Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-30@13:45:20 GMT

توسعه اشتغال از مسیر فناوری نانو

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۵۴۸۹۴

توسعه اشتغال از مسیر فناوری نانو

بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی یکی از مسایل اجتماعی مهم جامعه ایران است که می‌توان با کمک شرکت‌های دانش بنیان نانویی و ایجاد اشتغال تخصصی بر این مشکل فائق آمد.

 به گزارش روز شنبه گروه علم و آموزش ایران اکونومیست، موضوع اشتغال و دستیابی افراد به شغل مورد نظر از اساسی‌ترین نیازهای جامعه محسوب می‌شود، به گونه‌ای که افزایش اشتغال و کاهش بیکاری به عنوان یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی جوامع تلقی می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر بیکاری و تبعات ناشی از آن، یکی از معضلات اساسی کشور به شمار می‌آید، به طوری که در ابتدای امسال با توجه به اهمیت موضوع، رهبر معظم انقلاب اسلامی امسال را سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نامگذاری کردند. با توجه به اهمیت این موضوع و نقشی که نیروی متخصص و تحصیلکرده می‌تواند در روند توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی نقاط مختلف کشور داشته باشد و همچنین با توجه به اینکه سالانه میلیاردها تومان صرف هزینه‌های آموزشی آنان می‌شود، بنابراین چنانچه نتوان از نیروی متخصص و تحصیلکرده در مشاغل مرتبط با رشته‌های تحصیلی خود استفاده کرد، از یک سو باعث هدر رفتن این هزینه‌ها  و از طرف دیگر موجبات ظهور و بروز بیکاری اصطکاکی و مهاجرت در جامعه را فراهم کرده ایم.

ستاد توسعه فناوری نانو با عارضه‌یابی چنین مشکلی برای نخستین بار در کشور اقدام به همکاری با وزارت کار، رفاه و تامین اجتماعی برای ایجاد اشتغال تخصصی با بهره گیری از توان شرکت‌های دانش بنیان این حوزه برای رفع بیکاری و نیز جلوگیری از مهاجرت دانش آموختگان کرده است.

با توجه به لزوم توسعه فناوری‌های نانو در کشور و همچنین اهمیت بحث اشتغال و ضرورت پرداخت به آن، همکاری مشترکی میان ستاد ویژه توسعه فناوری‌ نانو و وزارت تعاون شکل گرفته و از آنجا که وزارت کار اشتغال را در اولویت‌های خود قرار داده است و ستاد نانو ماموریت توسعه فناوری‌ نانو را به عهده دارد، در نتیجه هم‌مسیر کردن این دو مهم باعث می‌شود توسعه اشتغال از مسیر فناوری‌ نانو صورت گیرد.

با همکاری که شکل گرفته می‌توان بحث اشتغال را به‌صورت اشتغال پایدار دید و مسیر ایجاد اشتغال را به سمت استفاده از دانش‌آموختگان دانشگاهی و توسعه کسب و کارهای فناورانه دانش بنیان در حوزه نانو فراهم کرد، همچنین می‌توان از مهاجرت دانش‌آموختگان با ایجاد زمینه مناسب کسب و کار در داخل کشور جلوگیری کند.

به دنبال این توافق‌نامه شرکت‌های نانویی که پتانسیل تولید محصول صنعتی و نیمه‌صنعتی نانویی دارند مورد حمایت قرارمی‌گیرند و قرار است شرکت‌هایی که دارای الزامات از پیش تعیین شده هستند مورد حمایت قرار گرفته و برای رسیدن به هدف اشتغال بیشتر پشتیبانی از آن‌ها انجام شود.

به گفته دکتر سعید سرکار دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، کمک به توانمندسازی و ایجاد اشتغال برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی برای کاهش مهاجرت نخبگان یکی از تعهدات این ستاد در تفاهم‌نامه همکاری مذکور است که ستاد در نظر دارد با توجه به پتانسیل‌های موجود در شرکت‌های دانش بنیان حوره نانو تا حدودی به کاهش این معضل در کشور کمک کند.

 در این راستا خبرنگارایران اکونومیست در گفت وگویی از دکتر سعید سرکار دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری چرایی انعقاد این تفاهم نامه همکاری را جویا شد.

وی در این خصوص گفت: همانطور که مستحضرید ما الان از نظر اشتغال، با بحران در بخش بیکاری متخصصین و تحصیلکرده‌ها روبرو هستیم، شرایط فعلی به گونه ای است که بیکاری تحصیلکرده‌های دانشگاهی معضل عمده شده است که نتیجه و صدمات آن را، ما در بخش‌های دیگر جامعه می‌بینیم.

وی بیان کرد: یکی از دلایل و ضعف‌های ما که منجر به مهاجرات نخبگان می‌شود، این است که این افراد، شغل متناسب با تخصص خودشان را در کشور پیدا نمی‌کنند و نتیجه آن می‌شود که اقدام به مهاجرت می‌کنند تا این معضل برای آنها حل شود.

مهاجرت تخصصی یک خسارت بزرگ برای کشور

این مقام مسئول با بیان اینکه دو نوع مهاجرت نیروی نخبه داریم افزود: یکی مهاجرت جغرافیایی است که مهاجرت افراد نخبه به دلیل نبود شغل صورت می‌گیرد  یا مهاجرت تخصصی اتفاق می‌افتد یعنی این افراد فارغ التحصیل شده اند ولی در حوزه‌هایی غیر از تخصص خودشان واشتغال‌هایی غیر از تخصص خود، مشغول می‌شوند که این نیز یک نوع مهاجرت و یک خسارت بزرگ برای کشور است.

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با بیان اینکه یکی از راهکارهای مدیریت و کاهش مهاجرت نخبگان ایجاد اشتغال متناسب با تخصص آنها است بیان کرد: در زمان های گذشته متاسفانه بحث اشتغال که بیان می‌شد، تصور این بود که وزارت کار متولی اشتغال کارگری یا اشتغال در روستاها است و به واسطه این طرز تفکر، بیشتر شاخص کمیت اشتغال بوده تا کیفیت آن دیده شود.

سرکار ادامه داد: دلیل اینگونه رفتار و نگرش این بود که دولت‌ها می خواستند بگویند چند نفر اشتغال ایجاد کردیم و هر نفر ایجاد اشتغال کارگری خیلی ساده تر و با هزینه کمتر نسبت به اشتغال تخصصی امکان پذیر است، بنابراین وقتی معیار و شاخص، تعداد اشتغال شد طبیعتا بحث شغل‌های با کیفیت پایین تر مورد توجه قرار گرفته شد و در آمار اشتغال پارامتر کیفیت اشتغال دیده نمی‌شد.

این متخصص حوزه نانو با اشاره به اینکه در آمارهای دولتی وقتی که بیان می‌شود چه تعداد شغل ایجاد کرده اند، بیان کننده تعداد شغل است ولی اینکه چه کیفیت شغلی ایجاد شده مطرح نیست، خوشبختانه  در حال حاضر وزارت کار یک نگرش جدید در خصوص ایجاد اشتغال دارد و آن اینکه به بحث اشتغال تخصصی وارد شود و از اشتغال تخصصی حمایت کند و آمارها به گونه ای باشد که هم شامل کمیت وکیفیت اشتغال توامان باشد.

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ادامه داد: ما این نگرش و نگاه مثبت و سازنده رو قدر می‌دانیم، این نگاه در وزارت کار ایجاد شده و به اشتغال تخصصی توجه خاص دارند، اگر اشتغال تخصصی ایجاد شود هم ارزش افزوده ناشی از اشتغال بالا است و هم اینکه اشتغال تخصصی ایجاد می‌کند.

سرکار یادآور شد: با توجه به این تغییر نگاه  در وزارت کار، یک تفاهم نامه بین ستاد نانو و وزارت کار منعقد شده که به حمایت از شرکت‌های دانش بنیان حوزه نانو ورود کنند که با این حمایت‌ها، هم شرکت‌های موجود بتوانند اشتغال فعلی خود را حفظ کنند و هم بتوانند ایجاد اشتغال کنند.

وی گفت: بر اساس این تفاهم نامه در نظر داریم با همکاری وزارت کار، با اعطای وام‌های با بهره مناسب بتوانیم شرایطی را ایجاد کنیم که شرکت‌ها بتوانند با توسعه کارشان و خلاقیت و نوآوری منشا ایجاد اشتغال تخصصی باشند.

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با بیان اینکه ستاد توسعه فناوری نانو همواره در توسعه فناوری های پیشرفته و نوین به عنوان یک مجموعه پیشگام بوده، در زمینه ایجاد اشتغال تخصصی نیز ورود کرده و این طرح را به صورت  پایلوت به اجرا در آورده است، افزود: ما امیدواریم این برنامه را با موفقیت اجرا کنیم تا این الگو را در بتوانیم در سایر عرصه‌های فناوری نیز تسری دهیم و اشتغال تخصصی و مشکل و معضلی که در این خصوص وجود دارد را تا حد زیادی برطرف کنیم وشاهد کند شدن و کنترل مهاجرت نخبگان و متخصصان باشیم.

سرکار یادآور شد: درشرایط فعلی اینکه وزارت کار با یک نگاه جدید و یک انگیزه بالا به اشتغال و جلوگیری از مهاجرت نخبگان ورود کرده تا مطالبات رهبری محقق شود، برای ما خیلی ارزشمند است، این یک رویکرد جدی است، ‌مقام معظم رهبری در سال گذشته بر روی اقتصاد مقاومتی تاکید داشتند و اعلام کردند، محور اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان است، ورود وزارت کار به این عرصه یعنی تاکید بر شکوفایی اقتصاد دانش بنیان در کشور است.

وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری همواره از مهاجرت نخبگان ابراز نگرانی می‌کند افزود: ورود وزارت کار به این مقوله و حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، اعطای وام برای توسعه محصولات جدید فناورانه و ایجاد اشتغال تخصصی فارغ التحصیلان دانشگاهی یعنی اینکه فارغ التحصیلان دانشگاهی در کشور خود بمانند و از خیر و برکات تخصص آنها، مردم کشوربهره مند شوند.

سرکار در خصوص حمایت از ایجاد اشتغال توسط شرکت‌های دانش بنیان بر اساس این تفاهم نامه افزود: ابتدا حمایت‌های درنظر گرفته شده برای شرکت‌هایی ارایه می‌شود که ظرفیت اشتغال بیشتری دارند و در حال حاضر ظرفیت گرفتن وام و بازگرداندن این وام‌ها را داشته باشند، شرکت‌هایی که در ابتدای کار هستند طبیعتا باید حمایت‌ها به گونه‌ای باشد که بتوانند رشد کنند، توسعه فناوری بدهند و محصول خود را وارد بازار کنند، بنابراین وقتی وارد کسب و کار شدند، ‌ظرفیت دریافت وام را پیدا می کنند.

اختصاص ۵۰۰ میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال تخصصی با کمک شرکتهای دانش بنیان نانویی

دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به اینکه وزارت کار ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای ایجاد اشتغال تخصصی توسط این شرکت‌ها در نظر گرفته افزود: نگاه ما این است که شرکتهایی که ظرفیت توسعه فناوری دارند و الان در بازار هستند و سبدی از محصولات فناورانه دارند و قابلیت اینکه محصول جدیدی بسازند وام را دریافت کنند چرا که طبیعتا برای بخش تحقیق و توسعه و بخش تولید نیروی جدید می‌خواهند و این خود منشا یک حرکتی برای جذب نیروهای متخصص می شود.

سرکار با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۳۵۰ شرکت نانویی در کشور فعال است افزود: این آمار نشان دهنده این است که یعنی ما ۳۵۰ شرکتی که محصول در بازار دارند و محصولشان تجاری سازی شده، در کشور داریم، شرکت‌های استارتاپی، شرکت‌های تحقیق و توسعه و شرکت هایی که محصول نانویی را در مسیر تولید و تجاری سازی دارند، ‌در این آمار محاسبه نشده، اما می توان گفت بلاقوه ۳۵۰ شرکت داریم که ظرفیت دریافت وام را برای ایجاد اشتغال تخصصی دارند.

وی یادآور شد: پیش از این تفاهم‌نامه شرکت‌ها حمایت‌هایی از سوی  ستاد برای توسعه فعالیت دانش بنیان خود دریافت می کردند، تمام شرکت بعد از احراز فعالیت نانویی اشان زیر چتر حمایت ستاد نانو قرار می گیرند، در این ستاد کریدور خدمات فناوری تا بازار داریم، این ها در مراحل مختلف مورد حمایت قرار می گیرند برخی از حمایت ها مادی، ‌مشاوره ای و برخی به گونه ای برای تجاری سازی و تولید آینده است.

سرکار گفت: یک اکوسیستم و زیرساختی به واسطه قانون حمایت ازشرکت های دانش بنیان ومعاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری ایجاد شده که بر اساس آن شرکت های نانویی ازامکانات و مزایای دانش بنیان برخوردارند، ‌ بخشی از این حمایت ها مستقیم از سوی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری حتی به صورت بلاعوض برای تولید محصول جدید فناورانه و تامین نیاز کشور ارایه می شود و بخشی نیز از سوی ستاد فناوری نانو باتوجه به بودجه های این ستاد و نیز شتابدهنده هایی که در این حوزه هستند ارایه می‌شود.

دبیرستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری در پایان یادآورشد: با همکاری که شکل گرفته می‌توان بحث اشتغال را به‌صورت اشتغال پایدار دید و مسیر ایجاد اشتغال را به سمت استفاده از دانش‌آموختگان دانشگاهی و توسعه کسب و کارهای فناورانه دانش بنیان در حوزه نانو فراهم کرد.  

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: فناوری نانو ، اشتغال زایی ، فناوری

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: فناوری نانو اشتغال زایی فناوری دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو فارغ التحصیلان دانشگاهی برای ایجاد اشتغال تخصصی توسعه فناوری نانو فناوری ریاست جمهوری شرکت های دانش بنیان تفاهم نامه مهاجرت نخبگان دانش آموختگان وزارت کار حال حاضر بحث اشتغال گونه ای شرکت هایی حوزه نانو کسب و کار حمایت ها شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۵۴۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اینترنت 4G نوکیا به ماه می‌رود

ایتنا - شرکت نوکیا مشغول توسعه سیستم ارتباطات LTE/۴G برای ماه است و نخستین قطعه از شبکه احتمالا در اواخر سال جاری میلادی به این سیاره ارسال شود.
قرار است طی ماموریت IM-۲ شرکت Inituitive Machine سخت افزاری برای یک نسخه ساده از شبکه ارتباط اینترنتی به فضا پرتاب شود و روی قطب جنوب ماه فرود بیاید.

تجهیزات نوکیا که در اصل یک جعبه شبکه ارتباطی است، لندر ماه Nova-C را با کاوشگر MAPP و ابزار جهنده Micro-Nova ساخت همین شرکت مرتبط می کند و به این ترتیب قابلیت های شبکه اینترنتی در مسافت های کوتاه و طولانی آزموده می شود.

تیری کلاین رییس Bell Labs Solutions Research در نوکیا در بیانیه ای اعلام کرد: ارتباطات نیز مانند سرپناه، غذا و تجهیزات حیاتی بخشی مهم از هر ماموریتی است که به مریخ انجام می شود. با ایجاد یک شبکه اختصاصی در فضا، ما از همان فناوری‌های پیشرفته‌ای بهره می‌بریم که میلیاردها تلفن هوشمند را روی زمین به هم متصل می‌کنند.

در سال ۲۰۲۰ میلادی ناسا قراردادهایی با ۱۴ شرکت امضا کرد تا فناوری های نوین برای پشتیبانی از برنامه آرتمیس را توسعه دهند. نوکیا ۱.۴۱ میلیون دلار دریافت کرد تا نخستین شبکه سلولی روی ماه را بسازد. این شرکت به جای توسعه فناوری های جدید، سخت افزارهای فعلی را برای محیط ماه سازگار کرد.

اگر همه چیز طبق برنامه ریزی پیش برود، شبکه ۴G/LTE نوکیا روی ماه پهنای باند بیشتری نسبت به سیستم های فرکانس بسیار بالا(UHF) فراهم می کند که برای ارتباطات فضایی توسعه یافته اند. این امر نه تنها ارتباطات بین فضانوردان بلکه برای سیستم های رباتیک خودران روی ماه را تسریع می کند. علاوه بر آن شبکه مذکور به تدریج برای مریخ سازگار می شود و در آینده به ۵G ارتقا می یابد.

دیگر خبرها

  • استفاده از ظرفیت دانشگاه آزاد در توسعه فناوری شهری
  • استفاده از ظرفیت بی‌نظیر دانشگاه آزاد در زمینه علم و فناوری برای توسعه شهری
  • برگزاری رویداد صدرا با حضور ۲۵ شرکت در دانشگاه آزاد همدان
  • اینترنت 4G نوکیا به ماه می‌رود
  • اینترنت ۴G نوکیا به ماه می رود
  • حمایت از طرح‌های نوآورانه و ایجاد اشتغال نخبگان در دانشگاه
  • نوآوری و کیفیت در مسیر سلامت؛ با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری بخش تحقیق و توسعه شرکت آوان بهمن شیمی افتتاح شد
  • ایجاد ۲۲ هسته پژوهشی حوزه‌های علوم شناختی در دانشگاه‌های کشور
  • طرح‌های اقتصادی در سواحل توسعه می‌یابد/ ایجاد شهرهای مولد کشاورزی
  • ایجاد دفتر فراجا در بنیاد ملی نخبگان؛ علت چیست؟!