Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-29@01:18:56 GMT

چطور تکیه گاه بشار اسد از روسیه به ایران منتقل می شود؟

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۵۱۶۰۸

هفته نامه انگلیسی" عرب ویکلی" با انتشار تحلیلی نوشت ادامه جنگ در اوکراین و تضعیف و محاصره روسیه از سوی غرب و ناتو، در نهایت منجر به این خواهد شد که بشار اسد رییس جمهوری سوریه، دیگر همچون سابق روسیه را اصلی ترین تکیه گاه خود نداند و به جای روسیه بیشتر به ایران تکیه کند.


به گزارش عصرایران، "نیکولا میکویچ" تحلیلگر صربستانی و کارشناس سیاست های خارجی روسیه، بلاروس و اوکراین، با انتشار مقاله ای در هفته نامه "عرب ویکلی" با اشاره به این موضوع نوشت:


در صورت تشدید درگیری ها در سوریه، اسد احتمالا برای حمایت به جای روسیه به ایران متوسل خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


بر اساس دیدگاه این تحلیلگر:


شکست نظامی روسیه در اوکراین عواقب جدی برای موقعیت ژئوپلیتیک مسکو خواهد داشت. کرملین که به نظر می رسد در جنگ خود علیه اوکراین قادر به شکست دادن یکی از فقیرترین کشورهای اروپا نیست، اکنون برای حفظ متحدان سنتی خود در حوزه نفوذ روسیه با مشکل مواجه خواهد شد.


این امر به ویژه در سوریه که از دوران شوروی تحت چتر استراتژیک مسکو بوده است، صادق است. به عنوان مثال، تصمیم اخیر ترکیه برای بستن حریم هوایی خود به روی هواپیماهای روسی که به سوریه ترانزیت می‌کنند - که به عنوان اعمال فشار بر مسکو به دلیل جنگ در اوکراین تلقی می‌شود - بر قابلیت‌های نظامی روسیه در سوریه، جایی که بیش از 63 هزار نیروی روسی مستقر شده‌اند، تاثیر خواهد گذاشت.


ماجراجویی های نظامی ترکیه در سوریه نقش روسیه را در آنجا پیچیده تر خواهد کرد. آنکارا اخیرا موجی از حملات را به مناطق تحت کنترل کُردها در شمال شرق سوریه آغاز کرده است و اگرچه آنها تهدیدی فوری برای بشار اسد، رییس جمهور سوریه محسوب نمی شوند، اما این حملات می تواند حمایت روسیه از رهبر سوریه را تغییر دهد.


همانطور که "الکسی مالاشنکو" کارشناس روسیه توضیح می دهد، اگر جنگ داخلی سوریه دوباره شعله ور شود، مسکو چاره ای جز خروج نیروهای روسیه از این کشور خاورمیانه ای نخواهد داشت، زیرا کرملین نمی تواند همزمان دو درگیری در مقیاس بزرگ را به راه بیندازد.


واکنش ضعیف کرملین به تصمیم ترکیه برای بستن حریم هوایی خود به روی هواپیماهای روسی، نشانه دیگری از این است که سیاستگذاران روسیه آگاه هستند که وقتی صحبت از سوریه به میان می‌آید، آنکارا دست برتر را دارد.


شاید این توضیح دهد که چرا "یوگنی پریگوژین" بنیانگذار گروه شبه نظامی "واگنر" که ارتباط نزدیک با "ولادیمیر پوتین" رییس فدراسیون روسیه دارد، اخیرا اقدامات ترکیه علیه کردها در عراق و سوریه را با گفتن اینکه آنکارا درگیر "جنگ مقدس" خود است، ستوده است.


چنین لفاظی هایی به کرملین کمک نمی کند که آنکارا را آرام کند، اما پوتین ممکن است بیهودگی تلاش را تشخیص دهد. اگرچه ترکیه به طور رسمی به تحریم‌های ضد روسیه در مورد اوکراین نپیوسته است، اما همچنان به تامین تسلیحات برای دولت اوکراین ادامه می‌دهد و اقدامات اخیرش نشان می‌دهد که آنکارا به زودی می‌تواند یک کارزار نظامی در مقیاس بزرگ را در سوریه آغاز کند.


مقامات روسیه از چنین احتمالی آگاه هستند. "سمیون باگداساروف" کارشناس خاورمیانه و عضو پارلمان روسیه، در 24 آوریل گفت که ممنوعیت پروازهای روسیه از سوی ترکیه به سوریه می تواند بخشی از تلاش های آنکارا برای حل و فصل اوضاع در شمال سوریه به نفع خود و با هزینه روسیه باشد. باگداساروف با توضیح اینکه چرا رهبران ترکیه بار دیگر از پشت به روسیه خنجر زدند، گفت: "ما هرگز نباید فراموش کنیم که ترکیه یکی از اعضای ناتو است."


روسیه می‌تواند به اقدامات آنکارا در سوریه با ممنوعیت واردات گوجه‌فرنگی ترکیه یا بستن موقت خط لوله ترک‌استریم پاسخ دهد؛ اما با توجه به موقعیت ضعیف ژئوپلیتیکی مسکو و این واقعیت که اقتصاد این کشور از تحریم‌های غرب رنج می‌برد، بعید است کرملین کاری بیشتری برای به خطر انداختن روابط با آنکارا انجام دهد.


برای روسیه، ممنوعیت پرواز به این معنی است که برای تامین نیرو در پایگاه های "حمیمیم" و "طرطوس" با مشکل مواجه خواهد شد. ممکن است که ترکیه تحت فشار ایالات متحده چنین تصمیمی گرفته باشد تا از انتقال بخشی از نیروی هوایی روسیه از حمیمیم به اوکراین جلوگیری کند.


پیش از این، در 28 فوریه، آنکارا عبور کشتی‌های جنگی روسیه را از تنگه‌های بسفر و داردانل محدود کرد، مگر اینکه آنها به پایگاه‌های خود در دریای سیاه بازگردند.


به عبارت دیگر، تا زمانی که شورشیان تحت حمایت ترکیه یک حمله گسترده در سوریه را آغاز نکنند، کمک روسیه به ارتش عربی سوریه بشار اسد محدود خواهد شد. حتی در آن صورت هم، جنگ اوکراین به طور قابل توجهی ظرفیت واکنش روسیه را کاهش خواهد داد.


به همین دلیل است که در صورت تشدید درگیری ها در سوریه، اسد احتمالا به جای روسیه برای حمایت به ایران متوسل خواهد شد. بر اساس برخی گزارش‌ها، نیروهای ایرانی هم اکنون در بخش‌هایی از سوریه مستقر شده‌اند که پیشتر تحت کنترل نیروهای روسیه بوده است.


ایران همچنین در حال مقابله با کمبود سوخت در سوریه است که بر خدمات اساسی تاثیر گذاشته و منجر به افزایش قیمت مواد غذایی می شود. قبل از حمله روسیه به اوکراین، مسکو به طور فعال به سوریه بنزین می‌فرستاد. اما ماجراجویی پوتین در اوکراین زنجیره‌های تامین را مختل کرده است و اکنون به گفته منابع روسی، ایران به تامین‌کننده اصلی بنزین و سایر سوخت‌ها برای رژیم اسد تبدیل شده است.


هیچ یک از اینها وفاداری سیاسی سوریه را تغییر نداده است و حداقل در حال حاضر، دمشق به مسکو وفادار است. همانطور که "فیصل مقداد" وزیر امور خارجه سوریه اخیرا گفته است: سوریه "از فدراسیون روسیه در مخالفت با سیاست های بر اساس دروغ و استانداردهای دوگانه غرب، حمایت می کند." سوریه همچنین از تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن جمهوری خلق دونتسک و جمهوری خلق لوهانسک در منطقه دونباس اوکراین حمایت کرده است. (اگرچه دمشق به طور رسمی این نهادهای خودخوانده را به رسمیت نشناخته است.)


به نظر می رسد بشار اسد سیاست خارجی ای را دنبال می کند که سال ها توسط یکی دیگر از متحدان روسیه یعنی "الکساندر لوکاشنکو"، رییس جمهوری بلاروس، مورد استفاده قرار گرفته است.


اما در حالی که لوکاشنکو بین روسیه و غرب تعادل برقرار می کند، اسد در آینده قابل پیش بینی روابط سوریه را بین مسکو و تهران متعادل خواهد کرد. با این حال در درازمدت، جنگ در اوکراین نفوذ روسیه در سوریه را کاهش خواهد داد و در این فرایند، در را به روی ایران باز خواهد کرد تا جایگزین روسیه به عنوان حامی اصلی اسد شود.

 

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: خواهد شد بشار اسد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۵۱۶۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پهپاد‌های انتحاری «شاهد» چگونه به ابزار کارآمد روسیه در جنگ اوکراین تبدیل شدند؟

به گزارش صدای ایران از یورونیوز،سرگرد ایلیا یولاش سخنگوی نیروی هوایی اوکراین می‌گوید نمی‌تواند روزی را بدون صدای پهپاد‌های «انتحاری» ایرانی، که کشورش را ویران می‌کنند، به یاد بیاورد.

به گفته وی از ماه اوت سال ۲۰۲۲ سربازان اوکراینی که با روسیه می‌جنگند مجبور شده‌اند با هواپیما‌های بدون سرنشین ایرانی معروف به «شاهد» مبارزه کنند؛ پهپاد‌هایی که به هنگام اصابت «همه چیز را نابود می‌کنند.»

آقای یولاش به یورونیوز می‌گوید: «اگر یک پهپاد شاهد به ساختمانی قدیمی و پر از آدم برخورد کند، آن را کاملاً ویران خواهد کرد.»

پهپاد‌های شاهد در حمله اخیر ایران به خاک اسرائیل نیز مورد استفاده قرار گرفتند. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «صدای پهپاد‌های شاهد، این ابزار‌های وحشت، در آسمان خاورمیانه و اروپا یکسان است».


او اضافه کرد: «این صدا باید به عنوان زنگ خطری برای جهان آزاد باشد و نشان دهد که تنها اتحاد و عزم ما می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد و از گسترش وحشت در سراسر جهان جلوگیری کند.»


پهپاد شاهد چیست؟
پهپاد‌های شاهد، هواپیما‌های بدون سرنشین یکبار مصرف، دوربرد و دارای مهمات هستند. تا زمانی که اپراتور این پهپاد‌ها هدفی را برای منفجر کردن انتخاب کند، آنها می‌توانند در اطراف یک منطقه چرخ بزنند.

مقامات رسمی اوکراین می‌گویند چند نوع پهپاد شاهد وجود دارد که توسط روسیه در اوکراین استفاده می‌شود. از این مدل‌ها می‌توان به شاهد ۱۳۶ و شاهد ۱۳۱ اشاره کرد که پیشتر توسط ایران ساخته شده‌اند.

با این حال گفته می‌شود روس‌ها نام مدل جدید این پهپاد را به دلیل استفاده در اوکراین به «Geran-۲» تغییر داده‌اند، هرچند مشخص نیست تعداد آنها چقدر است.


جان هاردی، معاون بخش روسیه بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، می‌گوید: «پهپاد‌های شاهد ۱۳۶ با سر جنگی ۴۰ کیلوگرمی برای روسیه جهت تخریب زیرساخت‌های حیاتی و دفاع هوایی اوکراین ارزان و مفید بوده‌اند.»


آقای هاردی می‌گوید قیمت ارزان به این معنی است که روس‌ها احتمالاً ۵۰ هزار دلار برای هر عدد از آنها می‌پردازند. این در شرایطی است که یک گزارش نیویورک تایمز به نقل از کارشناسان، قیمت آنها را تنها ۲۰ هزار دلار برآورد کرده است.

اولین حمله در کی‌یف با این پهپاد‌ها در ماه اوت ۲۰۲۲، چهار کشته برجا گذاشت و از آن زمان تا کنون سربازان اوکراینی در خط مقدم با شاهد‌ها درگیر بوده‌اند.


در یک گزارش اطلاعاتی ایالات متحده در اواسط سال ۲۰۲۲ آمده است: «پس از ته کشیدن شدید ذخایر مهمات هدایت دقیق روسیه در ماه‌های آغازین جنگ، ایران پهپاد‌هایی را برای پشتیبانی از مسکو جهت حمله به اوکراین در اختیار این کشور قرار داد.»

ایلیا یولاش می‌گوید روس‌ها به صورت گروهی از پهپاد‌ها استفاده می‌کنند و آنها را در جهات مختلف به کار می‌گیرند تا سیستم دفاع هوایی اوکراین را «خسته کنند». وی اضافه کرد: «آن‌ها همچنین ممکن است پنج روز از این پهپاد استفاده کنند و [در]روز ششم، نوع دیگری از پهپاد را پرتاب کنند.»

یوری ایهنات، که پیش از این در نیروی هوایی اوکراین خدمت کرده است، به رسانه ایندیپندنت کیف می‌گوید که پهپاد‌های شاهد معمولاً در امتداد بستر رودخانه‌ها و جاده‌ها حمله می‌کنند، زیرا برای رادار ضدهوایی اوکراین دشوارتر است که پهپاد‌ها را بر فراز آب تشخیص دهد و ردیابی کند. همینطور صدای پهپاد‌ها با صدای عبور خودرو‌ها خنثی می‌شود و به همین خاطر جاده‌ها مسیری بهتر برای آنها محسوب می‌شوند.


اوکراین به مرور زمان رادار‌های مختلفی را برای ردیابی نحوه عبور پهپاد‌ها از حریم هوایی خود به خدمت گرفته و با استقرار یک «واحد آتش سیار» از لیزر و استینگر برای سرنگونی پهپاد‌ها استفاده می‌کند.

آقای یولاش با بیان اینکه امروزه تقریباً تمام پهپاد‌های پرتاب‌شده به وسیله روسیه توسط ارتش اوکراین منهدم می‌شوند، می‌گوید از آنجایی که پهپاد‌ها بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلومتر در ساعت سرعت دارند ردیابی آن «بسیار ساده‌تر» از سایر سلاح‌ها است.

آقای هاردی می‌گوید پهپاد شاهد «مهمترین» کمکی است که ایران به ارتش روسیه کرده است، چرا که آنها توانسته‌اند خسارت عمده‌ای به اوکراین وارد کنند.

ایران ارسال یا ساخت پهپاد برای روسیه برای «جنگ علیه اوکراین» را تکذیب کرده است، با این حال آمریکا و اتحادیه اروپا شرکت‌های ایرانی سازنده پهپاد را تحریم کرده‌اند و می‌گویند که این کشور هواپیما‌های بدون سرنشین به روسیه داده است.

اورزولا فن‌د‌رلاین، رئیس کمیسیون اروپا، سال گذشته در بیانیه‌ای گفته بود «سپاه پاسداران ایران پهپاد‌های شاهد را برای حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی در اوکراین در اختیار روسیه گذاشته است.»

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

آقای هاردی می‌گوید که به طور کلی رابطه تهران و مسکو پس از تهاجم تمام‌عیار روسیه و با روی آوردن روسیه به ایران برای دریافت سایر کمک‌های نظامی عمیق‌تر هم شده است.

وی اضافه می‌کند در ابتدا ایران قطعات هواپیما‌های بدون سرنشین را به روسیه می‌فرستاد تا در آنجا مونتاژ شده و در خط مقدم مستقر شوند. اکنون، اما گزارش‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران به روسیه کمک کرده تا کارخانه‌های خود را توسعه داده و پهپاد‌ها را به صورت محلی بسازد.

یک گزارش روزنامه واشنگتن پست در ماه اوت ۲۰۲۳ نشان داد که هدف روسیه تولید ۶ هزار پهپاد در داخل مرز‌های این کشور تا سال ۲۰۲۵ است. امری که به لطف یک «معامله تسلیحاتی میلیارد دلاری» با تهران قابل انجام خواهد بود.

دیگر خبرها

  • دیدار وزیر خارجه بحرین با بشار اسد پس از ۱۳ سال
  • وزیر خارجه بحرین با بشار اسد دیدار کرد
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • آنکارا: هدف قرار دادن اردوغان نشان دهنده وضعیت روانی فعلی اسرائیل است
  • بلینکن در دیدار با رئیس جمهور چین : پکن می تواند از طریق نفوذش بر ایران در کاهش تنش‌ها نقش داشته باشد
  • درخواست بلینکن از رئیس جمهور چین درباره ایران
  • آماده گسترش همکاری‌های نظامی با ایران هستیم
  • پهپاد‌ انتحاری ایرانی ، ابزار کارآمد روسیه در جنگ اوکراین
  • پهپاد‌های انتحاری «شاهد» چگونه به ابزار کارآمد روسیه در جنگ اوکراین تبدیل شدند؟