Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-01@13:05:15 GMT

جمعیت ضامن پایداری کشور و ملت

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۸۶۱۶۵

جمعیت ضامن پایداری کشور و ملت

 

 

جمعیت مهمترین عنصر تشکیل دهنده یک دولت و ملت است که هموراه مورد توجه کارشناسان بوده است اما مهمترین موضوع جمعیت بحران جمعیت است و این موضوع زمانی بوجود می آید که تعداد متولدین از تعداد فوت شدگان کمتر می شود.

به عبارت دیگر با کاهش فرزند آوری جمعیت روز به روز پیرتر می شود و این بحران با منفی شدن جمعیت به اوج می رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاهش فرزندآوری در کشورمان چند سالی است که چالش مهم کارشناسان در این حوزه تبدیل شده  و عوامل و دلایل متعدد که در این زمینه نقش دارد و استان فارس نیز در یک دهه اخیر متاثر از شرایط کشور با روند کاهشی ثبت ولادت را شاهد بوده که  بیشترین آن در سال های ۹۸ تا ۱۴۰۰ بوده است.

 

علیرضا انصاری مدیر کل ثبت احوال استان فارس به مناسبت روز ملی جمعیت در گفتگو با خبرنگار ما گفت: پارسال ۵۸ هزار و ۹۱۹ رویداد ولادت در استان ثبت شد که از این تعداد ۳۰ هزار و ۲۹۷ نوزاد، پسر و ۲۸ هزار و ۶۲۲ نوزاد دختر بوده اند و نسبت جنسی ثبت ولادت استان ۱۰۵ و ۹ دهم درصد محاسبه شده، یعنی در برابر هر ۱۰۰ دختر، ۱۰۶ پسر متولد شده است.

او گفت: در سال ۱۴۰۰ به طور متوسط در هرماه ۴ هزار و ۹۱۰ نفر در هر شبانه روز و ۱۶۱ نفر در هر ساعت و ۶ و ۷ دهم درصد نوزاد در استان چشم به جهان گشوده اند.

انصاری گفت: آمار ولادت ثبت شده در سال ۱۳۹۹، ۵۹ هزار و ۸۸۸ نوزاد بوده که در سال ۱۴۰۰، ۱ و ۶ دهم درصد کاهش داشته است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: تغییر ساختار سنی  و کاهش جمعیت در معرض ازدواج و باروری و روند کاهشی ثبت ولادت از سال ۹۵ آغاز شد که بیشترین درصد کاهش مربوط به سال ۹۸ بوده است.

او گفت: میزان ثبت ولادت که نشان دهنده تعداد ولادت ثبت شده در هر یک هزار نفر جمعیت است، ۱۱ و ۹ دهم درصد در هر یک هزار نفر محاسبه شده که این میزان ثبت در کشور ۱۳ و ۶ دهم درصد در هزار است و فارس با عدد ۱۱ و ۹ دهم درصد در رتبه ۲۳ استان‌ها قرار دارد.

انصاری گفت: مقایسه میزان ولادت در شهرستان‌ها نشان می‌دهد شهرستان‌های شیراز، لامرد، جهرم و اوز بیشترین میزان ولادت را به خود اختصاص داده اند.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: میانگین سن مادران فارس پارسال ۳۰ و ۵ دهم درصد محاسبه شد که نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش یافته و میانگین کشوری آن ۲۹ و ۵ دهم درصد بوده که یک سال بیشتر است.

او گفت: میانگین سن مادران در شهرستان‌های ارسنجان، آباده و قیرو کارزین بالاتر از سایر شهرستان‌ها است.

انصاری گفت: میانگین سن مادران در تولد اولین فرزند در فارس ۲۸ و ۶ دهم درصد و در کشور ۲۷، ۴ دهم درصد محاسبه شد که در شیراز، ارسنجان و آباده میانگین سن مادران در تولد اولین فرزند بالاتر از سایر شهرستان‌ها است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: میانگین سن پدران در استان فارس ۳۵ و ۴ دهم درصد بوده که از میانگین کشوری با عدد ۳۴ و ۳ دهم درصد بالاتر است.

او گفت: این میانگین در تولد اولین فرزند پدران در فارس ۳۳ و ۴ دهم درصد و در کشور ۳۲ سال است که در شهرستان‌های ارسنجان، بیضا و شیراز بیشتر از دیگر شهرستان‌ها است.

انصاری گفت: فاصله ازدواج تا تولد فرزند نشان می‌دهد بیشترین تولد نوزادان در فاصله چهار سال بعد از ازدواج بوده و ۳۸ و ۸ دهم درصد از ولادت‌ها تا ۵ سال بعد از ازدواج رخ داده است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: فاصله ازدواج تا تولد اولین فرزند مادر حاکی از آن ست که که ۷۲ درصد فرزندان اول در ۵ سال اول زندگی مشترک متولد شده اند.

او گفت: ۱۰ نام اول انتخابی پسران به ترتیب امیر علی، محمد، آریا، علی، آراد، امیر حسین، حسین، آیهان، ماهان و کیان و ۱۰ نام اول دختران به ترتیب فاطمه، زهرا، رستا، دلوین، آوا، نیلا، آیلین، آوینا، سلین و دلسا است.

انصاری گفت: پارسال ۳۱ هزار و ۴۴ مورد فوت در استان ثبت شده است که از این تعداد ۱۷ هزار و ۶۴۹ فوت مربوط به مردان و ۱۳ هزار و ۳۹۵ رویداد مربوط به زنان بوده که نسبت جنسی ثبت فوت در استان ۱۳۱ و ۸ دهم درصد است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: آمار فوتی به طور متوسط در هر ماه ۲ هزار و ۵۸۷ نفر بوده که در هر شبانه روز ۸۵ فوتی در استان ثبت شده است.

او گفت: با توجه به ثبت ۲۹ هزار و ۲۰۹ فوت در سال ۱۳۹۹ آمار فوت در سال ۱۴۰۰ بوده که یک هزار نفر جمعیت یعنی در حدود ۶ و ۳ دهم درصد فوتی ثبت شده است.

انصاری گفت: این نرخ در کل کشور ۶ و ۶ دهم درصد محاسبه شده که استان فارس رتبه ۲۰ را در میان سایر استان‌ها دارد.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: مقایسه میزان فوت شهرستان‌ها نشان می‌دهد در آباده، کازرون و فسا میزان فوت بالاتر از سایر شهرستان‌ها است.

او گفت: میانگین سن فوت شدگان پارسال ۶۷ و ۳ دهم دصد و در شهرستان‌های سروستان، بوانات و بیضا بیشتر از دیگر شهرستان‌ها بوده که این میانگین برای مردان ۶۵ و ۲ دهم درصد و برای زنان ۷۰ و ۲ دهم درصد محاسبه شده است.

انصاری گفت: یکی از مهمترین اهداف ثبت احوال ثبت به موقع رویداد ولادت در مهلت قانونی ۱۵ روز، و فوت در مهلت قانونی ۱۰ روز بوده که در استان ۹۹ و ۷ دهم درصد از ولادت‌ها و ۹۹ و ۶ دهم درصد از فوت‌ها ها در مهلت قانونی ثبت شده است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: باتوجه به ولادت و فوت ثبت شده در سال ۱۴۰۰، ۲۷ هزار و ۸۷۵ نفر به جمعیت استان افزوده شد که نرخ رشد طبیعی جمعیت با توجه به ولادت و فوت ثبت شده شش دهم درصد محاسبه می‌شود.

او گفت: با توجه به آن که بازه زمانی انتشار آمار ازدواج ۲ ماه بعد بوده گزارش نهایی این رویداد در خرداد ماه قابل ارائه می‌شود و نتایج مقدماتی رخداد ازدواج بدین شرح است:

انصاری گفت: در سال ۱۴۰۰، ۳۱۰۲۰ رویداد ازدواج در استان رخ داده که نسبت آن در سال ۱۳۹۹ (۳۰۲۲۹ رویداد) ۲ و ۶ دهم درصد درصد افزایش یافته است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: آمار ازدواج نشان می‌دهدبه طور متوسط در هر ماه ۲۵۸۵ هز ار و ۵۸۵ نفر که در هر شبانه روز ۸۵ ازدواج در استان ثبت شده است.

او گفت: نمودار ازدواج از سال ۹۲ حاکی از روند کاهشی این رویداد تا سال ۹۸ و افزایش اندک آن در سال‌های ۱۳۹۹ که در سال ۱۴۰۰ نرخ ازدواج دراستان ۶ و ۵ دهم درصد و در کشور ۷ هزار نفر بوده است.

انصاری گفت: میانگین سن ازدواج مردان در اولین ازدواج در استان ۲۹ و ۴ دهم درصد و زنان ۲۴ و ۹ دهم درصد در سال است.

مدیر کل ثبت احوال استان فارس گفت: میانگین سن ازدواج مردان در شهرستان‌های ممسنی، کازرون و شیراز بالاتر از سایر شهرستان‌ها است.

او گفت: میانگین سن ازدواج زنان نیز در شهرستان‌های شیراز، رستم و ممسنی بالا‌تر از سایر شهرستان‌ها بوده که میانگین سن ازدواج مردان و زنان روندی افزایشی را طی می‌کند.

انصاری گفت: میانگین اختلاف سن زوجین هنگام ازدواج ۶ سال است و در شهرستان شیراز زوجین کمترین اختلاف سنی را بین شهرستان‌ها دارند.

 

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ثبت احوال روز ملی جمعیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۸۶۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است

عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت در دومین روز از مراسم هشتاد و دومین اجلاس مدیران پرستاری کشور در مشهد مقدس، با بیان اینکه کمبود پرستار یک‌ مسئله جهانی است، اظهار کرد: در جهان ۲۸ میلیون نفر کادر پرستاری داریم اما نیاز جهان ۳۴ میلیون نفر است یعنی با کمبود ۶ میلیون پرستار در جهان مواجه هستیم؛ از این رو سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد که گسترش خدمات سلامت از حوزه پرستاری تعمیق بیشتری پیدا کند تا عدالت در سلامت، محقق شود.

وی افزود: عدالت در سلامت در سرفصل‌های وزارت بهداشت نیز قرار گرفته است؛ این عبارت به معنای دسترسی آسان و ارزان مردم به خدمات با کیفیت و ایمن است.

عبادی درباره آمار پرستاران فعال در کشور تصریح کرد: در حوزه درمان و مراقبت گروه پرستاری ۲۳۰ هزار نفر در مراکز درمانی فعال هستند و این عدد در بین جمعیت ۵۵۰ هزار نفری کارکنان وزارت بهداشت قابل توجه است و بنابراین پرستاران می‌توانند در سنجه‌های مختلف نظام سلامت اثرگذار باشند و رضایت آنها نیز به رضایت گیرندگان خدمت منجر می‌شود.

وی با بیان اینکه جمعیت پرستاران به لحاظ تعداد بعد از جمعیت معلمان در آموزش و پرورش دومین رتبه را در کشور دارد، بیان کرد: براساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب، بی توجهی به پرستاری بی توجهی به سلامت جامعه است و این موضوع نگاه ما به پرستاری را ویژه‌تر می‌کند و دغدغه ما در رابطه با سلامت مردم را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر پرستاران نقش های متنوعی در نظام سلامت ایفا می کنند و با توجه به اینکه تا ۳۰ سال آینده یک چهارم جمعیت سالمند می‌شوند جایگاه آن‌ها در نظام سلامت باید ارتقا یابد.

عبادی با اشاره به اینکه در رشته‌های گروه پرستاری شامل اتاق عمل و فوریت‌های پزشکی سالانه ۱۵ هزار نفر تربیت می‌شوند، خاطرنشان کرد: همچنین ۱۳ رشته کارشناسی ارشد پرستاری داریم که شامل مراقبت‌های ویژه کودکان و نوزادان، اورژانس، بزرگسالان، سلامت جامعه، روان پرستاری و ‌.. است. 

وی با اشاره به نقش پررنگ بانوان در شغل پرستاری بیان کرد: در دنیا ۹۰ درصد پرستاران را بانوان و ۱۰ درصد را مردان تشکیل می‌دهند اما در کشور ما پذیرش دانشجویان آقا افزایش یافته و ۷۵ درصد پرستاران بانوان و ۲۵ درصد آقایان هستند. جمعیت بزرگ بانوان در این حرفه نشان از تاثیرگذاری زنان در اجتماع دارد و نیاز به توجه خاص به این گروه را بیشتر می‌کند زیرا ماهیت پرستاری سخت است و شیفت‌های غیرمتعارف در آن وجود دارد و خدمت پرستاری یک لحظه نیز قابل متوقف شدن نیست.

وی ادامه داد: میانگین سهم سلامت از درآمد ناخالص داخلی در اکثر کشورهای جهان ۸ درصد است، این شاخص در برخی کشورهای پیشرفته به ۱۱ درصد نیز می‌رسد اما در کشور ما ۳ تا ۵ درصد بوده است. در دوره کرونا که نگاه ویژه‌ای به حوزه سلامت شد این عدد افزایش پیدا کرد و اکنون به ۳ تا ۴ درصد از سهم تولید ناخالص ملی رسیده است.

وی با بیان این‌که انسان سالم محور توسعه پایدار است، تصریح کرد: حوزه سلامت در توسعه هر کشوری اهمیت دارد. در صد سال گذشته نگرانی جامعه بشریت محدود به سلامت جسمانی بود اما بعد از توسعه فناوری‌ها و سرعت بیش از حد زندگی روزمره، به تدریج موضوع سلامت روان، سلامت اجتماعی و معنوی نیز مورد توجه قرار گرفتند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه در دسترس بودن و ارزان بودن خدمت موانعی دارد، گفت: یکی از رویکردهایی که کشورها به کار گرفته‌اند استفاده از نیروهای چندکاره است. پرستاران این قابلیت را دارند که بر اساس برنامه‌های درسی‌شان در حوزه‌های پیشگیری، ارتقای سلامت، مراقبت و درمان و توانبخشی مشارکت کنند. برای مثال در کشورهای حوزه اسکاندیناوی اولین مراجعه مردم به پرستاران و مراقبین سلامت است و برآوردها نشان داده ۸۵ درصد خدمات اولیه سلامت توسط این نیروها قابل انجام است.

وی با بیان اینکه در توازن نیروی انسانی و به کارگیری نیروی انسانی نیاز به بازنگری داریم، تاکید کرد: ظرفیتی که به طور خاص و عام در پرستاری ایران وجود دارد می‌تواند بسیاری از خلاهای مراقبتی را پوشش دهد.

منبع: خبرگزاری تسنیم

دیگر خبرها

  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • ازدواج آسان راه حل مسئله جوانی جمعیت است
  • جوانی جمعیت نیازمند اغنا سازی است
  • انصاری نیک: «خلیج فارس» هویت ایران و یکی از پایه های قدرت تمدنی کشور است/ غرب نمی خواهد در منطقه امنیت برقرار باشد، زیرا امنیت ضامن توسعه است
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار وام ازدواج هستند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار تسهیلات ازدواج هستند
  • ۱۸ درصد جمعیت جامعه عشایری ایلام در شهرستان آبدانان زندگی می‌کنند
  • سلامت زیست بوم خلیج فارس شرط پایداری در منطقه خواهد بود