Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس اداره بیابان‌زدایی منابع طبیعی وآبخیزداری استان اصفهان گفت: ورود زودهنگام دام به مراتع پیامدهای مخربی دارد، در استان اصفهان شهرستان‌های سمیرم، فریدون‌شهر، فریدن، چادگان، لنجان و شهرضا در مسیر اصلی کنترل کوچ قرار دارند و ۱۸ پایگاه ثابت و ۳۸ پایگاه سیار کنترل کوچ در شهرستان‌های همجوار مستقر است.

حسینعلی نریمانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: مدیریت کوچ یک پروژه ملی با هدف جلوگیری از ورود زودهنگام دام به مراتع است، مراتع ییلاقی از اواخر اردیبهشت تا اواخر شهریورماه، آمادگی چرای دام را دارند اگر زودتر از این زمان دام وارد مرتع شود، بذر و گل گیاهان را می‌خورند و فرصت انتشار بذر آنها از دست می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تکرار این اتفاق را باعث تضعیف پوشش گیاهی مراتع دانست و افزود: از سوی دیگر لگدکوب شدن خاک مراتع با سم دام باعث فشردگی خاک و جلوگیری از نفوذ آب به درون آن می‌شود در مجموع ورود زودهنگام دام به مراتع پیامدهای مخربی مانند کاهش تولید علوفه، ایجاد سیلاب و کانون گردوغبار را به همراه دارد.

فعالیت ۵۶ پایگاه ثابت و سیار کنترل کوچ در استان

رئیس اداره بیابان‌زدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان هدف از پروژه ملی کوچ را فراهم کردن آمادگی لازم برای تولید علوفه و چرای دام معرفی کرد و گفت: در استان اصفهان شهرستان‌های سمیرم، فریدون‌شهر، فریدن، چادگان، لنجان و شهرضا در مسیر اصلی کنترل کوچ قرار دارند و ۱۸ پایگاه ثابت کنترل کوچ در این مناطق و ۳۸ پایگاه سیار نیز در گلوگاه‌های شهرستان‌های همجوار آن مستقر شده است.

وی با اشاره به تغییر تقویم کوچ به دلیل استفاده از تکنولوژی، خاطرنشان کرد: در گذشته عشایر از استان‌های بوشهر، فارس و خوزستان در اواخر فروردین ماه حرکت می‌کردند و اردیبهشت ماه به مراتع اصفهان می‌رسیدند اما اکنون با استفاده از تریلر و کامیون، ظرف ۴۸ ساعت دام خود را به مقصد می‌رسانند به همین دلیل با پلیس راه و نیروی انتظامی هماهنگی لازم صورت گرفته است که از ورود دام پیش از آغاز تقویم کوچ به استان جلوگیری کنند.

خشکسالی و کمبود علوفه در استان‌های مبدا عشایر

نریمانی شرایط خشکسالی و مشکلات اقلیمی را باعث خالی شدن مراتع قشلاقی در استان‌های مبدا حرکت عشایر استان دانست و گفت: تا قبل از فرارسیدن بهار در مراتع استان‌های مبدا علوفه‌ای برای چرای دام عشایر نیست به همین دلیل ناچار هستند که به سمت مراتع ییلاقی حرکت کنند و اگر قرار باشد از ورود زودهنگام دام و تخریب مراتع جلوگیری شود باید سازمان امور عشایر، نهاده‌های موردنیاز برای دام‌ها را تأمین کنند.

وی ۱۵ درصد از مجموع دام موجود در استان را متعلق به عشایر بختیاری، قشقایی و عرب جرقویه اعلام کرد و افزود: اکنون این دام پشت مرزهای سمیرم قرار گرفته است در حالی که باید در مسیر استان‌های بوشهر و فارس از حرکت آنها جلوگیری می‌شد، اما دام به راحتی این مسیر را پشت سر گذاشته و احتمال دارد به جای ۲۰ اردیبهشت، تقویم کوچ امسال بسیار زودتر آغاز شود.

رئیس اداره بیابان‌زدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان با اشاره به اینکه خسارت ورود زودهنگام دام به مراتع غیرقابل جبران است، تصریح کرد: هر هکتار مرتع ۵۳۲ دلار ارزش دارد که ۲۵ درصد این ارزش را علوفه و ۷۵ درصد آن را کارکردهای تلطیف هوا نظیر جلوگیری از فرسایش بادی، نفوذ آب، گرده‌افشانی و نفوذ آب‌های زیرزمینی تشکیل می‌دهد، در حالی که معمولاً نقش ۲۵ درصدی مراتع در تولید علوفه موردتوجه قرار می‌گیرد و کارکردهای غیرقابل جبرانی مانند تلطیف هوا یا نفوذ آب در اکوسیستم قابل جبران نیست.

لزوم تأمین نهاده موردنیاز دام عشایر

وی بودجه مدیریت کوچ امسال را ۸۸۰ میلیون تومان دانست و گفت: جلوگیری از ورود عشایر به مراتع با خطر تلف شدن دام‌ها همراه است بنابراین بهترین راه این است که قبل از آغاز تقویم کوچ، سازمان‌های متولی از جمله مدیریت امور عشایر برای تأمین نهاده‌های موردنیاز عشایر پروانه‌دار اقدام کنند تا مراتع و خاک کشور حفظ شود.

نریمانی با اشاره به برگزاری جلسه ملی کوچ در اواسط بهمن‌ماه در استان اصفهان، اظهار کرد: در این نشست وظایف همه دستگاه‌ها از جمله امور عشایر مشخص و ابلاغ شد و گرچه وظیفه منابع طبیعی، حفظ و نگهداری مراتع است اما وضعیت اقلیم، کمبود علوفه و نبود بارش دست به دست هم می‌دهد تا تقویم کوچ به درستی رعایت نشود.

چالش‌های حفظ مراتع در شرایط خشکسالی

رئیس اداره بیابان‌زدایی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان درباره وضعیت کنونی مراتع، اظهار کرد: با توجه به اینکه در اسفند و فروردین‌ماه بارش چندانی نداشتیم، اکنون علوفه در مراتع زودتر خشک می‌شود و از بین رفتن پوشش گیاهی عشایر دامدار را ناگزیر می‌کند که نتوانند طبق تقویم ۱۲۰ روزه در مرتع بمانند و زودتر کوچ کنند.

وی شرایط مراتع استان را به دلیل خشکسالی نامناسب توصیف کرد و گفت: این ذخایر طبیعی نیاز به نگهداری بیشتر و بهره‌برداری کمتر دام‌ها دارد تا بتواند خود را برای سال آینده بازیابی کند، رگبارهای کنونی نیز برای رشد پوشش گیاهی مراتع کافی نیست، برای آبیاری و سرسبز شدن علوفه‌های یک ساله، یک شبانه‌روز بارش لازم است بنابراین پیش‌بینی می‌شود که ۱۰ تا ۱۵ روز آینده علوفه‌های موجود در مراتع به دلیل گرما و نبود بارندگی خشک شوند و وقتی این منبع غذایی اولیه برای دام از بین برود، سراغ منبع ثانویه یعنی گل و بذر گیاهان می‌روند.

نریمانی تکرار این وضعیت در مراتع را باعث فقیر شدن پوشش گیاهی و تبدیل شدن به خاک دانست و تصریح کرد: از بین رفتن مراتع با خطر ایجاد کانون‌های فرسایش بادی و حرکت خاک همراه است بنابراین باید بپذیریم که فعالیت دامداری در میان عشایر حوزه زاگرس به عنوان یکی از عناصر تشکیل دهنده اکوسیستم قابل حذف نیست اما در شرایطی که ۱۱ استان کشور در حوزه زاگرس با کوچ عشایر درگیر هستند باید نگاه ویژه و اعتبارات خاصی برای تأمین دام ارگانیک عشایر داشته باشیم.

کد خبر 568954

منبع: ایمنا

کلیدواژه: مرتع حفاظت منابع طبیعی منابع طبیعی اصفهان کوچ عشایر طرح کوچ بهره برداری از جنگل ها و مراتع مدیریت کوچ کوچ زودهنگام عشایر به مراتع کوچ دام عشایر به مراتع تامین نهاده برای دام خشکسالی مراتع تغییر تقویم کوچ شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ورود زودهنگام دام به مراتع رئیس اداره بیابان زدایی منابع طبیعی استان اصفهان پوشش گیاهی کنترل کوچ تقویم کوچ نفوذ آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۱۸۴۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی منجر به نابودی زمین می‌شود

بهزاد شریفی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: یکی از عوامل مهم تخریب عرصه‌های منابع طبیعی آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع است و در صورت وقوع حریق، خسارات سنگین و جبران‌ناپذیری به این منابع ارزشمند خدادادی و ملی وارد می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان عنوان کرد: به‌منظور پیشگیری از وقوع این پدیده مخرب در جنگل‌ها و مراتع استان که امری بسیار مهم است، همکاری و مساعدت آحاد مردم خصوصاً مردم خطه سرسبز شهرستان دیواندره در مقابله با حریق بسیار حائز اهمیت است.

شریفی‌پور بیان کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۶۷ فقره حریق در سطح سه هزار و ۳۷۱ هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی استان روی داد.

وی تصریح کرد: این میزان آتش سوزی نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ تعداد فقرات ۲۴۷ درصد و از لحاظ سطح سوخته ۳۰۴ درصد افزایش داشته است.

وی گفت: شهروندان و بهره‌برداران عرصه‌های منابع طبیعی و روستاییان باید در نظر داشته باشند که نظر به کاهش بارش‌ها و نزولات الهی در سال‌جاری و با افزایش دما و خشکی هوا، احتمال وقوع آتش‌سوزی در محیط‌های طبیعی فزونی پیدا می‌کند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اعلام کرد: بنابراین کشاورزان، دامداران، گردشگران و تمام کسانی که در محیط‌های طبیعی و باز، برای فعالیت یا تفریح حاضر می‌شوند، لازم و ضروری است که نسبت به رعایت نکات ایمنی اقدام کنند.

لزوم‌خوداری شهروندان از رهاسازی بطری در طبیعت

شریفی‌پور گفت: از هم استانی‌ها تقاضامندیم که از رهاسازی زباله‌ها به‌ویژه انواع بطری شیشه‌ای و پلاستیکی، خرده‌شیشه و اشیا مشابه در داخل طبیعت به دلیل اینکه این اشیا گاهاً همانند عدسی ذره‌بین عمل کرده و موجب اشتغال علوفه می‌شوند، خودداری کنند.

وی افزود: مواد خشک و مواد قابل اشتغال کف جنگل‌ها و مراتع کانون‌های آتش در مناطق را ایجاد می‌کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان خاطرنشان کرد: همچنین مردم استان به‌هیچ‌وجه در داخل طبیعت آتش روشن نکنند و در مواقع ضروری از سطوح بدون پوشش گیاهی که اطراف اجاق آن را با سنگ محصور کنند.

شریفی‌پور ادامه داد: پس از اتمام استفاده از آتش، حتماً از خاموش شدن آن اطمینان حاصل کرده و هیچ‌گاه خاکسترهای اجاق را رها نکنند بلکه می‌توان با ریختن آب یا مدفون کردن خاکسترها با خاک از خاموش شدن کامل آتش مطمئن شد.

وی اذعان کرد: همچنین از پرت کردن ته سیگار یا چوب کبریت استفاده‌شده در طبیعت و مکان‌های مستعد آتش‌سوزی به‌ویژه در حاشیه راه‌ها و جاده‌ها خودداری شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان بیان کرد: سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در مزارع توسط کشاورزان و روستاییان استان کاری نامناسب و در راستای فقر و فرسایش خاک منجر به نابودی زمین خواهد شد که امیدواریم این اقدام توسط کشاورزان رخ ندهد.

شریفی‌پور عنوان کرد: آتش و مشعل به‌عنوان منبع روشنایی در مراتع به‌ویژه در هنگام راهپیمایی‌های شبانه نامناسب و مستعد حریق خواهد شد.

وی افزود: بازی کودکان با آتش به‌ویژه در مناطق با پوشش گیاهی مناسب هم یک عمل نامناسب و حریق‌زا است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: هم استانی‌های ما باید در نظر داشته باشند که در صورت بروز آتش‌سوزی در عرصه منابع طبیعی (بنا به هر دلیلی)، ضمن تماس با شماره رایگان ۱۵۰۴ بلافاصله با رعایت مسائل ایمنی نسبت به خاموش کردن آن اقدام و تا حضور نیروهای کمکی محل را ترک نکنند.

گونه‌های گیاهی و جانوری کردستان برای غنای طبیعی آن باید حفظ شود

شریفی‌پور خاطرنشان کرد: غنای طبیعی کردستان در گونه‌های جانوری و گیاهی و گستردگی درخت‌های همچون، بنه، بلوط، سیب وحشی، زالزالک، افرا و بید وحشی، مازو و غیره در استان سرمایه‌ای به مراتب ارزشمند است که باید حتی‌الامکان از آنها حراست و حفاظت کرد.

وی افزود: در استان تیپ‌های مرتعی از تنوع بیش از ۳۰ نوع وجود دارد که گستردگی زیادی هم دارد و جدا از بحث استفاده بی‌رویه و غیر اصولی مردم و گاهاً استفاده بیش از حد دام‌ها، آتش سوزی‌های فصل تابستان هم منجر به نابودی این سرمایه طبیعی می‌شود، لذا از مردم فهیم استان تقاضامند هستیم با نزدیکی به فصل گرم تابستان که مراتع خشک می‌شوند سعی در رعایت نکات مهم داشته تا از حریق جلوگیری شود.

وی ابراز امیدواری کرد؛ با همکاری و دلسوزی مردم تعداد حریق کمتری نسبت به سال‌های قبل را در سطح مراتع و جنگل‌های استان داشته باشیم.

کد خبر 6093674

دیگر خبرها

  • سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی منجر به نابودی زمین می‌شود
  • پرداخت حدود هزار میلیارد تومان غرامت بیمه به کشاورزان
  • رویش دشت شقایق در اردستان
  • احیای ۲۳۰ هکتار از مراتع شیروان
  • امکانات اطفای حریق در مراتع و جنگل‌ها به خصوص در سمیرم تقویت شود
  • استوری حساسیت برانگیز امید نورافکن؛ پلنگ در حال شکار تمساح! + عکس
  • قهرمانی زودهنگام مس و تلاش قعرنشینان برای بقا در لیگ برتر هندبال مردان 
  • برکناری نتانیاهو تنها راه نجات است/ تاکید بر برگزاری انتخابات زودهنگام
  • ممنوعیت ورود موتورسیکلت‌ به بازار اصفهان از ۱۷ اردیبهشت/بودجه مرمت بازار ۵ برابر شد
  • غربالگری و تشخیص زودهنگام ۶ نوع سرطان با محصول ایرانی جدید