Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@23:09:43 GMT

«آب‌های زیرزمینی»؛ گنج‌های پنهان

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۳۰۹۴۵

«آب‌های زیرزمینی»؛ گنج‌های پنهان

روز جهانی آب یک رویداد سالانه است که به مسائل جهانی پیرامون دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی می‌پردازد و کل مسائل مربوط به این عنصر زندگی‌بخش را که بر حیات کره زمین تأثیر می‌گذارد، مورد توجه قرار می‌دهد.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، آب، یکی از عناصر ضروری و اولیه حیات روی زمین، هسته اصلی توسعه پایدار و لازمه توسعه‌های اجتماعی‌اقتصادی، تولید انرژی و غذا و سالم ماندن اکوسیستم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بقای تمام جانداران سیاره زمین اعم از گیاه و حیوان و انسان در گرو آب است. این عنصر اساسی در قلب سازگاری با تغییرات اقلیمی قرار دارد و به‌عنوان یک رابط حیاتی بین جامعه و محیط‌زیست عمل می‌کند. آب سالم و در دسترس برای سلامت عمومی، خواه برای آشامیدن، مصارف خانگی، تولید غذا یا اهداف تفریحی بسیار مهم است و بهبود روند تأمین و مدیریت مناسب منابع آن می‌تواند رشد اقتصادی کشورها را تقویت و به کاهش فقر کمک کند.

آب، ضرورتِ حیات و عنصری گران‌بها و مهم است که از دیرباز موجبات شکل‌گیری ضرب‌المثل «آب مایه حیات است» را ایجاد کرده است که البته وضعیت امروزی ذخایر طبیعی آن به حدی بغرنج شده که بیش از این نمی‌توان آن را مایه حیات دانست. در دنیای امروز آب خودِ حیات محسوب می‌شود و نه مایه آن!

آب؛ گوهری ناب و کمیاب

با افزایش جمعیت جهان نیاز فزاینده‌ای برای ایجاد تعادل بین تمام تقاضاهای تجاری رقابتی در مورد منابع آب شکل گرفته است. از سوی دیگر جوامع مختلف جهانی برای رفع نیازهای خود حتی در سطح روزانه دسترسی کافی به این عنصر گران‌بها ندارند، حال آن‌که برای مسائلی هم‌چون کاهش بار جهانی بیماری‌ها و بهبود سلامت جوامع، آموزش، بهره‌وری اقتصادی و مواردی از این قبیل که هر روز میان این جمعیت روزافزون بیشتر می‌شود، آب، سیستم‌های بهداشتی و سایر بخش‌های جوامع باید در کنار هم عمل کنند.

در سال ۲۰۱۰، مجمع عمومی سازمان ملل متحد صراحتاً حق بشر برای آب و فاضلاب را به رسمیت شناخت که مطابق با آن هر کس حق دارد از آب کافی، مستمر، سالم، قابل قبول، در دسترس فیزیکی و مقرون‌به‌صرفه برای استفاده شخصی و خانگی برخوردار باشد. بااین‌حال واقعیت غم‌انگیز موجود حاکی است که بیش از دو میلیارد نفر در کشورهای مواجه با تنش‌های آبی زندگی می‌کنند که انتظار می‌رود در آینده‌ای نزدیک، وضعیت حاضر در مناطقی که تحت تأثیر تغییرات آب‌وهوایی و رشد جمعیت قرار دارند بسیار تشدید شود. در واقع بر اساس آخرین برآوردهای سال ۲۰۲۰، از هر ۱۰ نفر در سراسر جهان سه نفر امکان شست‌وشوی دست‌های خود را با آب و صابون در طول همه‌گیری کووید -۱۹ نداشته‌اند و حدوداً از هر چهار نفر، یک نفر فاقد آب آشامیدنی ایمن و نیمی از جهان فاقد دسترسی به سرویس بهداشتی تمیز بودند.

بدین‌ترتیب ادامه روند حرکت فعلی جهان به سوی افزایش صنعتی شدن و استفاده و بهره‌برداری بیش‌ازحد از منابع طبیعی که زندگی آینده بشر را با شرایط بحرانی کمبود آب شدید مواجه کرده است باعث شده هر سال روز بیست و دوم مارس به‌عنوان روز جهانی آب نام‌گذاری شود. این روز به افزایش آگاهی و درک عمومی در مورد اهمیت حفظ آب شیرین و مدیریت پایدار منابع آن می‌پردازد.

تاریخچه روز جهانی آب

روز جهانی آب در ابتدا قطعنامه‌ای بود که سال ۱۹۹۲ در کنفرانس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد محیط‌زیست و توسعه در «ریودوژانیرو» به تصویب رسید و بر اساس آن از سال ۱۹۹۳، هر ساله ۲۲ مارس به عنوان روز جهانی آب گرامی داشته می‌شود و هدف آن افزایش آگاهی در مورد مسائل جهانی مرتبط با آن است. تمرکز این روز بر اطمینان از دسترسی جوامع سراسر جهان به منابع پاک آب قرار دارد و بر اساس وب‌سایت سازمان ملل متحد، هدف اصلی از آن " حمایت از دستیابی به ششمین هدف توسعه پایدار (SDG۶) یعنی «تضمین در دسترس بودن و مدیریت پایدار آب و فاضلاب برای همه» تا سال ۲۰۳۰ است. این هدف همه جنبه‌های چرخه آب و سیستم‌های بهداشتی را پوشش می‌دهد و برای دستیابی به آن‌ها در راستای کمک به پیشرفت طیفی از دیگر اهداف توسعه پایدار، به‌ویژه در بخش‌های بهداشت، آموزش، اقتصاد و محیط‌زیست طراحی شده است.

روز جهانی آب، به بیانی دیگر، در وهله اول بر دسترسی به آب تمیز و بهداشت کافی برای همگان متمرکز است اما به کل مسائل مرتبط با آب که در ابعاد گسترده‌تر جوامع جهانی را تحت تأثیر قرار می‌دهند نیز می‌پردازد. این روز، هر سال جنبه خاصی از آب شیرین را مورد توجه خاص خود قرار می‌دهد که توسط اعضای سازمان ملل متحد و بخش‌های مربوط به آب، هر سال برای روز جهانی آب در دو یا سه سال آینده پیشنهاد داده می‌شود و تعیین‌کننده موضوع تمرکز گزارش سالانه توسعه جهانی آب نیز هست.

نمایندگی‌های مختلف سازمان ملل متحد هر سال در روز جهانی آب سعی دارند با استفاده از شیوه‌های گوناگون و هماهنگ با فعالیت‌های بین‌المللی، همچنین سازماندهی فعالیت‌های تبلیغاتی برای پرداختن به مسائل مربوط به بحران آب، کل مردم جهان را در هر جایگاه و موقعیتی که قرار دارند به مدیریت صحیح و پایدار آب سوق دهند.

روز جهانی آب ۲۰۲۲

بنا به گفته کارشناسان، تکامل انسان و پیشرفت روزافزون فعالیت‌های بشری با کاهش شدید میزان آب‌های شیرین سطحی و پایین آمدن کیفیت آن، همچنین افزایش آلودگی آب‌ها و هوا همراه بوده و معیشت میلیاردها انسان و سایر جانداران کره زمین را تحت تأثیر قرار داده است. بدین‌ترتیب امکان اختصاص صرف آب‌های زیرزمینی غنی به مصارف خانگی توسط جمعیت جهانی که به‌طور عمده برای همین منظور در نظر گرفته شده است، بیش از این وجود ندارد. آب‌های زیرزمینی که تقریباً ۹۹ درصد از کل آب شیرین مایع روی زمین را تشکیل می‌دهد، فراهم‌آورنده بخش عمده‌ای از مزایا و فرصت‌ها برای جوامع هستند و در حال حاضر بیش‌از اندازه مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

به پیشنهاد مرکز بین‌المللی ارزیابی منابع آب زیرزمینی (IGRAC)، برای روز جهانی آب در سال ۲۰۲۲ موضوع «آب‌های زیرزمینی؛ مرئی کردن نامرئی‌ها» تعیین شد که تمرکز آن بر اهمیت توجه به مخازن در حال خشک شدن سفره‌های زیرزمینی و عواقب جدی این بحران برای مردم سراسر جهان قرار دارد چرا که تغییرات اقلیمی و فعالیت‌های انسانی از جمله رشد جمعیت و پیشرفت‌های اقتصادی باعث افزایش فشار بر منابع آب زیرزمینی، کاهش چشمگیر سطح آن‌ها و مشکلات آلودگی می‌شود، بااین‌حال دور از چشم بودن این منابع باعث می‌شود که هیچ‌کس متوجه این تغییرات نباشد.

این موضوع با برگزاری سی‌امین نشست UN-Water در مقر صندوق بین‌المللی توسعه کشاورزی (IFAD) در شهر رم ایتالیا، با حضور بیش از ۵۰ نماینده از اعضا و شرکای آب سازمان ملل متحد، همچنین ۲۳ ناظر از دولت‌های جهانی و سایر سازمان‌های مرتبط مورد تأیید قرار گرفت زیرا آب‌های زیرزمینی گنج پنهانی است که زندگی روی کره زمین را غنی می‌کند و یک منبع حیاتی است که تقریباً نیمی از کل آب آشامیدنی در سراسر جهان، حدود ۴۰ درصد از آب برای کشاورزی و حدود ۱/۳ درصد از آب مورد نیاز برای صنعت را تأمین، همچنین اکوسیستم‌ها و جریان رودخانه‌ها را حفظ و از فرونشست زمین و نفوذ آب دریا جلوگیری می‌کند. آب‌های زیرزمینی همچنین بخش مهمی از فرآیند سازگاری با تغییرات آب‌وهوایی و اغلب راه‌حلی برای افرادی است که به آب سالم دسترسی ندارند.

روز جهانی آب ۲۰۲۲، با مورد توجه قرار دادن آب‌های زیرزمینی تمرکز جهان را به این منابع نامرئی جلب می‌کند که همیشه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده اما به‌طور کامل در سیاست‌گذاری توسعه پایدار شناخته نشده است، همچنین تبادل دانش و همکاری در این زمینه را افزایش می‌دهد و در نتیجه آگاهی از اهمیت مراقبت از منابع آبی پنهان از نظرها را بالا می‌برد. این موضوع خاطرنشان می‌کند که آب‌های زیرزمینی ممکن است دور از چشم باشند اما نباید از ذهن دور بمانند و لازم است جوامع بشری برای مدیریت پایدار این منابع ارزشمند با یکدیگر همکاری داشته باشند.

کد خبر 563185

منبع: ایمنا

کلیدواژه: روز جهانی روز جهانی آب بحران آب آب های زیرزمینی شعار روز جهانی موضوع روز جهانی آب های سطحی حیات اهداف توسعه پایدار اهداف توسعه پایدار SDGs اهمیت آب های زیرزمینی شعار روز جهانی آب مدیریت پایدار آب تغذیه آب های زیرزمینی خشکسالی و فرونشست زمین عوارض خشکسالی خشکسالی در جهان وضعیت خشکسالی در استان اصفهان بحران خشکسالی در ایران شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سازمان ملل متحد آب های زیرزمینی توسعه پایدار روز جهانی آب سراسر جهان منابع آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۳۰۹۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها

به گزارش قدس آنلاین، تارنمای این رسانه آمریکایی با انتشار این خبر به نقل از کی‌یف پست (Kyiv Post) نوشت: (در مجموع) ارزش خرید این جنگنده ها حدود یک میلیارد تنگه (واحد پول قزاقستان) معادل ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار آمریکا است.

بنابراین گزارش، قزاقستان که درصدد به روز رسانی ناوگان نیروی هوایی خود است، اقدام به حراج ۱۱۷ فروند جنگنده بمب افکن های دوران شوروی سابق از جمله میگ-۳۱، میگ-۲۷، میگ-۲۹ و سوخو-۲۴ متعلق به دهه های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ کرده است.

این گزارش حاکی است: هرفروند از جنگنده های منسوخ دوران شوروی سابق که توسط آمریکا خریداری شده به قیمت ۱۹ هزار و ۳۰۰ دلار بوده است.

تارنمای این رسانه آمریکایی نوشت: هرچند قصد آمریکا از این خرید که توسط شرکت های واسط خارجی صورت گرفته، هنوز مشخص نیست اما انتظار می رود تا جنگنده های خریداری شده توسط آمریکا از قزاقستان به عنوان منبعی برای قطعات یدکی جنگنده های کنونی اوکراین که همچنان درحال انجام ماموریت هستند و یا به عنوان جنگنده های «فریبگر» بر روی زمین در مناطق جنگی مورد استفاده قرار گیرند.

بیزینس اینسایدر در ادامه این گزارش نوشت: قزاقستان که پیشتر به صورت رسمی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی سابق بود، بعدها همکاری نزدیک خود را با روسیه به عنوان یکی از متحدان دیرینه (مسکو) حفظ کرد اما از زمان حمله روسیه به اوکراین، قزاقستان هرچه بیشتر به سمت غرب تمایل پیدا کرده است.

بنا بر تحلیل کی‌یف پست، تلاش‌های این کشور آسیای مرکزی برای ارتقای قابلیت‌های نظامی‌اش همزمان با تعامل فزاینده آن با کشورهای غربی، نشانگر دور شدن از روابط تاریخی خود با مسکو است.

قزاقستان معضل بعدی روسیه پس از اوکراین؟

تارنمای خبری بیزینس اینسایدر نوشت: برخی از ناظران داخلی روسیه، توجه مسکو به جریانات قزاقستان در کنار تقابل با اوکراین را خواستار شدند.

در همین ارتباط، ولادیمیر سولوویوف (Vladimir Solovyov) مفسر و تحلیلگر روس هشدار داده است که کشورش باید به این واقعیت که قزاقستان مشکل بعدی روسیه است، توجه کند؛ چراکه به گفته وی این کشور می تواند همان روند نازی [شدن] که در اوکراین رخ داد را در آنجا (قزاقستان) آغاز کند.

گفتنی است؛ رئیس جمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (پنجم اسفند ۱۴۰۰) عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کی‌یف به رویارویی نظامی تبدیل شد.

آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کی‌یف ارسال کرده‌اند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • قالیباف: دست لابی‌های پنهان را در مجلس یازدهم بستیم
  • رودخانه دز، پنهان زیر پوست فاضلاب‌های شهری
  • ضعف‌هایی که نباید پشت قهرمانی فوتسال ایران در آسیا پنهان شود
  • نمایش نوزده نقشه قدیمی خلیج فارس در شهر کاریز کیش
  • یک میلیون مهاجر افغان از ترس اخراج پنهان شده اند
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • آمریکا ۸۱ فروند بمب‌افکن اسقاط برای کی‌یف خرید؛ اهداف پنهان واشنگتن زیر ذره‌بین رسانه‌ها
  • قند پنهان در کدام یک از مواد غذایی وجود دارد؟
  • استان مرکزی دارای بیکاری پنهان است
  • انگیزه پنهان آمریکا در مخالفت با تجمع‌های دانشجویی