دادن در باغ سبز، امتیاز ما در جنگ علیه خودش را از خود نکند. باید هرتصمیمی را با نگاه بلندمدت اتخاذ کنیم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آمریکا ایران احیای برجام سه گانه روس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۵۳۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشن تکمیل خطوط هفت‌گانه مترو تا پایان سال جاری

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران از جشن تکمیل خطوط هفت‌گانه مترو تا پایان سال جاری خبر داد. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محسن هرمزی؛ معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در جریان دویست و سی و یکمین جلسه شورای شهر تهران با اشاره به برنامه‌ریزی مدیریت شهری برای تکمیل خطوط هفت‌گانه اظهار کرد: ان‌شاءالله تا پایان سال جاری شاهد جشن تکمیل خطوط یک، دو، سه، چهار، پنج، شش و هفت خواهیم بود.

وی افزود: در سال گذشته نیز ایستگاه‌های جدیدی در خطوط شش و هفت افتتاح و بهره‌برداری رسید و امسال نیز ادامه خواهد داشت از جمله خطوطی که امسال به بهره‌برداری خواهد رسید ایستگاه هفده شهریور، میدان خراسان، سرباز و ... خواهد بود.

هرمزی به عملیات توسعه جنوبی در خط شش مترو اشاره کرد و گفت: این عملیاتی نیز به پایان رسیده و ان‌شاءالله به‌زودی دو ایستگاه در بخش جنوبی (حرم حضرت عبدالعظیم علیه‌السلام) به بهره‌برداری خواهد رسید.

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران به پست برق خط مترو اشاره کرد و توضیح داد: این پست نیز امسال تکمیل و ان‌شاءالله در بخش غربی خط شش مترو ایستگاه آیت‌الله کاشانی به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی همچنین به ایستگاه ورزشگاه تختی اشاره کرد و گفت: این ایستگاه نیز امسال تکمیل و به بهره‌برداری‌ خواهد رسید.

هرمزی به احداث پایانه‌ها در شهر تهران اشاره کرد و افزود: ان‌شاءالله فاز یک پایانه آزادگان تکمیل و  عملیات اجرایی فاز دو اکباتان به پایان خواهد رسید و در ادامه نیز پایانه دولت‌آباد به ورزشگاه تختی تکمیل خواهد شد.

وی همچنین به افزایش تعداد ایستگاه‌های مترو در این دوره از مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 159 ایستگاه با 310 کیلومتر خط مترو در شهر تهران داریم که بر اساس آمار کسب شده استفاده مسافران از شبکه مترو، بیشتر شده به طوریکه قبل از افتتاح ایستگاه‌ جدید به طور متوسط هر مسافر 9 کیلومتر از شبکه مترو استفاده می‌کرد که با تکمیل خطوط شش و هفت عملا به 16.5 کیلومتر افزایش پیدا خواهد کرد و میزان پایداری مسافران در شبکه مترو بیشتر شده است.

هرمزی ادامه داد: این موضوع به تکمیل خطوط شش و هفت بر می‌گردد و همچنین به بهره‌برداری از مترو پرند. ضمن اینکه برنامه جدیدی برای خطو هشت، نه ده و یازده پیش بینی شده است.

وی گفت: خط 10 مترو در سال گذشته عملیات حفاری آن انجام شد و موضوع در حال انجام است و ان‌شاءالله هشت ایستگاه در این خط دایر خواهد شد.

هرمزی تصریح کرد: خط 8 مترو نیز در پایان سال گذشته قرارداد آن به امضا رسید که بحث مالی آن به صورت ویژه پیگیری خواهد شد. همچنین خط 9 نیز هفته آینده عملیاتی خواهد شد.

همراهی دولت و شهرداری باعث شکستن قفل واردات واگن‌های مترو

وی به خط 11 مترو اشاره کرد و افزود: توافقات اولیه با پیمانکار انجام و به‌زودی عملیات آن آغاز خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • افشاگری روحانی درباره دلایل ردصلاحیتش
  • تبریز گردشگرپذیر می شود/ احیای خانه های تاریخی در دل شهر
  • تلاش بلینکن برای احیای یک طرح شکست خورده علیه ایران
  • 2 خودرو جدید کرمان موتور (+عکس )
  • قیمت 2 خودرو جدید کرمان موتور اعلام شد (عکس)
  • تلاش آمریکا برای احیای یک طرح شکست خورده علیه ایران
  • خصوصی‌سازی سرخابی‌ها نیاز به مراقبت بیشتری دارد/ بهترین نسخه اقتصادی برای فوتبال ایران رقم خورد
  • (تصاویر) این ۲ خودروی جدید امسال وارد بازار ایران می‌شوند
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • جشن تکمیل خطوط هفت‌گانه مترو تا پایان سال جاری