Web Analytics Made Easy - Statcounter

در حالی که تولید سلاح‌های ضدزره در جهان، روندی صعودی را طی کرده و اهمیت این تجهیزات هر روز بیشتر می‌شود، صنایع دفاعی کشورمان سالهاست ضمن خودکفایی در این عرصه، به یکی از قطبهای این محصول تبدیل شده است.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، از دوران دفاع مقدس تا به امروز، سلاح های ضد زره نقش بسیار مهمی را تجهیز و ارتقاء نیروهای زمینی کشورمان ایفاء کرده اند هرچند که چنین تجهیزاتی، در دنیا نیز مورد توجه بوده و در دهه های اخیر، بسیاری از صنایع نظامی و ارتش های مهم جهان نیز به سراغ طراحی و ساخت نمونه های جدید از این سلاح رفته اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حالا و تقریبا بیش از ۳ دهه پس از پایان جنگ تحمیلی، میتوان با قاطعیت اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران کشوری کاملا بی نیاز از خارج در بسیاری از محصولات مهم از جمله حوزه ضد زره شده و از نظر فناوری های این بخش نیز تقریبا همگام با کشورهای مهم جهان قرار دارد.

بیشتر بخوانید:

ورود نسل جدید موشک «کورنت ایرانی» به سازمان رزم سپاه/ «الماس زمین پرتاب» دروازه رسیدن به فناوری خاص سلاح‌های ضدزره و برد بلند +عکس

پهپادهای ایرانی مجهز به موشک‌های «تاپ اتک» شدند/ ایران هشتمین کشور دنیا در تولید سامانه ضدزره ویژه +عکس

بالگردهای کبرا سپاه به «هلفایر ایرانی» مجهز شدند/ نیروهای مسلح با موشک «قاصم» به لبه فناوری ضدزره جهان رسید +عکس

در خلال توسعه توان ضد زره بومی کشور، مسئله توسعه انواع سرهای جنگی برای موشک های ضد زره مطرح بوده و یکی از مدل هایی که در سالهای اخیر در همه دنیا از جمله در ایران مورد توجه است خانواده مهمات با قابلیت ترموباریک است. در ابتدا به سراغ پاسه این سوال برویم که واژه ترموباریک به چه معناست؟ سلاح گرمافشاری یا ترموباریک نوعی بمب، راکت یا موشک است که در ابتدا، توده‌ ای از مواد آتش‌ زا در شعاع انفجاری خود ایجاد می‌کند که با اکسیژن موجود در جو مخلوط می‌شود. سپس در مرحله بعد، این توده آتش می‌گیرد؛ بطوریکه منطقه آتش گرفته شده را نابود می‌کند.

 سلاح گرمافشاری ابتدا به کمک یک خرج کوچک، اَبری از غبار انفجاری ایجاد می‌کند و سپس آن را با خرج دوم محترق می‌ سازد. بمب گرمافشاری که بمب خلاء هم نامیده شده با استفاده از اکسیژن موجود در هوا برای سوختن، یک ابر انفجاری قدرتمند ایجاد می‌کنند و با این کار در مقایسه با بمب‌های معمولی، انرژی تخریبی خود را در طول زمان بیشتری آزاد می‌ کند. بنابر این، هنگامی که این بمب در فضای سرپوشیده پناهگاه‌ های زیرزمینی منفجر شود، فشار تخریبی آن به مدت طولانی‌ تری در فضای بسته پناهگاه باقی می‌ ماند و باعث تخریب بیشتری می‌ شود و به این خاطر برای پاکسازی استحکامات و سنگرها سلاحی کارآمد به‌شمار می‌آید.

با توجه به اینکه سلاح های ترموباریک خصوصا در جریان مقابله با حملات داعش و تکفیری ها به سوریه و عراق مورد استفاده قرار گرفته و در عملیات محیط های بسته عملکردی مناسب دارند، ممکن است تجارب غنی به دست آمده از این نبردها، در حرکت صنایع دفاعی کشورمان به سمت تولید این محصول موثر بوده باشند. حال و با این توضیحات به سراغ معرفی ۵ ضد زره ایرانی مجهز به مهمات ترموباریک می رویم.

آر پی جی های محبوب و تجهیز به مهمات ترموباریک

تقریبا هر ایرانی که در دوران دفاع مقدس زندگی کرده باشد و یا هر کسی که فیلم یا داستان و رواتی از آن دوره را خوانده باشد حداقل یک بار اسم RPG-۷ یا به قول عبارت کلی در ایران آر پی جی را شنیده است. این راکت انداز ضد زره مشهور ساخت شوروی سابق یکی از سلاح های تاثیر گذار از تقریبا دهه ۱۹۶۰ میلادی به این سو بوده و در جریان جنگ تحمیلی نیز در حجم فوق العاده بالایی توسط هر دو طرف مورد استفاده قرار گرفت.

اولین بار در بهار سال ۱۳۹۷ بود که تصاویری از وجود مهمات ترموباریک برای راکت اندازهای سری آر پی جی ۷ در ایران منتشر شد. این راکت ها دارای پرتابه ای به کالیبر ۱۰۵ میلی متر بوده و می توانند برای نابودی اهدافی مثل سنگرها و زره پوش های سبک به کار بروند. برد این مهمات خاص از سری آر پی جی ۷ بسته به مهارت کاربر بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ متر بوده و تنها یک تیر از آن می تواند یک فضای بسته به مساحت ۱۵۰ متر مربع را پاکسازی کند.

 راکت ترموباریک در جریان نمایشگاه راهیان نور - اولین راکت سمت راست

اما آر پی جی های تولیدی در ایران به مدل ۷ خلاصه نشده و بحث مدل معروف ۲۹ ملقب به خون آشام نیز جزو محصولات معروف صنایع دفاعی ایران است. در جریان نمایشگاه IQDEX در سال ۲۰۱۷ میلادی در عراق بود که برای اولین بار نمونه مهمات ترموباریک ایرانی برای راکت انداز آر پی جی ۲۹ نیز معرفی شد.

راکت ترموباریک ساخت ایران برای RPG-۲۹

مدل ترموباریک مهمات توسعه پیدا کرده برای این راکت انداز، حداکثر ۱۰۰۰ متر برد، ۶.۹ کیلو وزن و سرعتی در حدود ۲۲۵ متر بر ثانیه را دارد. با این دو نوع مهمات می توان گفت که آر پی جی ۲۹ می تواند طیف بسیار گسترده ای از تهدیدات از تانک های پیشرفته تا نیروهای پیاده پنهان شده درون یک سنگر یا ساختمان را هدف قرار دهند. قبل از این که به سراغ ادامه این لیست برویم باید به این مسئله اشاره شود که حضور راکت انداز انفرادی معروف RPO-A Shmel به عنوان یک سلاح از سری ترموباریک نیز در ایران تایید شده است. اولین تصاویر در خصوص وجود این سلاح در ایران در جریان رزمایش پیامبر اعظم(ص) ۱۷ در اختیار نیروی زمینی سپاه منتشر شد که به دلیل عدم مشخص بودن وضعیت تولید یا عدم تولید ان در داخل کشور در این مطلب صرفا اشاره ای به آن داشتیم.

راکت انداز RPO-A Shmel  در اختیار نیروی زمینی سپاه

اس پی جی ۹ و مهمات جدید ایرانی

راکت اندازهای سری SPG-۹ از جمله سلاح های قدیمی و محبوب ساخت شوروی سابق هستند که از دوران جنگ تحمیلی تا به امروز در کشور ما در خدمت نیروهای مسلح بودند. این سلاح به صورت استاندارد، سنگین وزن بوده و حمل ان برای یک نفر مشخصا امری سخت و تقریبا غیر ممکن است. در بحث کاهش وزن، جهاد خودکفایی سپاه با توسعه مدل کامپوزیتی از این سلاح با نام نافذ ۲ با وزن در حدود ۱۹ کیلوگرم در مدل عملیاتی یک گام مهم در آماده کردن این سلاح برای میدان های نبرد جدید برداشت.

پرتابه TBG-۹ در وسط تصویر

اما صنایع دفاعی کشور ما نیز در کنار بحث توسعه مدل های مختلف مهمات برای این سلاح، یک نمونه ترموباریک با نام TBG-۹ را ساخته است. این پرتابه توان رسیدن به برد  ۶۰۰ الی ۱۰۰۰ متر را داشته و می تواند در منطقه ای به مساحت ۵۰ متر مربع اثری مرگبار داشته باشد. وزن این پرتابه در حدود ۵ کیلو و ۳۰۰ گرم است.

از توفان تا دهلاویه مجهز به سرهای جنگی ترموباریک

در ادامه اما به موشک های ضد زره هدایت شونده ایرانی می رسیم. رده ای از سلاح ها که جزو معروف ترین تولیدات صنایع دفاعی کشور ما بوده و خصوصا در یک دهه در جریان عملیات های ضد تروریستی در سطح منطقه غرب آسیا شانه به شانه رقبای جهانی خودی نشان داده است. شروع داستان ضد زره های هدایت شونده ایرانی قطعا توفان است. این محصول، شباهت هایی به موشک مشهور تاو دارد که یادگار روزهای سخت جنگ تحمیلی است و امروز یکی از پر شمارترین سلاح های ضد زره در خدمت نیروهای مسلح بوده و سابقه نقره داغ کردن داعشی ها خصوصا در عراق را نیز در کارنامه پر افتخار خود دارد.

در سری موشک های توفان حداقل ۳ مدل شناخته شده با سر جنگی ترموباریک هستند. موشک های ضد زره ایرانی مجهز به سرجنگی ترموباریک معمولا با یک نوار قرمز رنگ مشخص می‌شوند. در سری توفان مدل ۴، ۶ و ۷ دارای سر جنگی ترموباریک هستند.

موشک توفان ۴

موشک توفان ۶

موشک توفان ۷

برد موشک توفان-۴ بین ۱۰۰ تا ۳۷۵۰ متر، سرعت نهایی آن ۳۱۰ و سرعت متوسط آن ۱۷۸ متر بر ثانیه است که تغییرات اندکی را نسبت به توفان پایه نشان می‌دهد. کاهش ۱۰۰ متری بیشینه برد توفان-۴ نسبت به نمونه پایه می‌تواند ناشی از افزایش وزن این موشک باشد زیرا این نمونه دارای جرم ۲۰ کیلوگرم است که ۳.۵ کیلوگرم آن مربوط به سرجنگی می‌شود. طول این موشک ۱۱۷.۲ و قطر آن ۱۵.۳ سانتیمتر بوده و مدت زمان پرواز آن در برد بیشینه ۲۱ ثانیه است. به طور معمول ۱ تا ۲ موشک توفان-۴ را در هر دقیقه می‌توان از پرتابگر آن شلیک کرد. این موشک در دمای منفی ۳۲ تا مثبت ۶۰ درجه قابل به کارگیری است.

موشک توفان-۶ نیز همچون توفان-۴ دارای سرجنگی ترموباریک بوده، از نظر شکل ظاهری شبیه به نمونه پایه توفان است با این تفاوت که تمام بدنه در این نمونه جدید، دارای قطر یکسان است یعنی کاهش قطر بدنه که در توفان-۱، ۲ و ۴ بعد از قسمت پیشران پروازی مشاهده می‌شد، در توفان-۶ دیده نمی‌شود. بدیهی است که این امر سبب افزایش حجم بدنه موشک در قسمت جلویی می‌شود که این حجم افزوده، صرف جای‌دهی سرجنگی بزرگتر شده به طوری که سرجنگی این نمونه از ۳.۵ کیلوگرم در توفان-۴ به ۵ کیلوگرم رسیده است.

استفاده از خانواده موشک‌های ایرانی توفان در عراق و سوریه علیه تروریست‌ها - به نوار قرمز در دور برخی از موشک ها دقت کنید

سایر مشخصات تغییر کرده در توفان-۶ نسبت به توفان-۴ شامل برد بین ۱۰۰ تا ۳۵۰۰ متر، جرم کل ۲۱ کیلوگرم و سرعت متوسط ۱۷۰ متر بر ثانیه است. این موشک همانند توفان-۴ و ۵ قابلیت شلیک از پرتابگر ثابت زمینی، زره پوش ها و بالگردها را دارد. شیوه هدایت این نمونه همانند نمونه پایه توفان از نوع فرمان به خط دید نیمه خودکار است. نمونه بعدی این خانواده یعنی توفان-۷ نیز یک موشک با سرجنگی ترموباریک است. در نمایشگاه دستاوردهای نیروهای مسلح در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ یک تصویر از موشک توفان ۷ با نوار قرمز معروف منتشر شده است.

وزن کلی این موشک در حدود ۲۱ کیلو و وزن سر جنگی آن در حدود ۵ کیلو و ۶۰۰ گرم است. برد آن در حدود ۳۵۰۰ متر بوده و می تواند با سرعت ۱۷۰ متر بر ثانیه پرواز کند. این موشک مشخصا در بحث سر جنگی سنگین تر شده و مشخصا از قدرت تخریب بیشتری برخوردار است. موشک بعدی معروف ضد زره ایرانی سری صاعقه است که بر اساس مدل دراگون طراحی و ساخته شده.

موشک ضد زره صاعقه ۴

یک مدل کمتر شناخته شده از این سری موشک صاعقه ۴ دارد که با نوار قرمز معروف مجهز بوده و از سر جنگی ترموباریک استفاده می کند. برد نهایی این موشک ۹۰۰ متر بوده و سیستم هدایت آن نیز از نوع فرمان به خط دید نیمه خودکار است. کل پرتابگر و موشک ۱۵ کیلو و ۸۰۰ گرم وزن دارد. وزن خود موشک ۷ کیلو و ۴۰۰ گرم و وزن سر جنگی آن نیز ۲ کیلو و ۸۰۰ گرم است.

مدل اولیه موشک دهلاویه در اختیار مقاومت عراق با نوار قرمز معروف

و اما در آخر به یکی از قوی ترین موشک های ضد زره ایرانی یعنی دهلاویه می رسیم. موشکی ضد زره هدایت لیزری که بر اساس نمونه معروف کورنت توسعه پیدا کرده و سالهاست که به عنوان یکی از اصلی ترین سلاح های ضد زره کشور ما شناخته می شود. این موشک در خدمت هم مدل ۵ کیلومتری و هم مدلی با برد ۸ کیلومتر دارد.

مراسم رونمایی وزارت دفاع - موشک های دهلاویه شبیه به مدل ۹M۱۳۳M-۲ (مدل با برد ۸ کیلومتر) - به رنگ قرمز و زرد دقت کنید

مدل ۵ کیلومتری این موشک پیش از این خصوصا در جبهه عراق در اختیار ارتش و مقاومت این کشور قرار گرفته و به شکل موثری در مبارزه علیه گروه تروریستی داعش نیز استفاده شده است. این سری از موشک ها وزن کلی ۲۲ کیلو و ۷۰۰ گرم و وزن سر جنگی آنها نیز در حدود ۶ کیلو و ۸۰۰ گرم بوده و سرعت این موشک ها نیز در حدود ۲۶۰ متر بر ثانیه است.

نگاهی به نبردهای سالهای اخیر بویژه درگیری اخیر روسیه و اوکراین، نشان می دهد طراحی و نقشه راهی که در نیروهای مسلح و صنایع دفاعی کشورمان برای توسعه دکترین نبرد نامتقارن به دست آمده، کاملا راهگشا و موثر بوده و در این میان، موشک های ضد زره بخش مهمی از توان رزم زمینی کشورمان را تشکیل داده اند به گونه ای که هم اکنون، خانواده سلاح های ضدزره در کشورمان بسیار متنوع بوده و از شمار انگشتان دو دست نیز فراتر می رود و با ورود آنها به سازمان رزم نیروهای زمینی ارتش و سپاه، توان ضد زره یگانهای عملیاتی و سرپنجه های این نیروها به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو تحولات اوکراین حادثه متروپل قیمت موشک ضد زره موشک طوفان موشک دهلاویه ترموباریک آر پی جی 7 گزارش دفاعی اخبار داغ خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت صنایع دفاعی کشور موشک های ضد زره ضد زره ایرانی نیروهای مسلح متر بر ثانیه سلاح های ضد موشک توفان جنگ تحمیلی راکت انداز متر بوده نوار قرمز آر پی جی سر جنگی سلاح ها کشور ما موشک ها توفان ۴ توفان ۶ ۵ کیلو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۰۰۳۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسانه، سلاح اصلی در جنگ فرهنگ‌ها، ایدئولوژی‌ها و جهان‌بینی‌هاست

حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری در دیدار با مدیرکل صدا و سیمای مرکز فارس، به همراه معاونین و مدیران این رسانه ضمن گرامی‌داشت یاد و خاطره استاد شهید علامه مطهری و تبریک روز معلم و تقدیر از مساعی مسئولان و کارکنان رسانه ملی گفت: صدا و سیمای فارس روز به روز جدی‌تر عمل کرده است و نمودِ محوریتی که مقام معظم رهبری به عنوان قطب فرهنگ دینی استان و سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران، به آن اشاره فرمودند، در صدا و سیما بیش‌تر بوده و جدی‌تر تلقی شده است. امید است خداوند عنایت کند، چیزی که به خیر و مصلحت دین و دنیا و آخرت ما است رقم بخورد.

او ضمن با اهمیت شمردن نقش رسانه در فرهنگ‌سازی اظهار کرد: برخی از امکانات و فرصت‌ها بی‌نظیر هستند، مصداق آن صدا و سیما در جمهوری اسلامی است. در گذشته تصور نمی‌شد رسانه در دنیا تا این حد جایگاه پیدا کند و سلاح اصلی در جنگ فرهنگ‌ها، ایدئولوژی‌ها و جهان‌بینی‌ها، شود.

کلانتری بیان کرد: اگر رسانه، سلاح باشد، تکلیف بسیاری مسائل را روشن می‌کند. امروز همه جهان واقفند که حرف اول و اصلی را رسانه‌ها می‌زنند. در خصوص جنگ غزه، بر اساس فرموده حضرت آقا، قدرت رسانه‌ای جبهه مقاومت در جریان جنگ غزه، بر امپراطوری رسانه‌ای غرب پیشی گرفت. هم‌اکنون آثار آن، در دنیا مشهود است.

تولیت حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، با اشاره به خیزش‌های دانشجویی علیه صهیونیسم بین الملل در کشور‌های غربی از جمله آمریکا گفت: استکبار جهانی هیچگاه تصور نمی‌کرد روزی پرچم فلسطین و پرچم جمهوری اسلامی، اینگونه در کشور‌های غربی بالا رود. امروز جنبش‌ها در معتبرترین دانشگاه‌های دنیا، سوژه اصلی رسانه‌ها شده اند و کاری کرده اند که دشمن در تنگنا قرار گیرد. قدرتی مانند آمریکا در تنگنا قرار گرفته و نمی‌داند چه کند. رژیم صهیونیستی از نظر سلاح و موشک و هواپیما، هیچ کمبودی ندارد، اما گیر افتاده و نمی‌داند چه باید بکند، زیرا رسانه‌ها با قدرت بالا در حال تلاشند.

او با بیان اینکه ابزار‌های رسانه‌ای به تناسب نیاز زمان، بایستی گسترش کمی و کیفی یابند، گفت: ابزار‌هایی که امروز جوابگو هستند، چه بسا فردا جوابگو نباشند، بایستی به فکر پیشرفت تکنولوژی نیز باشیم، تا صدای حق به همه جای دنیا برسد. منبری که در صدا و سیما برپا می‌شود باید در همه جای دنیا تأثیرگذار باشد.

کلانتری با تصریح بر اینکه صدا و سیما خط مقدم جهاد تبیین، است، گفت: وقتی جنگ سخت شروع شود، همه نگاه‌ها متوجه نیرو‌های مسلح است؛ نیرو‌های مسلح در ابتدا صف‌آرایی می‌کنند و پس از آن، نیرو‌های بسیج و سایر نیرو‌ها پشتیبانی می‌کنند. در جنگ نرم، خط مقدم جبهه در اختیار صدا و سیما است و نه مطبوعات. صدا و سیما دفاع را شروع می‌کند و به تدریج سایرین پشت سر صدا و سیما شروع به کار می‌کنند. جای صدا و سیما را نمی‌توان گرفت. در ایران نسبت به سایر کشورها، شبکه‌ها محدود ولی پرمخاطب است. بسیاری از خانواده‌ها بر اساس خبر‌های صدا و سیما، اطلاعات و افکار خود را تنظیم می‌کنند و این فرصتی بی‌نظیر و بی‌بدیل است.

تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: هر چقدر بر حرم مطهر به عنوان یک پایگاه بزرگ فرهنگی، مذهبی تمرکز صورت بگیرد، ارزشمند است. هم برای فرهنگ، هم برای اقتصاد شهر و کشور، و هم برای دین و سلامتی روح و روان مردم ارزشمند است. طی مدت ۲۴ روز در ایام نوروز، با شمارش دوربینی، بیش از یک میلیون و دویست هزار زائر وارد حرم مطهر شده‌اند. در کمتر‌جای دیگری این تنوع و کثرت جمعیت وجود دارد. اگر راه‌های دسترسی به آستان مقدس بیشتر بودند، قطعاً جمعیت بیشتری به این بارگاه منور مشرف می‌شدند. مسیر‌های دسترسی از نیاز‌های سخت‌افزاری حرم مطهر است که همچنان وجود دارد. اِن‌شاءالله همه‌ی ما بتوانیم به عنوان خادمان سومین حرم مطهر اهل‌بیت علیهم السلام به وظایف دینی، اخلاقی، ملی و مردمی خود، به نحو احسن عمل نماییم. 

در ابتدای این دیدار، پهلوانیان مدیرکل صداوسیمای فارس، دیانتی معاون سیما و مجرد معاون صدا، گزارشی از برنامه‌ها و فعالیت‌های این سازمان در راستای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب درباره سومین حرم مطهر اهل‌بیت علیهم السلام، ارائه دادند.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • عملیات وعده صادق رسوایی غرب را جهانی کرد
  • چرا ایران هسته ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • چرا ایران دارای سلاح هسته‌ ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • رنگارنگ‌ترین محله‌های شهری جهان
  • فیلم کامل از حمله بزرگ با موشک خوشه‌ای به مواضع ارتش روس
  • کدام کشورهای جهان کلاهک اتمی دارند؟ (اینفوگرافی)
  • اینفوگرافیک/ کدام کشور‌های جهان کلاهک اتمی دارند؟
  • رسانه، سلاح اصلی در جنگ فرهنگ‌ها، ایدئولوژی‌ها و جهان‌بینی‌هاست
  • ۹ کشور هسته‌ای جهان چند کلاهک دارند؟
  • اینفوگرافیک/ کدام کشورهای جهان کلاهک اتمی دارند؟