Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-04@22:38:24 GMT

شرایط بحرانی سدهای حوضه رودخانه کرخه

تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۸۷۰۴۱۱

رییس حوضه آبریز رودخانه کرخه با بیان اینکه شرایط سدهای کرخه و سیمره در این حوضه بحرانی است، گفت: سهم‌بندی توزیع آب مورد نیاز در استان‌های بالادست و پایین دست سد کرخه با توجه به شرایط خشکسالی رعایت شده است.

شاهپور رجایی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد:هم اکنون شرایط سدهای حوضه کرخه بحرانی است و ذخیره مخزن سد کرخه ۴۰۰ میلیون مترمکعب و ذخیره سد سیمره (دراستان ایلام) ۲۰۰ میلیون مترمکعب زیر تراز نیروگاه قرار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: با توجه به کاهش شدید منابع آبی حوضه کرخه، کشت تابستانه در خوزستان و بخشی از ایلام (دشت عباس) ممنوع اعلام شده و در استان‌های بالادست شامل کرمانشاه، بخش دیگری از ایلام و لرستان نیز ممنوعیت کشت شلتوک و کشت‌های پرآب‌بر و محدودیت در کشت تابستانه را در کارگروه‌های استانی تصویب کردیم که امیدواریم عملی شود.

رجایی درباره توزیع عادلانه کم‌آبی در حوضه کرخه، گفت: خوزستان و ایلام از جریان‌های نابهنگام و سیلابی استفاده می‌کنند اما استان‌های بالادست همچون کرمانشاه و ایلام چون سدی برای ذخیره ندارند از جریان رودخانه و چشمه‌ها استفاده می‌کنند.

وی با اشاره به طرح تسهیم کرخه، اضافه کرد: ۳۵ درصد از منابع آبی کرخه مربوط به استان‌های بالادست و ۶۵ درصد از آن سهم استان‌های خوزستان و ایلام است که این سهم‌ها در توزیع تابستانه و با توجه به خشکسالی رعایت شده است و همانطور که برای خوزستان و ایلام آب کشت پاییزه و سایر مصارف تامین شد، استان‌های بالادست نیز می‌توانند آب را برای کشت تابستانه (البته با اعمال محدودیت) استفاده کنند.

سناریوی بدبینانه برای کرخه

رییس حوضه آبریز رودخانه کرخه همچنین با اشاره به کاهش بارندگی در استان‌های حوضه آبریز کرخه، توضیح داد: در سال آبی جاری میزان بارندگی در استان کرمانشاه نسبت به میانگین درازمدت ۴۷ درصد و نسبت به پارسال ۲۰ درصد کاهش، در استان ایلام نسبت به میانگین بلندمدت ۵۳ درصد و نسبت به پارسال ۴۰ درصد کاهش، در استان لرستان نسبت به میانگین بلندمدت ۲۴ درصد کاهش و در استان خوزستان نسبت به میانگین بلند مدت ۳۶ درصد و نسبت به پارسال ۲۷ درصد کاهش دارد.

وی سال آبی گذشته (۱۴۰۰-۱۳۹۹) را یک سال شاخص از نظر خشکسالی در نیم قرن گذشته بیان کرد و افزود: از میانگین ۲۱۲ میلیمتر بارندگی حدود ۱۶۵ میلیمتر در سال آبی جاری محقق شده که نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن، بیش از ۳۰ درصد و نسبت به بلندمدت ۲۲ درصد کاهش نشان می‌دهد که رکورد جدیدی در کشور ثبت کرده است.

رجایی با اشاره به کاهش ۵۰ درصدی بارندگی در حوضه آبریز کرخه نسبت به میانگین درازمدت، اضافه کرد: در برنامه‌ریزی منابع و مصارف، سه گزینه در نظر گرفته می‌شود که شامل شرایط نرمال (در زمان بارندگی نرمال)، شرایط بدبینانه (در زمان خشکسالی) و شرایط خوشبینانه (در زمان ترسالی) است، بنابراین بر اساس پیش بینی هواشناسی در شهریور سال ۱۴۰۰، سناریوی بدبینانه برای کرخه در نظر گرفته شد و مصارف بر همین مبنا تعریف شد.

وی ادامه داد: در سناریوی بدبینانه آوردها تا پایان فروردین به سد کرخه ۱.۷ میلیارد مترمکعب پیش بینی شده بود در حالیکه تاکنون حدود ۱.۳ میلیارد مترمکعب محقق شده است که نشان دهنده کاهش ۲۵ درصدی ورودی سد کرخه نسبت به پیش‌بینی‌هاست.

رجایی با بیان اینکه در این حوضه تمام تلاش‌ها برای تامین آب کشت پاییزه در استان‌های خوزستان و ایلام (دشت عباس) بوده است، گفت: خروجی از سد کرخه به سمت این استان‌ها تاکنون ۱.۷ میلیارد مترمکعب بوده و تلاش شد طبق برنامه مصارف عمل کنیم.

وی افزود: به استثنای برخی مناطق پایین دست همچون دشت آزادگان، آب مورد نیاز کشت‌های راهبردی گندم و کلزا در استان‌های خوزستان و ایلام در حوضه کرخه تامین شده است.

وی ادامه داد:با توجه به اینکه بارندگی کمتری در این حوضه اتفاق افتاده و حجم آبگیری سد کرخه کم بوده، در نتیجه ۴۰۰ میلیون مترمکعب از ذخیره استراتژیک سد کرخه (آبی که پایین‌تر از تراز نیروگاه است) استفاده شده است.

وی افزود: شرایط سد کرخه به دلیل قرار گرفتن حجم مخزن زیر تراز نیروگاه در شرایط کاملا بحرانی قرار دارد و به هیچ وجه مجاز به تخلیه بیشتر از این ذخایر نیستیم و این آب فقط برای مصرف شرب و محیط زیست در چند ماه آینده اختصاص داده شده است.

به گفته وی، برهمین اساس درخواست اعلام ممنوعیت کشت تابستانه به ویژه کشت شلتوک به خوزستان داده شد که در کارگروه سازگاری با کم آبی به تصویب رسید و در کارگروه ملی نیز در حال تصویب است.

رجایی با بیان اینکه سد سیمره هم در شرایط بحرانی مشابه سد کرخه است، اضافه کرد: از آبان پارسال تا فروردین امسال ۵۰۰ میلیون مترمکعب تخلیه از این سد برای کمک به سد کرخه انجام شد تا بتوانیم تراز تونل دشت عباس در ایلام را حفظ کنیم و تامین آب شبکه دشت عباس با مشکل روبه رو نشود.

وی ادامه داد: با توجه به اعلام ممنوعیت کشت تابستانه در دشت عباس (ایلام)، از هفته آینده که آبیاری کشت پاییزه به پایان می‌رسد، آب تونل دشت عباس هم قطع و این تونل مسدود می‌شود.

رجایی خاطرنشان کرد: در تراز فعلی سد کرخه که مخاطراتی هم دارد، ۲۶۵ میلیارد مترمکعب آب داریم که امیدواریم در چند ماه آینده بتوان از این حجم برای مصرف طرح آبرسانی غدیر و محیط زیست و پایداری جریان رودخانه استفاده کرد و در عمل بیش از این آبی در اختیار نداریم که قابل برنامه ریزی باشد.

وی بیان کرد: برای گذر از این بحران مصوباتی در زمینه تامین آب شرب، آب مورد نیاز دام‌های سنگین و بخش کشاورزی در کارگروه‌های استانی و ملی تصویب شده و جلساتی با مسوولان برگزار شده است.

بر اساس این گزارش، رودخانه کرخه یکی رودخانه‌های دایمی خوزستان و از منابع تامین کننده اصلی آب شرب این استان (طرح آبرسانی غدیر) و کشاورزی و دامداری است. کاهش آبدهی این رودخانه، تالاب هورالعظیم در انتهای حوضه کرخه را در سال‌های اخیر با بحران روبه رو کرده است.

رودخانه کرخه از ۶ استان می گذرد و طرح تسهیم این رودخانه در سال ۹۴ اجرا شد که با انتقاد نظام صنفی کشاورزی خوزستان و سازمان آب و برق خوزستان روبه رو شد.

خوزستان با تولید سالانه ۱۷.۵ میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی، رتبه نخست تولیدات کشاورزی را در کشور دارد اما در ۲ سال گذشته با خشکسالی شدید به ویژه در حوضه کرخه روبه رو بوده است. آورد حوضه‌های آبریز خوزستان نسبت به میانگین بلندمدت ۳۴ درصد کاهش و در حوضه کرخه ۵۸ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

آورد تاریخی رودخانه کرخه به طور متوسط ۵.۲ میلیارد مترمکعب بوده که در ۲۰ سال گذشته به ۲.۵ میلیارد مترمکعب کاهش یافته و در سال آبی جاری نیز تاکنون ۱.۳ میلیارد مترمکعب بوده است.

سازمان آب و برق خوزستان کشت تابستانه در حوضه کرخه و کشت‌های پرمصرف از جمله شلتوک را در سراسر استان ممنوع اعلام کرده است.

تونل انتقال آب دشت عباس با طول ۶ هزار و ۹۷ متر و قطر داخلی ۵.۵ متر با هدف انتقال آب بین حوضه‌ای از دریاچه سد کرخه به اراضی دشت عباس، فکه و عین خوش در استان ایلام ساخته شده که حدود ۲۰ سال قدمت دارد.

بحران آب در تابستان پارسال در خوزستان به ویژه در حوضه کرخه، اعتراضاتی را از سوی کشاورزان، دامداران، اهالی شهرها و روستاهای مسیر کرخه و فعالان محیط زیست به دنبال داشت.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: استان های بالادست میلیارد مترمکعب نسبت به میانگین خوزستان و ایلام میلیون مترمکعب درصد و نسبت کشت تابستانه رودخانه کرخه حوضه کرخه حوضه آبریز درصد کاهش دشت عباس روبه رو سال آبی سد کرخه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۷۰۴۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال آب از سد دز به سد کرخه در بارندگی اخیر

ایسنا/خوزستان مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان افزایش ظرفیت سدهای استان در سامانه بارشی اخیر را نتیجه مدیریت تخصصی عنوان کرد و گفت: انتقال آب از سد دز به سد کرخه یک اقدام ارزشمند است.

عباس صدریان فر امروز ۱۵ اردیبهشت ماه در خصوص مدیریت بارش‌های روزهای پنج شنبه و جمعه در استان، اظهار کرد: استان خوزستان و حوضه‌های بالادستی منتهی به آن در دو روز گذشته تحت تاثیر دو سامانه قوی بارشی قرار گرفت.

وی افزود: این سامانه از ۱۰ روز پیش و پس از هشدار سازمان هواشناسی و کارشناسان سازمان آب و برق خوزستان و وزارت نیرو، تحت رصد قرار گرفت و جلسات متعدد و شبانه‌روزی در این خصوص برگزار شد.

صدریان‌فر با اشاره به اینکه مدیریت این بارش‌ها به دلیل شرایط زمانی و مکانی دشوار است، عنوان کرد: در فصل بهار که روزهای منتهی به آبگیری‌ نهایی سدها است، تصمیم‌گیری برای ذخیره یا رهاسازی دشوار است چرا که سامانه‌های بارشی در این فصل از سال به شدت شرایط متغیری دارند و بارها تقویت و تضعیف می‌شوند و با عدم قطعیت بسیار زیادی مواجه هستیم.

وی ادامه داد: پس از جلسات متعدد و کارشناسی‌های تخصصی به این نتیجه رسیدیم برای مدیریت سامانه بارشی خصوصا در حوضه دز، پیش از آغاز بارش‌ها ۶۵ میلیون متر مکعب آب را از سد دز تخلیه کرده تا ظرفیت کافی برای این سامانه بارشی ایجاد کنیم.

مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به اینکه بارش‌ها از نظر مکانی هم در بالادست و هم در پایین دست سدها رخ داد، خاطرنشان کرد: در جریان این سامانه بارشی هم روان آب در پایین دست و هم سیلاب در بالا دست داشتیم و باید به گونه‌ای رهاسازی آب را از سد دز انجام می‌دادیم که همپوشانی با پیک سیلاب پایین دست نداشته باشد و آسیبی متوجه مردم و مزارع و منازل نشود.

صدریان‌فر افزود: با تدابیر تخصصی و اصولی که در مدیریت این سامانه بارشی اتخاذ شد و با پیش‌بینی ایجاد ظرفیت ذخیره‌سازی پیش از بارش‌ها، توانستیم خروجی سد را به ۱۸۰ متر مکعب بر ثانیه کاهش دهیم و دبی ایجاد شده در پایین دست را به گونه‌ای مدیریت کنیم که برای مردم مشکلاتی ایجاد نشود.

وی با اشاره به اینکه در دو روز گذشته ۲۵۴ میلییون متر مکعب آب به ذخایر سدهای استان افزوده شد، بیان کرد: ۸۱ درصد کل ذخایر سدهای استان آبگیری شده است که به تفکیک در زنجیره کارون ۹۲ درصد، سد دز ۱۰۰ درصد، سد مارون ۸۴ درصد و سد کرخه ۴۷ درصد ذخیره سازی صورت گرفته است.

صدریان‌فر با تاکید بر اینکه با برنامه‌ریزی صحیح توانستیم از این موهبت الهی به بهترین نحو استفاده کنیم، عنوان کرد: از طریق کانال‌هایی که در سال‌های پیش ایجاد شده بود توانستیم حدود ۷۰ متر مکعب بر ثانیه آب را از سد دز به سد کرخه انتقال دهیم و با مسدود کردن کامل خروجی سد کرخه موجب افزایش آبگیری در این سد و تامین دبی مورد نیاز پایین دست کرخه و هور العظیم شد که اقدامی قابل تامل و مهم است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سیلاب‌های خوزستان با مدیریت سدها مهار شد/ ذخیره سدها به 81 درصد رسید
  • انتقال آب از سد دز به سد کرخه در بارندگی اخیر
  • ۸۱ درصد مخازن سدهای خوزستان پر شد/ آخرین وضعیت سد دز
  • ۸۱درصد کل سدهای این استان پر شد
  • ۸۱درصد کل سدهای این استان پر شد | اگر بارش ها شدید هم باشد نگران نیستیم
  • یک سد مهم کشور پُر شد؛ مردم مراقبت کنند
  • ظرفیت سد دز تکمیل شد
  • سد دز پر شد/ وضعیت سدهای خوزستان چگونه است؟
  • ظرفیت سد دز تکمیل شد/ احتمال افزایش خروجی سد دز
  • سیل بند کرخه شکست