Web Analytics Made Easy - Statcounter

«منصور» اولین فیلم بلند سینمایی سیاوش سرمدی است که در کارنامه اش ساخت مستندهای «ادواردو»، «معتاد به نفت» و «تهران تقاطع سئول» دیده می‌شود. سرمدی در این فیلم به بخشی از زندگی یکی از فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی، شهید تیمسار منصور ستاری است؛ خصوصا در دوره‌ای از جنگ عراق علیه ایران و زمانی که مشکلات عدیده‌ای به دلیل کمبود امکانات نظامی در نیروی هوایی وجود داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

تیمسار ستاری برای حل مشکلات، ساخت قطعات لازم و در نهایت طراحی یک هواپیمای حنگنده را می‌دهد. گرچه در قدم اول، شکست می خورد، در ادامه جنگنده «آذرخش» و نسلهای بعدی ان «صاعقه 1»، «صاعقه 2» و... محصول تلاش مهندسان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی می‌شود. 

سیاوش سرمدی در پرداخت شخصیت تیمسار ستاری افت و خیزها، مخالفت‌ها و حتی دشمنی‌ها علیه تلاش ستاری و تیمش را به تصویر کشیده و تصویری از این فرمانده ارتشی ارائه داده که در عین اقتدار، با همکارانش صمیمی است، و مهمتر از همه دل‌سوز و وطن‌پرست است.

در تصاویر اندکی که از زندگی شخصی تیمسار ستاری دیده می‌شود نیز چهره یک مرد مقتدر خانواده‌دوست را ساخته است و تلاش کرده او را باورپذیر کند و می‌کند.

حتما می‌توان از خیلی نکات مثبت دیگر از جمله کارگردانی، فیلمنامه درست، و همه نکات فنی فیلم صحبت کرد، اما این یادداشت بیشتر از آنکه نقد فیلم «منصور» باشد، دوست دارد به فرامتن این فیلم بپردازد، فرامتنی که قطعا در این روزگار سراسر سختی بیشتر به آن احتیاج داریم و باید بیشتر به آن توجه کنیم. 

«منصور» علاوه بر اینکه بر یکی از موضوعات کمتر کار شده در سینمای ایران، یعنی نیروی هوایی ارتش در زمان جنگ دست گذاشته، شخصیتی را انتخاب کرده که ویژگی‌های او نیاز همیشگی هر جامعه‌ای در هر مقطع زمانی است. قطعا شهید ستاری یک قهرمان ملی است، قهرمانی که در زمان فعالیت با انواع مشکلات مبارزه کرد و در نهایت به پیروزی رسید.

این همان چیزی است که امروز در جنگ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور به آن نیازمندیم. چه بخواهیم و چه نخواهیم ایران امروز در جنگ سختی زیست می کند، شرایط اقتصادی بیش از وجوه دیگر زندگی را بر همه اقشار جامعه سخت کرده است، جنگی که باید با تدبیر و اندیشه درست و خصوصا در راستای ارتقای وضعیت معیشت مردم و در حفظ منافع ملی کشور باشد و این امر نیازمند یک غیرت ملی است.

این غیرت ملی نیازمند قهرمانانی است که چهره معاندان در لباس و جایگاه دوست را درست تشخیص بدهند؛ کسانی که از ریسک کردن برای ارتقای وضعیت که نتیجه آن به نفع یک ملت است، نترسند؛ مدیران مقتدری که پس گردن مدیر زیردستش وقتی وظیفه خود را درست انجام نمی‌دهد، بگیرد و او را مواخذه کند؛ مسوولان توانمندی که وقتی دوستان معاند پوست موز زیر پایشان می‌اندازند، با سربلندی عبور کنند؛ فرمانده‌هانی که بر سر سفره غذای سربازانش بنشینند و از تفاوت غذای آنها با افسران گلایه کنند و...

یکی از راه‌های تحریک و تقویت غیرت ملی در آحاد یک جامعه، ساخت آثار هنری خصوصا آثار سینمایی و تلویزیونی (به دلیل دسترسی راحت و مخاطب عموما گسترد‌ه‌تر آن) است. شاید در یادداشت‌های قبلی درباره رویکردهای موثر از ساخت اثر هنری با هدف تاثیر بر مخاطب نوشته باشم، رویکردی که از آن در جامعه‌شناسی هنر به عنوان رویکرد «شکل‌دهی» یاد می‌شود. رویکردی که معتقد است آثار هنری می‌توانند ایده‌هایی در ذهن مخاطب ایجاد کنند. گرچه این نظریه ابتدا در مخالفت با فیلم‌های خشن طرح شد، یکی از بهترین نظریه‌ها برای اعمال سیاست‌های خرد و کلان فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است. 

مضمون همه این سیاست‌ها می‌تواند یک شخصیت واقعی از دل جامعه و تاریخ آن جامعه باشد، شخصیت‌هایی در گذشته و امروز این کشور برگ‌های زرین تاریخ را برپار کرده اند و شناساندن آنها به مخاطب امروز که یکی، دانش‌آموز است و دیگری، دانشجو و مسوول و فرمانده و رئیس و کارگر و... همه این افراد می‌توانند مخاطب مستقیم آن اثر هنری باشند و نتیجه آن باشد که هر کس در هر جایی که هست می‌تواند و باید یک قدم موثر برای ارتقای وضعیت خود که قطعا منجر به ارتقای وضعیت دیگران می‌شود، بردارد.

رویکرد شکل‌دهی در ارتباط مستقیم با رویکرد «بازتاب» است که آن نیز معتقد است آثار هنری، آئینه جامعه است و این یعنی آثار هنری امکان شناخت جامعه‌ای را که آن اثر هنری در آن ساخته شده، فراهم می‌کنند. از همین نظریه می توان بهره برد و زندگی های انسانهایی را به تصویر کشید که شناختن آنها و به کار گرفتن راهکارها و تدابیرشان در زندگی  فردی و اجتماعی (زندگی خصوصی و زندگی حرفه‌ای)، شرط لازم و کافی برای ادامه راه پرسنگلاخ آینده است. 

فیلم «منصور» فقط بخشی از زندگی یک قهرمان ملی را به تصویر نکشید، «منصور» می‌تواند و باید الگوی ساخت آثار دیگر درباره شخصیت‌های مهم خصوصا شخصیت‌های مهم تاریخ معاصر باشد، چرا که مخاطب با آن احساس نزدیکی بیشتری می‌کند، اتفاق‌هایی در فیلم می‌بیند که در زندگی واقعی دیده و آنها را می‌شناسد، افرادی را در لباس و جایگاه امروز می‌بیند و تصور نمیکند ‌که هر آنچه بوده در تاریخ بوده پس قطعا تاثیر بیشتری از آن می‌گیرد البته که همین انسان‌های موثر امروز، از تاریخ و گذشته و پیشنشیان درس فداکاری و تلاش و ایثار و وطن‌پرستی گرفته‌اند.

منبع: الف

کلیدواژه: ارتقای وضعیت نیروی هوایی آثار هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۸۹۰۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«قصه های مجید» و «معصومیت از دست رفته»؛ تدارک تلویزیون برای آخر هفته

به گزارش قدس آنلاین به نقل از معاونت سیما، فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی و انیمیشن زاده شده برای پرواز، محاکمه ۷ شیکاگویی، مالکوم ایکس، هدیه، استشهادی برای خدا، پرنده طلایی، مصلحت، معصومیت از دست رفته ۱ و ۲، محموله نهایی، کلاهبرداران، نامیرا، پل ۲۱، بادیگارد، رادیکال، جاده های سرد، بی نظیر، ریو ۱، گریز از مرگ، پل سفید، بیرون از بهشت، تفنگ های هفت دلاور، ۳۰ نابغه، مرد کار، آخرین اتوبوس، نسخه سحرآمیز، هندوستان آزاد، پهنه شب، سرقت، برادران باد، کلاس ۸۳، کوهستان، نامرئی، آتش، هویت، بهترین دوست من، شش قهرمان، ریکا، ویل هانتینگ نابغه، ۲۱ پل، قصه های مجید، داستان های خودمانی، طلا و مس، ضربه مغزی و گودزیلا پنج‌شنبه، جمعه و شنبه ۱۳، ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت ماه مصادف با شهادت امام جعفر صادق (ع) از شبکه‌های سیما روی آنتن می‌رود.

شبکه یک سیما

فیلم سینمایی جدید «زاده شده برای پرواز» به کارگردانی «لیو شیائوشی»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۲۳:۳۰ از شبکه یک سیما پخش خواهد شد.

فیلم با بازی ییبو وانگ، جون هو، شی یو و دونگیو ژو؛ در مورد یک تیم عملیات ویژه به سرپرستی خلبانانی زبده است که به آن‌ها دستور آزمایش جت‌های جنگنده جدید داده می‌شود، اما در طول این پرواز آزمایشی شجاعت و توانایی‌های این افراد به چالش کشیده می‌شود. در این فیلم خلبانان چینی موفق می شوند ...

فیلم سینمایی «محاکمه ۷ شیکاگویی» به کارگردانی «آرون سورکین»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۶:۰۰ از شبکه یک سیما پخش خواهد شد.

شبکه دو سیما

فیلم سینمایی «مالکوم ایکس» به کارگردانی «اسپایک لی»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۰۰:۲۰ دقیقه بامداد از شبکه دو سیما پخش می‌شود.

فیلم تلویزیونی «هدیه» به کارگردانی «مسعود فرخنده»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۰۸:۰۰ از شبکه دو سیما پخش خواهد شد.

حمید ابراهیمی، بیتا خردمند، مجتبی بیطرفان و شهرزاد کیانی در فیلم تلویزیونی «هدیه» بازی کرده اند.

فیلم سینمایی «استشهادی برای خدا» به کارگردانی «علی رضا امینی»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۰۰:۲۵ دقیقه بامداد از شبکه دو سیما پخش خواهد شد.

جمشید هاشم پور، محسن تنابنده و احمد مهران فر در فیلم سینمایی «استشهادی برای خدا» ایفای نقش کرده‌اند.

انیمیشن سینمایی «پرنده طلایی» به کارگردانی «مجید شاکری»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۰۸:۰۰ از شبکه دو سیما پخش خواهد شد.

فیلم سینمایی جدید «مصلحت» به کارگردانی «حسین دارابی»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۳۰ از شبکه دو سیما پخش خواهد شد.

فرهاد قائمیان، وحید رهبانی، مهدی حسینی‌نیا، مجید نوروزی، امیر نوروزی و نازنین فراهانی در فیلم سینمایی «مصلحت» هنرنمایی کرده اند.

شبکه سه سیما

فیلم سینمایی «معصومیت از دست رفته ۱» به کارگردانی «داود میرباقری»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۰:۰۰ به روی آنتن شبکه سه سیما می‌رود.

زنده یاد امین تارخ، سارا خوئینی ها و فریبا کوثری در فیلم تلویزیونی «معصومیت از دست رفته» نقش‌آفرینی کرده‌اند.

فیلم سینمایی جدید «محموله نهایی» به کارگردانی «توماس پورتلا»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۶:۰۰ از شبکه سه سیما پخش خواهد شد.

فیلم سینمایی «کلاهبرداران» به کارگردانی «چانگ وون چانگ»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۲۴:۰۰ از شبکه سه سیما پخش می‌شود.

قسمت دوم فیلم سینمایی «معصومیت از دست رفته» به کارگردانی «داود میرباقری»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۰:۰۰ از شبکه سه سیما پخش می‌شود.

فیلم تلویزیونی جدید «نامیرا» به کارگردانی «محمد کرمانشاهی»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۴:۳۰ از شبکه سه سیما پخش می‌شود.

«نامیرا» روایت‌گر ماجرای یک گروه دیپلماتیک است که بعد از ورود به ایران، به وسیله یک گروه تروریستی ربوده می‌شوند ...

امین زندگانی، شهرزاد کمال‌زاده، رامین راستاد و آیدین ختایی در فیلم تلویزیونی ‌«نامیرا» بازی کرده اند.

فیلم سینمایی «پل ۲۱» به کارگردانی «برایان کرک»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۲۴:۰۰ از شبکه سه سیما پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «بادیگارد» به کارگردانی «ابراهیم حاتمی‌کیا»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۰:۰۰ از شبکه سه سیما پخش می‌شود.

در این فیلم سینمایی؛ پرویز پرستویی، مریلا زارعی و بابک حمیدیان ایفای نقش کرده‌اند.

شبکه چهار سیما

فیلم سینمایی جدید «رادیکال» به کارگردانی «کریستوفر زالا»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۲۰:۳۰ از شبکه چهار روی آنتن می‌رود.

فیلم سینمایی «جاده های سرد» به کارگردانی «مسعود جعفری جوزانی»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۲۰:۳۰ از شبکه چهار سیما روی آنتن می‌رود.

علی نصیریان، حمید جبلی، مجید نصیری و اسماعیل محمدی در فیلم سینمایی «جاده های سرد» ایفای نقش کرده اند.

شبکه تهران سیما

انیمیشن سینمایی «بی نظیر» به کارگردانی «راسموس آ. سیورسن»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۳:۳۰ از شبکه تهران پخش می‌شود.

انیمیشن سینمایی «ریو ۱» به کارگردانی «کارلوس سالدان‌ها»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۰۹:۰۰ از شبکه تهران پخش می‌شود.

فیلم سینمایی جدید «گریز از مرگ» به کارگردانی «مایک برنز»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۳:۳۰ از شبکه تهران پخش می‌شود.

فیلم تلویزیونی «پل سفید» به کارگردانی «علی قوی تن»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۰۹:۰۰ از شبکه تهران پخش می‌شود.

بهاره نوروزی، حسین محمدیان، صدیقه نوروزیان، فریبا بجنوردی و امیر پاسبان در فیلم تلویزیونی «پل سفید» بازی کرده اند.

فیلم تلویزیونی «بیرون از بهشت» به کارگردانی «خسرو معصومی»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۳:۳۰ از شبکه تهران پخش می‌شود.

فرامرز قریبیان، لیلا اوتادی و جمشید گرگین در این فیلم ایفای نقش کرده‌اند.

شبکه نمایش

فیلم سینمایی «تفنگ های هفت دلاور» به کارگردانی «پل وندکوس»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۰۱:۰۰ بامداد از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «۳۰ نابغه» به کارگردانی «ویکاس باهل»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۳:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «مرد کار» به کارگردانی «رابرت ژوری»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۵:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «آخرین اتوبوس» به کارگردانی «گیلیز مک کینان»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «نسخه سحرآمیز» به کارگردانی «مایکل روبو»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۹:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «هندوستان آزاد» به کارگردانی «ویجی کریشنا آچاریا»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۲۱:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «پهنه شب» به کارگردانی «اندرو پترسون»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۲۳:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «سرقت» به کارگردانی «پیتر ییتس»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۰۱:۰۰ بامداد از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «برادران باد» به کارگردانی «جراردو اولیوار و اوتمار پنکر»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۹:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «کلاس ۸۳» به کارگردانی «آتول سابروال»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۲۱:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «کوهستان» به کارگردانی «ادوارد دمیتریک»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۰۱:۰۰ بامداد از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «نامرئی» به کارگردانی «دیوید گویر»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «آتش» به کارگردانی «الکسی نوژنی»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۹:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

فیلم سینمایی «هویت» به کارگردانی «ابراهیم حاتمی کیا»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۲۱:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

جلیل فرجاد، رضا اسدی، علی غلامی، ابوالقاسم مبارکی، احمد ناطقی و محسن عظیمی‌نیا در فیلم سینمایی «هویت» هنرنمایی کرده اند.

فیلم سینمایی «بهترین دوست من» به کارگردانی «پاتریک لوکنت»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۲۳:۰۰ از شبکه نمایش پخش می‌شود.

شبکه کودک

انیمیشن سینمایی «شش قهرمان» به کارگردانی «دان هیل و کریس ویلیامز»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۴:۰۰ از شبکـه کودک پخش خواهد شد.

شبکه امید

فیلم سینمایی «لونانا در انتظار معلم» به کارگردانی «پاوو چوینینگ دورجی»، چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۰۰ از شبکه امید پخش خواهد شد.

فیلم تلویزیونی «ریکا» به کارگردانی «مسعود فرخنده»، پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۰۰ از شبکه امید پخش خواهد شد.

محمد مختاری، سپیده پهلوان زاده، آرزو بنایی، علی سولقانی، علی رشیدی و مستعان کابلی در فیلم تلویزیونی «ریکا» بازی کرده اند.

فیلم سینمایی «۳۰ نابغه» به کارگردانی «ویکاس بال»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۰۰ از شبکه امید پخش خواهد شد.

فیلم سینمایی «ویل هانتینگ نابغه» به کارگردانی «گاس ون سنت»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۸:۰۰ از شبکه امید پخش خواهد شد.

شبکه افق

فیلم سینمایی «۲۱ پل» به کارگردانی «برایان کرک»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۰:۰۰ از شبکه افق پخش خواهد شد.

فیلم سینمایی «قصه های مجید» به کارگردانی «کیومرث پور احمد»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۷:۰۰ از شبکه افق پخش خواهد شد.

مهدی باقربیگی و پروین دخت یزدانیان در این فیلم ایفای نقش کرده‌اند.

شبکه سلامت (زیرنویس ویژه ناشنوایان)

فیلم سینمایی «داستان های خودمانی» به کارگردانی «کارلوس سورین»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۱۱:۰۰ با زیرنویس ویژه ناشنوایان از شبکه سلامت پخش می شود.

فیلم سینمایی «طلا و مس» به کارگردانی «همایون اسعدیان»، شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۱:۰۰ با زیرنویس ویژه ناشنوایان از شبکه سلامت پخش می شود.

بهروز شعیبی، نگار جواهریان، سحر دولتشاهی، رضا رادمنش و جواد عزتی در فیلم سینمایی «طلا و مس» نقش آفرینی کرده اند.

شبکه فراتر (۴k)

فیلم سینمایی «ضربه مغزی» به کارگردانی «پیتر لاندسمن»، پنج شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه ساعت ۰۰:۳۰ بامداد از شبکه فراتر پخش خواهد شد.

فیلم سینمایی «گودزیلا» به کارگردانی «رولند امریش»، جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ساعت ۰۰:۳۰ بامداد از شبکه فراتر پخش خواهد شد.

دیگر خبرها

  • کار قرآنی در شمار مبارک‌ترین کار‌های اسلامی و جهادی است
  • کار قرآنی در شمار مبارک‌ترین کارهای اسلامی و جهادی است
  • «هفت» از امشب راهی آنتن تلویزیون می‌شود + ساعت پخش
  • فیلم‌های سینمایی تلویزیون، شنبه ۱۵ اردیبهشت
  • تعامل هنرمندان استان یزد با شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر
  • تجدید خاطره با «جاده‌های سرد» در تلویزیون
  • تلویزیون در تعطیلات آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟
  • تجدید خاطره با «جاده‌های سرد»/«مصلحت» به تلویزیون رسید
  • «قصه های مجید» و «معصومیت از دست رفته»؛ تدارک تلویزیون برای آخر هفته
  • بادیگارد، طلا و مس با مصلحت در آخر هفته تلویزیون