Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-26@19:58:59 GMT

در روزهای آلودگی هوا چه بخوریم؟

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۰۸۹۷۸۳

در روزهای آلودگی هوا چه بخوریم؟

آیا انواع خوراکی مفید برای آلودگی هوا را در رژیم غذایی روزانه خود به خصوص در روز‌های آلوده می‌گنجانید؟ هر چند بهترین توصیه این است که در روز‌هایی که هوا آلوده است تا حد امکان از خانه خارج نشوید.

اما سبک تغذیه برای مقابله با آلودگی هوا هم مهم است. خوردن برخی خوراکی‌های مفید و ضد آلودگی هوا که برای پیشگیری از آلودگی هوا مناسب هستند از سیستم ایمنی بدن و دستگاه تنفسی خود در روز‌های آلوده محافظت کنید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این مطلب به معرفی چند نمونه از بهترین خوراکی‌های مفید برای یک تغذیه مناسب برای روز‌های آلودگی هوا خواهیم پرداخت.

۱- لیمو، مرکبات و سبزیجات حاوی ویتامین سی

در واقع ویتامین سی یک ویتامین مهم و مؤثر علیه هوای آلوده است که در مرکبات و سبزیجات به‌راحتی در دسترس است. بزرگسالان به ۴۰ میلی‌گرم از این ویتامین در روز نیاز دارند. سبزیجاتی مانند زنجبیل، گشنیز، جعفری، کلم و شلغم منابع خوبی از ویتامین C و از جمله غذا‌های مناسب در روز‌های آلودگی هوا هستند.

پرتقال و لیموترش نیز میوه‌هایی غنی از این ویتامین هستند. توصیه می‌شود برای مقابله با آلودگی هوا، آبلیمو را در رژیم غذایی خود بگنجانید. می‌توانید از خود لیموترش نیز استفاده کنید؛ روی غذا یا سالادتان آب آن را بریزید یا در کنار غذای اصلی‌تان میل کنید.

لیموترش سرشار از ویتامین C است. این ویتامین نقش یک آنتی‌اکسیدان مهم را بازی کرده و به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از آلودگی کمک می‌کند. علاوه بر این، از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی می‌کند و حاوی فلاونوئید‌هایی است که فواید سلامتی و خواص ضد التهابی در مبارزه با بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا دارند.

از آب مرکبات هم غافل نشوید. پیشنهاد می‌کنیم درباره خواص و فواید پرتقال بیشتر بخوانید. میوه‌ها و سبزیجات نارنجی مثل پاپایا و کدو تنبل هم سرشار از ویتامین C مناسب برای ریه هستند و با عفونت‌ها و التهاب ناشی از کیفیت بد هوا مبارزه می‌کنند.

۲- سیب و توت فرنگی

سیب سرشار از اسید‌های فنولیک و فلاونوئید‌هایی است که به کاهنده التهاب در مجاری هوا معروف هستند. التهاب مشکلی رایج بین کسانی است که در هوای آلوده تنفس می‌کنند. کافی است سیب را در رژیم غذایی روز‌های آلوده قرار دهید.

توت فرنگی هم یکی از میوه‌هایی است که این روز‌ها به راحتی می‌توانید در هر فصلی از سال به آن دسترسی داشته باشید. این میوه پتکین زیادی دارد و در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن، موثر است. در مورد خواص و مضرات توت فرنگی بیشتر بخوانید.

۳- آناناس

از جمله خواص آناناس این است که حاوی آنزیمی است که به ریه‌ها کمک می‌کند تا مواد زائد را از بین ببرند و به طور طبیعی عمل سم زدایی را انجام می‌دهد. در ضمن این میوه، التهاب و تورم راه‌های هوایی و تنفسی را کاهش می‌دهد و به قطع شدن سرفه کمک می‌کند.

۴- زنجبیل

زنجبیل آلاینده‌های هوا و سایر محرک‌هایی را که از راه‌های هوایی و ریه‌ها به بدن وارد می‌شوند، از بین می‌برد. این گیاه پرخاصیت همچنین سرفه را کاهش می‌دهد و گردش خون را بهبود می‌بخشد. می‌دانستید زنجبیل دو برابر پرتقال ویتامین سی دارد؟ پس از خواص و فواید زنجبیل به عنوان یکی از بهترین خوراکی‌ها برای روز‌هایی که هوا آلوده است غافل نشوید.

۵- سیر و پیاز

مصرف سیر، تره فرنگی و پیاز در رژیم غذایی روز‌های آلوده می‌تواند به محفاظت از مخاط دستگاه تنفسی کمک کند. این سبزیجات حاوی مقادیر زیادی گوگرد هستند و به سیستم ایمنی عمومی بدن کمک می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم مقاله خواص درمانی پیاز در مجله کوروش بخوانید.

۶- نعنا فلفلی یا سوسنبر

نعناع فلفلی حاوی منتول است که دستگاه تنفسی را آرام می‌کند. مصرف این نوع نعنا، ریه‌ها را فعال و به کاهش علائم ناشی از آلودگی هوا کمک می‌کند. این گیاه خوش عطر با طعم قوی و کمی تند را می‌توانید هم در کنار غذا و هم به عنوان دمنوش مصرف کنید.

۷- سبزیجات چلیپایی مثل انواع کلم

سبزیجات چلیپایی شامل کلم بروکلی، کلم پیچ، کلم بروکسل و گل کلم هستند. گنجاندن این سبزیجات در رژیم غذایی روزانه، به مبارزه با التهاب کمک می‌کند و خطر ابتلا به سرطان ریه و سایر بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا را کاهش می‌دهد.

۸- دانه‌ها و آجیل

دانه‌هایی مثل تخم کتان، تخمه آفتابگردان و تخمه کدو تنبل سرشار از منیزیم هستند. منیزیم یک ماده معدنی مهم برای تمیز و آرام نگه داشتن مجاری هوایی است. این ماده معدنی التهاب را کاهش می‌دهد تا تنفس را آسان کند. هر روز یک مشت از این دانه‌ها را بخورید و خطر ابتلا به بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهید.

۹- کرفس

کرفس را به چاشنی‌ها، انواع سالاد، سبزیجات، آبمیوه‌ها، انواع سوپ و انواع خورش مثل خورش کرفس اضافه کنید. مواد مغذی موجود در این سبزی مفید به بدن کمک می‌کنند تا جذب فلزات سنگین را که عامل بروز بیماری ریوی هستند، کاهش دهند. همچنین کرفس منبع غنی سدیم است که به دفع دی اکسید کربن از بدن کمک می‌کند.

۱۰- در روز‌های آلودگی هوا آب بنوشید

نوشیدن آب کلیه‌ها را پاکسازی و املاح اضافی بدن را خارج می‌کند. از این طریق ذرات آلودگی مدت زمان کمتری در بدن باقی می‌مانند.

۱۱- شیر و لبنیات کم چرب

شیر یکی از مایعاتی است که جذب سرب در بدن را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد. تاثیر مثبت این نوشیدنی برای تقویت بدن در روز‌های آلوده را احتمالا شما هم شنیده‌اید. شیر سرشار از ویتامین‌ها و سایر ترکیباتی است که به بهبود سیستم ایمنی کمک می‌کند.

فسفر، منیزیم، کلسیم و … از دیگر ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در شیر هستند که می‌توانند از جذب سرب و بروز عوارض آن خودداری کنند. در کنار شیر، مواد لبنی دیگر مثل ماست، دوغ و پنیر به خنثی کردن سموم می‌پردازند و مخاط تنفسی را نرم می‌کنند.

۱۲- چای سبز

چای سبز مملو از آنتی‌اکسیدان‌هایی است که برای مبارزه با علائم آلرژی ناشی از آلودگی هوا بسیار مفید است. این نوع از چای، التهاب‌های گلو را تسکین می‌دهد. همچنین از ریه‌ها در برابر تحریکاتی که معمولا هنگام تنفس در هوای آلوده رخ می‌دهد، محافظت می‌کند. علاوه بر این، بدن را به خوبی هیدراته و راه‌های تنفسی را تمیز نگه می‌دارد. به بیان بهتر یک نوشیدنی عالی برای تقویت ایمنی و سم‌زدایی بدن از آلودگی‌های هوا است.

۱۳- روغن زیتون

یکی از بهترین خوراکی‌های مفید برای آلودگی هوا، روغن زیتون است. این روغن حاوی چربی‌های غیراشباع و مواد مغذی گیاهی است که برای حفظ سلامت ریه‌ها حتی زمانی که در هوای آلوده تنفس می‌کنید، عالی هستند. این روغن با سایر خطرات سلامتی مرتبط با آلودگی هوا مثل فشار خون بالا و بسته شدن رگ‌های خونی، به دلیل کاهش اکسیژن بدن مبارزه کند.

آلفا توکوفرول (Alpha-tocopherol)، ویتامین E موجود در روغن زیتون، عملکرد ریه را بهبود می‌بخشد. اسید‌های چرب موجود در روغن زیتون نیز برای کاهش التهاب مفید است.

۱۴- تخم کتان

یکی از مواد غذایی مناسب در روز‌های آلودگی هوا تخم کتان است. تخم کتان دارای مقادیر زیادی فیتواستروژن (phytoestrogens) و اسید‌های چرب امگا ۳ است. فیتواستروژن‌ها دارای خواص ضداکسیدانی هستند که به کاهش علائم آسم و سایر واکنش‌های آلرژیک کمک می‌کنند. تخم کتان را می‌توانید هر روز در اسموتی‌ها، ماست و سالادهایتان بریزید یا به غذا‌های پخته‌شده خود اضافه کنید.

۱۵- آووکادو و اسفناج

گروه تحقیقات زیست محیطی کالج کینگ لندن (King’s College)، مطالعه‌ای درمورد تأثیر ویتامین E و بررسی غذا‌های مفید هنگام آلودگی هوا انجام داد. این مطالعه نشان داد که در بدن افرادی که از بیماری‌های ریوی مثل آسم رنج می‌برند، سطح ویتامین E کاهش یافته است.

محققان از این مطالعه نتیجه گرفتند که مصرف مواد غذایی مانند آووکادو و اسفناج، که هر دو دارای ویتامین E بالا هستند، می‌تواند به خنثی‌کردن اثرات انواع خاصی از آلودگی ذرات کمک کند.

۱۶- گوجه فرنگی

اگر به یک تغذیه مناسب در روز‌های آلودگی هوا هستید باید بدانید که رژیم غذایی شما حتما باید حاوی مقدار زیادی گوجه‌فرنگی تازه باشد؛ زیرا گوجه‌فرنگی دارای لیکوپن (lycopene) است؛ آنتی‌اکسیدانی که از شما در برابر بیماری‌های تنفسی محافظت می‌کند. سالادی که حاوی گوجه‌فرنگی، بروکلی و روغن زیتون باشد، یکی از غذا‌های مفید در زمان آلودگی هواست.

نوشیدن آب گوجه‌فرنگی هم بسیار در روز‌های آلوده مفید است. پیشنهاد می‌کنیم مقاله ۶ نوشیدنی برای مقابله با آلودگی هوا را هم بخوانید.

همان طور که گفتیم، بهتر است تا حد امکان در روز‌های آلوده از منزل خارج نشوید. اگر بر حسب ضرورت مجبور به خروج از خانه هستید، این خوراکی‌های مفید برای آلودگی هوا را چندین بار در روز مصرف کنید تا به کمک منابع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها با علائم بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا مبارزه کنید.

انواع سبزیجات برگ سبز مثل کاهو، اسفناج یا میوه‌هایی که رنگ نارنجی دارند مثل طالبی، انبه، کدو تنبل و زردآلو منابع عالی از بتاکاروتن هستند. همچنین سلنیوم را می‌توانید از غذا‌های دریایی، مرغ، غلات، نان و آجیل‌ها دریافت کنید. در ضمن تا جای ممکن سعی کنید در این روز‌ها غذا‌های پر‌چرب و پر از ادویه‌های تند و تیز نخورید.

منبع : برترینها

منبع: فردا

کلیدواژه: آلودگی هوا بیماری های ناشی از آلودگی هوا روز های آلودگی هوا رژیم غذایی روز روز های آلوده خوراکی های مفید کاهش می دهد آلودگی هوا آلودگی هوا سیستم ایمنی روغن زیتون گوجه فرنگی هوای آلوده خوراکی ها ویتامین E تخم کتان میوه ها ریه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۸۹۷۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این ویتامین از ابتلا به کبد چرب جلوگیری می‌کند

دکتر رضا همایونفر با بیان این که حدود ۲۱۰۰ نفر از مردم تهران به صورت انتخاب تصادفی وارد این مطالعه شدند، درباره جزئیات این طرح پژوهشی گفت: این مطالعه با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی فسا و دانشگاه علوم پزشکی بهشتی انجام گرفت و طی آن، وضعیت کبد چرب و سطح ویتامین دی در افراد مورد مطالعه، بررسی شد.

وی افزود: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد در جمعیت مورد بررسی، حدود ۳۴ درصد دارای کبد چرب هستند. این نتیجه تقریبا نتایج مطالعات دیگر را تایید می کند. مطالعات مشابه انجام شده در میان ایرانیان و کشورهای منطقه شیوع کبد چرب غیرالکلی را بین ۳۰ تا ۴۰ درصد می‌دانند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا با بیان این که در این پژوهش، سطح ویتامین دی نمونه مورد بررسی قرار گرفت، افزود: بررسی‌ها نشان داد که سطح ویتامین دی افراد مورد مطالعه وضعیت نامناسبی دارد. در کل جمعیت مورد بررسی، هیچکس سطح ویتامین دی کافی را نداشت و همه با درجات مختلف کمبود ویتامین دی داشتند.

همایونفر ادامه داد: اگر میزان ویتامین دی در خانم‌ها کمتر از ۱۸ نانومول بر لیتر و اگر برای آقایان کمتر از ۲۱ نانو مول بر لیتر باشد خطر ابتلا به کبد چرب در این افراد بیشتر می‌شود. نتیجه‌گیری‌که ما کردیم این بود که حفظ سطح ویتامین دی در حدود ۲۰ الی ۲۵ نانومول بر لیتر برای مردان و زنان در جمعیت ایرانی می‌تواند از ابتلا به کبد چرب پیشگیری کند.

وی با اشاره به اهمیت ویتامین دی اظهار کرد: ویتامین دی از موضوعاتی است که اخیرا خیلی جذاب شده و مطالعات زیادی در خصوص آن انجام گرفته؛ مثلا تاثیر ویتامین دی بر کنترل قند خون یا خطر ابتلا به سرطان در پژوهش‌ها بررسی شده است. مطالعات نشان داده گیرنده ویتامین دی با بیان حدود ۲۰۰ ژن از ژن‌های مربوط به متابولیسم بدن ارتباط دارد و به همین دلیل، گستره وسیع بیماری‌هایی که تحت تاثیر کمبود ویتامین دی قرار می‌گیرند کاملا قابل توجیه است.

به گفته‌ این پژوهشگر، یکی از مهم‌ترین چیزهایی که می‌تواند در بحث کبد چرب غیرالکلی و ارتباطش با ویتامین دی مورد بررسی قرار بگیرد این است که تحقیقات نشان داده کمبود ویتامین دی سطح التهاب را در بدن افزایش می‌دهد و التهاب یکی از قوی‌ترین ارتباط‌ها را با کبد چرب غیرالکلی دارد به همین دلیل محققان این پژوهش، احتمال می‌دهند کمبود ویتامین دی ریسک ابتلا به کبد چرب را بیشتر کند.

همایونفر در ادامه با بیان این که مصرف مداوم مکمل‌ها برای افزایش سطح ویتامین دی بدن از لحاظ پزشکی چندان جایز نیست، گفت: به جای مصرف مداوم مکمل‌ها پیشنهاد می‌کنیم افراد دچار کمبود ویتامین دی سبک زندگی خود را تغییر دهند و سعی کنند مواجهه خود را با نور آفتاب که اصلی‌ترین منبع ویتامین دی می‌تواند باشد افزایش دهند. در حد 10 دقیقه تا یک ربع در معرض آفتاب قرار گرفتن فرد را دچار آفتاب‌سوختگی نمی‌کند اما باعث می‌شود ویتامین دی مورد نیاز بدن ساخته شود.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899947

دیگر خبرها

  • بادامکی: نباید دقایق 97 و 122 گل بخوریم!
  • این ویتامین از ابتلا به کبد چرب جلوگیری می‌کند
  • به مایلی‌کهن زنگ زدم و گفتم بیا با هم فالوده بخوریم ! | میانجیگری میان محمد مایلی کهن و امیر قلعه نویی فایده دارد؟
  • برای تقویت حافظه چی بخوریم؟
  • نوشیدنی‌های سرشار از آهن
  • روزی چند عدد تخم مرغ بخوریم خوب است؟
  • ۳ فایده بی‌نظیر تخم‌مرغ/ روزی چند عدد تخم مرغ بخوریم خوب است؟
  • برای حفظ سلامتی روزی چند عدد تخم مرغ بخوریم؟
  • تامین ۱۰ ویتامین مهم در بدن با مصرف زرده تخم‌مرغ
  • تامین ۱۰ ویتامین مهم در بدن با مصرف زده تخم‌مرغ