Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@12:53:10 GMT

آفتاب اردبیل، آفتابگردان ندارد

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۰۹۹۵۰

آفتاب اردبیل، آفتابگردان ندارد

اگرچه استان اردبیل یکی از قطب‌های مطرح صنعت کشت، تولید و توزیع تنوعی از محصولات کشاورزی است و بهترین و مرغوب‌ترین محصولات در این خطه کاشت و برداشت می‌شود، با این همه در تولید محصولاتی همچون دانه آفتابگردان، آنطور که باید کارنامه درخشانی ندارد.

به گزارش ایران آنلاین، یکی از محصولات غذایی و کشاورزی که به عنوان خوشمزه‌ترین، مقوی‌ترین و البته ارزانترین تنقلات در بین عموم مردم استفاده می‌شود، تخمه آفتابگردان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این دانه مشکی رنگ را معمولاً با تماشای فیلم در تلویزیون یا سینما به یاد داریم؛ دانه‌ای بسیار مغذی و روغنی که توانسته دست چرخه اقتصاد را در هر کشور و یا شهری محکم بگیرد.
تخمه آفتابگردان خواص بی‌شماری دارد؛ اینکه حاوی سلنیوم است و یک آنتی‌اکسیدان قوی و عالی برای سلامت تیروئید محسوب می‌شود‌. همچنین غنی از منیزیم است که با کمک آن از  مغز، قلب و ماهیچه‌ها محافظت می‌شودو به درمان افسردگی کمک می‌کند. ریبوفلاوین موجود در تخمه آفتابگردان به بدن کمک می‌کند تا کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین را به انرژی آزاد کند و باعث افزایش انرژی در هنگام تمرینات بدنسازی می‌شود.
گل آفتابگردان در مناطقی با تابستان‌های گرم که باعث شکوفاشدن گل‌ها می‌شود قابل‌رشد است. بهترین دما برای رشد دمای ۲۱ تا ۲۵.۵ درجۀ سانتی‌گراد (۷۰ تا ۷۸ درجۀ فارنهایت) است. بذر آفتابگردان را می‌توان هنگامی‌که دمای خاک حداقل به ۱۳ درجۀ سانتی‌گراد رسید، مستقیماً در خاک کشت کرد. این در حالی است که منطقه مغان اردبیل موقعیت جغرافیایی و دمای خوبی برای رشد این گیاه دارد و امکان کشت آن در برخی مناطق استان قابل انجام است. 

 

ظرفیت های کشاورزی اردبیل در تولید تنوعی از گیاهان 


همچنین گل آفتابگردان در خاک‌های مختلف با زهکشی مناسب می‌تواند با موفقیت رشدکند و نیاز به خاک‌های غنی ندارد. به‌طورکلی آفتابگردان خاک‌های غنی از هوموس، مرطوب و خنثی نزدیک به قلیایی با زهکشی خوب را ترجیح‌می‌دهد. بااین‌حال نسبت به حاصل‌خیزی خاک چندان حساس نیست و خاک‌های فقیر را نیز تحمل‌می‌کند.
همانطور که می‌دانیم، موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی و خاک اردبیل برای کشت و کشاورزی همیشه مناسب بوده زیرا  نقش پوشش گیاهی و کشاورزی در اقلیم استان پررنگ است و از پوشش مرتعی مناسبی در بسیاری از مناطق برخوردار است. همچنین وجود جنگل‌هایی انبوه از پوشش گیاهی متنوع در شمال و شرق اردبیل و ارتفاعات طالش، تأثیرات قابل ملاحظه‌ای بر رونق کشاورزی استان می‌گذارد و به عنوان عوامل فرعی تأثیرگذار بر رژیم آب و هوائی قابل طرح است.
توده‌های هوا به حجم بزرگی از هوا با خصوصیات فیزیکی خاص که به دلیل قرارگرفتن در روی یک ناحیه وسیع به دلیل عبورآرام از یک منطقه به تدریج خصوصیات فیزیکی ناحیه از قبیل دما و رطوبت را به خود می‌گیرد. از این رو برای کاشت و برداشت گیاهی مانند آفتابگردان بسیار مناسب است.
با این حال چرا استان اردبیل که مهد صنعت تولید محصولات کشاورزی است نتوانسته از این محصول در جهت تولید و توزیع و رونق چرخه اقتصادی استان گامی بردارد؟
سعید خواجوی یکی از تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان موفق در زمینه تولید دانه آفتابگردان در استان اردبیل است. وی به مدت ۴ سال در این زمینه فعالیت داشته و به گفته خودش، ماهانه ۵ تن تخمه آفتابگردان از شهرستان خوی خریداری و توزیع می‌کند. از وی در خصوص اینکه چرا در استان اردبیل دانه آفتابگردان تولید و توزیع نمی‌شود سئوال کردم. وی در این باره می‌گوید: همانطور که می‌دانیم استان اردبیل یکی از قطب‌های صنعت کشت و تولید و توزیع محصولات کشاورزی است و بهترین و مرغوب‌ترین محصولات در این خطه کاشت و برداشت می شود اما متأسفانه در تولید چند نوع محصول از جمله تولید دانه آفتابگردان کوتاهی شده است در حالیکه این استان با برخورداری از آب و هوای معتدل و خاک حاصلخیز می‌تواند در تولید این محصول نیز سرآمد باشد.
وی ادامه می دهد: ما دانه‌های آفتابگردان را از شهرستان خوی تهیه می‌کنیم و بعد از فرآوری آنها را در فروشگاه‌های استان بصورت عمده پخش می‌کنیم.
خواجوی در ادامه از آغاز به کار و کاشت این دانه در استان خبر می‌دهد و یادآور می‌شود: ما در مرحله نخست، اقدام به تهیه زمین و کاشت این محصول کردیم اما برای ادامه کار نیازمند دریافت تسهیلات در قالب وام بلندمت مدت شدیم که به دلیل حمایت نشدن از سوی نهادهای مربوطه، از ادامه کار باز ماندیم.
امین حاجی بابایی از فروشندگان عمده دانه های روغنی در استان اردبیل است. وی در خصوص فراهم نشدن شرایط برای تولید دانه آفتابگردان می‌گوید: شهر اردبیل به لحاظ آب و هوایی نمی‌تواند برای رشد این دانه مناسب باشد اما دیگر شهرهای استان از جمله گرمی و پارس‌آباد از شرایط لازم برای کاشت و برداشت این گیاه برخوردار است که فعالیت در این زمینه نیازمند توجه مسئولان امور کشاورزی است.
وی ادامه می‌دهد: اگر جهاد کشاورزی، کشاورزان را برای فعالیت در این بخش آگاه کند و از کشاورزان حمایت لازم را انجام دهد، می توان در کشت و تولید این محصول به موفقیت‌هایی رسید.
علیرضا ولی‌نژاد یکی از کشاورزان در تولید دانه‌های روغنی از جمله آفتابگردان در شهرستان خلخال نیز می‌گوید: آفتابگردان از جمله دانه‌های روغنی است که کشت آن در برخی مناطق استان اردبیل از جمله خلخال رونق دارد. این محصول در شهرستان ما از نوع آجیلی است و به صورت دیمی و آبی کشت می‌شود. 

این کشاورز تصریح می‌کند: سال گذشته توانستم، حدود یک تن محصول آفتابگردان از مزارع خود برداشت و روانه بازار مصرف کنم، امسال نیز در صورت ارائه تسهیلات از سوی مراجع ذیربط، امکان تولید بیشتر این محصول برایم امکان‌پذیر است.

با این همه، جای تأسف دارد که مسئولان مربوطه از جمله جهاد کشاورزی، نه تنها جوابگوی سئوالات نشدند، بلکه اساساً، دلیل محکمی برای رسیدگی و تولید و تکثیر نشدن این دانه در استان نداشتند.اینکه تولید این محصول کشاورزی، باعث اشتغال‌زایی چند نفر می‌شود، بماند، اینکه در اقتصاد استان چقدر کمک خواهد کرد بماند، اما از دلسوزی مسئولان شهرهای همجوار و بی‌خیالی مسئولان خودی نمی‌شود، گذشت.

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: دانه آفتابگردان تخمه آفتابگردان کاشت و برداشت تولید و توزیع استان اردبیل تولید دانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۰۹۹۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، گفت: زنان توانمند و غیور عشایری ایل شاهسون در تولید بیش از ۳۰ نوع صنایع دستی و رشته‌های متنوع هنر صنعت بی‌بدیل نمایان و آشکار است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، حسن محمدی‌ادیب عصر امروز در جریان بازدید از بافته‌های زنان عشایر مغان در جعفرآباد، اظهار داشت: عشایر استان اردبیل با نام ایل شاهسون معروف است و دارای 13 هزار خانوار بوده و 5.6 دهم جمعیت عشایری کشور را به خود اختصاص داده است.

وی تصریح کرد: در کشورمان بیش از 300 رشته صنایع دستی رایج و مرسوم است که از این تعداد 30 رشته صنایع دستی ویژه مناطق عشایری ایل شاهسون است که سالانه با تولید محصولات متنوع و عرضه آن به بازار سعی می‌کنند برای خود و خانواده تأمین معاش کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: تنوع تولید محصولات صنایع دستی و اصالت آنها به حدی است که در قالب نمایشگاه‌های مختلف امکان عرضه و به نمایش گذاشتن این آثار در غرفه‌های متعدد وجود دارد.

محمدی‌ادیب افزود: ما به آموزش مؤثر و گسترده صنایع دستی در بین علاقه‌مندان جامعه عشایری راغب هستیم و در این زمینه آمادگی همکاری را با بخش‌ها و گروه‌های مختلف داریم تا زمینه و بستر انتقال مفاهیم آموزشی در این ارتباط فراهم آید.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: با پرداخت تسهیلات کم‌بهره از هنرمندان و صنعتگران این حوزه حمایت می‌شود تا تولیدات خود را با کیفیتی مناسب تولید و به بازار عرضه کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل اضافه کرد: توانمندی زنان عشایر شاهسون در این بخش بی‌بدیل و بی‌نظیر است و در تولید فرش، گلیم، جاجیم، عروسک‌بافی، کیف و کفش و سایر صنایع دستی مهارت این هنرمندان توانمند عشایری را شاهد هستیم.

محمدی‌ادیب بیان کرد: در کنار نمایش آثار ارزشمند صنایع دستی عشایر، بافته‌های گران‌قیمت آنها نیز در معرض دید مخاطبان قرار گرفته تا همگان به انگشتان هنرمندانه این زنان غیور و توانمند پی برده و بستر معرفی آنها در عرصه‌های ملی و بین‌المللی نیز به شایستگی فراهم آید.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، یادآور شد: در جشنواره بین‌المللی کوچ عشایر که به میزبانی جعفرآباد برگزار شد در کنار عرضه این محصولات ارزشمند هنرمندان و صنعتگران عشایری، تلاش شد تا بازاریابی نیز در سطح بین‌المللی اتفاق بیفتد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بهره برداری از قطار اردبیل- میانه در نیمه اول سال جاری
  • اشتغال بیش از ۶ هزار نفر در صنعت زنبورداری استان اردبیل
  • کارگران پیشروان میدانی تولید ثروت هستند
  • هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی
  • تولید ۱۰۰ هزار تن دانه‌های روغنی در اردبیل
  • برداشت ۷ هزار و ۴۳۸ تن عسل در سال گذشته
  • کشاورزی در ماه و مریخ: مزرعه‌داری در ورای مدار زمین، امکان‌پذیر است
  • اردبیل رتبه چهارم تولید عسل کشوری را دارد
  • واگذاری ۷۵۰ هکتار زمین برای احداث گلخانه در استان اردبیل
  • واگذاری ۷۵۰ هکتار زمین برای احداث گلخانه