Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-28@14:31:54 GMT

چرا کووید-۱۹ در ایران فروکش کرده؟

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۰۳۳۰۳

واکسیناسیون دیرهنگام و ابتلای درصد زیادی از مردم به سویه‌های دلتا و اُمیکرون از عواملی هستند که می‌توان از آنها به عنوان دلایل فروکش‌کردن کرونا در ایران یاد کرد. ناطقان: روزنامه ایران نوشت: «کابوس وحشتناک کرونا انگار در حال تمام‌شدن است. روزهایی که این ویروس مرگبار به‌سرعت همه کشور را فراگرفت. روزهای تلخی که آمار مرگ‌ومیر هر روز بیشتر می‌شد و همه چشم به اخبار ساعت ۱۴ می‌دوختند تا ببینند چند نفر دیگر مبتلا شده‌ یا به کام مرگ فرو رفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دید و بازدیدها تعطیل شد و رفتار جمعی تغییر کرد. بیش‌ از ۲۶ ماه از روزی که کرونا چهره زندگی را برایمان عوض کرد می‌گذرد. سویه‌های مختلف و بالا و پایین‌شدن آمار مبتلایان و فوتی‌ها هر بار نگرانی‌ها را بیشتر می‌کرد. اما با گذشت نزدیک به دو ماه از سال جدید و با وجود سفرهای نوروزی و بازگشایی مدارس تعداد مبتلایان سه رقمی و فوتی‌ها در برخی از روزها تک‌رقمی ‌شد. مردم مثل گذشته ترس و وحشتی از کرونا ندارند و از شلوغی مراکز درمانی و آزمایشگاه‌های تست کرونا هم خبری نیست. این در حالی است که این روزها در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی و همین طور هند تعداد مبتلایان‌ به سویه‌های جدید کرونا (اُمیکرون) بیشتر می‌شود. فرانسه که از ابتدای همه‌گیری تا دی ماه گذشته، ۱۰ میلیون مبتلا را ثبت کرده بود در چند ماه گذشته، آمار ابتلای آن ناگهان افزایش یافته و اکنون به بیش از ۲۸ میلیون مورد رسیده است. فرانسه این روزها رکورددار ابتلا در اروپا و چهارمین کشور پرمبتلا در جهان شده است.

چرا کرونا در ایران فروکش کرد؟ چه عواملی باعث شد تعداد مبتلایان و فوتی‌ها کم شود؟ پاسخ مردم به این سؤال متفاوت و جالب است. خیلی از مردم در این مدت آنقدر خبرهای مربوط به کرونا و علائم و راه‌های درمان و پیشگیری از آن را مطالعه کرده‌اند که برای خودشان پزشک متخصصی شده‌اند.

چشم به انتهای حیاط مدرسه دوخته و منتظر آمدن دخترش است. بچه‌ها یکی‌یکی از حیاط بیرون می‌آیند و دست پدر و مادر را می‌گیرند. فریبا ماسک دخترش را بالا می‌دهد و می‌گوید اگر این روزها کرونا فروکش کرده به لطف واکسیناسیون گسترده و رعایت پروتکل‌های بهداشتی است: «روزهای خیلی سختی را پشت سر گذاشتیم. کمتر خانواده‌ای می‌بینیم که کرونا عضوی از آنها را نگرفته باشد. یک سال اول که خبری از واکسن نبود با وجود رعایت پروتکل‌های بهداشتی و قطع‌شدن رفت‌وآمدها باز هم خیلی‌ها مبتلا شدند. هر روز با نگرانی اخبار را دنبال می‌کردیم و نگران بچه‌ها بودیم. اما با تزریق دو دوز واکسن شرایط تغییر کرد. بعد از تزریق دوز بوستر آمار فوتی‌ها خیلی کم شد و معتقدم تجربه بالای پزشکان در کنار واکسیناسیون باعث شد تعداد مبتلایان کم شود. البته با توجه به آمار بالای ابتلا در هند و آلمان و آمریکا بعید نیست سویه جدیدی درست شود و از کشور ما سردربیاورد. با اینکه درصد رعایت پروتکل‌های بهداشتی کم شده اما من و خانواده‌ام همچنان رعایت می‌کنیم. البته فکر می‌کنم یک هفته قبل من و دختر و پسرم به سویه اُمیکرون مبتلا شدیم. پسرم سرفه و آبریزش بینی داشت و بعد دخترم مبتلا شد و من هم دو روز بدن درد داشتم.»

مریم و محدثه ضد واکسن هستند و تا امروز واکسن نزده‌اند. ماسک روی صورتشان را محکم می‌کنند و لباس‌های پشت ویترین را به هم نشان می‌دهند. به اعتقاد آنها خیلی از مردم در پیک‌های قبلی کرونا به این ویروس مبتلا شدند و به همین دلیل خیلی از مردم آنتی‌بادی دارند و به این ویروس مقاوم شده‌اند. مریم ادعا می‌کند اطلاعات زیادی درباره کرونا دارد و معتقد است جهش‌های متعدد این ویروس و ضعیف‌شدن آن باعث فروکش‌کردن کرونا در ایران شده است: «خیلی از اطرافیان ما علائمی مثل سرماخوردگی پیدا می‌کنند و دکتر هم نمی‌روند ولی بالای ۷۰ درصد آنها به کرونا نوع اُمیکرون مبتلا می‌شوند و تصور می‌کنند سرما خورده‌اند. این همان جهش‌های متعدد ویروس است و طبیعت ویروس این است که برای زنده‌ماندن باید جهش داشته باشد. همین جهش باعث ضعیف‌شدن آن می‌شود. من واکسن نزدم و این مدت هم همه پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کردم. البته کسانی را که واکسن‌ زده‌اند نقد نمی‌کنم ولی در پیک ششم افرادی که به نوع دلتا مبتلا شدند و به بیمارستان مراجعه کردند به دلیل داروهای ضد ویروس و داروهای تقویتی که برای آنها تجویز می‌شد وضعیت‌شان بدتر شد.»

محدثه حرف‌های مریم را تأیید می‌کند و می‌گوید: «وقتی یک ویروس همه‌گیری فراوانی داشته باشد قدرت کشندگی اولیه‌اش را از دست می‌دهد. البته خیلی از هموطنان ما جانشان را از دست دادند. در این مدت سویه‌های زیادی را شاهد بودیم که خوشبختانه قدرت کمتری نسبت به نوع ووهان و دلتا دارند. من هم مبتلا شدم و از آنجایی که اتوایمنی خفیف دارم اذیت شدم ولی خدا را شکر کارم به بیمارستان نکشید.»

ایستگاه اتوبوس شلوغ‌تر از همیشه است. امیر گوشه‌ای ایستاده و صفحات مجازی را بالا و پایین می‌کند. کارمند صداوسیماست. می‌گوید گزارش‌های مستند نشان می‌دهند واکسیناسیون جمعی و استفاده از واکسن‌هایی که بر پایه آران‌ای نبودند باعث شد کرونا در ایران فروکش کند. «سه دوز واکسن زدم و اگر لازم باشد دوز چهارم را هم تزریق می‌کنم. به اعتقاد من واکسیناسیون گسترده با واکسن‌هایی مثل برکت و سینوفارم که پایه طبیعی دارند باعث شد بدن مردم نسبت به این ویروس ایمن شود. امروز بیش از ۹۰ درصد مردم در برابر نوع مرگبار این ویروس ایمن هستند. در کنار آن رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌های اجتماعی باعث شد قدرت گردش این ویروس کمتر شود. این نشان داد که ایرانی‌ها مردم منضبط و با کمالی هستند. بر خلاف دو سال قبل امروز مردم نگرانی ندارند و می‌دانند در برابر این ویروس چه رفتاری کنند. امیدوارم جهش‌های این ویروس باعث ضعیف‌ترشدن آن شود و کرونا مثل آنفلوانزا یک بیماری فصلی شود.»

واکسیناسیون دیرهنگام و ابتلای درصد زیادی از مردم به سویه‌های دلتا و اُمیکرون از عواملی هستند که می‌توان از آنها به عنوان دلایل فروکش‌کردن کرونا در ایران یاد کرد. هادی یزدانی، پزشک عمومی، ‌که از ابتدای شیوع کرونا در ایران بیماران زیادی را ویزیت کرده، با تأکید بر این موضوع، معتقد است اگر می‌خواهیم از شر ویروس کرونا در امان بمانیم، تزریق دوز بوستر و پروتکل‌های بهداشتی را باید جدی بگیریم: «واکسیناسیون در ایران دیرتر از اروپا و آمریکا آغاز شد و واکسیناسیون عمومی تابستان و اوایل پاییز با استقرار دولت جدید آغاز و سرعت گرفت. به هر حال تزریق دیرهنگام واکسن در روزهایی که موج دلتا شیوع پیدا کرده بود مرگ‌ومیر زیادی را به همراه داشت و بر اساس آمار تعداد فوتی‌ها تا مرز ۸۰۰ نفر در یک روز افزایش پیدا کرد که باعث ایمنی جمعی در سویه‌های جدید شد. در کنار آن بخش زیادی از مردم در موج دلتا و بعد از آن در زمستان با موج اُمیکرون به این ویروس مبتلا شدند. البته ابتلای مردم به واریانت اُمیکرون خیلی بیشتر از دلتا است. به اعتقاد من سال گذشته درصد زیادی از مردم ما در موج‌های دلتا و اُمیکرون حداقل دو بار مبتلا شدند و تقریباً به یک ایمنی جمعی دست پیدا کردیم. از طرف دیگر واکسیناسیون باعث شد مردم ایمنی خوبی در برابر کرونا و جهش‌های آن پیدا کنند و در موج اُمیکرون تلفات ما به اندازه کشورهای اروپایی و آمریکا نباشد.

متأسفانه تصور اشتباهی در ارتباط با سویه اُمیکرون وجود دارد و برخی فکر می‌کنند این سویه مرگ‌ومیر کمتری نسبت به سویه‌های قبلی دارد در حالی که درصد کشندگی این سویه با قبلی‌ها یکی است و به دلیل ایمنی طبیعی، اثرات واکسیناسیون و تزریق دوز بوستر کشندگی این ویروس در ایران کاهش پیدا کرده است. در ماجرای اُمیکرون همه به این نتیجه رسیدند دوز بوستر خیلی مهم است و سطح آنتی بادی را افزایش می‌دهد. افرادی که دو دوز تزریق کرده یا بین دوزهای تزریقی فاصله زیادی افتاده و دوز یادآور تزریق نکرده‌اند بیشتر در معرض ابتلای شدید و حتی مرگ قرار دارند. این موضوع در کشورهایی که واکسیناسیون را زود شروع کردند و دوز یادآور نزدند نمود عینی بیشتری دارد. ابتلای مردم ایران از اوایل بهمن تا عید نوروز به اُمیکرون باعث شد ایمنی طبیعی به وجود بیاید و به همین دلیل شاهد پیک جدیدی نبودیم.»

به اعتقاد دکتر یزدانی نباید امروز به تصور این که کرونا تمام شده همه چیز را رها کنیم: «به دلیل واکسیناسیون و ابتلای بخش زیادی از مردم خیلی‌ها تزریق دوز بوستر را جدی نمی‌گیرند. باید توجه داشته باشیم تأثیر ایمنی دو دوز واکسن همیشگی نیست و باید تزریق دوز بوستر را جدی بگیریم. متأسفانه وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا این موضوع مهم (تزریق بوستر) را رها کرده‌اند و تبلیغی درباره آن نمی‌کنند. از طرف دیگر ایمنی طبیعی بدن هم ممکن است در برابر سویه‌های جدید اثری نداشته باشند و ویروس کرونا ممکن است با جهش جدید موج وحشتناکی را به راه بیندازد. اگر امروز تلفات کرونا به هشت نفر کاهش پیدا کرده است نباید همه چیز را رها کنیم. تحقیقات علمی نشان می‌دهد کرونا با عارضه‌های زیادی همراه است و نباید تصور کنیم یک بیماری شبیه سرماخوردگی است. این ویروس در برخی افراد می‌تواند با عارضه‌های متعددی مثل لخته خون و حتی امراض دیگری همراه باشد. نسبت به آن بی‌تفاوت نباشیم.» منبع: ایسنا برچسب ها: کووید19 ، ایران ، فروکش ، کرونا

منبع: ناطقان

کلیدواژه: کووید19 ایران فروکش کرونا رعایت پروتکل های بهداشتی تزریق دوز بوستر تعداد مبتلایان کرونا در ایران زیادی از مردم مبتلا شدند مبتلا شد تزریق دو ا میکرون باعث شد فوتی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۰۳۳۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا نانوذرات از طریق دستگاه گوارش به بافت مغز می‌رسند؟

آیا این امکان وجود دارد که نانوذرات از دستگاه گوارش عبور کرده و دارو را مستقیم به بافت مغز برسانند؟ محققان دانشگاه ایالتی میشیگان می‌گویند بله و انتظار می‌رود آخرین یافته‌های آنها برای بیماران مبتلا به اختلالات نورودژنراتیو مانند مولتیپل اسکلروزیس یا ام‌اس، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا ALS و بیماری پارکینسون یا PD مفید باشد. این کار با همکاری شرکت کلین نانومدیسین انجام شده است.

به گزارش ایسنا، مرتضی محمودی، دانشیار گروه رادیولوژی در کالج‌های پزشکی استئوپاتی و پزشکی انسانی و سلامت دقیق دانشگاه ایالتی میشیگان می‌گوید: ما بر روی شناسایی هویت بیولوژیکی نانوذرات از جمله نوعی از پروتئین‌ها که به سطح می‌آیند، متمرکز هستیم. این موضوع مهم است زیرا نوع پروتئین‌هایی که به سطح می‌آیند، الگوی منحصربه‌فردی را ارائه می‌دهند که می‌تواند ما را برای عبور از سد خونی مغز و کار مستقیم در بافت‌های مغز یاری کند.

محمودی و تیم تحقیقاتی او دو مقاله در مورد هویت بیولوژیکی نانوذرات منتشر کرده‌اند. اولین مورد با عنوان «Measurements of heterogeneity in proteomics analysis of the nanoparticle protein corona across core facilities » در سال ۲۰۲۲ در نشریه Nature Communications منتشر شد.

دومین مقاله این گروه با عنوان « A uniform data processing pipeline enables harmonized nanoparticle protein corona analysis across proteomics core facilities » در ماه ژانویه ۲۰۲۴ در Nature Communications منتشر شد.

محمودی می‌گوید: نانوذرات یکسان با پروتئین کرونا را تهیه و به ۱۷ مرکز ارزیابی مختلف ارسال کردیم. ما تنوع داده‌های قابل‌توجهی را از پروتئین‌های ارسالی دریافت کردیم، بنابراین روشی برای تجزیه و تحلیل برای کمک به آزمایشگاه‌ها در بازتولید دقیق‌تر داده‌ها از هویت بیولوژیکی نانوذرات ایجاد کردیم. این ابزار به جامعه علمی کمک می‌کند تا در تحلیل نتایج هماهنگ‌تر شوند.

محمودی می‌گوید: از آنجایی که ما بیش از ۱۵ سال تجربه تجزیه و تحلیل قوی کرونا پروتئین را داریم، توانستیم با شرکت کلین نانومدیسین (Clene Nanomedicine) برای روشن کردن هویت بیولوژیکی نانوذرات آنها همکاری کنیم.

CNM-Au۸ سوسپانسیونی از نانوبلورهای طلا است که بیماران می‌توانند به صورت خوراکی مصرف کنند. نانوکریستال‌ها از طریق دستگاه گوارش عبور کرده و وارد سیستم گردش خون بدن می‌شوند، جایی که با پروتئین‌های خون و سایر مولکول‌های زیستی برهم‌کنش می‌کنند و توسط آنها پوشانده می‌شوند.

به نقل از ستاد نانو، محمودی توضیح داد که این ترکیب توانایی نانوبلورها را برای عبور از سد خونی مغزی افزایش می‌دهد. تحقیقات ما نشان می‌دهد که این نانوبلورهای طلا که با استفاده از روشی جدید برای تشکیل ساختارهای خاص و بدون سورفکتانت‌ها ساخته شده‌اند، می‌توانند یک کرونا پروتئین متمایز تشکیل دهند که دسترسی به بافت مغز را تسهیل ‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دو میلیون بریتانیایی هنوز درگیر کرونا هستند
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • آیا نانوذرات از طریق دستگاه گوارش به بافت مغز می‌رسند؟
  • بیش از ۶ هزار خدمت واکسیناسیون در مجتمع رسول دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • واکسن کرونا باعث پایان فوتبال من شد!
  • تجلیل از خانواده شهدای مدافع سلامت در هفته سلامت
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • آیا تمام مبتلایان به ویروس اچ پی وی به سرطان مبتلا می شوند؟ تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد
  • چیز‌هایی که فکر نمی‌کنید به کبدتان آسیب بزنند