Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-28@11:55:58 GMT

تیروئید با دیابت ارتباط دارد؟!

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۵۷۲۷۲

تیروئید با دیابت ارتباط دارد؟!

آفتاب‌‌نیوز :

چندان عجیب نیست که یک نفر هم بیماری تیروئید داشته باشد و هم دیابت. در واقع اگر شما دیابت نوع اول، دیابت نوع دوم، مقاومت به انسولین یا سندرم متابولیک داشته باشید، احتمال اینکه به بیماری تیروئید دچار شوید زیاد است.

از طرفی دیگر، بیماری تیروئید نیز احتمال ابتلا به سندرم متابولیک یا دیابت نوع دوم را افزایش می‌دهد و اگر چاق باشید یا اضافه‌وزن داشته باشید، این ارتباط قوی‌تر هم می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مطلب به شما می‌گوییم بیماری تیروئید و دیابت چگونه به هم مرتبط‌اند و چگونه اگر دیابت دارید از ابتلا به بیماری تیروئید پیشگیری کنید و برعکس.

بیماری تیروئید و قند خون
غده تیروئید عضوی پروانه‌ای شکل در پایین گردن است که نقش مهمی در تنظیم بسیاری از عملکردهای بدن دارد، از جمله متابولیسم (نحوهٔ استفادهٔ بدن از انرژی).

بیماری تیروئید می‌تواند در تولید انسولین اختلال ایجاد کند. انسولین هورمونی است که به سلول‌ها این امکان را می‌دهد تا سلول‌ها از گلوکز به‌عنوان انرژی استفاده کنند و این اتفاق قند خون را پایین می‌آورد

بیماری تیروئید در متابولیسم اختلال ایجاد می‌کند و به همین دلیل قند خون که در اصل باید به‌عنوان انرژی مصرف شود، در بدن تجمع می‌یابد و این مسئله ریسک دیابت را بالا برده و اگر در حال حاضر دیابت داشته باشید، کنترل قند خون را دشوار می‌کند.

پُرکاری تیروئید ارتباط تنگاتنگی با هایپرگلیسمی (قند خون بالا) دارد. قند خون بالای ناشی از بیماری تیروئید هم می‌تواند موجب سندرم متابولیک شود. سندرم متابولیک، دسته‌ای از پنج عارضه است: گلوکز بالا، فشارخون بالا، تری‌گلیسرید بالا، کلسترول خوب پایین (HDL) و اندازهٔ زیاد دور کمر که ریسک بیماری قلبی، دیابت و سکته مغزی را افزایش می‌دهد. سندرم متابولیک درمان نشده می‌تواند به دیابت نوع دوم منجر شود.

بیماری تیروئید و انسولین
بیماری تیروئید می‌تواند در تولید انسولین اختلال ایجاد کند. انسولین هورمونی است که به سلول‌ها این امکان را می‌دهد تا سلول‌ها از گلوکز به‌عنوان انرژی استفاده کنند و این اتفاق قند خون را پایین می‌آورد.

پُرکاری تیروئید، متابولیسم را افزایش می‌دهد و این باعث می‌شود انسولین سریع‌تر از حد معمول از بدن حذف شود و در نتیجه قند خون بالا رفته و ریسک دیابت نوع دوم نیز بیشتر می‌شود. بیماران دیابتی که نیاز به تزریق انسولین دارند نیز ممکن است به دوزهای بالاتری از انسولین نیاز پیدا کنند.

از سویی دیگر، کم‌کاری تیروئید، متابولیسم را کاهش می‌دهد و وقتی چنین اتفاقی می‌افتد، انسولین بیشتر از حد معمول در بدن می‌ماند و باعث افت قند خون می‌شود. در افرادی که داروهای دیابت مصرف می‌کنند، افت قند خون می‌تواند گاهی بسیار شدید شده و منجر به سرگیجه و عدم تعادل و افت هشیاری شود.

دیگر ارتباط‌ها میان دیابت و بیماری تیروئید
علاوه بر مشکل در متابولیسم گلوکز و تولید انسولین، ارتباط‌های دیگری نیز میان بیماری تیروئید و دیابت وجود دارد.

بیماری‌های خودایمنی
دیابت نوع اول یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکنندهٔ انسولین حمله می‌کند. انواع خاصی از بیماری‌های تیروئید به نام هاشیموتو و بیماری گریوز نیز خودایمنی هستند. تیروئیدیت هاشیموتو، شایع‌ترین علت کم‌کاری تیروئید در بسیاری از کشورهاست. مطالعات نشان می‌دهند بیشتر افرادی که دیابت نوع اول دارند در نهایت به بیماری هاشیموتو مبتلا می‌شوند.

از طرفی دیگر، بیماری گریوز باعث پُرکاری تیروئید می‌شود. تقریباً ده درصد افرادی که دیابت نوع اول دارند به بیماری گریوز دچار می‌شوند.

محور هیپوتالامیک - هیپوفیز آدرنال
هورمون‌های تیروئید و انسولین هر دو تحت‌تأثیر سه ارگان هستند که با هم کار می‌کنند: هیپوتالاموس مغز، غده هیپوفیز و غدد آدرنال. این سیستم تحت عنوان محور هیپوتالامیک - هیپوفیز آدرنال (HPA axis) سیگنال‌هایی بین خود ردوبدل می‌کنند تا با هم واکنش بدن نسبت به استرس را کنترل نمایند. آنها این کار را با تنظیم سطح هورمون کورتیزول انجام می‌دهند.

اگر در هر یک از این سه ارگان این سیستم مشکلی رخ بدهد، بر میزان تولید کورتیزول اثر خواهد گذاشت. کورتیزول بالا می‌تواند منجر به بالارفتن قند خون و کاهش هورمون تیروئید شود. پایین بودن سطح کورتیزول نیز می‌تواند موجب افت قند خون و افزایش هورمون تیروئید شود.

پیشگیری و مدیریت
اگر بیماری تیروئید یا دیابت برایتان تشخیص داده شده، رسیدن به وزن سالم و حفظ آن یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای پیشگیری از ابتلا به آن عارضهٔ دیگر انجام دهید. کنترل قند خون یا هورمون‌های تیروئید نیز یک راه مؤثر دیگر است.

اگر مقاومت به انسولین دارید یعنی بدنتان آن‌گونه که باید به انسولین پاسخ نمی‌دهد، بیماری تیروئید می‌تواند کنترل سطح قند خون را دشوارتر نماید. با مدیریت مقاومت به انسولین با کمک دارو، رژیم غذایی و ورزش می‌توانید از ابتلا به دیابت و عوارض بیماری تیروئید پیشگیری کنید.

با کنترل پرکاری تیروئید با دارو، رژیم غذایی و ورزش می‌توانید ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم را نیز کاهش دهید.

خلاصه
دیابت و بیماری تیروئید دو بیماری کاملاً مرتبط با هم هستند. اگر پرکاری تیروئید داشته باشید، سطح انسولینتان می‌تواند افت کند و قند خونتان بالا رود و ریسک دیابت را افزایش دهد. اگر کم‌کاری تیروئید داشته باشید، عکس این اتفاق می‌افتد و منجر به افت قند خون می‌شود.

از سویی دیگر، دیابت نوع اول می‌تواند ریسک تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز را افزایش دهد. ضمناً هرگونه مشکلی در سیستم هیپوتالامیک - هیپوفیز آدرنال نیز می‌تواند اثر منفی بر سطح انسولین و هورمون‌های تیروئید بگذارد. اگر دچار دیابت یا بیماری تیروئید هستید، مدیریت درست عارضه‌‌تان و حفظ وزن سالم می‌تواند احتمال ابتلا به عارضهٔ دیگر را کاهش دهد.

یک توصیه
به دلیل اینکه افرادی که دیابت نوع اول دارند بسیار در معرض مشکلات تیروئید هستند، انجمن دیابت آمریکا توصیه کرده است هرکسی که دیابت نوع اول دارد، به‌محض تشخیص این عارضه، از جهت کم‌کاری تیروئید نیز چکاپ شود و حتی اگر نتایج نرمال بودند بازهم لازم است دست‌کم هر دو سال یک‌بار، این چکاپ تکرار شود.

منبع: سلامت نیوز

منبع: آفتاب

کلیدواژه: تیروئید دیابت بیماری تیروئید دیابت نوع اول کم کاری تیروئید سندرم متابولیک دیابت نوع دوم بیماری گریوز داشته باشید افت قند خون قند خون خون بالا سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۵۷۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آستر نازکی که داخل روده قرار می‌گیرد؛ روش جدید برای کاهش وزن و درمان دیابت نوع ۲

بر اساس مطالعات جدید در حوزه پزشکی، یک «آستر نازک» که داخل روده قرار می‌گیرد، می‌تواند به کاهش وزن و حتی درمان دیابت نوع ۲ کمک کند.

به گزارش روزیاتو، در یک آزمایش، ۶۰ نفر با استفاده از این روش به طور متوسط ۱۶ کیلوگرم در یک سال از دست دادند و نیمی از آن‌ها توانستند دستکم به مدت دو سال وزن خود را حفظ کنند.

بیش از یک چهارم افرادی که برای کنترل دیابت خود انسولین تزریق می‌کردند، پس از کنترل قند خون خود موفق به قطع مصرف انسولین شدند.

آستر داخلی روده از طریق دهان و معده وارد بدن می‌شود. به مدت یک سال در بدن باقی می‌ماند و سپس توسط پزشک از طریق دهان خارج می‌شود.

این آستر، ۶۰ سانتی‌متر اول روده کوچک را پوشش داده و میزان جذب قند را کاهش می‌دهد.

کاهش جذب قند نحوه ترشح هورمون‌ها را تغییر می‌دهد و باعث می‌شود که افراد سریعتر احساس سیری کنند.

دکتر باب رایدر که مسئولیت انجام این آزمایش را برعهده داشته، گفته است:

دیابت نوع ۲ و چاقی امروزه بیماری‌های همه‌گیر جهانی هستند.

بسیاری از افراد قادر به حفظ وزن سالم نیستند و با وجود تمامی تلاش‌ها و دارو‌های موجود، سطح قند خونشان خیلی بالاست.

جراحی چاقی می‌تواند موثر باشد، اما دائمی و بی خطر نیست.

مزیت درمان جدید این است که نسبتاً آسان است و دائمی نیست. زیرا آستر پس از حدود یک سال برداشته می‌شود.

این جراحی حدود ۸،۴۰۰ دلار هزینه دارد.

دکتر الیزابت رابرتسون، از موسسه خیریه دیابت بریتانیا گفته است:

کاهش قند خون و رساندن آن به محدوده هدف و حفظ آن می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد.

در دسترس بودن روش‌های بیشتری برای درمان دیابت نوع ۲ به این معنی است که افراد مبتلا به این بیماری فرصت بیشتری برای یافتن درمان مناسب خود را دارند، بنابراین شانس بیشتری برای داشتن زندگی طولانی و سالم را خواهند داشت.

دیگر خبرها

  • همایش تجلیل از خیران سلامت فریدونشهری
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • مرکز جامع پیشگیری ، کنترل و بیماریهای غیر واگیر  در مرکز خدمات جامع سلامت گلها راه اندازی شد
  • ۷میلیون ایرانی مبتلا به دیابت؛ زخم‌های دیابت، از سرطان کشنده‌تر است
  • چهارهزار نفر در اردستان مبتلا به دیابت هستند
  • آستر نازکی که داخل روده قرار می‌گیرد؛ روش جدید برای کاهش وزن و درمان دیابت نوع ۲
  • آنچه باید درباره سندرم ناخن زرد بدانید
  • آنچه باید سندرم ناخن زرد بدانید
  • الگوهای غذایی با پیش آگهی سرطان پستان چه ارتباطی دارد؟
  • تاثیر این گیاه دارویی بر بیماری دیابت