Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - بهاره خسروی : «همین‌که آفتاب قوس معمولی خود را در حال پیمودن بود، کوچه‌ها پر از جمعیت می‌شوند و چون موقع انداختن توپ، علامت افطار نزدیک می‌شود قلیان‌فروش‌های دوره‌گرد تنباکو را سرقلیان‌ها می‌ریزند، قهوه‌چی‌ها، چای در قوری‌ها دم می‌کنند و دکان‌های آشپزی ‌از جمعیت پر می‌شوند و به‌محض اینکه صدای توپ شنیده شد، استکان‌های چای در قهوه‌خانه‌ها به‌سرعت میان مردم تقسیم می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

این چند سطر توصیفی از حال و هوای ماه مبارک رمضان در تهران قدیم به روایت «هانری رنه دالمانی» است. این عتیقه‌شناس فرانسوی که دوره قاجار در ایران زندگی می‌کرد در کتاب سفرنامه‌اش «از خراسان تا بختیاری» که در آن به سبک زندگی و آداب رسوم مردم ایران پرداخته از تغییر سبک زندگی و کسب و کار اهالی پایتخت‌نشین طی ماه رمضان هم روایت ‌کرده است: « حلول این ماه مبارک در هر فصلی از سال برای ایرانی‌ها دست‌کمی از نوروز نداشت و در طول یک ماه باعث تغییرات فراوانی در سبک زندگی و کسب و کار آنها می‌شد. بسیاری از سنت‌های زیبا و حسنه و همچنین برخی مشاغل و عادات به‌واسطه این ماه پرخیر و برکت و اعتقادات مذهبی میان مردم گل می‌کرد و پررونق می‌شد.»

تغییر در کسب ‌وکارها

ماه رمضان زمان تغییر در سبک کسب و کار و برنامه‌های روزمره هم بود. به واسطه این ماه برای پرکردن اوقات فراغت مردم مشاغلی مانند معرکه‌گیری، دستفروشی، مسئله‌گویی و... رونق می‌گرفتند.«مهدی یساولی» پژوهشگر تاریخی  به نقل از کتاب خاطرات سعید نفیسی روایت می کند:« میرزا ابراهیم‌خان تفرشی، له‌له‌ای که ما داشتیم اعتقادی مفرط به صدرالعلما داشت که در مسجد سیدعزیزالله بازار نماز می‌خواند. او اغلب روزها ما را با خود به آن مسجد می‌برد و ۴ یا ۵ ساعت در آن مسجد بودیم. در صحن مساجد بزرگ دیگر مانند مسجد شاه یا مسجد جامع معروف به مسجد جمعه و مسجد سپهسالار قدیم در بازار پامنار و مسجد سپهسالار جدید در جوار بهارستان در هر گوشه‌ای بساطی پرمشتری و پررونق برپا بود. در یک گوشه مردم گرد مسئله‌گو حلقه‌زده بودند. یک جا درویشی بساط‌گسترده و مداحی می‌کرد و مناقب می‌گفت. در سراسر ماه رمضان تقریباً از ظهر به بعد مردم بیرون از خانه‌ها وقت می‌گذراندند. مردم طبقه سوم(جامعه) در بازار اطراف مسجد شاه و خیابان ناصرخسرو گرد می‌آمدند.»

نفیسی در ادامه خاطراتش از نحوه‌ تردد مردم و اعلام وقت افطار در ماه رمضان می‌نویسد: «عبور و مرور در شب‌های رمضان آزاد می‌شد. برای مردمی که ساعت نداشتند در میدان توپخانه آن روز و میدان سپه امروز در موقع افطار و سحری توپ می‌انداختند. اما بعدها این توپ‌ها را به باغشاه بردند و مردم را خبر می‌کردند.»

توپی‌های معروف پدر پروین

یکی از مکان‌های پرمشتری کله‌پزی‌ها و قهوه‌خانه‌ها بودند. «‌احمد مسجدجامعی» عضو سابق شورای اسلامی شهر تهران در این‌باره روایت می‌کند: «قهوه‌خانه‌ها هم طرف افطار باز می‌شد و برنامه‌های خاصی اعم از پرده‌خوانی، شاهنامه‌خوانی،شعرخوانی یا ترنا بازی داشتند و بساط قلیان‌کشی و مشاعره هم مهیا بود. البته بعضی‌ها فالوده و یخ در بهشت و خرما هم به پذیرایی‌هایشان اضافه می‌کردند ولی از دیزی خبری نبود.»

او اضافه می‌کند: «کبابی‌ها هم بیشتر آش رشته و در این اواخر حلیم هم می‌فروختند و تقریباً فروش کباب تعطیل بود. اما بساط کله‌پزی‌ها رونق می‌یافت و از افطار تا سحر یکسره پذیرای مشتریان بودند. اطراف منزل ما پدر آقای پروین مغازه داشت. در ماه رمضان، غذای خوشمزه‌ای با شیردان گوسفند تهیه می‌کرد که به آن توپی می‌گفتند. حمام‌ها هم که تا صبح باز بودند از حالت شست‌وشوی صرف خارج می‌شدند. چون شب‌ها فراغت بیشتری بود، می‌نشستند و مدت‌ها گپ‌وگفت می‌کردند؛ در مجموع همین شرایط فضای کوچه و شهر را زنده می‌کرد. در رمضان کتابفروشی‌ها هم از جمله در مساجد مهم شهر رونق می‌یافتند و دستفروش‌ها، بساط کتاب را کنار صحن و حیاط و رواق و فضای پیرامون مساجد راه می‌انداختند. کتابفروشی‌ها هم بعد از نماز ظهر و عصر تا غروب پاتوق اهل کتاب بود.»

کد خبر 669600 برچسب‌ها هویت شهری تهران رمضان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هویت شهری تهران رمضان ماه رمضان خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۹۴۲۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید بر برخورد قانونی با سایتهای ضد اخلاقی مازندران در فضای مجازی

به گزارش خبرآنلاین از مازندران، حجت الاسلام مرتضی احمدی در این دیدار با اشاره به گستردگی روزافزون فضای مجازی و شبکه های اجتماعی گفت:امروز ریشه بسیاری از ناهنجاری‌های اخلاقی را می‌توان در فضای مجازی پیدا کرد که با تذکرات و آگاه سازی به موقع کاربران، می توان شاهد کاهش ناهنجاری های اخلاقی و آسیبهای اجتماعی باشیم.

دبیر ستاد امربه معروف و نهی از منکر مازندران تاکیدکرد: پلیس فتا با سایت‌ها و شبکه‌هایی که به‌صورت سازمان‌یافته اقدام به تبلیغ، تهییج و تشویق کاربران به پوشش‌های نامتعارف می‌کنند به‌صورت قانونی برخورد کرده و ضمن مسدود کردن این سایت‌ها عوامل آن‌ها را دستگیر و به مراجع قضایی معرفی کند.

وی اذعان داشت: خوشبختانه پلیس فتای استان در زمینه جرم یابی و احصاء منکرات در فضای مجازی اقدامات چشمگیری داشت امیدواریم این همکاری با ستاد امربه معروف و نهی از منکر استان تداوم یابد.
همچنین در این دیدار در زمینه همراهی دستگاه‌های متولی در اجرای طرح نور ، تاکید بر تعامل بیشتر مسئولان،بررسی موانع پیش رو در عفاف و حجاب،چگونگی رصد فضای مجازی
مباحثی پیرامون سامانه سو بحث و گفتگو شد.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901222

دیگر خبرها

  • وضعیت عجیب در پایتخت؛ شکل‌گیری محل جدید برای کاسبی مردم! +تصویر
  • برگزاری ویژه برنامه‌های دهه کرامت در مساجد و حسینیه‌ها
  • برنامه‌های دهه کرامت در اصفهان تشریح شد
  • تاکید بر برخورد قانونی با سایتهای ضد اخلاقی مازندران در فضای مجازی
  • برگزاری ویژه‌ برنامه‌های دهه کرامت در مساجد و حسینیه‌ها
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد
  • فیلم پربـازدید فضای مجازی؛ سخنرانی اقتصادی رئیسی در جنوب تهـران!
  • فیلم پربـازدید فضای مجازی؛ سخنرانی اقتصادی رئیسی در جمع تهرانی‌هـا!
  • راه اندازی پایگاه هوشمند سرای بازی کودک در مساجد
  • تعامل بهزیستی با مساجد برای رفع مشکلات معلولان و زنان سرپرست خانوار