Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین، سحر رمضانعلی‌پور: با این توضیح که این آثار متعلق به خانه موزه مقدم و جزء اموال وقفی استاد «محسن مقدم» هستند و بر اساس مصوبات شورای ملی ثبت آثار و جلسه شورای ملی ثبت آثار تاریخی و فرهنگی منقول کشور که با حضور کارشناسان این حوزه اواخر اسفند سال گذشته برگزار شد، به ثبت ملی رسیدند، مشخصات منحصر به فرد این دو اثر را ذکر می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تابلوی بارگاه حضرت سلیمان(ع) اثر «حسین قوللر آقاسی» از نقاشان دوره قاجار و یکی از بنیانگذاران نقاشی قهوه‌خانه‌ای است. این اثر با ابعاد ۷۹۲ در ۹۷۹ سانتیمتر به سفارش فردی به نام کربلایی قاسم و با موضوع بارگاه حضرت سلیمان(ع) ترسیم شده است. امضای این نقاشی تقریباً در مرکز تابلو و کنار و سمت چپ حضرت سلیمان(ع) به همراه بیتی از حافظ درج شده است: «هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق/ ثبت است بر جریده عالم دوام ما». در گوشه تابلو، سمت چپ نیز نام سفارش‌دهنده آمده است.

به‌طور معمول در کارهای قهوه‌خانه‌ای، نقاش اوج داستان را به تصویر می‌کشد. اما نقاش در این پرده سعی کرده همه اتفاقات زمان این پیامبر را به تصویر بکشد. پرده بارگاه حضرت سلیمان از نظر موضوع پرده کمیابی است. زیرا موضوع عمده پرده‌های قهوه‌خانه‌ای موضوعات رزمی یا بزمی است. در این تابلو می‌توان تصویر حضرت سلیمان نبی(ع)، بلقیس، صلصال،‌ سالار دیوزاد، لشکریان و وزیران، انواع تصاویر دیوگونه و تصویر بیش از ۴۰ حیوان را دید. این تابلو، داستان خبر آوردن هدهد از وجود مملکت سبا و اتفاقات پیرامون آن را نشان می‌دهد. در این اثر برای سهولت شناسایی اشخاص، کنار هر تصویر، نام آنها هم نوشته شده است.

حضرت سلیمان(ع) در مرکز تابلوی نقاشی بر تختی جلوس کرده و در پایه‌های آن این ابیات نوشته شده است: «لایق نبود قطره به عمان بردن/ خار و خسِ صحرا به گلستان بردن/ اما چه کنم عادت موران این است/ رانِ ملـخی نزدِ سلیمـان بردن». پایین تخت هم تصویر مورچه‌ای را می‌بینیم که ران ملخ را به دهان گرفته است. در این تابلو تاریخ اثر ثبت نشده اما از نظر تکنیک و هنر نقاشی به احتمال زیاد مربوط به زمان اوج هنر و کمال نقاش است.

اثر دیگری که به ثبت ملی رسیده سند انتصاب محمدتقی خان احتساب‌الملک به ریاست احتسابیه (شهرداری) تهران و اعطای لقب احتساب‌الملک است. در خیابان امام خمینی(ره) بعد از خیابان شیخ هادی خانه‌ای هست که امروز ما با نام خانه موزه مقدم می‌شناسیم. روزگاری محمدتقی خان ملقب به احتساب‌الملک، یکی از رجال دوره قاجار در آن زندگی می‌کرد. محمدتقی خان که اواخر دوره ناصرالدین شاه شهردار تهران بود به احتساب‌الملک ملقب می‌شود و پس از آن در دوره مظفرالدین شاه وزیر مختار ایران در سوئیس و در دوره احمدشاه وزیر تشریفات می‌شود.

کد خبر 672559

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: حضرت سلیمان ع خانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۷۸۶۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه

به‌گزارش خبرگزاری مهر، احمد حمزه‌زاده با اعلام این خبر گفت: در جلسه هماهنگی برای برنامه‌ریزی‌های نمایشگاهی به مناسبت روزجهانی موزه‌ها انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز انجام خواهد شد که این نمایشگاه به مناسبت روز جهانی موزه‌ها در محل موزه آذربایجان از روز ۲۹ اردیبهشت افتتاح شده و به مدت سه ماه دایر خواهد بود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی ادامه داد: ابتکار بسیار زیبایی برای برگزاری نمایشگاه در سرتاسر ایران به مناسبت روز جهانی موزه‌ها انجام شده است که برگزاری تورهای کودک محور با توجه به شعار «موزه‌داری برای پژوهش و آموزش» از جمله این برنامه‌ها در آذربایجان‌شرقی است.

وی اظهار کرد: تعداد ۱۱ استان برای انتقال اموال نفیس موزه ایران باستان انتخاب شده‌اند که آذربایجان‌شرقی با دریافت اشیای نفیس مرتبط با منطقه آذربایجان از جمله چینی‌های آبی و سفید رنگ و سکه‌های ضرب تبریز، میزبان بازدیدکنندگان و علاقمندان در روز جهانی موزه‌ها واقع در موزه آذربایجان تبریز خواهد بود.

حمزه‌زاده گفت: همچنین یافته‌های جدید باستان شناسی در تپه چمن لیلان نیز در نمایشگاه روزجهانی موزه‌ها به نمایش گذاشته خواهد شد که تاریخ اکتشاف و بهره‌برداری از فلز مس را به ۲۰۰۰ سال قبل‌تر در جهان منتقل می‌کند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی خاطرنشان کرد: با هماهنگی یگان حفاظت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و نیروی انتظامی آذربایجان‌شرقی تمهیدات امنیتی برای حفظ امنیت موزه‌ها در نمایشگاه‌های روز جهانی موزه‌ها در کل استان به عمل خواهد آمد.

کد خبر 6090403

دیگر خبرها

  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • بازدید رایگان از موزه ها برای معلم ها و استادان دانشگاه
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی برای معلمان و استادان
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • وقتی «خانه خدا» سینماها را شلوغ کرد
  • تخفیف موزه‌ها و اماکن تاریخی یزد به مناسبت روز معلم