Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از مسائل مهم در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان، چالش‌هایی است که شرکت‌های دانش‌بنیان و محصولات دانش‌بنیان آنها با آن مواجه هستند؛ در این گزارش از زبان فعالان اکوسیستم دانش‌بنیان کشور به بررسی این چالش‌ها، مشکلات و موانع پرداخته‌ایم. - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ مقام معظم رهبری در پیام نوروزی‌شان، امسال را به نام سال "تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین" نامگذاری کردند و با این نامگذاری، سال 1401 با نام دانش‌بنیان‌ها آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت سید ابراهیم رئیسی نیز بر اهمیت و حمایت همه‌جانبه از شرکت‌های دانش‌بنیان تاکید کرد؛ رئیس‌جمهور اخیراً نیز در نشست با فعالان زیست‌بوم دانش‌بنیان گفت: باور ما این است که آنچه رهبر معظم انقلاب به عنوان شعار اعلام می‌کند نیاز جدی کشور و در واقع دستور کاری برای تمام دستگاه‌ها است.

رئیسی همچنین با تاکید بر لزوم حمایت‌های حقوقی و اداری از شرکت‌های دانش‌بنیان اظهار کرد: نباید اجازه داد فعالان اقتصادی و به ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان در پیچیدگی‌های اداری و سازمانی گرفتار شوند. باید به برکت فرمایش مقام معظم رهبری، تحولی در این زمینه ایجاد شود؛ تسهیل در صدور مجوزها و تخصیص فضای مناسب به شرکت‌های دانش‌بنیان مطالبه درستی است که نباید به مانعی بر سر راه فعالیت‌های دانش‌بنیان تبدیل شود.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه شرکت‌های تولیدی دانش‌بنیان، هم اشتغال ایجاد می‌کنند و هم می‌توانند به استقلال اقتصادی کشور کمک بسزایی داشته باشند، گفت: واگذاری پروژه‌ها از سوی دستگاه‌های دولتی به شرکت‌های دانش‌بنیان خواسته به حقی است.

رئیس‌جمهور با اشاره به وجود رابطه تنگاتنگ بین شرکت‌های دانش‌بنیان و شهرک‌های صنعتی گفت: با میدان دادن به جوانان در حوزه‌های مختلف ضرر نخواهیم کرد البته جوانان نیز باید آستانه تحمل را بالا ببرند؛ بنای دولت حمایت از فعالیت‌های دانش‌بنیان در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری است.

همین سخنان رئیس‌جمهور نشان می‌دهد که تا قبل از این دولت چه مشکلات و چالش‌هایی بر سر راه شرکت‌های دانش‌بنیان وجود داشته است؛ به عنوان مثال رئیس‌جمهور از خواسته به‌حق واگذاری پروژه‌ها از سوی دستگاه‌های دولتی به شرکت‌های دانش‌بنیان گفته است در حالی که مصداق‌های زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه برخی از ارگان‌های دولتی نه تنها کمکی به شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی نمی‌کردند بلکه با واردات غیرقانونی، تیشه به ریشه شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی می‌زدند که مثال و نمونه آن، واردات غیرقانونی دستگاه‌های سونوگرافی بود که گزارش آن در تسنیم منتشر شد و این در حالی است که شرکت‌های دانش‌بنیان که توانایی ساخت دستگاه‌های سونوگرافی دارند در کشورمان مشغول به تولید همین دستگاه‌ها هستند!

نکته مهم بعدی سخنان رئیس‌جمهور، گیر کردن این شرکت‌های دانش‌بنیان در بروکراسی‌های اداری و سازمانی است که به‌حق یکی از مشکلات اساسی و پایه‌ای این شرکت‌ها است که مدیران این شرکت‌های دانش‌بنیان همیشه از آن گله‌مند بودند؛ در واقع سخنان مهم آیت‌الله رئیسی در نشست با فعالان عرصه تولید دانش‌بنیان نشان داد که عزم دولت برای حمایت همه‌جانبه از شرکت‌های دانش‌بنیان و رشد توسعه آنها جزم است.

"رضا اسدی‌فرد" رئیس مرکز شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز بعد از نامگذاری سال جدید به نام "تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین" گفت: تقریباً کمتر کشور پیشرفته‌ای را می‌توان پیدا کرد که بدون برنامه‌ریزی و اقدام بلندمدت در مسیر تولید، آن هم از نوع دانش‌بنیان و‌ دارای ارزش افزوده بالا توانسته مسیر توسعه و پیشرفت را با موفقیت طی کرده باشد. امروز با توانمندی‌های فناورانه بی‌نظیری که در بیش از 6500 شرکت دانش‌بنیان ایرانی وجود دارد، شایسته نیست که منابع خدادادی را به صورت خام صادر کرده و محصولات با ارزش افزوده حاصل از آنها را با هزینه ده‌ها برابری وارد کنیم.

وی گفت: لذا در سال 1401 و سال‌های بعد باید وجهه‌ همت همه‌ دستگاه‌ها و بنگاه‌های کشور اعم از بخش خصوصی و دولتی، وارد کردن فناورهای پیشرفته به صنایع بزرگ از قبیل نفت، گاز و پتروشیمی، خودرو و لوازم خانگی و به طور خلاصه دانش‌بنیان کردن اقتصاد و صنعت کشور باشد؛ تصویب طرح "جهش تولید دانش‌بنیان" در مجلس که امیدواریم در همین اوایل سال 1401 پس از تایید شورای نگهبان، ابلاغ شود، ریل‌گذاری خوبی را برای آغاز نهضت دانش‌بنیان کردن اقتصاد و صنایع کشور فراهم خواهد کرد.

رئیس مرکز شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به تسنیم گفت: حدود 30 هزار درخواست شرکت‌ها برای دانش‌بنیان شدن را بررسی کردیم که خروجی آن به صورت تجمیعی در بهمن سال 1400 نزدیک به 6540 شرکت تایید شده است که مابقی شرکت‌ها نیز تایید نشدند و تعدادی از شرکت‌ها نیز در یک زمانی تایید شدند اما به خاطر اینکه تحقیق و توسعه خود را ادامه ندادند و با توجه به اینکه سطح تکنولوژی در کشور در طول این سال‌ها ارتقا پیدا کرده است، در ارزیابی‌های مجدد، از پروسه دانش‌بنیانی خارج شدند.

اسدی‌فرد با اشاره به مشکلات دریافت مجوز دانش‌بنیانی شرکت‌ها گفت: در 99 درصد موارد که یک شرکت، درخواست بررسی مجدد می‌دهد کارگزار مربوط به آن شرکت را عوض می‌کنیم یعنی همان کارگزار قبلی را نمی‌گذاریم که مشکلی پیش بیاید بنابراین حجم درخواست‌ها بسیار بالا است؛ امروز از هر سه شرکتی که درخواست ارائه می‌کنند یک شرکت تایید شده و دو شرکت رد می‌شود و طبیعتاً آن دو شرکت معترض هستند و ما باید آنها را بررسی کنیم؛ تمام پروسه و کارها بدون کاغذ و به صورت اینترنتی انجام می‌شود و نیاز به مراجعه حضوری ندارد ضمن اینکه تلاش ما این است که این فرایند ارزیابی، سریع‌تر و چابک‌تر شود چراکه یکی از ایرادات درست در روند ارزیابی، زمان نسبتاً طولانی ارزیابی به خاطر ساز و کارهای خاص است و تلاش ما این است که در دوره جدید این زمان را کوتاه‌تر کرده و سامانه‌ را چابک‌تر کنیم.

این سخنان مقام مسئول در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نشان می‌دهد کهبا وجود رشد کمی تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان، هنوز بخش زیادی از منابع کشور به صورت خام صادرات می‌شود و این شرکت‌ها هنوز به جایگاه واقعی خود حتی به لحاظ کمی نرسیده‌اند که پیش‌تر مقام معظم رهبری، ضرورت برخورداری کشور از حداقل 400 هزار شرکت دانش‌بنیان را مطرح کردند.

نکته بعدی سخنان اسدی‌فرد، موضوع تصویب طرح جهش تولید دانش‌بنیان در مجلس بعد از کش‌و‌قوس‌های فراوان است که قرار است خون تازه‌ای را به رگ‌های شرکت‌های دانش‌بنیان تزریق کند؛ مسئله مهم دیگر اذعان رئیس مرکز شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان، معاونت علمی به زمان نسبتاً طولانی ارزیابی این شرکت‌های دانش‌بنیان است.

اهمیت موضوع طرح جهش تولید دانش‌بنیان از آن جهت است که قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در سال 89 به صورت نصفه و نیمه اجرایی شد که از آن موقع این قانون، ویرایش و اصلاح نشده بود که با آغاز به کار مجلس یازدهم، طرح جدید جهش تولید دانش‌بنیان با پیگیری رئیس فراکسیون اقتصاد دانش‌بنیان مجلس شورای اسلامی در دستور کار مجلس قرار گرفته و به تصویب رسید که متاسفانه این طرح مهم و حیاتی در حوزه فعالیت شرکت‌های دانش بنیان کشورمان هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیده است.

چالش‌هایی که شرکت‌های دانش‌بنیان و محصولات دانش‌بنیان با آن مواجه هستند، بخشی از آن به واسطه گرفتن مجوزها، رعایت استانداردها و برآمدن از آزمون‌های سخت کیفی است و بخشی از آن نیز به واسطه خریداران و مشتریان است. اینکه مشتریان داخلی و خریداران خارجی چقدر به محصولات دانش‌بنیان کشورمان اعتماد دارند، یکی از چالش‌های مهم این حوزه است.

یکی از چالش‌های مهم دیگری که شرکت‌های دانش‌بنیان کشورمان با آن مواجه هستند، ناشناخته‌ بودن و به رسمیت‌ نشناختن ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آنها توسط شرکت‌های بزرگ است؛ در سال‌های اخیر شرکت‌های بزرگ عادت کردند بسیای از نیازهای خودشان را از خارج از کشور تامین کنند این در حالی است که در ایام تحریم، بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان توانستند کالاهایی با ضریب تکنولوژی بسیار بالا حتی با کیفیتی بهتر از نمونه‌های خارجی تولید کنند اما بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ داخلی ما به آنها اعتماد نکردند!

دکتر "سیاوش ملکی‌فر" معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در این‌باره می‌گوید: شرکت‌های بزرگ از طریق مشارکت در صندوق‌های جسورانه بورسی، می‌توانند به رشد شرکت‌های دانش‌بنیان، فناور و استارتاپ کمک کنند؛ در واقع شرکت‌های بزرگ می‌توانند بخشی از منابع مازاد خودشان را در اقتصاد دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری کنند.

وی ادامه داد: هم حجم کسب و کار آن شرکت بزرگ‌تر شده و بازار آن توسعه پیدا می‌کند، صاحب دانش‌ و فناوری می‌شود که قبلاً نبوده است، سبد رقابت‌پذیری آن افزایش پیدا کرده و سبد محصولاتش توسعه پیدا می‌کند و هم شرکت دانش‌بنیان، فناور و استارتاپی که توانسته است سرمایه‌ جذب کند، می‌تواند مسیر رشد و توسعه خودش را سریع‌تر طی کند.

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان موجود ما در شناسایی و جذب نیروی انسانی توانمند مسئله دارند و رشد آنها در گرو تامین نیروی انسانی مناسب است پس دانشگاه هم باید به توسعه کارآفرینی همت بیشتری بگمارد و هم باید تلاش کند تا سطح مهارت عمومی دانشجویان خودش را متناسب با نیازهای بازار کار افزایش دهد بنابراین نخستین قدم عاجل ما  باید کمک همه‌جانبه به دانشگاه‌ها برای تقویت و توسعه زیست‌بوم کارآفرینی خودشان باشد.

"افشین کلاهی" رئیس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان نیز می‌گوید: متاسفانه فضای کسب و کار در کشور فضای مناسبی نیست؛ موانع و مشکلات بسیار زیادی برای فعالان اقتصادی وجود دارد و رتبه ما در فضای کسب و کار در دنیا رتبه مناسبی نیست که این مشکلات برای همه شرکت‌ها وجود دارد اما برای شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها شاید بیشتر هم باشد! به خاطر اینکه این شرکت‌ها ایده‌های نوآورانه‌ای دارند و باید سریع فعالیت خود را انجام دهند و شاید "زمان" عامل شکست آنها باشد!

وی گفت: فضای کسب و کار کشور، مجوز‌ها و دستورالعمل‌ها باید ساده شود؛ تصمیم‌گیری‌های شبانه، تصمیم‌گیری‌های بدون درنظر گرفتن نظر فعالان اقتصادی نیز همچنان ادامه دارد.

دکتر "حامدی‌فر" کارآفرین حوزه دانش‌بنیان نیز در این باره می‌گوید: مشکلات موجود در اشتغال‌زایی صنایع دانش‌بنیان، از جنس‌های مختلفی است؛ قوانین و مقررات زمانی که گذاشته می‌شود عمدتاً منافع بخش خصوصی در نظر گرفته نمی‌شود یا اینکه با یک دید غریبه‌ای یا دید نظارتی به بخش خصوصی نگاه می‌شود در حالی که عمده فعالیت دانش‌بنیان به‌ویژه آن بخشی که می‌تواند عامل اشتغال‌زایی باشد در بخش خصوصی انجام می‌شود. باید روابط کارفرمایی با شرایط شرکت‌های دانش‌بنیان تطبیق شود. امروز وزارت رفاه و اداره کار قوانین و مقرراتی که دارند بیشتر مطابق با سیستم‌های سنتی صنعت و روابط کارفرما و کارگر است و نه روابط کارفرما با یک فرد تحصیل‌کرده که در یک مجموعه دانش‌بنیان مشغول به فعالیت است.

جمع سخنان فعالان عرصه دانش‌بنیان و مدیران دولتی از رئیس‌جمهور گرفته تا رئیس مرکز و موسسات شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی و.... نشان می‌دهد که مشکلات دانش‌بنیان‌ها به صورت کامل احصا شده است و مدیران دولتی و فعالان عرصه دانش‌بنیان کاملاً با مشکلات این حوزه آشنا هستند و با تلاش همه اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور، امسال با عنوانی که مقام معظم رهبری برای 401 مشخص کرده‌اند، پیش‌بینی می‌شود‌ سال ویژه‌ای برای این شرکت‌ها خواهد بود.

تسهیل‌گری وزارت امور خارجه برای صادرات محصولات 300 شرکت دانش‌بنیانتشکیل "شورای فناوری و تولید دانش‌بنیان" در هفته‌های آیندهجزئیات همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان با قطعه‌سازان خودرو

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دانش بنیان شرکت های دانش بنیان دانش بنیان شرکت های دانش بنیان شرکت های دانش بنیان شرکت های دانش بنیان شرکت های دانش بنیان شرکت های دانش بنیان جهش تولید دانش بنیان دانش بنیان مقام معظم رهبری دانش بنیان کشور شرکت دانش بنیان شرکت های بزرگ معاونت علمی شرکت ها رئیس جمهور شرکت ها شرکت ها بخش خصوصی رئیس مرکز همه جانبه دستگاه ها کسب و کار شرکت ها چالش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۱۵۰۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود

به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین نشست هم اندیشی و بررسی چالش‌های پیش رو در حوزه شرکت‌های دانش بنیان امروز ششم اردیبهشت ماه با حضور رییس سازمان اوقاف و امور خیریه در نمایشگاه دستاوردهای وقف برگزار شد.

در این نشست سجده، مدیرعامل بنیاد توسعه عمران موقوفات با بیان اینکه در کتب دینی آمده که حضرت علی (ع) نخلستان ایجاد کرده و وقف می‌کردند، گفت: تقریباً ۵ سال است که توسعه تولید با حضور مردم در سازمان اوقاف اتفاق افتاده است.

وی اظهار کرد: بنیاد توسعه عمران موقوفات در شناسایی زمین‌ها تلاش می‌کند و سعی داریم در حوزه کشت و صنعت با مشارکت مردم در تحقق شعار سال گام برداریم.

در ادامه بیگدلی، معاون بهره وری اقتصادی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به چشم انداز این معاونت در حوزه اجتماعی و ارتباط سازمان با شرکتهای دانش بنیان گفت: اولین اقدام وقف این است که بتواند کسب منفعت از عین وقف داشته باشد مرحله بعد این منافع داخل کاسه‌ای ریخته می‌شود که حفظ می‌شود و سرریز آن اجرای نیت است. باید بیشترین کسب منفعت از موقوفات داشته باشیم.

وی اظهار کرد: برای اینکه علم در خدمت کسب منفعت قرار گیرد اکوسیستمی برای حمایت از دانش بنیان‌ها با رعایت قوانین وقف طراحی شده است. این شرکتها اکثراً به سوددهی رسیده اند.

همچنین در حوزه ارائه طرح سیمان ژئوپلیمری بر پایه خاکستر باگاس، بحث وقف ماندگار در راستای توسعه پایدار مورد بررسی قرار گرفت. این شرکت به فناوری تولید برق و سیمان با وجود تحریم‌ها و موانع داخلی دست پیدا کرده است.

بر اساس آنچه در این نشست عنوان شد، درصد قابل توجهی از شرکتهای دانش بنیان در سطح کشور هیچ گردش مالی ندارند. صرفاً ایده‌ای است که در مرحله آزمایشگاهی ارائه شده است.

این شرکتها معتقدند اگر قرار است کاری و حمایتی در حد اوقاف انجام شود باید متفاوت از کارهایی باشد که توسط دیگران انجام می‌شود. شرکت‌های دانش بنیان از ایده تا تجاری سازی در کشورهای پیشرفته حمایت می‌شوند.

موضوع دیگر که مورد بحث قرار گرفت، این بود که در مناطق محروم خیلی از محصولات دانش بنیان کارایی ندارد در حوزه عمران در منطقه محروم برج سازی انجام نمی‌شود. در زمینه تکنولوژی بتن باید تعریف دیگری در مناطق محروم داشته باشیم.

در ادامه رییس سازمان اوقاف و امور خیریه ضمن تقدیر از دانشمندان که در نمایشگاه شرکت کرده اند، گفت: سازمان وقف از نظر سرمایه‌ای بودجه دولتی نیست در دوره فعلی می‌خواهیم وقف را حرکت دهیم. به عنوان مثال دارای میلیونها رقبه هستیم این رقبات به صورت عرصه و اعیان است ما باید شکل مدیریتمان علمی باشد. زمین زراعی را به صورت سنتی سالی یک تا دو بار می‌توانیم بکاریم اما با استفاده از روش علمی، بهره وری آب و زمین بیشتر می‌شود.

وی عنوان کرد: اگر پول داریم اداره سرمایه انباشته باید علمی باشد. سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود تنوع در وقف به نیات واقفان و اعیان اعطایی ربط دارد.

حجت الاسلام خاموشی با تاکید بر اینکه دانش بنیان‌ها باید در خدمت ارزان سازی و رفاه مردم باشند، افزود: ما موظف به رعایت قانون وقف هستیم. اوقاف از دانش بنیان‌های نوپا حمایت می‌کند و ما مفتخریم که تاکنون از ۳۹ شرکت حمایت کرده ایم.

وی تصریح کرد: باید در حوزه اقتصاد تأثیرگذار باشیم ما باید در تولید ملی بدون نفت موفق باشیم. در حوزه صنعت ریل ورود کرده ایم که ۳۰ درصد درآمد نفتی را پوشش می‌دهد در حوزه مسکن رقبات زیاد داریم به مسکن نخبگانی توجه ویژه داریم.

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: در تمام رقبات زراعی بحث زنجیره زراعی مد نظر است. بحث معادن به عنوان ظرفیت مغفول اوقاف بوده، مساله دیگر آنچه اهمیت دارد حوزه صنایع تبدیلی است که توجه ویژه داریم. در حوزه فناوری هم زیرساخت‌های سخت افزاری و هم نرم افزاری مد نظر است. کارهای خوبی در حال انجام است حوزه فناوری تأثیر شگرف در اقتصاد کشور خواهد داشت.

کد خبر 6089061 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • سازمان اوقاف از جهش اقتصادی و مؤسسات دانش‌بنیان حمایت می‌کند
  • بازدید رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی از دانش‌بنیان‌های شهرک صنعتی هشتگرد
  • نقش‌آفرینی دانش‌بنیان‌ها در زمینه جهش تولید و رفع نیاز اساسی کشور
  • برنامه تأمین ارز دولت و بانک مرکزی شفاف است ولی کافی نیست
  • همکاری ۴۲ گانه برنامه آبادیران و بهزیستی برای رفع چالش‌های حوزه معلولین
  • حرکت سازمان اوقاف در مسیر مولدسازی و بهبود اقتصاد کشور با حمایت از شرکت‌های دانش بنیان + فیلم
  • چالش‌ها و فرصتهای اکوسیستم استارتاپی در سال ۱۴۰۳
  • رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی
  • سرمایه‌های وقف باید علمی اداره شود
  • پرداخت ۳ همت تسهیلات به دانش‌بنیان‌ها