Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس:یادداشت؛ یاسر حاتم­زاده دکتری مهندسی عمران- برنامه ­ریزی حمل ­ونقل

یکی از تأکیدات مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی به مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم، پرهیز از ورود در کار اجرا و هشدار دادن نسبت به خطرات عدم توجه به این آسیب اساسی بوده است. در این یادداشت به ابعادی از این موضوع که کمتر مورد توجه قرار گرفته اما اثرات مهمی برای کشور دارد پرداخته­ شده است:

1- رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مجلس خبرگان رهبری در 19 اسفند 1400، به تبیین ضرورت استحکام نظام برای تحقق قدرت و قوت ملی بعنوان امری حیاتی برای ملّت پرداختند و در این راستا همه‌ی نهادهای قانونی اعم از دولت، مجلس، نیروهای مسلّح، مجمع تشخیص، شورای نگهبان و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. را دارای نقش در استحکام نظام اسلامی دانسته و شرط تأثیرگذاری آن­ها را عمل طبق ضابطه و طبق حدودی که در قانون اساسی برایشان معیّن شده است بیان فرمودند و ضمن اشاره به حدود قانونی مشخّص مجلس شورای اسلامی، مجلس را از دخالت و ورود در کار اجرا مطلقاً نهی فرمودند.

2- همچنین، ایشان در دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی در 6 خرداد 1400 و در اولین سالگرد آغاز به کار مجلس یازدهم، با اشاره به برخی آسیب­های مجلس شورای اسلامی، شناخت و دوری از آن­ها را متذکر شده و عدم توجه و دچار شدن به آن­ آسیب­ها را خطرناک دانستند. ایشان با اشاره به انواع متعدد آسیب­ها، یکی از موارد را ورود نمایندگان در مسائل اجرائی بیان کرده و با طرح مصادیقی نظیر وارد شدن در انتصاب مدیران و گفتگو و توافق با مدیران اجرایی در این زمینه (به استثنای موارد اضطراری)، خواستار کناره­گیری نمایندگان محترم از مسائل اجرائی شده و عدم اجتناب از آن را دارای خطراتی دانستند.

3- یکی از بخش­های مهم و اساسی در پیشرفت اقتصادی کشور و اثرگذار در رفع موانع تولید، توسعه زیرساخت­ها و زیربناهای کشور است. در همین راستا، طرح­ها و پروژه­های متعددی در کشور تعریف شده است که فهرست آن­هایی که از محل منابع عمومی دولت بودجه دریافت می­کنند، هر ساله در پیوست (1) از قانون بودجه کشور آورده می­شود. یکی از مشکلات جدی این طرح­ها، کمبود منابع مالی است بطوریکه بر اساس گزارش­های کارشناسی منتشر شده، با روند فعلی، اتمام طرح­های موجود (بدون تعریف طرح­های جدید)، چند ده سال طول خواهد کشید. در چنین شرایطی عدم برخورداری از نظام اولویت­بندی و غربالگری طرح­ها برای اختصاص منابع موجود بسیار خودنمایی می­کند. از سویی، برای تعریف طرح­های جدید نیز طرح جامع مصوب شده­ای در بسیاری از بخش­های زیربنایی وجود ندارد که مبنای تصمیم­گیری باشد. در فقدان نظام اولویت­بندی و طرح جامع، یکی از آسیب­های مجلس شورای اسلامی در زمینه دخالت در کار اجرایی، زمینه ظهور و بروز پیدا کرده است که به اعتقاد نگارنده، شاید خطرناک­تر از موضوع ورود به انتصابات (که متأسفانه یک چالش جدی است) باشد و آن دخالت­ها و فشارهای نمایندگان در تعریف طرح­های زیربنایی جدید یا تلاش برای هدایت بودجه از منابع عمومی کشور به طرح­های مورد نظر خودشان است.

4- جدای از اینکه نیت­ها و اغراض نماینده محترمی که در این فضا وارد می­شود چه باشد، خروجی کار یکی است و آن، انجام کارهایی بر خلاف اصول علمی است. نتیجه کار، وجود طرح­های متعددی است که به­ گفته بسیاری از کارشناسان، یا دارای توجیه اقتصادی و فنی نمی­باشد (یعنی با فشارها و لابی­های سیاسی تعریف شده است) و یا حتی اگر دارای چنین توجیهاتی باشد، لزوماً دارای اولویت و برتری نسبت به طرح­های دیگر نیست. خروجی چنین اقداماتی، امکان برنامه­ریزی بلندمدت برای توسعه زیربناها را سلب نموده و اغلب طرح­ها بر اساس رفع تنگناهای موجود، پیشنهاد و پیگیری می­شوند. بنابراین، علاوه بر اتلاف بخش زیادی از سرمایه­ها و امکانات، چه بسا کمبودها یا تراکم موضعی در عرضه خدمات ایجاد شود. در ادامه به مثال­هایی اشاره شده است.

5- یکی از مصادیق بارز، زیربناهای بخش حمل­ونقل است. به گزارش مرکز پژوهش­های مجلس شورای اسلامی، در سال 1398 از بین 60 فرودگاه با کاربری تجاری کشور، 15 فرودگاه سهم 90 درصدی از جابجایی مسافر داشته و 45 فرودگاه دیگر مجموعاً سهمی برابر 10 درصد داشته‌اند! با این وجود، همچنان ایجاد فرودگاه­های جدید (بعضاً با فشار و لابی سیاسی مقامات محلی) در دست مطالعه یا اجرا می­باشد که برخی به هیچ عنوان دارای توجیه فنی و اقتصادی نبوده و یا دست­کم، در اولویت طرح­های توسعه زیربنایی کشور نیست. در بخش ریلی، کم­توجهی به مطالعات توجیه فنی و اقتصادی طرح­ها و رفتار انفعالی در برابر مقامات محلی و پیروی از هیجانات و احساسات منطقه­ای و مدیریتی کشور منجر به رها شدن ارتقاء شبکه راه­آهن موجود مانند ارتقاء و دو خطه کردن خطوط اصلی به رغم هزینه کمتر و افزایش بهره­وری شبکه یا عدم توجه لازم به شاخص­های ملی نظیر ظرفیت­های ترانزیتی کشور در تعریف، اولویت­بندی ساخت و تأمین مالی طرح­ها و در عوض تعریف و الزام انجام برخی پروژه­های بسیار سنگین و با تقاضای ناچیز بار و مسافر بدون کمترین توجیه و کارکرد ریلی (مانند: اصرار به اتصال مراکز برخی استان­ها به شبکه ریلی با فشار برخی نمایندگان) شده است. میانگین پیشرفت فیزیکی کل طرح­های توسعه ریلی در برخی سال­ها حتی به میزان 1% هم نبوده است و بر اساس اطلاعات موجود، در اول سال 1397 به رقم 15% رسید! این آمارها به معنای هدررفت سرمایه­گذاری­های انجام شده است و متأسفانه مثال­هایی از این دست در بخش­های مختلف زیربنایی بسیار است.

6-  رهبر معظم انقلاب اسلامی در 6 خرداد 1400 در یکی از توصیه­های خود به مجلس یازدهم، به رعایت اولویّت­ها و مسائل اساسی کشور توجه دادند و ضمن نام بردن از مجلس یازدهم بعنوان مجلس انقلابی خواسته­اند که مجلس نشان دهد که می­تواند درست ریل‌گذاری کند. ایشان ضمن برشمردن از مجلس بعنوان یکی از مظاهر عمده‌ی خِرد جمعی، ضرورت کارکرد خردمندانه، پخته، سنجیده و حساب‌شده در کارهایی که انجام می­گیرد را متذکر شدند.

7- بر اساس مطالب ذکر شده، از نمایندگان محترم مجلس یازدهم که بعنوان مجلس انقلابی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب شده­اند، انتظار می­رود ضمن پرهیز از دخالت در طرح­های اجرایی (با هر نیتی و به هر شکلی اعم از فشار برای تعریف طرح جدید یا هدایت بودجه به سمت طرحی خاص)، خودداری نموده و در نظر داشته باشند که اثرات طرح‌های توسعه زیربنایی کشور در بخش‌های مختلف اولاً واجد آثار راهبردی و بلندمدت بر فعالیت‌های اقتصادی-اجتماعی کشور و توزیع بهینه و عادلانه فرصت‌ها در مناطق مختلف است و ثانیاً بررسی منفصل طرح‌های هر زیربخش بدون در نظر داشتن آثار تجمیعی و شبکه‌ای زیربخش‌های مختلف، به هدررفت و نابهینگی سرمایه‌گذاری‌های آن بخش منجر می‌شود.

8- پیشنهاد می­شود مجلس محترم در راستای ریل­گذاری برای اصلاح امور کشور، دولت را مکلف به تهیه نظام اولویت­بندی و غربالگری طرح­های فعلی نموده و همزمان خواستار تهیه یا تکمیل طرح جامع در بخش­های مختلف زیربنایی در کشور شوند (که از جمله در بخش­هایی مانند حمل­ونقل دارای مصوبه قانونی نیز هست) تا تعریف طرح­های جدید نیز مبتنی بر آن صورت گیرد. با این دو اقدام، گامی اساسی و راهبردی در جهت عمل به منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی و بسته شدن زمینه­ وارد شدن در کارهای اجرایی از جمله دخالت­­­های غیرکارشناسی در پیشبرد طرح­های توسعه­ای و زیربنایی کشور و جلوگیری از تحمیل هزینه­های فراوان به سرمایه­های ملی انجام خواهد شد و حرکت دولت نیز در این راستا در ریل صحیح قرار خواهد گرفت ان­شاالله.
انتهای پیام

منبع: فارس

کلیدواژه: مجلس دولت مکلف به نظام اولویت بندی رهبر معظم انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی طرح های توسعه تعریف طرح بخش های مختلف مجلس یازدهم اولویت بندی بر اساس آسیب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۹۲۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرماندهان آینده ارتش انقلابی در مکتب معلمان خود پرورش می‌یابند

به گزارش گروه دفاعی امنیتی دفاع‌پرس، امیر سرلشکر «سید عبدالرحیم موسوی» فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران با صدور پیامی، ۱۲ اردیبهشت روز معلم را به استادان و مربیان ارتش تبریک گفت.

متن این پیام به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

استادان و مربیان عزیز ارتش جمهوری اسلامی ایران

سلام علیکم؛

تعلیم و تعلّم از سنن الهی و موهبت حق تعالی به پیامبران، اولیای دین و معلمانی است که به فرموده رهبر عزیزمان، آینده‌ی کشور متأثر از همّت و حکمت آنان است.

روز معلم با یاد فیلسوف عالم و عامل شهید عالی مقام استاد مطهری، فرصت مناسبی است تا ضمن تبریک و خداقوت به تمامی عزیزانی که در جایگاه رفیع تعلیم و تعلم قرار دارند، مروری بر رسالت خطیر خود همسو با افق نگاه رهبر حکیم انقلاب اسلامی و فرماندهی معزز کل قوا (مدظله‌العالی) در بیانیه گام دوم انقلاب داشته باشیم.

بدیهی است بزرگترین ثروت ما نیروی انسانی کارآمد و مؤمن است که با زیرساخت‌های علمی، معرفتی و مهارت‌آموزی و دانش‌افزایی توسط استادان، مربیان، فرماندهان، روحانیان و مجموعه وزین حوزه تربیت و آموزش، توفیقات ارتش در اجرای مأموریت مقدس حفظ استقلال، تمامیت ارضی و نظام اسلامی را فراهم ساخته است.

امروز اگرچه اثربخشی آموزش‌ها مشهود و افتخارآمیز است، اما بر اساس راهبرد ترسیمی فرمانده معظم کل قوا (مدظله‌العالی)، بهره‌مندی هرچه بیشتر از علم و پژوهش با برجسته‌سازی معنویت و فضیلت‌های اخلاقی، قوی‌تر از گذشته، همچنان نیاز پیش‌ِ روی ما محسوب می‌شود.

نیک می‌دانیم حفظ و ارتقای عزت و اقتدار ما در فتح قله‌های دانایی و توانایی است و از جمله مقدمات و ملزومات رسیدن به کمال مطلوب، جهاد علمی و عملی با امید به جوانان، حرکت از واقعیات به سمت آرمان‌ها، پای ارزش‌های انقلابی ایستادن، تعمیم ارزش‌های معنوی و ارتقای توانمندی‌های علمی است و دراین چشم‌انداز، استادان و مربیان متصف به صفات پیامبران و اولیای الهی در جایگاه حساس تعلیم نسل جوان و آینده‌ساز، بسیار نقش آفریدند تا اندوخته‌های معنوی، علمی و اخلاقی را بر لوح جان متعلمان حک کنند.

امروز استادان و مربیان برجسته ما با اعتقاد به تأثیر تهذیب نفس و خودسازی‌های متبلور در گفتار و رفتار و منش خود، خوب می‌دانند مردان بزرگ و فرماندهان آینده ارتش انقلابی در مکتب معلمان خودساخته، پرورش می‌یابند و با این نگاه، به تربیت و آموزش کارکنانی بصیر، عالم، مؤمن، ولایتمدار و مقاوم در برابر سختی‌ها، مبتکر در عبور از موانع و آماده در مقابله با تهدیدها و تحریم‌ها، اهتمام ورزیده و دریافته‌اند این نگاه با الهام از اندیشه عزت‌آفرین امام و مقتدای‌مان، سیره شهیدان والامقام، علوم دانشمندان، تجربیات فرماندهان و دانش طلایه‌داران اعتقادی، علمی و نظامی، ثمراتی ماندگار در قوی‌تر شدن و ارتقای قدرت ملی خواهد داشت.

از خدای متعال توفیق روزافزون یکایک استادان و مربیان خدوم در تعلیم و تحکیم گام‌های امیدبخش آحاد کارکنان ارتش و تربیت رزمندگان انقلابی در تراز نظام اسلامی و شایسته ظهور، همچنین ارتقای توانمندی علمی و دفاعی ایران سربلند اسلامی و تحقق تمدن نوین اسلامی را خواستارم، همراهی خانواده شایسته و صبور ارتش مقتدر را ارج می‌نهم و بقای وجود پر برکت رهبر عزیزمان را تا ظهور حضرت بقیه الله (الاعظم ارواحنا فداه) مسئلت دارم.

فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران
سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی

کد خبر 6094184 هادی رضایی

دیگر خبرها

  • جدول پخش برنامه های صدای آبادان
  • فرماندهان آینده ارتش انقلابی در مکتب معلمان خود پرورش می‌یابند
  • طهرانچی: دانشگاه آزاد اسلامی به تربیت مبتنی بر روایت تاریخ توجه می‌کند
  • پیش‌نویس لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد/ اعلام آمادگی نمایندگان خانه ملت برای حمایت از نخبگان
  • لایحه برنامه هفتم پیشرفت اصلاح شد
  • لحظه به لحظه از صحن علنی مجلس / ادامه بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه برنامه هفتم توسعه
  • آغاز جلسه علنی عصر مجلس
  • هرجا میدان به نیروهای متعهد و انقلابی داده شد، سربلند بوده‌ایم
  • شوراها به بالندگی شهر و روستا کمک می‌کنند
  • بانک رفاه دستگاه برتر در پیشبرد برنامه‌های تحولی معرفی شد