Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید در مجلس دهم، در ارزیابی اینکه مجلس یازدهم یک‌دست اصول‌گرا تا چه اندازه می‌تواند، دولت سیزدهم را پاسخگو کند؟ گفت: مجلس قبل از اینکه بخواهد دولت را پاسخگو کند باید خودش را پاسخگو کند. اولویت‌های کشور مشخص است، چه در چارچوب اسناد بالادستی مثل سیاست‌های کلی و سند چشم‌انداز، چه در چارچوب قوانین رایج.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا با توجه به اینکه در نیمه دوم عمر مجلس هستیم، بهترین فرصت است که مجلس عملکرد خودش را ارزیابی کند که چقدر به راهبردها و اولویت‌ها پرداخته و چه اندازه برخوردهای شعاری داشته است.

وی افزود: متأسفانه این مجلس بیش از همه مجالس برخوردهای شعاری دارد؛ نمونه‌اش هم در تذکرها و سؤال‌هایی که از وزرا می‌شود، می‌توان پیدا کرد. برخوردهای شعاری و سطحی و طرح‌هایی که داده می‌شود هیچ‌کدام عمق کارشناسی لازم را ندارند، حتی بعضاً درمرکز پژوهش‌های مجلس کنار گذاشته می‌شوند و اگر این مجلس با این روند ادامه پیدا کند، مطمئن هستم که کارنامه‎ قابل قبولی نخواهد داشت.

عارف ضمن ابراز امیدواری نسبت به اینکه مجلس یازدهم در نیمه دوم عمر متحول شود، تصریح کرد: البته این امکان وجود دارد که مجلس یازدهم در نیمه دوم عمر خودش که کم‌کم به آن وارد می‌شویم، ارزیابی کند و به چارچوب اولویت‌ها بازگردد. در شرایط فعلی مهم‌ترین مسئله مردم، موضوع معیشت و بحث اقتصادی است. مجلس تا چه اندازه به این مسائل به عنوان دغدغه اصلی می‌پردازد؟ آیا مسئولانی که سر کار هستند را در این مسیر کمک می‌کند؟ یا عموماً مسئولانی که آورده‌اند الان گرفتار پاسخ به سؤالاتی هستند که از درون این سؤال‌ها هم هیچ چیزی درنمی‌آید لذا مجلس باید رفتار خودش را اصلاح کند.

بیشتر بخوانید:

نماینده سابق مجلس: با تضعیف جایگاه مجلس ، می خواهند مردم را از صندوق های رای و دمکراسی ناامید کنند

فعال سیاسی اصلاح‌طلب : کارآمدی کابینه رئیسی از دولت احمدی نژاد هم پایین‌تر است/ تذکر و استیضاح بی‌فایده است، دولت به خانه تکانی جدی نیاز دارد

رئیس بنیاد امید ایرانیان با اشاره به عملکرد مجلس یازدهم در خصوص طرح‌ شفافیت خاطرنشان کرد: اساساً شفافیت طرحی است که باید در همه امور اتفاق بیافتد. مبنای شفافیت آرای نمایندگان مجلس در این است که مردم رأی نمایندگان را بدانند یا ندانند. بنده نمی‌دانم آیا این مسئله اصلی و مهم کشور است که بخواهم موضع بگیرم یا خیر لذا هر اتفاقی در این مسئله شکل بگیرد می‌تواند، اثراتی داشته باشد اما قطعاً اثرات درازمدت و ماندگاری ندارد چراکه باید شفافیت را در کل نظام و در راستای پاسخگویی مطرح می‌کنیم.

عارف در رابطه با اظهار نظرات تند برخی از نمایندگان علیه مرکز پژوهش‌ها یادآور شد: قطعاً تقابل بین مرکز پژوهش‌ها و مجلس به ضرر مجلس است. نگاهی که باید نمایندگان به مرکز پژوهش ها داشته باشند، نگاه یک مرکز راهبردی است که باید مشاور اصلی مجلس باشد. این یک فرض است اما مدیریت مرکز پژوهش‌ها هم باید این ظرفیت را داشته باشد. اگر شما مدیریت توانا، نخبه و کاردان را گذاشتید، به‌طور طبیعی نگاه مجلس هم در همین امور است اما اگر در مدیریت مرکز پژوهش‌ها، یک مدیریت سیاسی بود، به‌خصوص اگر شایستگی‌های کارشناسی و راهبردی را نداشته باشد، طبیعتاً شاهد تضاد بین کمیسیون‌ها و مرکز خواهیم بود و نتیجه‌اش بی‌تأثیری و بیهوده بودن مرکز پژوهش‌ها می‌شود.

۲۱۲۱۷

کد خبر 1624464

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محمد رضا عارف مجلس یازدهم مرکز پژوهش ها مجلس یازدهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۵۲۹۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود

«مجتبی یوسفی» در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره اولویت‌های مهمی که باید در مجلس دوازدهم پیگیری شود، گفت: از آنجایی که در یک دهه گذشته حوزه اقتصاد مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است، باید مجالس و دولت‌های مختلف، اولویت اساسی خود را رفع مشکلات اقتصادی کشور بدانند.

وی بیان کرد: اولویت اصلی همه مسؤولان باید حل مشکلات اقتصادی مردم باشد، چرا که مردم نجیب ما در همه عرصه‌ها مانند انتخابات ثابت کرده‌اند که پشتیبان نظام جمهوری اسلامی ایران هستند.

عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید به اقتصاد، اشتغال و وضعیت معیشتی مردم توجه اساسی شود. متأسفانه رقابت نهادهای دولتی و شبه دولتی با بخش خصوصی باعث شده است که شاهد بهره‌وری پایین باشیم و از سوی دیگر سرمایه‌گذاران واقعی نتوانند آن طور که باید و شاید فعالیتی در حوزه‌های اقتصادی داشته باشد. برای مثال، می‌بینیم که انحصار در حوزه خودرو چه مشکلاتی را برای مردم و بخش صنعت کشور ایجاد کرده است.

اولویت اول ما باید حل مسائل اقتصادی باشد

نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: درست است که اولویت اول ما باید حل مسائل اقتصادی باشد، اما توجه به مسائل اجتماعی و نقش مردم در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌ها هم باید مورد توجه جدی باشد.

منتخب مردم اهواز در مجلس دوازدهم در ادامه درباره نقاط ضعف مجلس یازدهم، یادآور شد: قطعاً مجلس یازدهم یکسری اشکالات داشت، اما نظام مسائل کشور را به خوبی شناخت و در آن ریل حرکت کرد. برای مثال، مجلس یازدهم قوانین اقتصادی خوبی به تصویب رساند و مصوبات خوبی در حمایت از اقشار مختلف جامعه داشت که می‌توان به مصوباتی چون رتبه‌بندی معلمان، همسان‌سازی حقوق بازنشستگان اشاره کرد. اصلاح قانون بانکداری و اصلاح نظام ارزی باید باز هم در دستورکار باشد و مجلس آینده هم باید به آن بپردازد.

زیرساخت‌های حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی فراهم نبود

یوسفی متذکر شد: البته در تصویب برخی از قوانین در مجلس یازدهم تعجیل شد؛ درست است که «حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی» پیشنهاد دولت بود، اما چون زیرساخت‌های این کار فراهم نبود نباید در مجلس به تصویب می‌رسید.

عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همچنین شاهد اطلاع رسانی ضعیف در مجلس یازدهم بودیم، به این معنا که بعضاً شاهد برخی حاشیه سازی‌ها برای این مجلس بودیم. همچنین برخی از مصوبات مجلس در این دوره و آثار آن به خوبی برای مردم تبیین نشد.

وی درباره این انتقاد به مجلس یازدهم که قوانین مهمی را تصویب کرد اما بر اجرای آن به خوبی نظارت نکرد، گفت: این مشکل مربوط به همه مجالس ما در ادوار مختلف است، البته مجلس یازدهم یک تفاوت اساسی با مجالس قبلی داشت و این بود که یک روز را برای نظارت بر عملکرد دولت و دستگاه‌های اجرایی تحت عنوان «سه‌شنبه‌های نظارتی» در نظر گرفت.

نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: البته به اعتقاد بنده باید دو روز در مجلس تحت عنوان روزهای نظارتی باشد. بر این اساس بهتر است که روزهای نظارتی در مجلس آینده توسعه پیدا کند و به صورت تخصصی موضوعات مختلف مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

کد خبر 6093076 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • مجلس دوباره به موضوع افزایش حقوق بازنشستگان ورود می‌کند؟
  • تحول از مجلس سنتی به نوین از مجلس یازدهم تا دوازدهم
  • الگوهای نظارت همگانی و مردمی سازی در مجالس قانونگذاری دنیا
  • انجام ۶۰ نظر سنجی در موسسه افکارسنجی ملت
  • اهتمام مجالس آسیا به‌ تقویت ابعاد نظارت همگانی
  • تالار افلاک خرم آباد به علت تیراندازی‌ در مجالس عروسی پلمب شد
  • محمودزاده: رقبای قالیباف به دولت نزدیک هستند
  • برنامه هفتم پیش از پایان مجلس یازدهم به دولت ابلاغ می‌شود
  • نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود
  • ارتقای سه درصدی سهم فرهنگ از بودجه عمومی کشور