Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-29@01:44:34 GMT

شهرداری‌ها، یک گام تا درآمد پایدار

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۱۲۶۳۱

شهرداری‌ها، یک گام تا درآمد پایدار

لایحه درآمد پایدار در حال حاضر به نقطه‌ای رسیده است که ۹۵ درصد مراحل آن طی شده است و تنها یک مرحله باقی مانده تا در صحن مجلس به تصویب برسد و سپس برای تایید به شورای نگهبان ارسال شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، کسب درآمد در شهرداری‌ها از اموری است که تأثیر عمدهای در ارائه خدمات شهری به شهروندان دارد. اگر شهرداری‌ها نتوانند درآمد کافی و پایدار به دست آورند، نخواهند توانست تأسیسات ضروری در شهر را ایجاد و اداره کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند که منابع مالی شهرداری‌ها به صور مختلف قابل حصول است اما همه آنها از خصوصیات درآمدهای پایدار برخوردار نیستند.

در میان بخش‌های مختلف مدیریت شهری، تأمین منابع مالی و درآمدی شهرداری‌ها اهمیت ویژه ای دارد زیرا یک سو کسب درآمد شهرداری‌ها تأثیر عمدهای در ارائه خدمات به شهروندان دارد و از سوی دیگر فقدان درآمد کافی نه تنها سبب عدم ایجاد خدمات ضروری در شهر می‌شود بلکه اساساً اجرای تمامی طرح‌ها و برنامه‌های شهری را با مشکل مواجه خواهد ساخت.

در ایران شهرداری‌ها از ارگان‌های وابسته به دولت هستند که بسیاری از خدمات عمومی جز وظایفشان است. از آنجا که منافع ناشی از ارائه خدمات شهری هر شهر مورد استفاده شهروندان آن شهر است، لذا خود آنها می‌بایستی هزینه‌های آن را پرداخت کنند، از طرف دیگر درآمد ساکنان بسیاری از شهرهای کوچک و میانه به دلیل نداشتن فعالیت‌های اقتصادی پایه، محدود است و امکانات محدودی را برای پرداخت هزینه‌های شهرداری شهر خود را دارند. بین شهرهای بزرگ و این گونه شهرها از نظر تنوع و کیفیت و کمیت خدمات شهری تفاوت وجود دارد.

شهرداری‌ها به لحاظ ارائه خدمات به شهروندان که هزینه‌های زیادی را می‌طلبد، نیازمند به منابع درآمدی جدید و پایداری می‌باشند. بررسی منابع درآمدی شهرداری‌ها روشن می‌سازد که منابع درآمدی پایدار سهم ناچیزی در تأمین مالی شهرداری‌ها در ایران دارند، بنابراین درآمد شهرداری‌ها باید در ماهیت خود به سمت منابع پایدار، منظم و قابل وصول حرکت کند و منابع درآمدی ناپایدار جای خود را در ردیف‌های درآمدی شهرداری‌ها به منابع پایدار، مستمر و قابل وصول بدهد.

یک گام تا تصویب نهایی لایحه درآمدهای پایدار

ناصر یار محمدیان، مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در این باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: طرح درآمد پایدار هفت سال پیش آماده و تقریباً چهار سال گذشته لایحه آن تهیه و وصول شده است، اما هنوز به قانون تبدیل نشده و مراحل پایانی خود را سپری می‌کند، اما طرح جامع مدیریت شهری شاید در مراحل مقدماتی هنوز باقی مانده و در قالب یک طرح در کمیسیون در حال بررسی و هنوز هم به تأیید کمیسیون نرسیده است تا اینکه بعد به صحن مجلس و شورای نگهبان و … برود در واقع مراحل طولانی باید طی شود تا به قانون تبدیل شود، بنابراین پیش بینی می‌شود حدود شش سال آینده نیز نتایج مدیریت جامع شهری را مشاهده نکنیم.

به گفته وی، لایحه درآمد پایدار در حال حاضر به نقطه‌ای رسیده است که ۹۵ درصد مراحل آن طی شده است و تنها یک مرحله باقی مانده تا در صحن مجلس به تصویب برسد و سپس برای تأیید به شورای نگهبان ارسال شود.

یارمحمدیان با اشاره به ضرورت وقایع نگاری فرایند قانون‌گذاری طرح جامع مدیریت شهری گفت: این موضوع کمک می‌کند تا پیچ وخم‌های قوانین برای مدیریت شهری روشن شود و سریع‌تر بتواند در طرح‌های بعدی فرآیند قانون‌گذاری را طی کنند.

وی با بیان اینکه برخی معتقدند طرح درآمدهای پایدار مربوط به ۴۰ سال پیش است، تصریح کرد: از زمانی که بودجه سال ۶۲ تصویب و بحث خود کفایی و خود مختاری شهرداری‌ها مطرح شد، تکلیفی آمد که در واقع نظام مالی شهرداری‌ها اصلاح شود، اما تا سال ۸۹ هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشد تا اینکه در سال ۸۹ قانون برنامه پنجم به تصویب رسید؛ در ماده ۱۷۴ این قانون تکلیف کرده که دولت، شهرداری‌ها و شوراهای شهر قانون درآمدهای پایدار را بر اساس ضوابطی به تصویب برسانند.

وی ادامه داد: از سال ۸۹ تا ۹۵ هم زمان زیادی گذشت تا این طرح وصول شود، اما اقدامی انجام نشد و از برنامه پنجم خارج و وارد برنامه ششم شدیم، در این برنامه اقداماتی برای لایحه درآمدهای پایدار انجام شد؛ البته اتفاقی در مجلس دهم رخ داد و متنی که توسط سازمان شهرداری‌ها در مورد این لایحه تهیه شده بود توسط تعدادی از نمایندگان مجلس دریافت شد و در قالب طرحی به مجلس وصول شد، اما از انتهای سال ۹۵ به مدت یک سال خبری از این طرح نبود تا اینکه یک کمیسیون مشترکی از کمیسیون شوراها، عمران و اقتصاد مجلس تشکیل و طی یک سال و نیم جلساتی انجام و متنی در خصوص لایحه درآمدهای پایدار شهرداری‌ها نوشته می‌شود. وقتی دولت دید مجلس را جدی دید، اعلام کرد که لایحه را تدوین و تقدیم مجلس می‌کند تا اینکه در سال ۹۷ لایحه تقدیم مجلس شد، از سال ۹۷ فرایند عجیبی طی شد تا به این مرحله رسیدیم.

مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی افزود: در سال ۹۷ چهار بار این لایحه در صحن مجلس رفته، تصویب و به شورای نگهبان ارجاع شده، شورای نگهبان نیز در چهار مرحله مغایرت با قانون شهر را اعلام و با این مصوبه مجلس مخالفت کرد، اما در این چهار مرتبه که شورای نگهبان مغایرت اعلام کرد، اتفاق نظری بین نمایندگان مجلس و شورای نگهبان انجام شد، البته این چهار مرحله هم بخشی در مجلس دهم و بخشی در مجلس یازدهم بوده است؛ یعنی در تغییر مجلس و حتی تغییر برخی از حقوق‌دانان شورای نگهبان را داشتیم. این تغییرات خیلی به نفع لایحه درآمد پایدار بود با توجه به اینکه افرادی که به شورای نگهبان آمدند نگاه بازتری به شهرداری‌ها و شوراهای شهر داشتند.

وی با اشاره به اینکه در سه مرحله اول که شورای نگهبان مغایرت اعلام کرد، تاکید شده که مصوبه لایحه درآمد پایدار مغایر اصل ۱۰۰ قانون اساسی است، اضافه کرد: در دو همایش دو مقاله درباره برداشت و دریافت شورای نگهبان از قانون اساسی درباره اصول مدیریت شهری و شورای شهر ارائه دادم که چرا شورای نگهبان در اکثر موارد مصوباتی که مجلس ارائه می‌دهد را مغایر اصل ۱۰۰ قانون می‌داند. در این میان بیشتر بحث نظارت شوراها وجود دارد و هیچگاه مصوبه مجلس را مغایر اصل ۱۲ نمی‌داند، اصلی که می‌گوید مصوبات و سیاست‌های مدیران استانی دولت نباید مغایر مصوبات انجمن شهر باشد و هیچ وقت مصوبات مجلس را مغایر آن نمی‌داند.

یارمحمدیان تاکید کرد: در این راستا تمام مغایرت‌هایی را که شورای نگهبان مورد مطالعه قرار گرفت و در برخی موارد حکم‌هایی را که شورای نگهبان تأیید کرده، همان حکم را حتی محدودتر مغایر اصل ۱۰۰ دانسته و این قوانین که مجلس تدوین کرده، نگاه دوگانه شورای نگهبان به این اصل داشته است.

ایراد کلی شورای نگهبان به لایحه درآمدهای پایدار

وی ادامه داد: در سه مرحله اول شورای نگهبان ایراد کلی به لایحه درآمد پایدار می‌گرفت و ورود محتوایی به مواد لایحه نداشت، اما در مرحله چهارم در آبان ماه ۱۴۰۰ شورای نگهبان نظر خود را بعد از مصوبه اعلام کرد، در این مرحله شورای نگهبان حاضر به اعلام مغایرت‌های این قانون به صورت جزئی شد، در واقع شورای نگهبان اظهار نظر خود را در زمینه ۲۳ ماده از لایحه درآمدهای پایدار اعلام کند، این اقدام، قدم بزرگی در جهت تسهیل تصویب لایحه درآمدهای پایدار است.

مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تصویب دو فوریتی این لایحه نیز اقدام مهمی بود، لایحه سال ۹۷ وصول و حدود دو تا سه ماه بعد تعدادی از نمایندگان درخواست دو فوریتی این لایحه را تقدیم هئیت رئیسه کردند و دوفوریت تصویب شد، البته اگر این دوفوریت تصویب نمی‌شد، شاید هنوز در این مجلس هم نمی‌توانستیم آن را ببینیم، چرا که وضعیت قانون‌گذاری در کشور به نحوی است که طرح‌هایی که در مجلس وصول می‌شود به این دوره نمی‌رسد، مگر اینکه فوریت داشته باشد، البته همیشه اواخر مجلس این اتفاق می‌افتد. در مجلس دهم موتور قانون‌گذاری قوی‌تر کار کرد و تعداد قوانینی که وصول شد، بسیار بیشتر است.

وی اظهار کرد: بعد از اینکه در آبان ماه شورای نگهبان نظرات استدلالی خود را به مجلس ارائه کرد، طی چهار جلسه مغایرت‌ها با حضور نماینده شورای نگهبان بررسی و اصلاح شد و در ۲۰ آبان ۱۴۰۰ به تصویب رسید و برای قرار گرفتن در صحن مجلس تحویل معاونت قضائی مجلس شد، در نهایت در این راستا پس از تصویب در مجلس لایحه برای تأیید به شورای نگهبان ارجاع می‌شود، در این میان احتمال اعلام یک تا دو مورد مغایرت و یا حتی تأیید وجود دارد.

یارمحمدیان افزود: برای شهرداری‌ها در بخشی از محورهای مهم لایحه درآمدهای پایدار موجود تصویب شده و در بخش دیگر محورهای مهمی به دلیل رفت و برگشت‌هایی که در شورای نگهبان انجام شده، حذف شده است.

وی با بیان اینکه نظر استدلالی که شورای نگهبان در آبان ماه ۱۴۰۰ اعلام کرد، قدم بسیار بزرگی بود که به دلیل مفاهیم اجماع نظر مجلس و شورای نگهبان در کمیسیون شوراها و مرکز پژوهش‌ها اتفاق افتاد، گفت: این نتیجه حاصل چندین جلسه مشترک بود، اما محورهای مهمی که تصویب شده و شاید تأثیرگذار است، درآمدهای شهرداری‌های کشور، تعیین ساختار و تشکیلات مالی شهرداری‌های کشور و شفافیت درهزینه‌های شهرداری‌های کشور است.

مشاور مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گفت: لازم است بدانیم اولین مورد مهم ورود به عرصه مشارکت توسط شهرداری‌ها است، این نهاد می‌تواند در بخشی از طرح‌های خود با بخش خصوصی وارد مشارکت شود و بر این اساس سازمان‌هایی ذیل شهرداری‌ها یعنی سازمان سرمایه گذاری و مشارکت‌های مردمی تشکیل شده است، اما همیشه شهرداری‌ها با نهادهای نظارتی از جمله سازمان بازرسی در بحث قراردادهای مشارکتی دچار چالش هستند و این موضوع متناسب با استان‌های مختلف متفاوت است.

کد خبر 565952

منبع: ایمنا

کلیدواژه: لایحه درآمد پایدار شهرداری ها درآمد پایدار شهرداری درآمد پايدار شهری درآمد پایدار لایحه درآمد پایدار شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق لایحه درآمدهای پایدار لایحه درآمد پایدار شورای نگهبان مالی شهرداری ها شورای نگهبان منابع درآمدی ارائه خدمات مدیریت شهری قانون گذاری صحن مجلس مغایر اصل سال ۹۷ طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۱۲۶۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز جلسه علنی مجلس/ بررسی ایرادات شورای نگهبان در طرح مالیات بر سوداگری

نمایندگان مجلس امروز به ادامه بررسی ایرادات شورای نگهبان در طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی می‌پردازند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، جلسه علنی امروز_ یکشنبه ۹ اردیبهشت_ مجلس شورای اسلامی دقایقی پیش به ریاست محمدباقر قالیباف شروع شد که موارد کاری آن به شرح زیر است:

ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون اقتصادی درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی (ایرادات شورای نگهبان)

گزارش کمیسیون انرژی درباره لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با شرکت بازرگانی دولتی هند (اس. تی. سی) به داوری

گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها درباره طرح اصلاح جدول حوزه‌های انتخابیه مجلس و تعداد نمایندگان آن‌ها

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره لایحه یک فوریتی پیشگیری از آسیب دیدگی زنان و ارتقای امنیت آنان در برابر سوءرفتار

گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح استفساریه ماده ۴۸ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی به مقررات مالی دولت (۱)

گزارش کمیسیون کشاورزی درباره طرح استفساریه جزء یک بند الف ماده ۹ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰

گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی درباره نقض و استنکاف در اجرای قانون خرید تضمینی خرید محصولات کشاورزی با اصلاحات و الحاقات بعدی

کد خبر 748603

دیگر خبرها

  • لایحه تمدید مهلت اجرای قانون اساسنامه شرکت ملی پست تایید شد
  • تایید لایحه دوفوریتی تمدیدمهلت اجرای قانون اساسنامه شرکت ملی پست
  • طحان‌نظیف: لایحه دوفوریتی تمدید مهلت اجرای قانون اساسنامه شرکت ملی پست تائید شد
  • آغاز جلسه علنی مجلس/ بررسی ایرادات شورای نگهبان در طرح مالیات بر سوداگری
  • تعیین تکلیف حسین شریعتمداری برای شورای نگهبان : لایحه عفاف و حجاب را کنار بگذارید، همین «طرح نور» کافی است / نگرانم این لایحه مثل برجام شود
  • تعیین تکلیف حسین شریعتمداری برای شورای نگهبان /لایحه عفاف و حجاب را کنار بگذارید،همین «طرح نور» کافی است /نگرانم این لایحه مثل برجام شود
  • حساب بانکی چه افرادی مشمول مالیات می‌شود؟
  • این حساب‌های بانکی مشمول مالیات می‌شوند/ اعلام جزییات دریافت مالیات از تراکنش‌های بانکی
  • حساب بانکی چه افرادی مشمول مالیات بر سوداگری می‌شود؟
  • موسی غضنفرآبادی: ابهامات شورای نگهبان در لایحه حجاب را برطرف کردیم