Web Analytics Made Easy - Statcounter

جنگل ها به عنوان ریه زمین در چرخه حیات موجودات زنده نقش موثری ایفا می کنند، همچنین منبع خوبی برای ذخیره آب هستند از سوی دیگر یکی از مهمترین خدماتی که جنگل ها به اکوسیستم ها ارائه می کنند، تولید اکسیژن است، بر اساس تعریف سازمان ملل، جنگل ها بیش از ۳۳ نوع خدمت غیر قابل معامله ارائه می دهند، منظور از خدمات غیر قابل معامله خدماتی است که به راحتی نمی شود در نظام اقتصادی حاکم بر جهان برای آن ارزش پولی قائل شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما چند سالی است به دلایل مختلف از جمله رشد روز افزون جمعیت، استفاده از جنگل به عنوان منبع سوخت، تولید ذغال، تغییر کاربری و تبدیل آنها به زمین های کشاورزی، فعالیت های صنعتی، احداث جاده، آتش سوزی و شیوه انواع آفات و بیماری ها حیات جنگل ها را با خطر مواجه کرده و بخش زیادی از آنها را نابود کرده است به طوری که در ایران در دهه ۱۳۳۰ مجموع رویشگاه های جنگلی ما در هیرکانی ۳.۵ میلیون هکتار اعلام شده بود، آن زمان در مجموع ۱۸ میلیون هکتار جنگل داشتیم، اما امروز جنگل های هیرکانی به ۱.۶ دهم میلیون هکتار کاهش یافته یعنی بیش از نیمی از این جنگل ها را از دست دادیم و در مجموع اکنون فقط ۱۲ میلیون هکتار جنگل داریم، یعنی ۶ میلیون هکتار جنگل را در طول ۶ دهه اخیر از دست دادیم.  

از سوی دیگر  وسعت جنگل های زاگرس هم مساحتی حدود ۶ میلیون هکتار را به خود اختصاص داده است اما درختان بلوط این جنگل ها نیز از گزند آفات و نقش انسان در امان نماندند به طوری که در چند سال اخیر حدود ۱۱ میلیون اصله درخت با میانگین عمر ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال به علت شیوع آفات خشک شدند، برخی براوردها هم نشان می دهد که وسعتی حدود ۱۳۳۰ هزار هکتار از وسعت جنگل های زاگرس از بین رفته است.

قارچ ذغالی درختان را کامل خشک می کند بنابراین اگر مدیریت نشود بعد از آلوده شدن نمی توان با آن مبارزه کرددر حالی پهنه های جنگلی و درختان ارزشمند خود را از دست می دهیم که بنا به اعتقاد کارشناسان حفاظت و استفاده صحیح از جنگل ها به عنوان سرمایه ملی هر کشور، علاوه بر ثروت آفرینی، بقای محیط زیست را نیز تضمین می کند.

در این میان وقوع آفاتی مانند بیماری ذغالی بلوط چند سالی است دامن گیر جنگل های زاگرس و درختان بلوط شده است به طوری که حدود ۲ میلیون هکتار از این جنگل را آلوده کرده است، مهمترین علت وقوع این بیماری تنش عمومی حاصل از عوامل طبیعی و انسانی اکوسیستم های جنگلی زاگرس را ضعیف و شرایط را برای هجوم آفات و بیماری ها فراهم کرده است از این رو مورد هجوم بیماری ذغالی بلوط قرار گرفته است.

این بیماری به‌ صورت پژمردگی شاخ و برگ‌ها و خروج شیرابه‌های سیاه رنگ از داخل تنه در ارتفاعات خود را نشان می دهد که به مرور زمان شیرابه افزایش یافته و حالت ذغالی شکل در روی تنه و سیاه شدن در زیر پوست نمایان می شود که در نهایت منجر به مرگ کامل درخت می‌شود که خشکی و دمای بالا به عنوان دو عامل اصلی شناخته شده در شیوع این بیماری در بیشتر نقاط دنیا از جمله جنگل های زاگرس به شمار می‌رود.

قارچ ذغالی حدود ۲ میلیون هکتار از جنگل های زاگرس را آلوده کرده است و حالا که خود را به جنگل های شمال رسانده باید مراقب باشیم تا شیوع پیدا نکند تا درختان بلند مازو که یکی از گونه های ارزشمند درختان جنگلی ما است حفظ شود اما مساله مهم این است که مدتی است شاهد شیوع بیماری ذغال بلوطی در جنگل های شمال کشور هستیم و این موجب نگرانی میان دوستداران محیط زیست شده است، هادی کیادلیری دبیر مراجع کنوانسیون تنوع زیستی دراین باره به خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: چند سالی است که قارچ ذغالی بلوط در زاگرش مشاهده می شود که حدود ۲ میلیون هکتار از این جنگل را آلوده کرده است، اما متاسفانه مدتی است که این قارچ در جنگل های مازندران هم مشاهده شده است که درختان بلند مازو را که یکی از با ارزش ترین درختان است را آلوده کرده و گویا در حال سرایت به گونه های دیگر است.

وی تاکید کرد: مساله مهم درباره این آفت این است که در جنگل های زاگرس فقط درختان بلوط را هدف قرار می دهد اما در جنگل های شمال علاوه بر درخت بلند مازو به گونه های دیگر درختی هم آسیب وارد می کند که باید برای جلوگیری از وسعت پراکنش آن در میان درختان شمال، هر چه زودتر تدبیری اندیشیده شود تا سایر درختان جنگلی به روزگار شمشادهای هیرکانی گرفتار نشوند.

رییس دانشکده منابع طبیعی و محیط‌ زیست دانشگاه علوم تحقیقات گفت: این قارچ درختان را کامل خشک می کند بنابراین اگر مدیریت نشود بعد از آلوده شدن نمی توان با آن مبارزه کرد، جنگل باید مدیریت شود تا گرفتار بیماری نشود، کنترل و مبارزه بخش آخر است، درباره آفات و بیماری ها مدیریت تلفیقی وجود دارد یعنی با یک راه و روش نمی شود کار را پیش برد، باید به طور مداوم پایش شوند و به محض مشاهده بیماری و آفت اقدامات لازم انجام شود، اما باید اقدامات سریع و بدون تلف کردن زمان بعد از تشخیص مشکل انجام شود.

وی اظهار داشت: قارچ ذغالی حدود ۲ میلیون هکتار از جنگل های زاگرس را آلوده کرده است و حالا که خود را به جنگل های شمال رسانده باید مراقب باشیم تا شیوع پیدا نکند و درختان بلند مازو که یکی از گونه های ارزشمند درختان جنگلی ما است حفظ شود، درختان بلوط بلند مازو جزو درختان غول پیکر در شمال کشور است که حتی قطرشان گاهی به ۲ متر هم می رسد و ۵۰۰ تا ۶۰۰ سال عمر می کنند.

کیادلیری با اشاره به اینکه هنوز برآورد دقیقی از آسیب قارچ ذغالی به درختان بلند مازو صورت نگرفته است افزود: این قارچ عامل ثانویه است که به دلایل مختلفی مانند تغییر اقلیم، دخالت انسان در طبیعت و ضعف درختان بروز می کند، زمانی که به جنگل های زاگرس می زند در واقع نمی توان گفت که فقط مرگ درختان بلوط را داریم بلکه باید آنرا مرگ یک اکوسیستم عنوان کرد چون تحت تاثیر از بین رفتن درختان بلوط و شیوع این آفت تمام گونه های متاثر و موجود در منطقه خشک می شوند، این نشان می دهد که مجموعه ای از عوامل نقش دارند تا عواملی مانند قارچ ذغالی و یا حشره چوب خوار تیر خلاص را بر پیکر این اکوسیستم وارد کند که اگر دیر بجنبیم ممکن است این سرنوشت برای درختان جنگل های شمالی هم رقم بخورد.

وی درباره نحوه انتقال قارچ ذغالی از جنگل های زاگرس به جنگل های شمالی گفت: ممکن است این قارچ با انتقال چوب و حتی جابجایی انسان از زاگرس به به شمال منتقل شده باشد، البته این آفت حدود ۴ تا ۵ سال در محدوده کمی از جنگل های شمال مشاهده بود اما از سال گذشته شیوع زیادی از آنرا گزارش می کنند که تعداد زیادی از درختان بلوط بلند مازو را درگیر کرده است.

۹۰۱۴

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست جنگل‌ بلوط قارچ زاگرس

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست جنگل بلوط قارچ سازمان حفاظت محیط زیست جنگل بلوط قارچ زاگرس حدود ۲ میلیون هکتار آلوده کرده جنگل های زاگرس جنگل های شمال درختان بلوط درختان جنگل جنگل ها محیط زیست چند سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۷۹۵۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این ۵ ماده غذایی را که هرگز نباید دوباره گرم کرد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از indian express، گرم کردن مجدد غذاها، به ویژه باقیمانده غذاها، یک عمل رایج در اکثر آشپزخانه های سراسر جهان است. اما به گفته متخصصان تغذیه، گرم کردن مجدد برای سلامتی شما خوب نیست. درک این نکته مهم است که همه غذاها به این فرآیند واکنش خوبی نشان نمی دهند. زیرا گرم کردن مجدد برخی غذاها می تواند منجر به از دست دادن طعم، بافت، ارزش غذایی و سلامت آن شود.

به این ترتیب، بیایید بفهمیم که چرا گرم کردن مجدد برخی مواد غذایی ممنوع است.

چای
چای حاوی ترکیبات ظریفی مانند آنتی اکسیدان ها و پلی فنول ها است که به طعم و مزایای سلامتی آن کمک می کند. وقتی چای در ابتدا دم می‌شود، ترکیبات مختلفی از جمله تانن و کاتچین آزاد می‌کند. گرم کردن مجدد چای می تواند باعث تخریب این ترکیبات شود و منجر به از دست دادن طعم و حتی فواید بالقوه شود.

چای حاوی کافئین است که می تواند با گرم کردن مجدد بیشتر شود و به طور بالقوه باعث ایجاد عوارض جانبی مانند بی قراری یا اختلالات خواب شود. گرم کردن مجدد چای همچنین می‌تواند به دلیل تجزیه برخی ترکیبات و تغییرات در سطح pH به اسیدیته کمک کند.

گرم کردن مجدد چای می تواند باعث آزاد شدن اسید تانیک شود که یک ترکیب پلی فنول موجود در برگ های چای است. اسید تانیک می‌تواند طعم اسیدی تری به چای بدهد، به خصوص اگر چندین بار گرم شده باشد.

علاوه بر این، اگر چای برای مدت طولانی پس از دم کشیدن بماند و سپس دوباره گرم شود، می تواند اسیدی تر شود زیرا باکتری های موجود در چای ممکن است از طریق تخمیر محصولات جانبی اسیدی تولید کنند. برای افرادی که مستعد رفلاکس اسید یا مشکلات گوارشی هستند، مصرف نوشیدنی های اسیدی مانند چای دوباره گرم شده ممکن است علائم را تشدید کند. برای به حداقل رساندن اسیدیته و اطمینان از طعم و مزیت مطلوب، بهتر است هر بار چای را تازه دم کنید و از گرم کردن مجدد خودداری کنید.

اسفناج
اسفناج حاوی نیترات است که با گرم شدن مجدد به نیتریت تبدیل می شود. سپس نیتریت‌ها می‌توانند با اسیدهای آمینه واکنش داده و نیتروزامین‌ها را تشکیل دهند که سرطان‌زا هستند. گرم کردن مجدد اسفناج همچنین می تواند منجر به از دست دادن ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین C و ویتامین B شود و ارزش غذایی آن را کاهش دهد.

اسفناج یک منبع غنی از آهن است. هنگامی که اسفناج پخته و دوباره گرم می شود، آهن موجود در اسفناج می تواند تحت اکسیداسیون قرار گیرد، یک واکنش شیمیایی که در تماس آهن با اکسیژن در هوا رخ می دهد. این فرآیند اکسیداسیون می تواند منجر به تشکیل اکسیدهای آهن شود که می تواند رنگ و طعم اسفناج را تغییر دهد.

اکسیداسیون آهن در اسفناج دوباره گرم شده می تواند ارزش غذایی آن را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این، اکسیداسیون آهن باعث می‌شود که طعم آن بد شود.

دوباره گرم شدن اسفناج باعث ایجاد بافت لزج و طعم تلخ می‌شود و جذابیت آن را کاهش می دهد. برای حفظ مواد مغذی و جلوگیری از تشکیل ترکیبات مضر، مصرف اسفناج تازه یا گنجاندن آن در غذاها بدون گرم کردن مجدد توصیه می شود.

۵ ماده غذایی که مصرف منظم آنها به افزایش هوش کمک می‌کند

روغن پخت و پز
هنگامی که روغن پخت و پز دوباره گرم می شود، دچار تغییرات شیمیایی می شود که می تواند کیفیت و ایمنی آن را کاهش دهد. چرخه های گرمایش و سرمایش مکرر می تواند منجر به تشکیل چربی های ترانس و ترکیبات مضری مانند آلدئیدها شود که با التهاب و بیماری های قلبی عروقی مرتبط هستند.

علاوه بر این، گرم کردن مجدد روغن فراتر از نقطه دود آن می تواند بخارات سمی تولید کند و طعم ناخوشایندی به غذا بدهد. برای حفظ یکپارچگی روغن پخت و پز، توصیه می شود برای هر جلسه پخت و پز از روغن تازه استفاده کنید و از گرم کردن چندباره روغن خودداری کنید.

قارچ
قارچ ها متخلخل هستند و به راحتی می توانند رطوبت را جذب کنند، و آنها را به مکانی ایده آل برای رشد باکتری ها تبدیل می کند. گرم کردن مجدد قارچ ها می تواند باعث رشد باکتری ها شود و خطر ابتلا به بیماری های ناشی از غذا را افزایش دهد. علاوه بر این، قارچ ها حاوی ترکیبات خاصی مانند پلی ساکاریدها هستند که در صورت گرم شدن مجدد می توانند تحت واکنش های آنزیمی قرار گیرند و طعم و بافت آنها را تغییر دهند.

مصرف قارچ های گرم شده مجدد ممکن است باعث از بین رفتن طراوت و خوش طعم شدن آن شود. قارچ ها حاوی پروتئین های مختلفی از جمله آنزیم ها و پروتئین های ساختاری هستند که به بافت و مشخصات غذایی آنها کمک می کند. زمانی که قارچ ها پخته می شوند، این پروتئین ها از طریق فرآیندی به نام دناتوره شدن دچار تغییرات ساختاری می شوند.

با گرم کردن مجدد قارچ، فرآیند دناتوره شدن می تواند ادامه یابد یا دوباره رخ دهد و باعث تغییرات بیشتر در ترکیب پروتئین شود.

این می تواند منجر به تغییراتی در بافت، طعم و خواص تغذیه ای قارچ شود. گرم کردن مجدد قارچ ها همچنین می تواند منجر به تجزیه مولکول های پروتئین خاص به پپتیدها و اسیدهای آمینه کوچکتر از طریق فرآیندهایی مانند هیدرولیز شود. این می تواند بر محتوای کلی پروتئین و ترکیب قارچ ها تأثیر بگذارد و به طور بالقوه بر طعم و قابلیت هضم آنها تأثیر بگذارد.

برای به حداقل رساندن تخریب پروتئین و حفظ کیفیت قارچ، توصیه می شود آنها را به آرامی گرم کنید و از قرار دادن طولانی مدت در معرض گرما خودداری کنید.

مواد غذایی که هرگز آنها را نباید با معده خالی بخورید

برنج
باسیلوس سرئوس، یک باکتری که معمولاً در برنج یافت می شود، می تواند در فرآیند پخت زنده بماند و وقتی برنج برای مدت طولانی در دمای اتاق بماند، تکثیر می شود. گرم کردن مجدد برنج همیشه این باکتری ها و سموم آنها را که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند، از بین نمی برد. علاوه بر این، برنج دوباره گرم شده رطوبت خود را از دست می دهد و خشک و بدطعم می شود.

برای جلوگیری از بیماری های ناشی از غذا، بسیار مهم است که برنج پخته شده را به درستی در یخچال نگهداری کنید و ظرف یک یا دو روز مصرف کنید.

درک دلایل توصیه‌های مربوط به گرم کردن مجدد مواد غذایی‌ای مانند چای، اسفناج، روغن پخت و پز، قارچ و برنج می‌تواند به انتخاب آگاهانه در مورد شیوه‌های آماده‌سازی و نگهداری غذا کمک کند. با اولویت دادن به تازگی و مدیریت صحیح، می توانید از غذاهایی لذت ببرید که نه تنها خوشمزه هستند، بلکه سالم و مغذی نیز هستند.

کد خبر 847707 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها سلامت مواد غذایی خبر مهم تغذیه

دیگر خبرها

  • مراقب «کلاهک‌های مرگ» باشید
  • خطر ۷ نوع آفت در کمین درختان تهران | نحوه مبارزه شهرداری با این خطرات
  • عملیات مبارزه با آفات در ۷۰ هکتار از جنگل‌های کامیاران
  • اشتغال‌زایی جوامع محلی با فرآوری محصولات بلوط
  • قطار ارتباط دانشگاه با صنعت به سرعت پیش می‌رود
  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • سوسکچه‌ بلوط ؛ پینوکیو دنیای حشرات! (عکس)
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • این ۵ ماده غذایی را که هرگز نباید دوباره گرم کرد