Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ــ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با بیان اینکه برای شناسایی آثار ناملموس مناطق مختلف استان تلاش می‌شود گفت: ۵ اثر ناملموس از استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. - اخبار استانها -

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از  اراک، ثبت آثار فرهنگی و هنری یکی از ضروریات است چراکه تا زمانی که فعل یا عملی ثبت نشود در معرض خطر فراموشی و از بین رفتن قرار دارد و ممکن است رفته رفته به نابودی آن فعل یا عمل منجر شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین یکی از موضوعات مهم در هر منطقه‌ای ثبت آثار برجسته و خاص آن منطقه است تا آن اثر برای همیشه در تاریخ ماندگار شود، ثبت آثار تاریخی، فرهنگی و هنری مزایای فراوانی دارد که از جمله آنها این است که با ثبت ملی اثر بر همگان معلوم می‌شود که حاکمیت یک کشور نسبت به حفظ و نگهداری آن اثر اهمیت نشان داده و بر خود واجب می‌داند از آن حمایت و حفاظت کند و از نابودی یا سرقت و از بین رفتن آن با استفاده از مجریان قانون و ضابطان قضایی جلوگیری کند.

اثری که در فهرست ملی یا جهانی ثبت می‌شود در واقع به ویترینی با تماشاگرانی در گستره وسیع‌تر راه یافته است، بنابراین یکی از مهم ترین اتفاقات ممکن در مورد چنین اثری این است که در سطح وسیعی معرفی می شود و تاثیر مهمی در جذب گردشگر برای منطقه‌ای که صاحب اصلی آن اثر است دارد.

استان مرکزی هم از این آثار ارزشمند ملموس و ناملموس بی‌بهره نبوده و آثار با ارزش فراوانی در جای جای این استان وجود دارد که هر یک بیانگر فرهنگ و تمدن آن منطقه بوده و لازم است که با ثبت این آثار در راستای حفظ و حراست از این گنجینه‌های ارزشمند اقدام شود.

از طرفی ثبت این آثار می‌تواند در بحث گردشگری، استان مرکزی را که با وجود برخورداری از ظرفیت‌های گردشگری فراوان در این حوزه مغفول مانده است به ایران و به تبع آن به جهان بیشتر بشناساند و تحولی در حوزه گردشگری آن ایجاد کند.

میراث ناملموس در استان مرکزی نشانه‌هایی از تمدن و پیشینه هنر در این منطقه است و از این رو ما باید میراث‌دار این هنرهای اصیل باشیم که سینه به سینه و نسل به نسل به ما رسیده است.

مردم و مسئولان در این زمینه وظایف مختلفی دارند به نحوی که مردم باید با آموزش دیدن این هنرهای فاخر را یاد بگیرند و به نسل‌های آینده منتقل کنند تا علاوه بر اینکه این هنرهای اصیل منطقه زنده نگه داشته می‌شود در حفظ و رونق آن کمک شایانی شود.

بنابراین ثبت آثار ملموس و ناملموس فراوان در جای جای این سرزمین مطالبه فعالان حوزه گردشگری و همچنین فرهنگ‌های گوناگون در نقاط مختلف استان است که باید مورد توجه متولیان امر قرار گیرد تا شاهد حفظ و حراست از آثار ارزشمند این دیار باشیم.

یکی از شهروندان اراکی در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: شهرستان‌ها و روستاهای استان مرکزی سرشار از آثار ناملموسی است که بیانگر تمدن دیرینه این استان بوده ولی متاسفانه بسیاری از آنها رو به فراموشی هستند که این می‌تواند لطمه بزرگی به فرهنگ و تمدن این سرزمین باشد.

وی افزود: بنابراین از دستگاه‌های متولی در این حوزه تقاضا می‌شود که در حفظ و حراست از این آثار ارزشمند و هنرهای اصیل که نسل به نسل منتقل شده‌اند بکوشند تا با ثبت آنها از نابودی و به فراموشی سپردنشان جلوگیری شود.

یکی دیگر از اهالی استان مرکزی در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: استان مرکزی از جمله استان‌هایی است که روستاهای فراوانی را در خود جای داده و شمار روستاهای آن بسیار بالاست، همین موضوع سبب شده که آثار ناملموس فراوانی در این استان ظهور کنند که هر یک بیانگر فرهنگ یک قطعه از این سرزمین است.

وی ادامه داد: متاسفانه وضعیت برخی از آثار ناملموس در استان مرکزی خوب نیست به نحوی که برخی از این آثار ناملموس به دست فراموشی سپرده شده و برخی دیگر نیز در خطر فراموشی قرار گرفته‌اند.

حال ناخوش آثار ناملموس کاشان/ هنر فاخر و اصیل مسگری فراموش شدگز اصفهان در فهرست آثار ناملموس ایران جای گرفتوضعیت بازار کاشان اسفناک است/برخی از آثار ناملموس در آستانه نابودی است

ثبت پنج اثر ناملموس استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور

 مصطفی مرزبان، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در این باره گفت: با تلاش‌های انجام شده در راستای ثبت آثار ملموس و ناملموس این استان در جلسه شورای ثبت ملی و احیای میراث ناملموس وزارت میراث‌ فرهنگی 5 اثر پیشنهادی استان  شامل مهارت پخت نان زردو نیم‌ور به شماره ثبت 2640، مهارت پخت غذای جلاو در منطقه بزچلو به شماره ثبت 2641، نظام مدیریت سنتی آب در دشت کشاورزی نیم‌ور به شماره ثبت 2643، روایت‌خوانی غریب و شاه صنم در ترکی سربندی و چووش چلیک در مراسم عروسی منطقه بزچلو به شماره ثبت 2644 مطرح و پس از بررسی‌ پرونده هر 5 اثر ارائه شده در فهرست آثار ناملموس ملی به تصویب رسید.

وی افزود : نان زردو یکی از نان‌های محلی شهر نیم‌ور است و با استفاده از ترکیبات مختلف که بروی خمیر مالیده می‌شود نانی سنتی و در عین حال مغذی و نشاط آور است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تصریح کرد: نظام مدیریت سنتی تقسیم آب در دشت نیم‌ور نحوه مدیریت سنتی آب رودخانه لعل‌بار در منطقه نیم‌ور و نظام و شیوه مدیریت آن  که حداقل از دوره ساسانی قوام یافته و تا به امروز علی‌رغم پشت سرگذاشتن چالش‌ها و تغییرات حکومتی تکمیل شده است بر پایه دانش سنتی و تحت نظارت جوپا به عنوان یک میراث ناملموس ارزشمند مورد توجه قرار گرفته است.

مرزبان بیان کرد: روایت خوانی غریب و شاه صنم حکایت و نقل شفاهی میراثی قدیمی از تاریخ مردم سربند بالا و پایین در شهرستان شازند است و روایت خوانان داستان دلدادگی غریب به شاه صنم را که از نیاکان خود آموخته‌اند را در محافل و دورهمی‌ها روایت کرده و به این واسطه حفظ و ماندگاری این میراث ریشه‌دار در بین ترک زبانان منطقه سربند را باعث شده‌اند.

وی با اشاره به غذای  ثبت شده چلاو گفت: غذای چلاو یاریشته چلاو یکی از غذاهای سنتی مردم منطقه بزچلو در شهرستان کمیجان است که با ترکیب اولیه رشته و عدس شکل گرفته و با افزودن اضافاتی چون کشمش، پیاز داغ, خرما کامل شده و به عنوان یک غذای کامل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزیادامه داد: چووش چابک یا چاوشی‌خوانی یکی از مراسم ریشه‌دار منطقه بزچلو است، چاووشی خوانان در این مراسم در زمان بازگرداندن داماد از حمام یا بدرقه عروس به خانه شوهر با خواندن ابیاتی به صورت فارسی و ترکی که غالبا در مدح و ثنای ائمه است هنرنمایی می‌کنند.

مرزبان عنوان کرد: ثبت ملی آثار ناملموس می‌تواند موجب آشنایی بیشتر، ماندگاری و معرفی هرچه بیشتر و بهتر فرهنگ هر منطقه شود، بنابراین یکی از سیاست‌های مهم میراث فرهنگی ثبت آثار ناملموس در فهرست آثار ملی است.

وی افزود: نخستین گام برای حفاظت از میراث ناملموس شامل شناسایی مستندسازی، پژوهش، نگهداری، ترویج، ارتقاء یا انتقال میراث به ویژه از طریق آموزش رسمی و غیررسمی و همچنین احیای مجدد جنبه‌های مختلف آن است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با اشاره به گستردگی استان و تلاش برای شناسایی میراث ناملموس مناطق مختلف تصریح کرد: رسانه‌های ارتباط جمعی نقش مهمی در معرفی و احیای حوزه‌های میراث ناملموس از طریق ارتقای آگاهی عمومی دارند تا این آثار در میان مردم عمومیت یافته و همچنین باعث شناخت بیشتر و مؤثر آنها نسبت به موضوعات میراث ناملموس شوند.

انتهای پیام/712/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی میراث ناملموس فهرست آثار آثار ناملموس شماره ثبت منطقه بزچلو ثبت آثار نیم ور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۲۹۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی؛ از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از کنشگران فرهنگی

نشست هماهنگی ستاد برگزاری هفته میراث‌فرهنگی و تشریح برنامه‌های گرامی‌داشت این هفته برگزار شد. در این نشست که امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، در محل سالن فجر وزارت میراث‌فرهنگی و با حضور مدیران کل ستادی معاونت میراث‌فرهنگی و نیز حضور برخط مدیران کل و معاونان میراث‌فرهنگی استان‌ها برگزار شد، مهمترین برنامه‌های گرامی‌داشت هفته میراث‌فرهنگی تشریح شد.

فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در این نشست هماهنگی با بیان این که «میراث‌فرهنگی، مشارکت عمومی و مسئولیت اجتماعی» اصلی‌ترین شعار و رویکرد هفته میراث فرهنگی در سال جاری است، اظهار کرد: ابلاغیه برگزاری هفته میراث‌فرهنگی با امضای قائم مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی به استان‌ها اعلام شده است.

او افزود: در این دستورالعمل کاملا برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی تشریح شده و بر این اساس مدیران کل استانی در روز‌های ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت با برپایی نشست خبری به استقبال هفته میراث‌فرهنگی خواهند رفت و به تشریح مهمترین برنامه‌های گرامی داشت این هفته در استان‌ها خواهند پرداخت.

داوری با اشاره به روز ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت فردوسی و نکوداشت و پاسداشت زبان فارسی، اضافه کرد: در این رابطه برنامه ملی با محوریت استان خراسان رضوی برگزار می‌شود، اما انتظار می‌رود در سایر استان‌ها نیز برنامه‌های مرتبط با پاسداشت زبان فارسی برگزار شود.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی ادامه داد: روز ۲۹ اردیبهشت روز موزه است که برنامه‌های مخصوصی در این روز تدارک دیده شده است. همچنین روز ۳۱ اردیبهشت که مصادف با سالروز تولد امام رضا است به نام روز میراث رضوی و میراث دینی نام‌گذاری شده است. ظرفیت بهره‌گیری از این میراث، در برخی از استان‌ها وجود دارد و انتظار می‌رود که مدیران کل استانی دراین باره برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشند.

داوری ادامه داد: روز یکم خرداد با محوریت توجه ویژه به میراث ناملموس برنامه‌هایی اجرا خواهد شد و روز دوم خرداد که به نام روز «میراث‌فرهنگی الفبای زندگی» نام‌گذاری شده، برنامه‌ریزی‌ها باید باعث تقویت ارتباط بین میراث‌فرهنگی و بدنه مردمی شود.

او در ادامه گفت: روز‌های ۳ و ۴ خرداد نیز با توجه به سالروز آزادسازی خرمشهر و نیز روز مقاومت مردم دزفول، با تکیه بر این عنوان برنامه‌های بسیار خوبی را داریم. روز ۵ خرداد نیز به نام روز میراث دفاع مقدس نام‌گذاری شده و با توجه به ظرفیت‌های میراث دفاع مقدس در حوزه میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس برنامه‌های بسیار خوبی در این باره تدارک دیده شده است.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی یادآور شد: اهداف رویکردی و برنامه‌هایی که انتظار داریم این است که در درجه اول در برنامه‌ریزی‌ها و اهداف چند کلیدواژه مهم مانند توسعه نقش جوامع محلی، تبیین مسئولیت اجتماعی، تقویت مشارکت‌های مردمی و ... مد نظر قرار گیرد.

او یادآور شد: در سطح ملی ستادی تشکیل شده و در سطح استان نیز ستاد هفته میراث‌فرهنگی تشکیل می‌شود که ریاست آن با مدیرکل استان و دبیری آن بر عهده معاون میراث‌فرهنگی هر استان است. البته حتما در ستاد‌های استانی سایر معاونان و مدیران استانی حضور و مشارکت خواهند داشت.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در ادامه گفت: تهیه فهرستی از برنامه‌های اصلی، برگزاری نشست خبری، تهیه بسته‌های اطلاع‌رسانی، برگزاری نشست با منتخبین مردم در مجلس شورای اسلامی، راه‌اندازی شعب استانی انجمن خیرین، زیرنویس تلویزیونی به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی، برنامه‌ریزی برای جلسه با امام جمعه، استفاده از ظرفیت‌های گرافیکی و تبلیغات محیطی، برگزاری جلسه شورای فرهنگ عمومی با موضوع میراث‌فرهنگی، حضور مدیران کل استانی به‌عنوان سخنران پیش از خطبه‌های نماز جمعه، تجلیل از فعالان و کنشگران حوزه میراث‌فرهنگی، تدوین بسته‌های بازدید مسئولان و استادان دانشگاه‌ها و نخبگان، برگزاری جشنواره کودک و میراث‌فرهنگی در تمامی موزه‌ها و اماکن تاریخی و ... از مهمترین سرفصل‌های برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی است.

در این نشست همچنین فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی، مدیرکل امور موزه‌ها، مدیرکل امور استان‌ها، مدیرکل پایگاه‌های ملی و جهانی و رئیس کل موزه ملی به تشریح برنامه‌های مرتبط با هفته میراث‌فرهنگی در حوزه سازمان و اداره‌کل متبوع خود پرداختند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • توقف پیاده‌راه‌سازی خیابان باباطاهر همدان در پی کشف آثار تاریخی
  • دستگیری دو جستجوگر مسلح گنج در گرمدره
  • کشف اثر تاریخی، پیاده راه سازی در بافت مرکزی همدان را متوقف کرد
  • ثبت ملی روستای «نوسنگی» در درفک رودبار
  • اجرای برنامه‌های متنوع به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی
  • نوبت مرگ کوره‌های قاجاری رسیده است؟
  • برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی؛ از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از کنشگران فرهنگی
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک ثبت‌شده در فهرست میراث‌ فرهنگی ناملموس رونمایی شد
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد