Web Analytics Made Easy - Statcounter

امروزه دیگر، تنها نامه‌رسان‌های موتورسواری که خورجین روی موتور گذاشته و نامه‌ها و بسته‌های کوچک را به دست منتظران می‌رساند، نماد و نشان پست نیستند. بلکه انواع خودروهای سبک و سنگینی که در خیابان‌ها و جاده‌ها، بسته‌ها و امانت‌های مردم را از تولیدکننده یا فروشنده تحویل گرفته و به سفارش‌دهنده می‌رسانند، یادآور پست هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایران اکونومیست به نقل از روابط عمومی شرکت ملی پست؛ علیرضا زرگوش طی یادداشتی از نقش شبکه حمل و نقل پست در توسعه یافتگی و رونق اقتصادی کشور گفته است.
متن این یادداشت که در نخستین شماره نشریه الکترونیکی چاپار منتشر شده، به شرح زیر است :
اقتصاد دیجیتالی در ایران مانند بسیاری دیگر از کشورها، مرحله ایجاد و رشد کسب وکارهای نوپا اعم از تجارت الکترونیک، بازارهای الکترونیک، دریافت و پرداخت، کارت‌های هوشمند، پول الکترونیک و تراکنش مالی را پشت سر گذاشته و در تلاش است تا با تولید اطلاعات و عرضه خدمات گسترده تر در این بستر، به مرحله بهره برداری از آن برسد.
شرکت ملی پست ایران نیز همسو با این هدف؛ رویکرد، شیوه و نوع خدمات‌رسانی خود را تغییر داده و از یک تولید کننده و ارائه دهنده خدمت برای مرسولات و بسته های کوچک و نامه‌های مردم و دولت، به بستر‌ساز جابجایی و انتقال دهنده انواع و اقسام محصولات تولیدکنندگان خرد و کلان در سراسر کشور تبدیل شده است.
به همین دلیل است که امروزه دیگر، تنها نامه‌رسان‌های موتورسواری که خورجین روی موتور گذاشته و نامه‌ها و بسته‌های کوچک را به دست منتظران می‌رساند، نماد و نشان پست نیستند. بلکه انواع خودروهای سبک و سنگینی که در خیابان‌ها و جاده‌ها، بسته‌ها و امانت‌های مردم را از تولیدکننده یا فروشنده تحویل گرفته و به سفارش‌دهنده می‌رسانند، یادآور پست هستند.
پس از تغییر ماموریت و توسعه خدمات جابجایی در شبکه پستی، تقویت ناوگان حمل و نقل از موتوری گرفته تا خودروهای سبک و سنگین و جذب و به کارگیری شمار زیادی راننده در دستور کار این شرکت قرار گرفت. به طوریکه در حال حاضر حدود جمع کثیری راننده چه در بخش دولتی و چه بخش خصوصی، کار حمل و نقل مرسولات و بسته‌های پستی شهروندان را برعهده دارند. سفیرانی که «نه برف، نه باران، نه گرما، نه تاریکی شب نمی‌تواند آنها را از انجام تند و سریع وظیفه‌شان بازدارد.»
اگر روزی این پیک‌های تیزپا و چابک‌سواران سوارکار پارسی و پس از آن راکبان دوچرخه سوار و موتورسوار، یادآور این گفته بودند. امروز با رشد و پیشرفت تکنولوژی، رانندگان خودروهای سبک و سنگین، بخش بزرگی از پستچی‌ها و سفیران پست را تشکیل می‌دهند.
در جهان تکنولوژی‌ زده امروز، خاصه در کشورهای پیشرفته، پست نمایانگر میزان فعالیت‌های صنعتی، تحرک بازرگانی، توسعه اقتصادی و برآورده‌کننده تولید در بخش خدمات به شمار می‌آید. گزارش‌های توسعه یافتگی بانک جهانی نیز موید آن است که بین سرانه مرسولات پستی کشورها با سرانه تولید ناخالص ملی رابطه همبستگی وجود دارد.
بنابراین می‌توان گفت در نظام اقتصادی کشورها، پست به ویژه پست‌های ملی، به دلیل داشتن شبکه گسترده و مویرگی توزیع در اقصی نقاط هر کشور، به‌عنوان عاملی زیرساختی حیاتی به حساب می‌آید که روز به روز نقش آن در حوزه حمل و نقل و جابجایی پررنگ تر می‌شود. بنابراین، در جهان امروز نبض توسعه اقتصادی و پویایی افراد در زندگی شهری و روستایی، در دستان ارزشمند فعالان عرصه حمل و نقل از جمله حمل و نقل شبکه پست می‌تپد.
روزهای سخت قرنطینه کرونا و تعطیلی بسیاری از کسب و کارها و حتی بخشی از شبکه حمل و نقل عمومی، تاکیدی بر این ادعاست. روزهایی که پست بدون تعطیلی و با افزایش ساعات کار، بی‌وقفه در خدمت مردم بود و با تقویت پل ارتباطی بین تولیدکنندگان و عرضه کنندگان محصولات فروشگاههای اینترنتی و سفارش دهندگان، وظیفه خطیر حمل و نقل و تحویل میلیون‌ها بسته و امانت مردم را با وجود تمامی کمبودها و کاستی‌ها به انجام رساندند و اجازه ندادند باری بر زمین بماند.
امیدوارم در سال نو با توسعه بیش از پیش خدمات پستی بتوانیم امکانات بیشتری برای خدمت رسانی به مردم فراهم کنیم.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: خودروهای سبک حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۶۵۴۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها مشهود است

عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تهران نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها را مشهود دانست و گفت: منابع حاصل از فروش نفت نباید وارد بودجه جاری کشور شود.

عباس آرگون در گفت‌وگو با خبرنگار شانا، با بیان اینکه منابع نفت و گاز یکی از مزیت‌های اصلی کشور به‌ شمار می‌آید، بیان کرد: باید بتوانیم از این منابع خدادادی حداکثر بهره را برای رشد و توسعه اقتصادی کشور ببریم.

وی با تأکید بر اینکه منابع حاصل از فروش نفت را نباید وارد بودجه جاری کشور کرد، افزود: این منابع باید صرف توسعه زیرساخت‌ها و رشد و توسعه دیگر صنایع تولیدی کشور شوند که البته این نقش پارسال مشهود بود.

عضو هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: درصورتی‌که سرمایه‌گذاران بدانند سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز سودآوری مطلوبی دارد و اعتمادسازی لازم نیز انجام شود، بی‌شک وارد این بازار می‌شوند و سرمایه‌های سرگردان به این بخش تزریق خواهد شد.

دیگر خبرها

  • بررسی راهکار‌های توسعه زیرساخت‌های شبکه برق آذربایجان غربی
  • بررسی آخرین وضعیت مناسبات اقتصادی ایران و همسایگان شمالی در وزارت امور خارجه
  • بررسی وضعیت مناسبات اقتصادی ایران و همسایگان شمالی در وزارت امور خارجه
  • توسعه‌یافتگی در جامعه با اتصال دانشگاه و صنعت محقق می‌شود
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟ 
  • رونق ساخت‌وساز و اقتصاد ارومیه با ابلاغ و اجرای طرح جامع
  • رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است
  • نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها مشهود است
  • تأثیر توسعه شبکه‌ های حمل و نقل جاده‌ ای بر رونق اقتصادی ایران
  • سازمان ملل هزینه بازسازی غزه را حدود ۵۰ میلیارد دلار برآورد کرد