Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-30@13:32:22 GMT

آیا نفت واقعا به ۲۰۰ دلار می‌رسد؟

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۸۴۴۶۹

آیا نفت واقعا به ۲۰۰ دلار می‌رسد؟

ایران اکونومیست- قیمت نفت در روزهای اخیر تحت تاثیر تشدید تحریمهای غرب علیه مسکو به تلافی حمله نظامی به اوکراین، افزایش چشمگیری پیدا کرد و اگر تحریمهای جدیدی علیه صنعت انرژی روسیه اعمال شود، قیمتها ممکن است از این هم بیشتر صعود کند.

 قیمت فلزات از زمان آغاز جنگ در اوکراین، به شدت افزایش پیدا کرد و سپس افت چشمگیری یافت و بازار را دچار التهاب کرد؛ التهابی که نسبت به افزایش قیمت نفت هم دیده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قیمت کالاهای کشاورزی هم جهش چشمگیری پیدا کرده اند و ریسک افزایش قیمتهای مواد غذایی و ایجاد ناآرامی در قسمتهایی از جهان را برانگیخته اند.

با این حال مهمترین قیمت کالا بدون شک قیمت نفت است.

قیمت نفت رو به رشد است

قیمتهای نفت و در اروپا، قیمتهای گاز طبیعی، روی هزینه های انرژی تاثیر می گذارد. به این ترتیب قیمتهای نفت حتی بدون در نظر گرفتن اقتصاد جهانی به طور کلی، تاثیر مستقیمی روی اقتصادهای ملی خواهند داشت.

قیمت بالای نفت برای مدت طولانی رکود اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. قیمتهای بالا باعث از بین رفتن تقاضا در بلندمدت می شوند. در کوتاه مدت، کشورهای مصرف کننده منابع جایگزین نفت روسیه مانند اوپک را تشویق می کنند نفت بیشتری تولید کند که البته تاکنون تاثیر چندانی نداشته است. آمریکا به خصوص مذاکراتی با کشورهایی مانند ونزوئلا که در حال حاضر هدف تحریم قرار دارد، گشوده است تا منابع جدیدی از عرضه نفت را فراهم کند اما هنوز امتیازهای ویژه ای به ایران در مذاکرات پیرامون توافق هسته ای پیشنهاد نشده است.

اقدام آمریکا علیه نفت روسیه

دستور اجرایی بایدن برای ممنوعیت واردات نفت و فرآورده های نفتی روسیه تنها تاثیر جزئی روی صادرات روسیه و همین طور تامین نفت آمریکا خواهد داشت زیرا این تجارت درصد اندکی از صادرات و واردات هر دو کشور بود. حدود هشت درصد از واردات نفت و فرآورده های نفتی آمریکا در سال ۲۰۲۱ از روسیه بود. نفت کانادا و مناطق دیگر به راحتی می تواند جایگزین نفت روسیه شود. با این حال تامین فرآورده های نفتی چالش بیشتری خواهد داشت.

اگرچه این تصمیم ممکن است تاثیر اندکی روی آمریکا داشته باشد اما تاثیر بسیار بزرگتری روی خرید جهانی نفت روسیه دارد. متحدان و شرکتهای آمریکا تلاش می کنند از خرید نفت روسیه فاصله بگیرند. روسیه احتمالا خریداری برای عمده تولید خود پیدا خواهد کرد. در این بین بازیگران بزرگ مانند چین و هند و شرکتهای بازرگانی که نمی توانند در برابر پول سریع مقاومت کنند، تخفیف بیشتری درخواست خواهند کرد.

علاوه بر چین که عمده نفت روسیه را از طریق خط لوله دریافت می کند، محموله های دریابرد از آنچه که توسط فایننشیال تایمز "اعتصاب خریداران" توصیف شده است، آسیب بیشتری دیده اند زیرا مصرف کنندگان نگران آسیب دیدن شهرت خود به خاطر معاملات نفت روسیه و نگران خرید محموله هایی هستند که در صورت وخامت اوضاع، ممکن است نتوانند آنها را تحویل دهند.

روسیه تهدید کرده است تلافی می کند و اعلام کرده که از حق اقدام متقابل برخودار است. این به معنای قطع یا محدود کردن عرضه گاز طبیعی و نفت اروپا خواهد بود.

برای قیمت نفت چه پیش می آید؟

هر چه بازار میزان بیشتری از صادرات نفت روسیه را دست دهد، قیمت نفت بالاتر خواهد رفت.

قیمت نفت نفت و وست تگزاس اینترمدیت هفته گذشته پس از صعود به قله ۱۴ ساله، عقب نشینی کردند. بهای معاملات نفت برنت روز جمعه در ۱۱۲ دلار و ۶۷ سنت در هر بشکه و وست تگزاس اینترمدیت آمریکا در ۱۰۹ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه بسته شد.

ممنوعیت کامل نفت روسیه، قیمتها را می تواند به ۲۰۰ دلار در هر بشکه برساند. با این حال چنین ممنوعیتی بعید است. بعلاوه نمی تواند به شکل گسترده اجرا شود تا موثر واقع شود.

روسیه، خریداران و فروشندگان مجددی دارد که اگر از طریق دریا نشود، می توانند فرآورده های نفتی را از طریق خط لوله منتقل کنند. اما فرار از نفت و فرآورده های نفتی روسیه روی پالایشگاههای روسیه تاثیر گذاشته است. تغییر تقاضا، باعث تغییر در فعالیت پالایشگاهها شده و تقاضای داخلی را سرکوب کرده است.

در بلندمدت شرکتهای نفتی به خوبی واقف هستند که دوره طولانی قیمتهای بالا به نابودی تقاضا منجر می شود. به این ترتیب افزایش قیمتهای نفت حرکت به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر را سرعت می بخشد. ژاپن و آلمان هر دو سرگرم بازبینی تصمیماتشان برای بستن نیروگاههای هسته ای هستند. صرفنظر از غیرقابل اتکا بودن عرضه، دولتها سرمایه گذاری بیشتر در منابع انرژی تجدیدپذیر را تشویق می کنند.

آیا اوج قیمت نفت اتفاق افتاده است؟

یقین قطعی در خصوص این که قیمت نفت به اوج خود رسیده است، وجود ندارد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، تحریمهای رسمی و خودخواسته احتمالا با افزایش تلفات جنگ و عصبانیت فزاینده جهان از پیامدهای اقدامات روسیه، گسترش پیدا می کنند. رویدادهای جاری عامل تاثیرگذار روی قیمتهای کالا هستند. اگرچه فعلا دوباره آرامش ظاهری بازار است اما با تحولات جدید وضعیت بازار هم ممکن است دچار تغییر شود.

 ایسنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: فرآورده های نفتی نفت روسیه قیمت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۴۴۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی قیمت طلا/ نگاه سرمایه‌گذاران به فلز زرد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اظهارات سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا و همچنین داده‌های مربوط به بازار کار ماه آوریل از ایالات متحده می‌تواند بر تحرکات قیمت طلا در هفته آینده تاثیرگذار باشد.

براساس گزارش تجارت نیوز، طلای جهانی به همین واسطه ۲.۷ درصد در بعد روزانه کاهش یافت و به روند کاهشی خود ادامه داد. طلا در اوایل معاملات سه‌شنبه به ضعیف‌ترین سطح خود در بیش از دو هفته گذشته، یعنی نزدیک به ۲۲۹۰ دلار، رسید. با این حال، از آنجا که دلار آمریکا پس از انتشار اطلاعات ناامیدکننده PMI ایالات متحده تحت فشار فروش قرار گرفت، طلا بالاتر از ۲۳۰۰ دلار بهبود یافت.

شاخص ترکیبی PMI بخش خصوصی در ایالات متحده، طبق برآورد اولیه ماه آوریل به ۵۰.۹ کاهش یافت، در حالی که این رقم در ماه مارس ۵۲.۱ بود. این موضوع نشان‌دهنده کاهش شتاب رشد در فعالیت‌های تجاری بخش خصوصی است.

علاوه بر این، جزئیات نهفته در گزارش، حاکی از کاهش تورم نهاده‌ها بود که بر ارزش دلار آمریکا (USD) تاثیر منفی بیشتری گذاشت. کریس ویلیامسون، اقتصاددان ارشد کسب‌وکار، با ارزیابی یافته‌های نظرسنجی‌های PMI، گفت: «تضعیف تقاضا و سرد شدن بازار کار منجر به کاهش فشارهای قیمتی شد، زیرا ماه آوریل کاهش خوشایندی در نرخ‌های افزایش قیمت فروش برای کالاها و خدمات اتفاق افتاد.»

روز چهارشنبه، پس از گزارش اداره آمار آمریکا (US Census Bureau) مبنی بر افزایش ۲.۶ درصدی سفارشات کالاهای بادوام، ارزش دلار آمریکا در برابر ارزهای رقیب پرقدرت باقی ماند. در نتیجه، طلا برای به دست آوردن دوباره شتاب صعودی با مشکل مواجه شد.

اداره تجزیه و تحلیل اقتصادی ایالات متحده (BEA) روز پنجشنبه گزارش داد تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشور در سه‌ماهه اول با نرخ سالانه ۱.۶ درصد (اولین تخمین) رشد کرده است. این رقم پس از رشد ۳.۴ درصدی ثبت‌شده در سه‌ماهه چهارم ۲۰۲۳ به دست آمده است و با پیش‌بینی بازار برای رشدی معادل ۲.۵ درصد به میزان قابل توجهی فاصله دارد. در نتیجه، ارزش دلار آمریکا همچنان تضعیف شد و به طلای جهانی اجازه داد تا روز را با روندی صعودی به پایان برساند.

با این حال، روند صعودی طلا همچنان محدود ماند، چراکه گزارش تولید ناخالص داخلی نشان داد شاخص قیمت تولید ناخالص داخلی، از ۱.۷ درصد به ۳.۱ درصد افزایش یافته است. این موضوع نشان‌دهنده تاثیر قوی‌تر تورم بر رشد تولید ناخالص داخلی است.

اداره تجزیه و تحلیل اقتصادی (BEA) در روز جمعه اعلام کرد شاخص قیمت هزینه‌های مصرف شخصی (PCE) بدون احتساب مواد غذایی و انرژی در ماه مارس نسبت به سال گذشته ۲.۸ درصد افزایش یافته است. این رقم با افزایش ماه فوریه مطابقت داشت و از پیش بینی بازار که ۲.۶ درصد بود، فراتر رفت. این موضوع باعث حفظ استحکام ارزش دلار آمریکا شد و برای قیمت طلای جهانی که در آستانه آخر هفته کماکان روند صعودی خود را ادامه می‌داد، چالش ایجاد کرد.

پیش بینی قیمت طلای جهانی در هفته پیش رو

توجه سرمایه‌گذاران طلای جهانی بر تصمیم فدرال رزرو در روز چهارشنبه متمرکز است. اهالی بازار انتظار دارند بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را بدون تغییر در محدوده ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد نگه دارد. بر اساس ابزار «CME FedWatch»، احتمال اینکه فدرال رزرو در ماه ژوئن نیز سیاست تثبیت نرخ بهره را در پیش بگیرد حدود ۹۰ درصد است. به نظر می‌رسد بیانیه فدرال رزرو نشانه جدیدی در مورد زمان چرخش سیاست‌های پولی این بانک ارائه نکند.

در پی اعلام تصمیمات سیاست پولی فدرال رزرو در چهارشنبه آینده، توجه سرمایه‌گذاران طلا به کنفرانس خبری پس از نشست جلب خواهد شد. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، به احتمال زیاد با پرسش‌هایی در مورد احتمال کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن مواجه خواهد شد. اگر پاول درِ این کاهش را نبندد، واکنش اولیه می‌تواند باعث کاهش شدید بازده اوراق خزانه آمریکا و در نتیجه تقویت طلا شود.

همان‌طور که معامله‌گران به یاد دارند، پس از نشست سیاست‌گذاری ماه مارس، پاول اشاره کرد ارقام بالای تورم در ژانویه و فوریه ممکن است ناشی از عوامل فصلی بوده باشد. فعالان بازار همچنین به‌دقت به اظهارات پاول در مورد چشم‌انداز تورم توجه خواهند کرد. اگر لحن پاول درباره آخرین تحولات تورم نگران‌کننده باشد، ممکن است ارزش دلار آمریکا در برابر ارزهای رقیب همچنان مقاوم باقی بماند و مانع از افزایش قیمت طلا شود.

در نهایت، اگر پاول عدد ناامیدکننده‌ تولید ناخالص داخلی (GDP) در سه‌ماهه اول را کم‌اهمیت جلوه دهد، سرمایه‌گذاران، آن را نشانه‌ای از رویکرد سخت‌گیرانه‌ فدرال رزرو تلقی می‌کنند و این امر می‌تواند مانع از رشد قیمت طلای جهانی شود.

تمرکز معامله‌گران بر داده‌های اقتصاد آمریکا

روز جمعه، اداره آمار کار ایالات متحده (US Bureau of Labor Statistics) گزارش اشتغال ماه آوریل را منتشر خواهد کرد. کاهش چشمگیر در رشد لیست حقوق و دستمزد غیرکشاورزی (Nonfarm Payrolls) - یعنی رسیدن این رقم به عددی نزدیک به ۱۵۰ هزار نفر - می‌تواند بلافاصله باعث فروش گسترده دلار آمریکا شود. حتی اگر این داده‌ها تاثیر چندانی بر انتظارات کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن نداشته باشد، همچنان می‌تواند بر ارزش دلار آمریکا سنگینی کند، به ویژه اگر تمایل سرمایه‌گذاران به چرخش سیاست‌های پولی در ماه سپتامبر افزایش یابد.

ابزار «CME FedWatch» نشان می‌دهد بازارها احتمالاً نزدیک به ۴۰ درصد شانس برای بدون تغییر ماندن نرخ بهره فدرال رزرو در سپتامبر در نظر گرفته‌اند.

از سوی دیگر، افزایش قوی‌تر از پیش‌بینی در لیست حقوق و دستمزد غیرکشاورزی، به خصوص اگر با آمار بالای تورم دستمزد همراه باشد، می‌تواند انتظارات برای عدم اقدام فدرال رزرو در سپتامبر را تقویت کند و باعث کاهش شدید قیمت طلای جهانی، پیش از پایان هفته معاملاتی شود.

یمت طلای جهانی تحت فشار شدید کاهشی، هفته را آغاز کرد و روز دوشنبه، بزرگ‌ترین کاهش یک‌روزه خود در سال جاری را تجربه کرد. این فلز گران‌بها در نیمه دوم هفته موفق به بازگشت شد، اما همچنان هفته را با ثبت کندل منفی به پایان رساند.

۲۲۷۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900298

دیگر خبرها

  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • حراج نفت ایران به قیمت مال‌دزدی است؟
  • نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟
  • نرخ ارز امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ +جزئیات
  • واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به کاهش قیمت دلار در روز‌های اخیر
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۱ |برنت ۸۸ دلار و ۳۳ سنت شد
  • قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ دوشنبه ۱۰ اردیبهشت
  • قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ یکشنبه ۹ اردیبهشت
  • نرخ ارز امروز ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ +جزئیات
  • پیش‌بینی قیمت طلا/ نگاه سرمایه‌گذاران به فلز زرد