Web Analytics Made Easy - Statcounter

متخصصان می‌گویند بهداشت دهان و دندان اغلب بدیهی تلقی می‌شود، اما تمرین تمیز و سالم نگه داشتن دهان، دندان‌ها و لثه‌ها برای پیشگیری از بیماری، بخش مهمی از زندگی روزمره است.

خبرگزاری میزان _ فارس نوشت: وقتی صحبت از بهداشت دهان و دندان و بهداشت دندان‌های فرد می‌شود، دندانپزشکان می‌گویند شما همان چیزی هستید که می‌خورید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای داشتن دندان‌ها و لثه‌های سالم و حفظ بهداشت دهان و دندان، یک سری ماده غذایی وجود دارد که باید در رژیم غذایی گنجانده شود.

بهداشت دهان و دندان اغلب بدیهی تلقی می‌شود، اما تمرین تمیز و سالم نگه داشتن دهان، دندان‌ها و لثه‌ها برای پیشگیری از بیماری، بخش مهمی از زندگی روزمره ما است، زیرا بی‌توجهی به بهداشت دهان و دندان برای مدت طولانی در نهایت بر سلامت کلی ما تأثیر می‌گذارد و ممکن است جدای از حفره‌های دندانی و بیماری لثه نیز منجر به بیماری قلبی، سرطان، دیابت، زوال عقل، آرتریت یا عوارض بارداری شود.

در حالی که بهداشت نامناسب دهان منجر به فرسایش دندان و التهاب لثه می‌شود، مطالعه منتشر شده در مجله اروپایی قلب و عروق اشاره کرد که بهداشت نامناسب دهان همچنین منجر به باکتری در خون و باعث التهاب در بدن می‌شود.

سازمان جهانی بهداشت نیز بهداشت دهان و دندان را یک ضرورت و بخشی از سلامت عمومی در تمام عمر دانسته، بیان می‌کند که بهداشت ضعیف دهان و بیماری‌های درمان نشده دهانی می‌تواند تأثیر عمیقی بر کیفیت زندگی بگذارد؛ عدم رعایت رفتار‌های مرتبط با سلامت دهان و دندان بر تغذیه، صحبت کردن، کیفیت صدا و تکلم تاثیرگذار است؛ لذا توجه به این مقوله، یکی از برنامه‌های سازمان بهداشت جهانی در حوزه جلوگیری از بیماری‌های مزمن و ارتقای سلامت است. می‌دانیم که سلامت دهانی خوب، بخشی اساسی از سلامت عمومی است؛ اگرچه بهره‌مندی از سلامت دهانی خوب، چیزی بیش از فقط داشتن دندان‌های سالم است؛ بسیاری از کودکان به علت وجود پوسیدگی‌های دندانی فعال و کنترل نشده، سلامت عمومی و دهانی کافی ندارند؛ بهداشت دهان و دندان، یک پیش‌نیاز برای سلامتی و یک بعد اساسی برای بهداشت عمومی و رفاه است؛ وضعیت و عملکرد بافت‌ها و ساختمان دهان، روی ظاهر فرد، اعتماد به نفس و توانایی او در صحبت کردن و ارتباط با دیگران، تاثیر می‌گذارد.

در همین راستا دندانپزشکان توصیه می‌کنند، افراد یک سری مواد غذایی مشخص را به منظور سلامت دندان‌ها در رژیم غذایی خود بگنجانند که در گزارش زیر به آن‌ها اشاره شده است:

۱. ماست

ماست سرشار از کلسیم و پروتئین است که آن را به انتخابی مناسب برای استحکام و سلامت دندان‌ها و لثه‌ها تبدیل می‌کند. پروبیوتیک‌های موجود در ماست نیز برای لثه‌ها مفید هستند، زیرا باکتری‌های خوب از باکتری‌هایی که باعث ایجاد حفره می‌شوند عبور می‌کنند. اگر می‌خواهید ماست بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید، نوع ساده‌ای را انتخاب کنید که قند ندارد.

۲. سبزیجات

سبز برگ رایج‌ترین مواد غذایی برای زندگی سالم و دندان‌های سالم هستند، زیرا سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند و کالری کمی دارند. سبزیجات برگدار مانند کلم پیچ و اسفناج سلامت دهان و دندان ما را تقویت می‌کنند. آن‌ها سرشار از کلسیم هستند که به ساخت مینای دندان کمک می‌کند. آن‌ها همچنین حاوی اسید فولیک هستند که نوعی ویتامین B است که دارای طیف وسیعی از مزایای سلامتی است. می‌توانید بیبی اسفناج و همچنین کلم پیچ را به سالاد خود اضافه کنید. سبزیجات برگ سبز را نیز می‌توان به اسموتی اضافه کرد.

۳. میوه

میوه‌هایی مانند سیب ممکن است شیرین باشند، اما دارای فیبر و آب بالایی نیز هستند. خوردن سیب باعث تولید بزاق در دهان می‌شود که باکتری‌ها و ذرات غذایی را از بین می‌برد. قوام فیبری سیب باعث تحریک لثه‌ها نیز می‌شود.

۴. گوشت

بیشتر گوشت‌ها برخی از حیاتی‌ترین مواد مغذی را ارائه می‌دهند و جویدن گوشت باعث ایجاد بزاق می‌شود. بزاق بیشتر از این جهت که اسیدیته دهان شما را کاهش می‌دهد مفید است و ذرات غذا را که منجر به پوسیدگی دندان می‌شود می‌شوید. گوشت قرمز برای این منظور مفید هستند. ماهی‌های چرب (مانند سالمون) و توفو سرشار از فسفر هستند که یک ماده معدنی مهم برای محافظت از مینای دندان است.

۵. شکلات تلخ

شکلات البته تا زمانی که حداقل ۷۰ درصد کاکائو باشد و در حد اعتدال مصرف شود. شکلات تلخ به دلیل ترکیبی به نام CBH که نشان داده است به سفت شدن مینای دندان کمک می‌کند و دندان‌های شما را کمتر در معرض پوسیدگی دندان قرار می‌دهد، برای دندان‌ها فوق العاده است. با این حال، هر نوع شکلاتی برای شما خوب نیست.

۶. چای سبز و سیاه

چای سبز و سیاه، چون این چای‌ها هر کدام حاوی پلی فنول‌هایی هستند که با پلاک دندان تعامل دارند. این مواد یا باکتری‌ها را می‌کشند یا نگه می‌دارند. این از رشد باکتری‌ها یا ایجاد اسیدی که به دندان‌ها حمله می‌کند جلوگیری می‌کند. چای همچنین منبع فلوراید است.

۷. آدامس‌های بدون شکر

آدامس‌های بدون شکر می‌توانند یکی دیگر از سازندگان بزاق خوب باشند که ذرات غذا را از دهان شما پاک می‌کند.

۸. غذا‌های غنی از فلوراید

غذا‌های غنی از فلوراید مانند نوشیدنی‌های حاوی فلوراید، یا هر محصولی که با آب فلوراید تولید می‌کنید، به دندان‌های شما کمک می‌کند. فلوراید یک ماده معدنی حیاتی مورد نیاز برای تقویت دندان‌هاست که به جلوگیری از حفره و بیماری‌های مربوط به دهان کمک می‌کند. این ماده معدنی استخوان‌های شما را قوی نگه می‌دارد و به شما در جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌کند. فلوراید در بسیاری از غذا‌ها و نوشیدنی‌ها وجود دارد. این ماده معدنی بیشتر در سیب زمینی، صدف، آبگوشت، خورشت و ... یافت می‌شود. این ماده معدنی همچنین در خمیر دندان یا دهانشویه وجود دارد.

بیشتر بخوانید: چند توصیه برای ورزشکاران روزه‌دار

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: دندان تغذیه

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: دندان تغذیه بهداشت دهان و دندان دندان ها و لثه ها ماده معدنی سلامت دهان باکتری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۳۲۵۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت گفت: مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی حاوی اسید می‌تواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، خوردن لواشک‌های ترش و نوشابه‌ها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

الهام فقیهیان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به نشانه‌های دندان آسیب‌دیده اظهار کرد: درد دندان یکی از نشانه‌های دندان آسیب‌دیده است، اما بیمار باید دقت کند مراجعه به دندان‌پزشک نباید تنها زمانی که درد دندان وجود دارد اتفاق بیفتد، اگر بیمار در مراحل اولیه پوسیدگی دندان به دندان‌پزشک مراجعه کند، هزینه کمتری را از لحاظ مالی و آسیب به دندان می‌پردازد تا اینکه در مراحل انتهایی پوسیدگی دندان به پزشک مراجعه کند.

وی افزود: وقتی که دندانی پوسیدگی سطحی دارد با ترمیم و پر کردن ساده بهبود پیدا می‌کند که هزینه بسیار کمتری نسبت به درمان ریشه و عصب‌کشی که دندان پوسیده به بیمار تحمیل می‌کند، دارد.

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت تصریح کرد: در پوسیدگی سطحی بافت دندان کمتر تخریب می‌شود، اما وقتی که دندانی عصب‌کشی یا مورد درمان ریشه قرار گیرد، دیگر بیمار درد را حس نمی‌کند و بافت دندان بسیار شکننده می‌شود و نیاز به درمان روکش و پروتزهای دندانی دارد، از این جهت حائز اهمیت است زمانی که بیمار احساس پوسیدگی دندانی داشت، سریع به دندان‌پزشک مراجعه کند.

وی با اشاره به حساسیت دندان‌های پوسیده به بعضی مواد غذایی گفت: دندان‌ها وقتی در معرض پوسیدگی قرار دارند، نخستین حساسیتی که نشان می‌دهند نسبت به خوردن مواد غذایی شیرین و سرد است، هنگامی که بیمار مواد غذایی شیرین را می‌خورد، این مواد لابه‌لای شیارهای دندان می‌رود و موجب شروع یک درد تیر کشنده می‌شود که پس از مدتی این درد تسکین پیدا می‌کند.

فقیهیان ادامه داد: این درد غیرقابل تحمل نیست و بیمار سریع به دندان‌پزشک مراجعه نمی‌کند، به همین دلیل وقتی بیمار یک ماده غذایی سرد مانند یک لیوان آب خنک را مصرف می‌کند، این نوع احساس درد شکل می‌گیرد و سریع هم آرام می‌شود، در این مرحله احتمال دارد دندان دچار پوسیدگی شده و نیاز به درمان ریشه و عصب‌کشی نداشته باشد.

وی با بیان اینکه پوسیدگی خود به خود درمان نمی‌شود، ادامه داد: بسیاری از اعضای بدن هستند که وقتی دچار بیماری می‌شوند، سیستم ایمنی بدن می‌تواند آن را درمان کند، اما بافت دندان از این مورد تبعیت نمی‌کند، وقتی که مینای دندان پوسیده شد، دیگر بهبودی در کار نیست.

دندانپزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت عنوان کرد: پوسیدگی‌های دندان را در بعضی از موارد با رعایت نکاتی می‌توان کمتر کرد، اما بهبودی توسط بافت بدن صورت نمی‌گیرد، همچنین لازم است بدانیم پوسیدگی شروع به پیشرفت می‌کند تا به عصب دندان برسد، در این مرحله بیمار یک درد غیرقابل تحمل و شبانه‌روزی را تجربه می‌کند و شدت درد شب‌ها بیمار را از خواب بیدار می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: احتمال دارد بیمار یک لیوان چای داغ مصرف کند و درد شدید و تیر کشنده‌ای را داشته باشد، وقتی که بیمار درد دندان را تجربه می‌کند، دندان او نیاز به عصب‌کشی دارد، یعنی درد طولانی‌مدت با محرک‌های بیشتری صورت می‌گیرد، بسیاری اوقات احتمال دارد پوسیدگی به عصب دندان برسد و دندان نیاز به عصب‌کشی داشته باشد، اما بیمار هیچ دردی نداشته باشد و درمان ریشه بدون وجود درد برای بیمار تجویز شود.

کدام مواد غذایی پوسیدگی سریع در دندان ایجاد می‌کند؟

فقیهیان با تاکید بر اینکه مصرف شیرینی‌ها و مواد غذایی حاوی اسید می‌تواند خردگی و پوسیدگی سریع را در مینای دندان ایجاد کند، گفت: خوردن لواشک‌های ترش و نوشابه‌ها به دلیل وجود اسیدکربنیک موجب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود، بنابراین مدت زمان استفاده از این مواد غذایی حائز اهمیت است، برخی افراد عادت دارند لیموترش را با دندان فشار دهند؛ این حرکت می‌تواند پوسیدگی و آسیب به بافت مینای دندان را برای بیمار ایجاد کند.

وی در خصوص اهمیت مراجعه زودهنگام به دندان‌پزشک تصریح کرد: مراجعه به دندان‌پزشک وابسته به رعایت بهداشت دهان بیمار است، افرادی که رعایت بهداشت دهان آن کمتر است و مصرف مرتب سیگار و محرک‌ها را دارند، باید هر شش ماه یک‌بار به دندان‌پزشک مراجعه کنند، اما افرادی که بهداشت دهان را به‌خوبی رعایت می‌کنند و از مسواک، نخ دندان و دهان‌شویه‌های فلوراید استفاده می‌کنند، مراجعه آن‌ها به دندان‌پزشکی می‌تواند در زمان طولانی‌تر و هر ۱۲ تا ۱۸ ماه یک‌بار انجام شود.

دندان‌پزشک و متخصص بیماری‌های دهان، فک و صورت عنوان کرد: مراجعه به دندان‌پزشکی بر اساس ارزیابی و بروز پوسیدگی دندان‌های بیمار است، پیشگیری بهتر از درمان است، مراجعه کودکان به دندان‌پزشک باید هر شش ماه یا سالی یک‌بار انجام شود، به دلیل اینکه دندان‌های کودکان تازه روییده است و مداخله زودتر، هزینه‌های درمانی کمتر و نتیجه بهتری را به دنبال دارد و اگر نیاز به فلورایدتراپی باشد، توسط دندان‌پزشک صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: باید بدانیم اگر در موارد انتهای پوسیدگی دندان به دندان‌پزشک مراجعه کنیم، هزینه‌های بیشتری به ما تحمیل می‌شود، در واقع وقتی که یک دندان ترمیم می‌شود، نسبت به زمانی که نیاز به عصب‌کشی دارد، استحکام بیشتری خواهد داشت، اما با درمان ریشه‌ای دندان استحکام آن کمتر می‌شود و نیاز به درمان‌های جانبی مانند روکش دندان نیز ضرورت پیدا می‌کند.

کد خبر 748407

دیگر خبرها

  • آسیب‌دیدگی بافت مینای دندان با مصرف مواد غذایی اسیدی/ چرا دندان‌درد غیرقابل تحمل می‌شود؟
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان
  • «هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است»
  • تاثیر سلامت دهان و دندان بر تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن می‌شود
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • سلامت دهان و دندان ضامن تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • سلامت دهان و دندان موجب تقویت سلامتی در قسمت‌های مختلف بدن می‌شود