Web Analytics Made Easy - Statcounter

 ایران دارای فرصت پنجره جمعیتی است، اما اگر وضعیت به همین منوال پیش رود، حدود ۲۰ سال آینده اشکالات عدیده توسعه ای پیش خواهد آمد که نظام اقتصادی-اجتماعی و سیاسی را با معضلات و مشکلات جدی و عمیق روبرو خواهد کرد.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، در حال حاضر جوانی جمعیت به عنوان یکی از مهمترین مولفه های حوزه اجتماعی و سلامت کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رهبر انقلاب اسلامی طی یک دهه گذشته بارها بر موضوع جمعیت و سیاست های جمعیتی تاکید فرموده و در سال ۱۳۹۳ سیاست های کلی جمعیت را ابلاغ کردند.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز با تصویب مجلس شورای اسلامی توسط رییس جمهور در آبان ماه ۱۴۰۰ ابلاغ شد. در این قانون که در ۷۳ ماده تنظیم شده است، تکالیف دستگاه های اجرایی مشخص شده است. پس از ابلاغ این قانون، قرارگاه جمعیت در وزارت بهداشت به ریاست وزیر  بهداشت تشکیل شد.

محمداسماعیل مطلق در این زمینه به ایرنا گفت: مدیریت جمعیت هر کشور یا منطقه ای، به شاخص های نرخ باروری، مهاجرت و مرگ بستگی دارد و باید مورد توجه مدیران حوزه های سلامت و امور اجتماعی قرار گیرند.

وی افزود: ساختار و بدنه یک جامعه را جمعیت زیر ۱۵ سال، جمعیت مولد (۶۵-۱۵ سال) و جمعیت سالمند (بالای ۶۵ سال) تشکیل می دهد و امید زندگی به تفکیک زن و مرد که باید موضوع سلامت ناکافی را نیز مدنظر قرار داد.

مطلق اظهار کرد: در طول ۷۰ سال گذشته نرخ باروری در جهان و مخصوصاً در ایران به نصف کاهش یافته و اگر در سال ۱۳۵۷ هر یک زن ۷ فرزند داشت، اما این آمار در سال ۱۳۸۴ به ۱.۹ فرزند به ازای هر زن و در سال ۱۴۰۰ به زیر ۱.۷ فرزند به ازای هر زن رسیده است.

وی تاکید کرد: در طول بازه زمانی یک‌ساله (۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷) تعداد تولدهای کشور بیش از ۱۲۰ هزار نفر کاهش یافته است؛ این درحالی است که براساس مطالعات بین المللی کاهش تعداد تولد زنده در کل کشور از سال ۲۰۱۰ میلادی نسبت به سال ۲۰۱۹، تعداد ۲۰۳ هزار نفر کاهش داشته و بدیهی است این کاهش در استان‌های مختلف متفاوت است.  

مطلق با بیان اینکه اگرچه نرخ کلی باروری در جهان و ایران کاهش یافته اما تعداد جمعیت افزایش داشته است، این موضوع را به دلیل افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر بر اثر بیماری ها دانست و از افزایش تعداد سالمندان در جهان و ایران به همین دلیل خبر داد.

رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی اضافه کرد: در سال ۲۰۱۵ میلادی کمتر از ۱۰ درصد جمعیت ایران بالای ۶۰ سال سن داشتند اما در سال ۲۰۵۰ در صورت ادامه روند فعلی و عدم تدبیر و اقدام مناسب، بیش از ۳۰ درصد جمعیت ایران در گروه سنی بالای ۶۰ سال قرار خواهند گرفت که در آن صورت جزو پیرترین کشورهای جهان به حساب می آید. در واقع کشور جمهوری اسلامی ایران به سمت سالمند شدن پیش می رود و این مقوله مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

مطلق اظهار کرد: بقای ساختار مناسب جمعیتی در سه گروه پایه، مولد و سالمند بر موالید متناسب استوار است و بدون باروری مناسب در کشور، ساختار جمعیتی بر هم خورده و به قول جامعه شناسان جمعیت پوچ می شود و بدیهی است که مهاجرت و مرگ هم در اینجا تاثیر دارند.

وی گفت: در حال حاضر کشور از نظر جمعیت مولد ۱۵ تا ۵۶ سال وضعیت نسبتا مناسبی دارد اما ادامه این وضعیت مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد. این درحالی است که برخی از کشورهای ثروتمند با بهره‌گیری از ترفندهای علمی در بلندمدت و کوتاه مدت این جمعیت را بالای ۷۰ درصد کل جمعیت کشورشان نگاه داشته اند و اجازه سقوط به آن نداده اند.  

رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۳۸ درصد از جمعیت ۴۰ سال و بالاتر در ایران شاغل و ۷۱.۵ درصد از این جمعیت باسواد هستند اما این جمعیت تا ۲۰ سال آینده، ۲۰ درصد سالمندان کشور را تشکیل خواهند داد.

مطلق اظهار کرد: اگرچه کل جمعیت رو به فزونی است (که حاصل آن افزایش سالمندان کشور است) اما نرخ باروری نه تنها در هر استان، بلکه در هر شهرستان نیز متفاوت است و جمعیت کشور رشد یکنواختی ندارد.

رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: باید دقت کرد که با توجه به تعریفی که برای نرخ باروری در سطح جانشینی وجود دارد، در زمان فعلی برای ایران، حداقل ۳ فرزند در یک خانواده، تعداد مطلوبِ فرزند محسوب می شود.

وی با بیان اینکه وزارت بهداشت با اجرای برنامه‌های وسیع خود و آموزش مردم برای ارتقای کیفی و کمی جمعیت، وظیفه خویش را انجام می‌دهد، افزود: با این حال وزارت بهداشت مسئولیتی در قبال مسائل ساختاری، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور ندارد و این اقدامات مهم شرعا و قانونا بر عهده سایر نهادهای حکومتی و حاکمیتی است که باید عالمانه به منصه عمل برسانند.

مطلق تصریح کرد: امید است با احساس مسئولیت در این خصوص و با تلاش و میثاق همگانی، بتوانیم وظایف خود را در راستای جوانی جمعیت و پیشگیری از بحران سالمندی، به انجام برسانیم.

برچسب‌ها سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بهداشت و سلامت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بهداشت و سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۳۷۳۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است

محمود پاک نیت بازیگر شناخته شده سینما، تئاتر و تلویزیون گفت: قطعا سیاست‌های جمعیتی برای فرزندآوری موثر است منتها دولت می‌تواند این سیاست‌ها را تقویت کند و زمینه‌هایی برای فرزندآوری بیشتر با ایده‌هایی عملگرایانه فراهم کند.

وی در ادامه عنوان کرد: الان از دغدغه‌های زوج‌ها امرار معاش و معیشتشان است، هر زوجی نیاز به حداقل‌هایی برای خانه و مسکن و مادیات دارد. اضافه کردن نسل هم مشکلات خاص خود را دارد، اما قطعا مشکلاتش کمتر از پیری جمعیت است.

وی بااشاره به غریزه قوی مادری در بین زنان جوان گفت: زنان جوان ایرانی همه فرزند دوست هستند، نباید طوری شود که نسل اتی در زمان کهنسالی هیچ کس را نداشته باشد که به او رسیدگی کند. زوجین جوان باید به این مسائل توجه کنند که همانطور که گذشته‌های ما نیاز به فرزند در سنین بالا داشتند، ان‌ها هم همینطور هستند.

وی با اشاره به تهدیدات پیری جمعیت در جامعه اظهار داشت: وقتی سن ازدواج بالا می‌رود و جوانان ازدواج کرده هم تمایل به فرزند پیدا نمی کنند به مروری کهن سالی جمعیت رخ می‌دهد باید برای سال‌های اتی تمهیدی بیاندیشیم تا مشکلاتی از این دست گریبان جامعه مان را نگیرد، هنرمندان هم پای کار بیایند تا ترسیمی از فضای درست خانوادگی برای نسل جوان داشته باشند. بهرحال هنرمندان هم الگوی جامعه هستند.

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگا‌های اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی ازدواج و خانواده

دیگر خبرها

  • فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • بیش۱۸۷ هزار مادر در سال گذشته مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند