Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- حفظ و حراست از جنگل‌های بلوط به عنوان ثروتی خدادادی و توسعه آنها در استان کردستان باید مورد توجه متولیان این عرصه قرار گیرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، اگر به نقشه جغرافیایی کشور نگاه بیندازیم شاهد گسترش اقلیمی خاصی در کشور هستیم که به نوعی چهر فصل بودن را در خود معنی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شمال کشور همیشه به دریا و جنگل‌های انبوه، جنوب به سواحل دلنشین و گرم، مرکز به کویر و شرق به بیابان و غرب و کوهستان و جنگل‌های بلوط شناخته می‌شود.

رشته‌ کوه زاگرس که از غرب استان کردستان تا نواحی شمالی استان فارس کشیده شده است زیست بوم‌های خاصی همانند جنگل‌های بلوط را در خود جای داده و به نوعی زینت این مناطق را فراهم کرده است.

استان کردستان نیز همانگونه که گفته شد از جنگل‌های بلوط رشته کوه زاگرس بی‌بهره نیست و شهرستان‌های مریوان و سروآباد و حتی بخشی از کامیاران این جنگل‌های کم‌تراکم غنی را در خود جای داده‌اند.

چوب درخت بلوط همیشه در ساخت مصنوعات چوبی خاصی کاربرهای بسیار خوبی داشته است و این استقامت چوب درخت بلوط همیشه افراد سودجو را برآن داشته که از این ظرفیت طبیعی در راستای منافع خود استفاده کنند.

از سویی خود میوه بلوط نیز می‌تواند خواص درمانی خاصی از جمله برای دیابت، ترمیم استخوان، بهبود وضعیت گوارش و ....را داشته باشد و این ظرفیت مناسبی را برای توجه بیشتر به این میوه را فراهم کرده و از سوی دیگر توجه به جنگل‌های بلوط و حفظ و حراست از آنها می‌تواند در راستای کمک به آب و هوا و رفع مشکل ریزگردها که چند سالی است مناطق غربی کشور را تحت تأثیر خود قرار داده است، بسیار مؤثر باشد.

مشوق‌های دولتی برای جلوگیری از هیزوم شدن درختان بلوط

سعدی نقشنبدی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در این‌باره در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: چوب و شاخ و برگ و میوه بلوط مصارف فراوانی برای بهره‌برداران و جوامع محلی و جنگل نشینان دارند این بهره‌برداری‌ها اغلب بر اثر بی‌دقتی و عدم رعایت اصول فنی بهره‌برداری باعث از بین رفتن درختان یا توقف رشد آنها می‌شود.

وی افزود: قالب این بهره‌برداری‌ها برای تأمین منافع روزمره جوامع محلی وجنگل نشینان است و استفاده تجاری از آنها امکان‌پذیر نیست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان خاطرنشان کرد: استفاده از چوب درخت به صورت هیزم و زغال از مصارف عمده چوب درخت بلوط به شمار می‌رود؛ البته با اقدامات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان برای روستاهای جنگلی که  استفاده از سوخت‌های فسیلی دیگر میسر نیست و یا فاقد گازکشی هستند با  توزیع رایگان آبگرمکن‌های خورشیدی و تنورهای گازی برای کاهش مصرف موضوع هیزم و ذغال اقدام شاخصی اجرا شده است.

وی گفت: عموم مصرف و استفاده از بلوط توسط جوامع محلی به لحاظ وجود ماده تانن برای ساختن مشک است.

نقشنبدی به موارد استفاده دیگر میوه بلوط اشاره کرد و افزود: استفاده از تانن بلوط در صنعت چرم سازی، استفاده از بذور بلوط در تعلیف دام، استفاده و استخراج مازوج و استفاده از برگ درخت بلوط در تالیف دام‌ها از جمله مهم‌ترین استفاده‌های درخت بلوط به شمار می‌رود.

وی اذعان کرد: علی‌رغم فعالیت‌های شبانه روزی یگان حفاظت منابع طبیعی استان و استفاده از ظرفیت‌های موجود تشکل‌های مردم نهاد و جوامع محلی دهیاری‌ها و شوراها همیاران و محافظان منابع طبیعی، متأسفانه عده‌ای انگشت شمار هجمه‌هایی را علیه جنگل‌های زاگرس شکل داده‌اند که با توجه به بالا رفتن ارزش و قیمت چوب علاوه بر استفاده از گونه‌ها و چوب‌های باغی و قطع برخی گونه‌های خود‌رو و جنگلی به جهت قاچاق مقطوعات چوبی در شهرستان‌های استان صورت می‌گیرد.

بیدزاره‌های حاشیه رودخانه اولین هدف سوداگران
مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان کردستان یادآور شد: به دلیل جوان بودن بلوط‌ها و مقطع کوچک تنه، قاچاق درخت بلوط در استان بسیار کم است لذا عمده قاچاق و قطع درختان مربوط به بید زاره‌های حاشیه رودخانه‌ها است.

وی از ادامه طرح تنفس جنگل‌های شمال و جلوگیری از بهره‌برداری از جنگل‌های تجاری شمال کشور برای جایگزینی تأمین نیاز صنایع سلولزی کشور و جلوگیری از قطع درختان جنگل‌های زاگرس خبر داد و گفت: برنامه این سازمان در این راستا اجرای کشت و توسعه زراعت چوب است که با کشت گونه‌های سریع الرشد مانند صنوبر در عرصه‌های ملی دارای آب و پسماندها و آب‌های غیر متعارف بتوان بخشی از نیاز صنایع سلولزی و چوبی کشور را تامین کرد.

نقشنبدی با بیان اینکه استان کردستان در زمره استان‌های پیشرو کشت و زراعت چوب است، اضافه کرد: کردستان دارای 374 هزار هکتار عرصه جنگلی طبیعی و دست کاشت است.

وی به سرانه جنگل در استان نیز اشاره کرد و بیان داشت: سرانه جنگل در استان کردستان سه دهم متر است در حالی که این رقم در کشور دو دهم متر است.

مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان کردستان بیان کرد: جنگل‌های استان کردستان جزو جنگل‌های زاگرس و زاگرس شمالی به حساب می‌آید لذا تنوع گونه‌های جنگل‌ها پایین است؛ گونه‌های اصلی استان کردستان شامل بلوط‌های مازودار و ویوال و برودار است که بالای 90درصد جنگل‌های استان را به خود اختصاص داده و سایر گونه‌های بنه بادام، زالزالک، گلابی وحشی و غیره نیز در جنگل‌های استان موجود است.

وی اظهار کرد: قسمت عمده جنگل‌های استان در زمینه تاج پوشش ضعیفی دارند و در سطح جنگل‌های با داشتن پوشش بیش از 50درصد در برخی مناطق وجود دارد.

تراژدی قاچاق چوب در ایران|‌ قطع بی‌رویه بلوط‌ها و قاچاق چوب در جنگل‌های زاگرس/ تغییر مسیر قاچاقچیان به سمت درختان باغیکردستان| 11 تن چوب جنگلی قاچاق در مریوان کشف شد

به گزارش تسنیم؛ جنگل‌های استان کردستان و زاگرس به عنوان جنگل‌های حفاظتی و حمایتی اعلام شده که بیشتر جنبه حفاظت از خاک و آب را به عهده دارد.

انتهای پیام/487/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: مدیرکل منابع طبیعی آبخیزداری استان جنگل های استان جنگل های زاگرس استان کردستان جنگل های بلوط بهره برداری جوامع محلی درخت بلوط چوب درخت گونه ها جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۴۸۷۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد

همشهری آنلاین – مجیدجباری: در حالی که وسعت و تعداد آتش سوزی عرصه های جنگلی و مرتعی کشور در سال ۱۴۰۱ به نسبت سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ کاهش چشمگیری را تجربه کرد و به نسبت، سال آرام طبیعت ایران نام گرفت، اما سال ۱۴۰۲ آتش سوزی طبیعت ایران هم به لحاظ تعداد و هم از نظر وسعت با افزایش چشمگیری مواجه شد. این درحالی است که براساس آخرین داده‌های آماری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت میانگین سالانه بیش از ۲۱هزار هکتار جنگل‌ و مرتع ایران در آتش می‌سوزد.

حالا علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از وقوع هزار و ۷۰۴ فقره آتش سوزی به مساحت ۱۲ هزار و ۴۳۰ هکتار در عرصه‌های منابع طبیعی طی سال گذشته خبر داد و گفت:« بررسی این آمار در مقایسه با سال قبل از آن افزایش ۸۲ درصدی تعداد آتش سوزی ها و ۳۲۳درصدی مساحت آتش سوزی‌ها را نشان می دهد. آتشی که به گفته عباسعلی نوبخت، ‌رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور عامل ۹۵درصد آن عامل انسانی دارد.

سیدناصرالدین عمادی،مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اما درگفت‌وگو با همشهری آنلاین درباره آتش سوزی مراتع و جنگل‌های کشور بیان کرد: «حریق در عرصه‌های منابع طبیعی را می‌توان به شکل‌های سطحی، تنه‌ای، تاجی و زیرزمینی مشاهده کرد که در کشور ما اکثر آتش‌سوزی‌ها در عرصه‌های طبیعی به شکل سطحی اتفاق می‌افتد.»

قلب سبز ایران، هیزم آتش کباب و قلیان | ۸.۵ میلیون مترمکعب جنگل در سال ذغال می‌شود | روزانه ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور ازبین می‌رود + اینفوگرافیک

او افزود: «عوامل مختلفی در بروز و توسعه حریق در منابع طبیعی وجود دارد. حضور دامداران، جنگل‌نشینان و روستاهای داخل جنگل، بی‌احتیاطی رهگذران، شکارچیان و چوپانان، افزایش جمعیت گردشگران طبیعت و حوادث ناشی از آن و همچنین افراد سودجو و فرصت‌طلب که عرصه‌های طبیعی را به‌خاطر افزایش اراضی زراعی خود به آتش می‌کشند، ازجمله مهم‌ترین عوامل آتش‌سوزی در طبیعت کشور به‌حساب می‌آید.»

او تصریح کرد: «گسترش اراضی احیاشده با گونه‌های سوزنی‌برگ و وجود درختان پوسیده، شکسته و افتاده در جنگل که احتمال وقوع حریق را افزایش می‌دهد، ضعف در اجرای موارد فنی نظیر عملیات بهداشتی و پرورشی توسط بخش‌های مربوطه و مجریان طرح‌ها به‌ویژه در سطح جنگل‌کاری‌ها، بروز پدیده خشکسالی‌های پی در پی طی سالیان اخیر و کمبود نیرو و امکانات و غیره... از دیگر عوامل آتش سوزی در طبیعت و عرصه‌های منابع طبیعی کشور است.»

مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به ساعات آتش سوزی در طبیعت ایران اشاره کرد و گفت: «با بررسی آمارهای موجود، بیشترین ساعات حریق در شبانه‌روز بین ساعت ۱۲ظهر تا ۱۸ است. ضمن اینکه در عرصه های شمالی کشور ماه‌های آذر، دی و بهمن و در عرصه های خارج از شمال، خرداد، تیر و مرداد، حادترین ماه‌های حریق هستند و روزهای تعطیل و آخر هفته نیز بحرانی‌ترین روزهای وقوع حریق در هفته به حساب می آیند.»

کد خبر 847542 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها منابع طبیعی آتش‌ سوزی گیاهان و درختان محیط زیست جنگل حریق محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور

دیگر خبرها

  • آغاز عملیات مبارزه با آفات در ۲۰۰ هکتار از جنگل‌های مریوان
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • زاگرس برای سومین ماه روند صعودی فروش را حفظ کرد
  • طرح جنگل‌داری چندمنظوره با رویکرد حفاظتی و توسعه توریسم بررسی شد
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • ارائه طرح جنگلداری چندمنظوره توسط محقق ایرانی
  • ظرفیت های گردشگری روستای «طولاب» ایلام در انتظار سرمایه گذاری