Web Analytics Made Easy - Statcounter

مریم فکری: ماراتن تعیین دستمزد ۱۴۰۱ در حالی شامگاه چهارشنبه هفته گذشته به پایان رسید که در نهایت افزایش ۵۷ درصدی دستمزد از شورای عالی کار رای گرفت. به این ترتیب با این تصمیم غیرمنتظره، حداقل حقوق کارگران از دو میلیون و ۶۵۵ هزار تومان به چهار میلیون و ۱۷۹ هزار تومان رسید.

براساس مصوبه شورای عالی کار، کارگران ۸۵۰ هزار تومان بن خواروبار و ۶۵۰ هزار تومان حق مسکن دریافت می‌کنند و این در حالی است که کمک هزینه مسکن سال جاری ۴۵۰ هزار تومان و بن کارگری ۸۵۰ هزار تومان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حساب حداقل حقوق یک کارگر با دو فرزند در سال آینده ۶ میلیون و ۷۲۵ هزار تومان خواهد رسید. حداقل حقوق کارگران با یک فرزند نیز ۶ میلیون و ۳۰۷ هزار تومان است.

کمر بازار کار شکست

افزایش ۵۷ درصدی دستمزد اگرچه در ابتدای ماجرا، خبر خوبی برای جامعه کارگری باشد، اما آن‌طور که این روزها در فضای بازار کار زمزمه می‌شود، به نظر می‌رسد در نهایت به زیان آنها تمام خواهد شد. تا آن‌جا که نایب رییس اتاق بازرگانی ایران، از شکسته شدن کمر بازار کار سخن گفت. حسین سلاح‌ورزی در واکنشی تند به تصمیم شورای عالی، در توئیتی عنوان کرد: افزایش ۵۷ درصدی مزد اثری بر رفاه و قدرت خرید طبقه کارگر نخواهد داشت.

به اعتقاد او، این تصمیم غیرمسوولانه و فاقد آینده‌نگری، صرفا به معنای پایان کار رسمی طیف گسترده‌ای از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط متکی به نیروی کار است که ستون فقرات بازار کار را تشکیل می‌دادند.

سلاح‌ورزی در عین حال در توئیت دیگری متذکر شد: رشد اسمی حداقل حقوق کمکی به معیشت مردم نمی‌کند. بهبود زندگی اقتصادی آحاد ملت نیازمند برقراری ثبات در نظام تولید و تجارت است.

وی تاکید کرد: برای تحقق این امر دولت باید ریسک سیاسی را کاهش دهد، کیفیت حکمرانی اقتصادی را افزایش دهد و از خاصه خرجی در منابع عمومی خودداری کند.

بیشتر بخوانید: افزایش دستمزد کارگران آیا به نفع این طبقه است؟ / دور باطلی که سال‌هاست تکرار می شود

تصمیم ضداشتغال با افزایش ۵۷ درصدی دستمزد/ تبعات این تصمیم بر بازار کار چیست؟

قیمت‌ها اوج می‌گیرد؟

در این میان، اولین پیامد افزایش ۵۷ درصدی دستمزد از نگاه کارفرمایان، عدم امکان تامین هزینه‌های کارگاه‌ها است؛ تا جایی که در نهایت موجی از افزایش قیمت تولیدات یا خدمات را در پی خواهد داشت. اگرچه در مقابل برخی از کارشناسان و مقامات وزارت کار معتقدند که افزایش دستمزد بار تورمی ندارد. سعید لیلاز، تحلیلگر اقتصادی چندی پیش در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین عنوان کرد: افزایش دستمزد اصلا اثر تورمی ندارد. عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران اصلا تعیین دستمزد بالا نیست.

به گفته او، عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران در وهله اول کسری بودجه دولت است و در وهله دوم، فساد شبکه بانکی است که به صورت ناترازی شبکه بانکی خود را نشان می‌دهد.

لیلاز متذکر می‌شود: ما به دلیل این‌که همزمان با افزایش دستمزدها روزانه بین ۴ تا ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید برای اقتصاد ایران چاپ می‌کنیم، ممکن است خیلی‌ها به موضوع به صورت سطحی نگاه کنند و تصور کنند افزایش دستمزد عامل تورم است. در حالی که در سال‌های قبل که متوسط افزایش دستمزد از متوسط نرخ تورم پایین‌تر بود، چرا به کنترل تورم کمکی نکرد.

احمد غریوی، مدیرکل روابط کار و جبران خدمت وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی نیز اعتقاد دارد؛ افزایش دستمزد ۵۷ درصدی منجر به تورم نخواهد شد. چراکه ما مطالعات دقیقی در این زمینه انجام دادیم، مثلا در فاصله سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۸ با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه، حداقل دستمزد فقط سه بار افزایش یافته در حالی که نرخ تورم رشد متعارف خود را داشت.

غریوی توضیح می‌دهد: حداقل دستمزد در سال ۱۳۷۰ حدود ۶۶.۷ دهم درصد افزایش داشته؛ در حالی که نرخ تورم سال بعد ۲۴.۴ دهم درصد بوده و در سال ۱۳۸۸ نیز حداقل دستمزد ۲۰ درصد بوده، در حالی که نرخ تورم سال بعد ۱۰.۸ دهم درصد افزایش یافته است.

وی تاکید می‌کند عوامل دیگری هم بر افزایش نرخ تورم تاثیرگذار است؛ ضمن اینکه اینها مباحث علمی هستند و تصمیم شورای عالی کار هم با مشارکت و خرد جمعی کارگری و کارفرمایی صورت گرفته است.

اما در مقابل جمال رازقی‌جهرمی، نماینده سابق کارفرمایان در شورای عالی کار و رییس انجمن صنفی کارفرمایی استان فارس معتقد است این میزان افزایش یک خبر خوب برای کارگران است اما می‌تواند تبعاتی برای جامعه کارفرمایی داشته باشد.

او بر این باور است؛ این میزان افزایش دستمزد تورم‌زا خواهد بود و نمی‌تواند قدرت خرید کارگر را افزایش دهد.

بهرام رزمان، مدرس دانشگاه و مشاور راهبردی حوزه کسب و کار نیز در یک برنامه رادیویی می‌گوید: این تصمیم‌گیری متاثر از خیلی عوامل و حتی ناشی از فشارهای اذهان عمومی بوده و لذا از همین ابتدا باید آمادگی پذیرش خیلی از تغییرات غیرقابل پیش بینی را داشته باشیم.

وی تصریح می‌کند: با این افزایش حقوق‌ها تمامی عوامل اعم از هزینه حمل و نقل، مواد اولیه، بسته‌بندی و پتروشیمی‌ها نیز دچار افزایش قیمت خواهند شد، بنابراین بهتر است که بر مباحثی چون افزایش بهره‌وری سازمان‌ها و ارتقای مدیریت و تعامل با دنیا کار کنیم.

ریزش نیروی کار در راه است؟

دومین پیامدی که افزایش دستمزد ۵۷ درصدی از نگاه کارفرمایان خواهد داشت، ÷ ریزش شدید نیروی کار خواهد بود؛ تا جایی که کارفرمایان برای جلوگیری از تعطیل شدن کارگاه یا کارخانه خود، ناچار می‌شوند اقدام به تعدیل نیرو کنند.

در همین رابطه، داود جوانی، عضو هیات مدیره کانون عالی کارفرمایان کشور در یک برنامه رادیویی تاکید می‌کند: دغدغه ما این است که با این افزایش حقوق‌ها، در اوایل سال آینده با ریزش نیرو مواجه شویم.

وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان نیز معتقد است: برای تعیین دستمزد باید از مدلی عقلانی و اقتصادی بهره برده شود که تمامی مولفه‌های طرف کارگری و طرف کارفرمایی در آن لحاظ شده باشد و این رشد ۵۷درصدی هزینه‌های زیادی را هم برای طبقه کارگر و هم برای طبقه کارفرما به دنبال خواهد داشت؛ ضمن آنکه رشد ۵۷درصدی دستمزدها منجر به بیکاری، رکود و تعدیل و اخراج کارگران می‌شود و در بلندمدت به ضرر اقتصاد کلان و طبقه کارگری است.

دولت قرار است بسته حمایتی دهد

در این شرایط اما اصغر آهنی‌ها، نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین می‌گوید: بخشی از کارفرمایان به دلیل این‌که نیروبر هستند، با افزایش دستمزد با مشکل مواجه خواهند شد. ما از ابتدا هم این موضوع را می‌گفتیم. البته در مقابل نیروی انسانی نیز با مشکل معیشتی روبه‌رو بود.

وی می‌افزاید: ما اگر بخواهیم به نتیجه برسیم، دولت باید از صنایع خرد، کوچک و متوسط حمایت کند و در همین رابطه، دولت نیز اعلام کرده که ما داریم بسته‌هایی را آماده می‌کنیم.

نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار تاکید می‌کند: ما امیدواریم بسته حمایتی دولت کارگشا باشد و به نوعی بتوانیم حداکثر نتیجه مثبت را داشته باشیم.

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1612492

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: بازار کار کارگر حقوق و دستمزد تورم شورای عالی کار شورای عالی کار افزایش دستمزد حداقل حقوق هزار تومان بازار کار نرخ تورم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۷۸۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۲۶ درصدی بارش در اردستان نسبت به سال آبی جاری

به گزارش خبرنگار مهر، سید محمدهادی احمدی‌طبا شامگاه جمعه در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: در روزهای گذشته، بارش باران بسیار خوب در شهرستان اردستان اتفاق افتاد و طبق آمار هواشناسی، میانگین بارش در سال آبی جاری، ۱۴۷ میلی‌متر بوده که ۲۶ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: در میانگین بارش شهرستان اردستان، نسبت به بلند مدت با افزایش ۳۵ درصدی مواجه بودیم و جلسه مدیریت بحران در خصوص پیشگیری از خسارات برگزار و دستگاه‌های مربوطه در این زمینه توجیه شدند.

فرماندار اردستان تصریح کرد: به‌دنبال بارش زیاد باران در نقاط مختلف شهرستان، برخی از معابر و جاده‌ها دچار سیلاب و آبگرفتگی شد که با حضور و رسیدگی مدیریت بحران مشکلات برطرف شده و مسیرهای اصلی جاده‌ها باز است.

احمدی‌طبا خاطرنشان کرد: دو نقطه از مسیرهای روستایی شهرستان اردستان در سیلاب قرار دارد که با همکاری دستگاه‌های مربوطه، این مسیرها نیز به‌زودی باز خواهد شد.

وی با بیان اینکه هنوز خسارت دقیق مشخص نیست، ادامه داد: خسارت‌های وارد شده در بخش راه و جاده‌ها حدود ۴۰ میلیارد تومان، بخش کشاورزی ۷ میلیارد تومان و ساختمان‌ها حدود ۵ میلیارد تومان بوده است.

فرماندار اردستان با بیان اینکه در مجموع حدود ۵۲ میلیارد تومان خسارت وارد شده، اضافه کرد: در این چند روز تمام دستگاه‌های شهرستان در آماده‌باش کامل بودند و باز هم اگر هشدار هواشناسی اعلام شود، آماده‌باش کامل خواهیم داشت.

کد خبر 6089377

دیگر خبرها

  • هشدار نشریه اقتصادی درباره رکود تورمی در آمریکا
  • افزایش بی‌سابقه؛ رشد ۴۲ درصدی اجاره‌بها در فروردین ۱۴۰۳
  • نزول رشد اقتصادی دور از انتظار اولین اقتصاد جهان
  • وزارت کار: تورم و حقوق کارگران به یک اندازه افزایش یافته است
  • رشد 42 درصدی اجاره خانه در فروردین 1403/ این افزایش در مقایسه با سال های گذشته بی نظیر است
  • افزایش ۲۶ درصدی بارش در اردستان نسبت به سال آبی جاری
  • واکنش عجیب معاون وزیر کار درباره رقم دستمزد کارگران/ رعیتی‌فرد: تورم ۱۲۶ درصد بالا رفت، حقوق ۱۱۹ درصد
  • معاون وزیر کار : دستمزد کارگران در کنار افزایش تورم تقریبا رشد کرده
  • سورپرایز بزرگ کارگران با دریافت پاداش روز کارگر | کارگران اردیبهشت ۲ تا حقوق می‌گیرند
  • هشدار درباره نفت ۱۰۰ دلاری و تورم جهانی