Web Analytics Made Easy - Statcounter

چند روزی است خبر تعطیلی رشته ریاضی در بسیاری از دبیرستان‎های کشور دوباره به گوش می‎رسد. کاملا واضح است رغبتی که در سال‌های گذشته برای تحصیل در رشته ریاضی‌فیزیک دبیرستان وجود داشت از بین‌رفته و جای خود را به علوم‌تجربی داده است. افزایش میزان شرکت‎ کننده‎های کنکور هر سال در گروه علوم‌تجربی نشان می‏دهد دانش ‏آموزان به امید درآمد بالای رشته ‏های پزشکی، جذب گرایش ‎های تجربی می‎شوند و دیگر توجهی به مهندسی و رشته ‏های علوم‌پایه نشان نمی‏دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی کارشناسان می‌گویند این مسأله در سال‎های آینده تبعات جدی برای کشور خواهد داشت. بر اساس آماری که محمد مهدی کاظمی معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش‌وپرورش در نشستی به مناسبت هفته مشاغل ارائه داده است، اکنون فقط ۱۴.۸۷درصد از دانش‌آموزان کشور دررشته ریاضی تحصیل می‌کنند.

دکتر مجید میرزاوزیری، استاد دانشکده علوم‌ریاضی دانشگاه فردوسی مشهد درباره چرایی بی‌علاقگی دانش ‏آموزان به رشته ریاضی معتقد است: «جهان در حال تغییر است و شیوه‎های یادگیری هم تغییر می‎کند. با این شرایط خیلی‎ها از خود می ‎پرسند چرا باید زبان دیگری را بیاموزم درحالی‌که اپلیکیشن‎های دقیقی برای ترجمه وجود دارد که می‏ توانم از آن‌ها برای فهم زبان‏های دیگر استفاده و درعین‌حال با زبان خودم صحبت کنم. ریاضیات در دل خود سختی دارد، برای یادگیری و به‌کاربردنش باید مرارت کشید، اما به عقیده من این‌طور نیست.

مسأله اصلی این است که افراد نمی ‏دانند به‌طورکلی چرا باید سختی خواندن و یادگرفتن را تحمل کنند. زمانی انجام کار سخت، ابهت و ارزش داشت درحالی‌که طرز فکر رایج امروزی این است که فلان چهره مشهور با یک پست در شبکه‏ های اجتماعی می‏ تواند درآمد بسیار بالایی داشته باشد. پس چه نیازی است که تلاش کنیم و سختی بکشیم و به مهارت ویژه‏ای مسلط شویم. این در حالی است که غیر از کاربرد‌های فراوانی که ریاضیات در زندگی و علوم دارد، ذهن را به چالش می‎کشد و آن را براق می‎کند. در کنار همه این‌ها اشتغال هم مسأله‌ای مهم و جدی است. دانش‏آموزی که علاقه‏مند است به رشته ‏های پزشکی وارد شود می ‏داند قرار است با تشریح جسد و شیفت بیمارستان و افرادی که تصادف کرده‏اند سروکار داشته باشد. بااین‌حال به‌دلیل بازار کار جذاب وارد این حوزه می‏شود. یعنی سختی ‏های این رشته را برای اشتغال در آینده می‏ پذیرد، اما درباره ریاضیات و رشته‏ های دانشگاهی آن این پذیرش و انگیزه وجود ندارد.»

تصویر نادرست رسانه‎‌ها از ریاضیات
دکتر میرزاوزیری می‏ گوید: «تصویری که رسانه ‎ها از ریاضیات در این سال‌ها نشان داده‏اند تصویر درستی نبوده است. رسانه‌ها باعث شده‌اند افراد تصور کنند ریاضیات قوی یعنی محاسبات مثل ماشین‌حساب، سریع و ذهنی انجام شود. درحالی‌که قدرت ریاضیات در توانایی استدلال و منطق و مهارت حل مسأله است و نه الزاما ضرب و تقسیم. خیلی‎ ها فکر می‏کنند مسائل ریاضی مجرد است و توانایی حل مسأله ریاضی از حل مسائل و بحران‌های زندگی مجزاست، درحالی‌که خواندن ریاضی کمک می‏کند در بسیاری از مشاغل توانایی و مهارت فرد ارتقا پیدا کند. مثلا کسی که ریاضی خوانده می‏تواند وکیل زبردستی باشد و با منطق دقیق‎تری استدلال بیاورد. چنین فردی در جلسات مذاکره دیپلماسی از روش منطقی بهتری استفاده می‏کند. به‌طورکلی تسلط به ریاضیات در شغل‏های مختلف تاثیرگذار است و جامعه بیشتر دنبال این است که ببیند کسی که ریاضی خوانده در آینده چه شغلی می‌تواند داشته باشد.»

ریاضیات، کجای زندگی ماست؟
دکتر میرزاوزیری درباره تفکر رایجی که می‏ گوید ریاضیات و به‌طورکلی علوم‌پایه به اندازه رشته ‏های دیگر در زندگی کاربرد ندارد این‌طور توضیح می ‏دهد: «معمولا این‌طور بوده که درسی به دانش ‏آموز ارائه می‎شود و بعد می‏گویند کاربردش چیست و قرار است به چه دردی بخورد، اما این مسیر آموزشی صحیحی نیست. من فکر می‏کنم درستش این است که ابتدا با طرح یک معضل شروع کنیم و بعد بگوییم که راهکارش چیست و در آن میان روش ریاضی را درس دهیم. من پیشنهاد درسی به‌عنوان ریاضیات در زندگی روزمره برای دانشجویان در سال اول دانشگاه را ارائه دادم و ۷۰ساعت فیلم هم برایش ضبط کردیم. در این درس قرار است دانشجویان ببینند ریاضیات چطور این امکان را برایشان مهیا کرده که در پمپ‌بنزین از کارت‌سوخت استفاده کنند و بدانند کدام‌یک از درس‎های ریاضی، مسأله استفاده از کارت‌سوخت یا کارت‎های بانکی را برایشان حل می‌کند. این‌که تلفن همراه‌مان چطور کار می‏کند و بسیاری از ابزار‌هایی که فکرش را نمی‎ کنیم ریاضی در تهیه و ساخت آن به کار رفته است می‏ تواند دانشجویان را مطمئن کند ریاضی به شکل ‏های مختلف در زندگی‏شان کاربرد دارد.»

ارتقای هوش مصنوعی بدون ریاضی ممکن نیست
استاد ریاضی دانشگاه فردوسی در پاسخ به این پرسش که حذف تدریجی رشته ریاضی از دبیرستان‏های کشور چه تبعاتی برای آینده بسیاری از مشاغل مهم خواهد داشت می‏گوید: «کاهش علاقه به رشته ریاضی و حذف آن از دبیرستان‏ها ممکن است در نگاه اول این نگرانی را ایجاد می‏کند که کشور در سال‎های آینده با کمبود مهندس در حوزه‏های مختلف روبه‏ رو خواهد شد و باید از کشور‌های دیگر مهندس وارد کنیم، اما واقعیت این است که باید دید تحولات علم و فناوری دنیا را به چه سمتی می‏برد؟ آیا توسعه هوش مصنوعی و گسترس استفاده از اپلیکیشن ‏ها کمک می‏ کند تا دیگر به مهندس نیاز نداشته باشیم؟ مسأله مهمی که خیلی‎ها به آن دقت نمی‎کنند این است اگر افرادی وجود نداشته باشند که بتوانند تحلیل کنند و بدانند چه سوالی را به رایانه‎ ها بدهند تا هوش مصنوعی بتواند آن را محاسبه کند پس چه کسی این کار را خواهد کرد؟ واقعیت این است که برای ارتقای هوش مصنوعی به دانش ریاضیات نیاز داریم و همین‌طور کسانی که بتوانند با این دانش به هوش مصنوعی فرمان دهند.»

منبع: روزنامه جام جم

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: هوش مصنوعی ریاضیات دبیرستان ها هوش مصنوعی رشته ریاضی سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۷۱۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقام نخست دو دانش آموز تویسرکانی در مسابقات روبوکاپ آزاد کشور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان؛ ابوالفضل و امیرعلی محمدصالحی دو سال و نیم است که در حوزه روباتیک و هوش مصنوعی زیر نظر پژوهشسرای دانش آموزی و همچنین به صورت برخط با کارشناسان این رشته در تهران فعالیت می‌کنند.

این دانش آموزان با راهنمایی مربی و حمایت والدین، در مسابقات روبوکاپ آزاد ایران در تهران در بخش طراحی و ساخت شرکت کردند و در بین ۴۳ گروه ۵ تا ۸ نفره، تیم این دو، قهرمان شد.

دانش آموزان علاقه‌مند به این رشته، از پایه تحصیلی اول تا دوازدهم می‌توانند در پژوهشسرا نام نویسی کنند و آموزش ببینند.

در انجمن روباتیکِ پژوهشسرای تویسرکان ۳۰ دانش آموز فعال هستند و رویکرد پژوهشسرا، شناسایی استعداد‌ها و فراهم آوردن زمینه رشد توانمندی‌ها و پرورش خلاقیت دانش آموزان است.

دیگر خبرها

  • خلاقیت و استفاده از روش‌های نوین آموزشی دلیل انتخاب معلم نمونه کیش
  • معلمی که کلاس درس را به مسجد بُرد
  • سفری به دنیای توپولوژی
  • پیشنهاد افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی حقوق کارکنان دانشگاه آزاد
  • مقام نخست دو دانش آموز تویسرکانی در مسابقات روبوکاپ آزاد کشور
  • افزایش حقوق کارکنان دانشگاه آزاد
  • لزوم هدایت درست انتخاب رشته دانش آموزان در دانشگاه‌
  • دوره آموزشی مدیران دبیرستان‌های شبانه‌روزی غرب کشور در سنندج
  • ارائه مشاوره دقیق برای جذب دانش آموزان به رشته ریاضی
  • مبنای بسیاری از علوم، ریاضی و فیزیک است