Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاونت برنامه‌ریزی بودجه و امکان‌سنجی اقتصادی اعلام کرد: با اجرای پروژه ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران، ضمن گردآوری گازهای همراه نفت میدان‌های دانان و دهلران، بخش قابل‌توجهی از خوراک کارخانه گاز و گاز مایع ٣١٠٠ نیز تأمین می‌شود.

به گزارش شانا، به‌منظور نهایی‌سازی گزارش تصویب‌خواهی هیئت‌مدیره برای بسته ایستگاه‌های تقویت فشار گاز نار، کنگان و دهلران، از پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران و پروژه‌های همراه شامل خط‌لوله انتقال گاز، پست و نیروگاه برق و کارخانه گاز و گاز مایع ٣١٠٠ بازدید شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس گزارش معاونت برنامه‌ریزی بودجه و امکان‌سنجی اقتصادی، باتوجه به‌ ضرورت تأمین پایدار خوراک پالایشگاه‌ گازی فجر جم، جمع‌آوری گازهای همراه میدان‌های دانان و دهلران و حفظ تراز گاز کشور، براساس هماهنگی‌های انجام با سازمان برنامه و بودجه کشور تصمیم بر آن شد که ایستگاه‌های تقویت فشار میدان‌های گازی و نفتی نار، کنگان و دهلران در قالب یک بسته سرمایه‌گذاری بررسی می‌شوند.

مدیریت اجرایی این بسته به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران واگذار و منابع تأمین اعتبار آن در چارچوب ماده (١۲) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور از محل عواید طرح بازیافت خواهد شد. اجرای این بسته، افزایش تولید روزانه حداکثر ۵۲ میلیون مترمکعب گاز و حدود ١۵ هزار بشکه میعانات گازی را به‌همراه خواهد داشت.

از آنجایی‌ که بیش از نیمی از سرمایه‌گذاری این بسته مربوط به پروژه احداث ایستگاه تقویت فشار دهلران است، در بازدید انجام‌شده بررسی دقیق‌تری برای تعیین افزایش شرایط درآمدی این پروژه انجام شد. اجرای پروژه با استناد به مصوبه هیئت‌مدیره شرکت ملی نفت ایران، به شرکت پتروپالایش دهلران واگذار و دوره اجرای آن دو سال در نظر گرفته شده که مراحل اجرایی آن از سال گذشته آغاز شده است.

با ساخت این ایستگاه، گاز غنی همراه نفت میدان‌های دانان و دهلران جمع‌آوری می‌شود و از طریق یک خط لوله ۵۸ کیلومتری به کارخانه گاز و گازمایع ٣١٠٠ انتقال می‌یابد. افزون بر این، گاز همراه میدان‌های آذر، چشمه‌خوش و پایدار غرب نیز به‌عنوان خوراک به این کارخانه ارسال خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود احداث کارخانه گاز و گاز مایع ٣١٠٠ تا پایان امسال به‌ اتمام برسد.

صنعت‌نفت کشور برای انجام مسئولیت‌های زیست‌محیطی و بیشینه‌سازی ارزش اقتصادی دارایی‌های ملی، به‌دنبال جمع‌آوری گاز همراه این میدان‌هاست، افزون ‌بر این، در پی پیشرفت قابل‌توجه پروژه‌های جمع‌آوری گازهای همراه نفت میدان‌های دانان و دهلران، راه‌اندازی کارخانه گاز و گاز مایع ٣١٠٠ یک مرحله کلیدی تلقی و بر تسریع راه‌اندازی آن تأکید شده است.

منبع: شانا

کلیدواژه: جمع آوری گازهای همراه نفت میدان دانان دهلران گازهای همراه تقویت فشار آوری گاز جمع آوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۵۹۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پروژه قزوین- الموت در تابستان امسال به بهره برداری می‌رسد

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمهدی اعلایی استاندار قزوین اظهار داشت: بسیاری از مشکلات بخش الموت غربی در سفر دور اول رئیس جمهور به استان قزوین در دستور کار قرار گرفته و بسیاری از آنها اجرایی و باقی مانده هم اجرایی خواهد شد.

وی افزود: برای توسعه الموت غربی در سال گذشته سه استاندار قزوین، گیلان و مازندران به همراه مدیران وزارت راه و شهرسازی از مسیر قزوین-رحیم آباد- کلاچای بازدید کردند و هر ۳ استان به همراه وزارت راه و شهرسازی مکلف شدند اعتباراتی را برای تکمیل پروژه در نظر بگیرند.

اعلایی گفت: بعد از پروژه قزوین-الموت که در اوایل تابستان امسال به بهره برداری می‌رسد بالاترین تمرکز وزارت راه پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای خواهد بود که می‌تواند پیشران توسعه باشد و وزیر راه و شهرسازی هم در سفر به قزوین بر این موضوع تاکید کردند.

استاندار قزوین با بیان اینکه استان قزوین در زمینه راه مشکلات جدی دارد، اضافه کرد: استان به ویژه در راه روستایی با عقب ماندگی‌های زیادی مواجه است و موضوع پرهزینه ای هم می‌باشد ولی مجموعه مدیریتی استان تمام تلاش خود را برای برطرف شدن مشکلات انجام می‌دهد.

نماینده عالی دولت در استان با بیان اینکه موضوع راه الموت از ۲ جهت در اولویت قرار دارد، اظهار داشت: راه الموت واقعاً فضای نامناسبی دارد و بهسازی مسیر نه تنها تردد ساکنین را هموار می‌کند بلکه می‌تواند الموت را به عنوان یکی از ظرفیت‌های اقتصادی استان در زمینه گردشگری تبدیل کند و راه مناسب توسعه گردشگری را هم به همراه خواهد داشت.

وی افزود: اگر این ۲ راه جدید عملیاتی شود با حجم زیاد تردد مواجه خواهیم شد و همین موضوع به طور قطع گردشگری منطقه را بهبود خواهد بخشید.

کد خبر 6089559

دیگر خبرها

  • فاز دوم خط ۲ مترو ؛ چهارمین بازدید شبانه مدیریت شهری شیراز
  • تلاش برای اتمام خط ۲ مترو شیراز تا ۲ سال آینده / مشکل اصلی، کمبود واگن است
  • حریق یک مرکز اقامتی در میدان ولیعصر تهران
  • احداث آسفالت بازیافتی تا پایان سال/تولید ۱.۵ میلیون تن آسفالت برای ۱۴۰۳
  • مهمترین فاکتورها برای تهیه لوله گازی چیست ؟
  • راه‌اندازی فاز دوم کارخانه فولاد بافت مصداق«جهش تولید با مشارکت مردم» است
  • رایزنی با محیط زیست برای فعالیت کارخانه آسفالت در شرق تهران
  • میدان دام کاج؛ در محاصره سگ‌های ولگرد
  • پروژه قزوین- الموت در تابستان امسال به بهره برداری می‌رسد
  • «خضری» در یک قدمی فرآوری ۵ ماده معدنی/جهش اقتصادی در حوزه معدن