Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اعزامی حج و زیارت خبرگزاری فارس به نجف اشرف، حرم امیرالمؤمنین امام علی علیه‌السلام در ماه مبارک رمضان همچون سایر ایام میزبان زائرانی از کشورهای مختلف با رنگ و زبان‌های متنوع است که برای زیارت مولا به نجف اشرف مشرف شده‌اند.

 

حرم علوی در ماه رمضان

هنگام غروب آفتاب، خیابان‌های منتهی به حرم امام علی علیه‌السلام، آماده میزبانی از زائران است و موکب‌های کوچکی در خیابان‌های منتهی به حرم و حتی در بازار اطراف راه‌اندازه شده و به پذیرایی از روزه‌داران می‌پردازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 وقتی صدای صوت آیات الهی از مأذنه‌های حرم شنیده می‌شود و نوید اذان مغرب را می‌دهد، برخی از زائران گذر در بین خیابان‌های حرم و بازار را رها کرده و به سرعت خود را به حرم امیرالمؤمنین علیه‌السلام می‌رسانند تا بتوانند نماز را به جماعت اقامه کنند.

افطاری‌های ساده در نزدیکی حرم علوی

با شنیده شدن صدای «الله اکبر» از ایوان نجف، در خیابان‌های اطراف حرم موکب‌ها پذیرایی از زوار را آغاز کرده و با دوغ، نان، خرما و شیر از زائران می‌خواهند که لحظه‌ای درنگ کرده و افطار کنند. ابومعصوم، یکی از افرادی است که هر ساله در ماه رمضان موکب کوچکی راه‌اندازی می‌کند، امسال با توجه به گرمای هوا، حدود یک ساعت قبل از افطار در ورودی باب‌الساعه حضور یافته و با دوغ خنک به همراه خرما از زائران و روزه‌داران پذیرایی می‌کند.

در سمتی دیگر از حرم، پیرزنی عرب‌زبان نشسته و نان و پنیر و سبزی بین زوار و روزه‌داران توزیع می‌کند و زائران هم در صفوفی نامنظم لقمه‌های نان و پنیر را می‌گیرند و برای سلامتی او دعا می‌کنند. در گوشه‌ای دیگر هم قهوه و چای عراقی به همراه آب آشامیدنی بسته‌بندی بین زوار توزیع می‌شود.

در ماه رمضان، غربت از نجف زدوده شده و هر گوشه و کناری از این قطعه از بهشت مملو از جمعیت است. البته خیل جمعیت از حوالی اذان مغرب تا سحرگاه در حرم حضور دارند.

در کنار افطاری‌های مردمی در خیابان‌های اطراف حرم حضرت علی علیه‌السلام، خادمان آستان قدس علوی نیز سفره‌های افطاری در شبستان حضرت زهرا سلام‌الله علیهما را پهن کرده و پذیرای زوار هستند؛ به طوری که بخشی از صحن حضرت زهرا سلام‌الله علیهما از قبل از اذان خالی از زائر شده و خادمان حرم علوی سفره‌های افطاری در آن پهن می‌کنند و هم‌زمان با اذان مغرب درهای این بخش روی زائران و روزه‌داران باز می‌شود. در این سفره‌های افطاری علاوه بر نان و پنیر و خرما، غذای گرم نیز توزیع می‌شود.

غذاهای توزیع شده بین زائران به عنوان افطاری از مضیف (آشپزخانه) حرم امام علی علیه‌السلام در ضلع جنوبی حرم طبخ و به این بخش منتقل می‌شود. البته برخی از غذاهای گرم برای افطاری یا سحری زائران در خیابان‌های اطراف حرم و بخشی دیگر از آن‌ها در اطراف شهر و مناطق محروم عراق توزیع می‌شود تا سفره‌های محرومان نیز در ماه میهمانی خدا رنگین شود.

سفره‌های افطاری در خانه پدری

برخی از روزه‌داران قبل از اقامه نماز، افطار می‌کنند، اما برخی از افراد از ساعت‌ها قبل از اذان مغرب، صفوف منظمی در قسمت‌های مختلف به ویژه ایوان نجف تشکیل داده و برای اقامه نماز جماعت حاضر می‌شوند و پس از اقامه نماز مغرب و عشا افطار می‌کنند. برخی نیت کرده و یک لیوان آبی که در آبخوری‌های اطراف ایوان نجف تعبیه شده، افطار کرده و برخی دیگر خرما یا «دهین» مخصوص عراق را برای باز کردن روزه انتخاب می‌کنند.

با این وجود، سفره‌های افطاری در خانه پدری رنگ و بوی دیگری دارد و هر کسی به اطرافیانش هم از غذایی که دارد، حتی اگر کم باشد، تعارف می‌کند تا سفره دیگران را نیز رنگین کند. در اطراف حرم، دیگر کسی به تنهایی یا خانوادگی سفره افطاری پهن نمی‌کند، بلکه انگار همه سر یک سفره با هم افطار می‌کنند. اینجا دیگر تفاوت زبان، رنگ، ملیت و نژاد معنایی ندارد.

برپایی مسابقه قرآن و جزءخوانی قرآن کریم در حرم حضرت علی علیه‌السلام

پس از آن خادمان حرم امیرالمؤمنین علیه‌الاسلام، گوشه‌ای از ایوان نجف را که برای برپایی محفل انس با قرآن و جزءخوانی قرآن کریم است، آماده می‌کنند. قبل از برپایی مراسم جزءخوانی قرآن، کودکان حافظ قرآن کریم پشت تریبون قرار گرفته و هر کدام از آنها سوالی پرسیده و حافظان قرآن هم به خوبی به سؤالات پاسخ می‌دهند و تحسین حاضران را برمی‌انگیزند.

عزاداری باشکوه هندی‌ها در نجف

در سمتی دیگر از ایوان نجف نیز برخی به عزاداری و مرثیه‌خوانی می‌پردازند و برخی هم دعای افتتاح را قرائت می‌کنند. از ساعت ۲۳ زائران هندی یکی پس از دیگری از باب سوق الکبیر، باب الذهب و باب طوسی به سمت ایوان علما حرکت کرده و در روبروی رواق شمالی حرم جمع می‌شوند.

بانوانی با لباس‌های رنگین و زیبا که هر کدام هم سجاده‌های رنگارنگ پهن کرده‌اند، همراه با مردانی با لباس‌های سفید و تمیز که برخی هم کلاه‌های خاصی بر سر دارند، توجه بسیاری از زائران مولا را به خود جلب می‌کنند. با تجمع زائران هندی در این قسمت از حرم، مراسم باشکوه آنها از بامداد آغاز می‌شود. هندی‌ها ابتدا سینه‌زنی کرده و سپس با ذکر «یا علی مولا» و صوت آهنگین به مدیحه‌سرایی می‌پردازند. عزاداری هندی‌ها در حرم علوی آنقدر جذاب است که بسیاری از زائران عراقی، ایرانی و حتی سایر کشورهای جهان دور آنها جمع شده و با آنها همراه می‌شوند.

هندی‌ها در حرم امام علی (ع) همزمان با ماه رمضان

برخی هم در کنار قبر آیت‌الله ابوالقاسم خویی حضور یافته و در آنجا به دعاخوانی مشغول می‌شوند و برخی دیگر در کنار قبر این عالم اسلام، به یادگیری علوم و فنون اسلامی و مباحثه می‌پردازند. در این بین، طلاب افغانستانی زیادی در عراق حضور یافتند و در محضر علمای نجف علوم اسلامی را می‌آموزند.

در روزهای اخیر حرم مولا میزبان زائرانی از کشورهای اروپایی هم بود. «آسترید» از دانمارک که به تازگی به دین مبین اسلام گرویده بود، برای نخستین بار به حرم امام علی (ع) مشرف شده و ساعت‌ها در حال راه رفتن در حرم مولا بود و از نگاهش می‌شد عمق هیجان را حس کرد. حرم امام علی علیه‌السلام یکی از حرم‌هایی است که با توجه به توسعه آن، زیبایی و معنویت بالایی دارد و توجه هر کسی را به خود جلب می‌کند.

همزمان با ماه رمضان دعاخوانی در حرم اول مظلوم عالم تا سحرگاه ادامه دارد و در کنار برپایی مراسم‌های مختلف، بسیاری از زائران در گوشه و کنار حرم به خواندن زیارتنامه و انجام اعمال ماه رمضان می‌پردازند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سفره افطاری حرم امام علی نجف ایوان نجف ماه رمضان خانه پدری امام علی علیه السلام سفره های افطاری سفره های افطار حرم امام علی روزه داران اطراف حرم ماه رمضان اذان مغرب ایوان نجف حرم علوی هندی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۹۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!

فرارو- خطر فرونشست زمین در برخی از نقاط کشور، مدت‌هاست مورد توجه کارشناسان حوزه محیط زیست قرار گرفته؛ خطری که هر چند وقت یکبار و با شنیدن اخبار فرونشست زمین در نقاط مختلف کشور، منجر به افزایش نگرانی‌ها می‌شود. علی بیت اللهی رئیس مرکز زمین‌شناسی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی اخیرا در این باره گفته است: «با توجه به توسعه پهنه‌های فرونشستی زمین در کشور و فروافتادن خودرو‌ها به درون شکاف‌ها و فیشر‌های فرونشستی (در چند مورد)، نصب علائم هشدار دهنده، در زون‌های پرخطر فرونشست زمین، ضروری است.»

به گزارش فرارو، بیت اللهی در اظهار نظر دیگری نیز گفته است: «یک مطالعه جهانی درخصوص نرخ فرونشست زمین در کشور‌های مختلف انجام شده و نشان می‌دهد حدود ٣ تا ۵ درصد پهنه‌های فرونشستی زمین در کل دنیا دارای نرخ فرونشست بین ١٠ تا ١۵ سانتیمتر است. یعنی فرونشست و پهنه فرونشستی که نرخ بالای ١٠ تا ١۵ سانتیمتر داشته باشند، در دنیا به ندرت دیده می‌شود و نرخ فرونشست عمده پهنه‌ها زیر ١٠ سانتیمتر است. اما در ایران نرخ فرونشست در این پهنه‌ها به بالای ١۵ سانتیمتر می‌رسد.»

بر اساس آمار‌های رسمی کشور، نرخ فرونشست در برخی از نواحی استان کرمان به ۴٠ سانتیمتر می‌رسد و در جنوب استان البرز و در نزدیکی پایتخت نرخ فرونشست بالای ٣٠ سانتیمتر در سال است. همچنین در برخی از نواحی استان اصفهان نرخ فرونشست به بیش از ١۵ سانتیمتر در سال می‌رسد. در جنوب تهران نرخ فرونشست بالای ٢٠ سانتیمتر در سال ثبت شده و برخی از نواحی ورامین نرخ فرونشست بالای ٢٠ سانتیمتر در سال دارد. اغلب کارشناسان معتقدند خشکسالی و برداشت بی رویه منابع آبی زیرزمینی در تشدید بحران فرونشست زمین در کشور، بی تاثیر نیست.

نگاهی به آمار‌های جهانی نشان می‌دهد که هند و برخی از ایالات آمریکا و چین بالاترین نرخ‌های فرونشست جهان را دارند. اما مسئله این است که بین ایران و این کشور‌ها تفاوت‌هایی وجود دارد. متاسفانه، پهنه‌های فرونشستی ایران محدود به مناطق خاصی نیست و در بسیاری از استان‌های کشور توسعه یافته است. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که دولت برای مبارزه با بحران فرونشست زمین و کاهش آب‌های زیرزمینی چه برنامه‌ای دارد و آیا می‌توان با برنامه ریزی، مانع از تشدید این بحران در کشور شد؟ محمد درویش پژوهشگر و فعال محیط زیست در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

هیچ آبی در سفره‌های آب زیرزمینی کشور باقی نمانده

محمد درویش به فرارو گفت: «بحران فرونشست زمین از ابتدای دهه ۱۳۸۰ در کشور جدی شد و نخستین هشدار‌ها نیز در همین دوره توسط صاحب‌نظران مطرح شد. آن‌ها هشدار می‌دادند که با این روند برداشت از سفره‌های آب زیرزمینی، دیر یا زود با بحران فرونشست زمین و ایجاد فروچاله‌ها و شکاف‌ها رو به رو خواهیم شد. اما متاسفانه هیچ توجهی به این هشدار‌ها نشد واین وضعیت ادامه پیدا کرد تا رسیدیم به زمان فعلی. در گزارش سال ۲۰۰۵ سازمان زمین شناسی اعلام شد که در بخش‌هایی از تهران و در جنوب غربی پایتخت در دشت شهریار، تا ۳۶ سانتی متر در سال به شکل نقطه‌ای شاهد فرونشست زمین هستیم، در معین‌آباد ورامین تا ۲۰ سانتی متر و در ابردژ ۲۵ سانتی متر، فرونشست داریم. همچنین در مناطق جنوب غربی استان البرز و در پایاب رودخانه فررود (مرز بین استان‌های قزوین و البرز) و در بویین زهرا نیز شاهد شکاف‌هایی بودیم. اکنون، از این گزارش نزدیک به ۲۰ سال گذشته است و پس از این گزارش، در سال ۲۰۱۰، سازمان زمین شناسی اعلام کرد که بخش‌هایی از استان فارس بین دشت جهرم و فسا به شکل نقطه‌ای با میزان فرونشستی مواجه شده که حتی از ۳۰ سانتی متر هم گذشته و به ۵۴ سانتی متر در سال رسیده که بالاترین رکوردی است که در جهان ثبت شده بود

وی افزود: «اکنون، چنین فرونشست‌هایی در کشور ما رخ نمی‌دهد. یعنی رکورد‌ها در حد ۵۴ سانتی متر و ۳۶ سانتی متر نیست. رکورد‌ها کمتر شده، اما این خبر خوب و مثبتی نیست. دلیل این که رکورد‌ها کمتر شده این است که اکنون آبی باقی نمانده که از زیر زمین کشیده شود و در اثر این حرکت، سطح زمین فرو برود. در حال حاضر کفگیر بسیاری از آبخوان‌ها (سفره‌های آب زیرزمینی) به ته دیگ خورده یا به زودی به ته دیگ می‌خورد. گزارشی که کمیته مقابله با خشکسالی در وزارت کشور منتشر کرده و ریاست آن بر عهده خانم بنفشه زهرایی است نشان می‌دهد که تا کمتر از ۱۰ سال دیگر بیش از ۲۰ درصد از آبخوان‌های ما کاملا از آب تهی می‌شود و با بحران مهاجرت‌های گسترده رو به رو خواهیم بود.»

صدای منتقدان در «سند امنیت غذایی کشور»

این فعال محیط زیست در ادامه گفت: «به دلیل همین هشدار‌های جدی، بیش از ۱۵۰ کارشناس، عالی رتبه کشور از سازمان‌های مختلف از وزارت جهاد کشاورزی تا وزرات نیرو و سازمان‌های مختلف دیگر گرد هم نشستند و سندی را تنظیم کردند که سال گذشته در اردیبهشت ماه توسط رئیس جمهور تصویب شد و در تیرماه طی مراسمی در ساختمان مشروطه و در حضور رئیس مجلس و بسیاری از مقامات دیگر ابلاغ شد. در سند «امنیت غذایی ایران» برای نخستین بار صدای منتقدان شنیده شده یعنی در این سند گفته شده که میزان مصرف آب در بخش کشاورزی باید تا افق ۱۴۱۱ دست کم ۳۰ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند و از ۸۱ میلیارد متر مکعب به ۵۱ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند. این بزرگترین دستاورد و پیام امیدبخشی است که از حاکمیت شنیدیم که این مسئله را بالاخره جدی گرفت. تا پیش از این و در قالب اتهام‌های مختلف می‌گفتند که شما به دنبال این هستید که ما به کشور‌های دیگر وابسته شویم و به عبارتی متوجه اهمیت امنیت غذایی و نابودی منابع آب شیرین نبودند.»

وی افزود: «در این سند تاکید شده است که تا سال ۱۴۱۱ ناترازی آبخوان‌ها باید به ۱۰۵ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند. در حال حاضر با ۱۵۰ میلیارد متر مکعب ناترازی رو به رو هستیم و یعنی مطابق سند امنیت غذایی باید ۴۵ میلیارد متر مکعب کاهش ناترازی داشته باشیم و نرخ فرسایش خاک نیز باید دست کم ۲۰ درصد کاهش داشته باشد. این‌ها علامت‌هایی است که نشان می‌دهد بالاخره این خطر به رسمیت شناخته شده است. در حال حاضر در آستانه نخستین سال اجرای سند هستیم و به حدی فشار آورده ایم که سرانجام دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی که مسئولیت اجرای این سند را به عهده دارد و ریاست این دبیرخانه سند را ابلاغ کرده به دکتر پیام نکویی، معاون وزیرجهاد کشاورزی، حکمی داد تا براساس آن، گزارش عملکرد سال اول اجرای سند را مطالبه کند. مطالبه رسانه ها، فعالان و دانشگاهیان باید دقیقا همین اجرای سند امنیت غذایی باشد. باید امسال حداقل ۳ میلیارد متر مکعب در بخش کشاورزی و ۵ میلیارد متر مکعب در ناترازی‌ها کاهش را تجربه کنیم. به همین دلیل منتظریم تا ببینیم آیا سند به اهداف خود رسیده و دستگاه‌های اجرایی کشور موفق شده اند در راستای اهداف سند حرکت کنند یا خیر و اگر یکی از نهاد‌ها در این زمینه ناموفق بوده دولت، مجلس و دستگاه‌های دیگر چه واکنشی نشان می‌دهند؟»

سند مهمی که گمنام و مهجور ماند

این کارشناس حوزه محیط زیست گفت: «نباید اجازه دهیم سند امنیت غذایی نیز به خاطره‌ها بپیوندد و سرنوشتی مثل «سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور» پیدا کند. ما قرار بود در ۱۴۰۴ کشور اول منطقه باشیم. اما اکنون اگر افغانستان نبود، کشور آخر منطقه می‌شدیم. هیچکس خود را به اجرای سند ملزم ندانست. حتی رئیس جمهور وقت (آقای احمدی نژاد) که قرار بود هر سال گزارش پیشرفت سند را ارائه دهد، اعلام کرد ما اصلا این سند را قبول نداریم و با امکانات ما همخوانی ندارد و می‌توانیم بسیار بیشتر از این سند رشد کنیم. ایشان می‌گفت ما چرا باید تا سال ۱۴۰۴ برای رشد کردن صبر کنیم؟ ما همین حالا هم قدرت اول منطقه هستیم. این طرز فکر جاری و ساری بود تا به وضعیت فعلی رسیده ایم. به همین دلیل است که نگرانم و تاکید دارم که امیدوارم سند غذایی کشور نیز از دست نرود و مغفول نماند.»

وی افزود: «سازمان حفاظت از محیط زیست، وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد کشاورزی از مهمترین سازمان‌هایی هستند که در حوزه پیشگیری و کنترل شرایطی مثل فرونشست زمین مسئولیت دارند و باید به عنوان زیرمجموعه‌های دولت، تلاش کنند. از سال ۱۳۹۹ پیش نویس سند تنظیم شد و بار‌ها چکش کاری شد و رفت و برگشت تا بالاخره سال ۱۴۰۲ تصویب شد. در حال حاضر همه دستگاه‌های اجرایی، موظف به اجرای این سند هستند. اگر خوش بین باشیم و بگوییم سند به شکل کامل اجرا شود و هر سال ۳ میلیارد متر مکعب در حوزه آب بخش کشاورزی و ۵ میلیارد متر مکعب در ناترازی آبخوان‌ها صرفه جویی کنیم، امید زیادی در افزایش تاب آوری زمین ایجاد می‌شود، اما همه این‌ها در گرو اجرای سند است. رئیس جمهور از روزی که این سند را امضا کرده حتی یکبار در هیچ سخنرانی درباره اهمیت این امضا و این سند صحبت نکرده اند. چطور ممکن است چنین سند مهمی مورد توجه ایشان قرار نگیرد. چطور ممکن است آقای قالیباف که پای این سند را امضا کرده و در مراسم ابلاغ آن حضور داشته در هیچ گفتگویی یا در صحن مجلس به این سند اشاره نکند؟ متاسفانه حتی رسانه‌ها نیز به این سند و اهمیت آن نمی‌پردازند. گویی برخی مسئولین بدشان نمی‌آید که موضوعات اساسی را پشت گوش بیندازند و بگویند مسئولان بعدی که سر کار بیایند فکری به حال مشکلات کشور خواهند کرد. این روش مدیریتی در کشور باب شده که امروز را بگذرانیم و فردا هر چه شد به ما مربوط نیست.»

دیگر خبرها

  • اعزام زائران خانه خدا پس از ۹ سال انتظار از فرودگاه اصفهان
  • مرکز رصد فرهنگی کشور: ۶۵ درصد از مردم در خانه دیوان حافظ دارند
  • ژاوی: برای فصل بعد همه باید پیشرفت کنیم/ «لِوا» الگوست
  • فیلم| افشاگری‌های عضو بریده منافقین در دادگاه: ۴۰۰ مستشار نظامی عراق در پادگان اشرف حضور داشتند!
  • کدام کشتی گیران ایرانی با ملیت های خارجی در انتخابی المپیک شرکت می کنند؟
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • مروری بر جنایات گروهک منافقین؛ترور یک نوجوان پیش چشمان مادر
  • کمک‌ های جدید آمریکا چه معنایی برای اوکراین و پوتین دارد؟
  • کمک‌های جدید واشنگتن چه معنایی برای کی‌یف و پوتین دارد؟
  • دیر پدری و دیر مادری؛ خطر گسست نسلی!