Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-28@14:31:35 GMT

۱۰میلیون ایرانی سیگار می‌کشند!

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۲۵۷۳۵

۱۰میلیون ایرانی سیگار می‌کشند!

آخرین روز از هفته ملی بدون دخانیات در ایران مصادف با ۳۱ ماه می روز جهانی بدون دخانیات نام گرفته است تا ضمن جلب توجه مردم به شیوع گسترده پیامدهای منفی تنباکو بر سلامت انسان؛ مصرف‌کنندگان دخانیات را حداقل برای ترک مصرف یک هفته‌ای این مواد تهییج و ترغیب کنند.

زیرا آمارهایی که در خصوص تلفات ناشی از مصرف دخانیات منتشر می‌شود بسیار نگران‌کننده است و به همین دلیل باید برای کاهش و یا توقف مصرف آن تدبیری اساسی اندیشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مصرف سالانه ۳میلیارد پاکت سیگار 
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در خصوص هزینه مصرف دخانیات در کشور به ما می‌گوید: به طور متوسط سالانه ۶۰ تا ۶۵ میلیارد نخ و ۳میلیارد پاکت سیگار در کشور مصرف می‌شود که اگر متوسط قیمت هر پاکت را ۲۰هزار تومان بگیریم ۶۰هزار میلیارد تومان در این خصوص هزینه می‌شود.
 محمدرضا مسجدی می‌افزاید: مطالعات بانک جهانی نیز نشان می‌دهد دخانیات مهم‌ترین عامل بازدارنده توسعه پایدار در جهان به‌ویژه کشورهای فقیر و درحال توسعه است چرا که هر چه مردم برای مصرف سیگار هزینه می‌کنند دولت باید دو تا سه برابر آن برای درمان بیماری‌هایی همچون سکته قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های قلب و عروق هزینه کند که متأسفانه نیمی از این بیماران نیز فوت می‌کنند. این در حالی است که بیش از ۱۰میلیون نفر سیگاری در کشور داریم و متاسفانه تعداد مصرف‌کنندگان قلیان به‌ویژه در بین خانم‌ها بیشتر از این آمار است.

۵۹ بیماری و ۲۲ نوع سرطان 
این فوق تخصص بیماری‌های ریوی و دستگاه تنفس دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه ابتلا به ۵۹ بیماری و ۲۲ نوع سرطان ناشی از مصرف دخانیات است، می‌افزاید: سالانه ۱۲۰ تا ۱۴۰هزار بیمار سرطانی جدید داریم که به طور میانگین ۴۰هزار نفر آن‌ها فوت می‌کنند و اگر مصرف دخانیات در کشور کنترل شود یک سوم ابتلا به سرطان‌ها و تعداد قابل توجهی از مرگ و میرهای ناشی از آن کاهش خواهد یافت. 
مسجدی با اشاره به اینکه کرونا به عنوان یک بیماری واگیر در دو سال گذشته منجر به فوت بیش از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در جهان شده، می‌گوید: هر سال بیش از ۸میلیون نفر در جهان به دلیل بیماری‌های ناشی از مصرف دخانیات فوت می‌کنند و در همین مدت مشابه حداقل ۱۶میلیون نفر به دلیل مصرف دخانیات فوت کرده‌اند. در ایران نیز از ابتدای شیوع کووید۱۹ حدود ۱۵۰هزار نفر به دلیل کرونا و دست‌کم ۱۳۰هزار نفر به دلیل مصرف دخانیات (فقط سیگار) فوت کرده‌اند. 

افزایش واحدهای تولید سیگار در کشور 
 وی اضافه می‌کند: جمهوری اسلامی در سال ۱۳۸۴ به معاهده جهانی کنترل دخانیات پیوست و سال ۱۳۸۵ قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات توسط مجلس تصویب و توسط رئیس جمهور وقت ابلاغ شد. یکی از مصوبات آیین‌نامه‌های اجرایی ستاد کنترل دخانیات کشور این بود که سیاست‌گذاری‌ها برای این شرکت‌ها آن‌گونه باشد که ضمن تأمین نیازهای داخلی، سالانه ۲ تا ۵درصد مصرف کاهش پیدا کند. ایران تنها کشوری است که در بین کشورهای آسیایی و آفریقایی قانون مرتبط با کنترل دخانیات دارد، اما متأسفانه در عمل، این قانون در کنترل مصرف دخانیات بی‌تأثیر بوده است، چرا که با وجود تعطیلی کارخانه‌ها و صنایع متعدد در سال اخیر، تعداد کارخانه‌های تولید دخانیات از ۶ واحد تولیدی به ۲۸واحد افزایش یافته و در شرایطی که هر ساله باید مالیات سیگار افزایش یابد و باوجود تلاش‌های کمیسیون تلفیق برای افزایش مالیات دخانیات، وزیر صمت با افزایش مالیات دخانیات مخالفت کرد و این موضوع موجب کاهش مالیات سیگار شد. در حالی که ماده ۸ قانون جامع کنترل دخانیات دولت را مکلف ساخته هر سال از طریق افزایش مالیات، ۱۰درصد قیمت دخانیات را افزایش دهد که این مهم اتفاق نیفتاده و سود آن به جیب مافیای سیگار می‌رود. 
مسجدی با انتقاد از عملکرد ستاد کنترل دخانیات می‌گوید: کنترل دخانیات نیازمند همکاری بین بیش از ۲۰ سازمان مختلف است و این ستاد باید سالانه دو جلسه با نهادها و سازمان‌های مرتبط داشته باشد و مجلس هر سه ماه یک بار از ستاد گزارش گرفته و بر عملکرد آن‌ها نظارت کند، اما متأسفانه از دولت یازدهم تاکنون فقط یک جلسه تشکیل داده است.

قبح مصرف سیگار شکسته شده است
سعید صفاتیان؛ پژوهشگر حوزه اعتیاد نیز در خصوص موفقیت ایران در کنترل مصرف دخانیات به ما می‌گوید: سازمان بهداشت جهانی همواره الگوها و شیوه‌نامه‌هایی را برای کنترل مصرف دخانیات در اختیار کشورها قرار می‌دهد تا به‌واسطه شیوه‌نامه‌های تعیین شده مصرف دخانیات را اندازه‌گیری کنند. اما متأسفانه برنامه‌هایی که تاکنون وزارت بهداشت، آموزش و پرورش و صدا و سیما در این خصوص داشته‌اند عملیاتی نشده چرا که به لحاظ پیشگیری، این برنامه‌ها بسیار ضعیف بوده است به‌طوری که در حال حاضر سن مصرف دخانیات در کشور پایین آمده، تنوع بازار سیگار بسیار گسترده است و محدودیت سنی برای فروش سیگار وجود ندارد. با آنکه در دنیا فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است و فروشگاه‌های مشخصی برای فروش سیگار وجود دارد، اما متأسفانه در ایران محدودیت سنی برای خرید سیگار وجود ندارد.
صفاتیان ادامه می‌دهد: صدا و سیما یکی از دستگاه‌های متولی است که می‌تواند نقش مؤثری در کاهش مصرف دخانیات داشته باشد، اما متأسفانه نه تنها تأثیری در کاهش مصرف دخانیات ندارد بلکه در بیشتر فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی خود، بازیگران را در حال مصرف سیگار به تصویر می‌کشد که این مسئله قبح مصرف سیگار در بین جوانان را شکسته است. در حالی که اگر ما امروز برای پیشگیری از مصرف دخانیات یک واحد پولی هزینه کنیم به طور حتم در آینده ۱۲ برابر آن را می‌توانیم پس‌انداز نماییم، چرا که از بروز بسیاری از بیماری‌های ناشی از مصرف دخانیات جلوگیری کرده‌ایم.
وی اضافه می‌کند: متأسفانه علاوه بر اینکه هیچ‌گونه هماهنگی بین دستگاه‌های متولی پیشگیری از مصرف دخانیات یعنی صدا و سیما، آموزش و پرورش و وزارت بهداشت در کشور وجود ندارد، در عوض در حوزه سیگار شاهد حضور مافیای قدرتمندی در کشور هستیم که درآمدهای بسیار بالایی دارند. به همین دلیل هر نوع سیگاری که در دنیا تولید می‌شود با قیمت‌های متفاوت در بازار ایران نیز موجود است و این سیگارها از بسته
۱۲ هزارتومان تا ۲۰۰هزار تومان در بازارهای کشور خرید و فروش می‌شود.

خبرنگار: اعظم طیرانی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مصرف دخانیات سیگار سرطان ناشی از مصرف دخانیات مصرف دخانیات کنترل دخانیات اما متأسفانه مصرف سیگار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۲۵۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگار‌های الکترونیک؛ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه سیگار‌های الکترونیک جزء موارد قاچاق به حساب می‌آیند، اظهار کرد: تقاضا‌هایی برای اجازه فعالیت در زمینه عرضه و رسمیت بخشیدن به این سیگار‌ها صورت گرفته، اما وزارت بهداشت زیر بار صدور مجوز برای تولید، فروش و عرضه این سیگار‌ها نمی‌رود.

به گزارش ایسنا، بهزاد، ولی زاده، با بیان اینکه در ارتباط با مضرات مصرف سیگار‌های الکترونیک اطلاع‌رسانی کرده‌ایم، اظهار کرد: درباره مضرات سیگار‌های الکترونیک در رسانه‌های مختلف اطلاع‌رسانی کرده‌ایم. سیگار‌های الکترونیک جزو کالا‌های قاچاق محسوب می‌شوند و تمام این سیگار‌ها از مسیر‌های غیررسمی وارد کشور می‌شوند.

وی با بیان اینکه جلسه‌ای با ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار کرده‌ایم، افزود: موضوع خطرات سیگار‌های الکترونیک، قوانین ممنوعیت فروش و وجود این محصولات در بازار غیررسمی کشور در این جلسه مطرح شد و مقرر گردید ستاد برنامه ریزی لازم را برای برخورد با این کالای قاچاق با همکاری ارگان‌های ذیربط انجام دهد.

ولی زاده درباره برخورد با متخلفان عرضه محصولات دخانی نوپدید گفت: دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات از طریق مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، به منظور نظارت و بازرسی اماکن فروش دخانیات و برخورد با متخلفانی که سیگار‌های الکترونیک را عرضه می‌کنند، بخشنامه‌های لازم را به دانشگاه‌های علوم‌پزشکی سراسر کشور ابلاغ کرده است.

مبارزه با سیگار‌های الکترونیک در دستور کار ۲ وزارتخانه

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ادامه داد: سیگار‌های الکترونیک جزو موارد قاچاق به حساب می‌آیند و به همین دلیل می‌توان از ظرفیت قانونی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استفاده کرد. موضوع مبارزه با سیگار‌های الکترونیک در دستور کار دو وزارتخانه «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» و «صنعت، معدن و تجارت» قرار گرفته است.

زیر بار صدور مجوز به سیگار‌های الکترونیک نمی‌رویم

وی درباره برخی از تقاضا‌ها برای رسمیت بخشیدن عرضه سیگار‌های الکترونیک به صورت قانونی گفت: اگرچه تلاش‌ها و اقداماتی برای مبارزه با سیگار‌های الکترونیک صورت گرفته، اما تقاضا‌هایی برای اجازه فعالیت در زمینه تولید، عرضه و رسمیت بخشیدن این سیگار‌ها انجام می‌شود. وزارت بهداشت زیر بار صدور مجوز برای تولید، فروش و عرضه سیگار‌های الکترونیک نمی‌رود؛ چرا که مضرات این سیگار‌ها شناخته شده است.

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زا بودن سیگار‌های الکترونیک

ولی زاده گفت: وزارت بهداشت نسبت سمی بودن و سرطان‌زا بودن مواد سیگار‌های الکترونیک گزارش داده است؛ همچنین مواردی در ارتباط با انفجار در صورت مصرف‌کننده‌ها گزارش شده است. افرادی که با وجود تمام اطلاع‌رسانی‌ها صورت گرفته و هشدار‌های داده شده، نسبت به مصرف این سیگار‌ها اقدام می‌کنند، با اراده خود از مواجهه با خطرات این محصولات آسیب‌رسان استقبال می‌کنند.

اعتیاد جوانان؛ هدف صنایع دخانی

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه این یک باور غلط است که سیگار‌های الکترونیک دارای آسیب کمتری هستند، افزود: نگاه مردم باید نسبت به محصولاتی که آسیب‌رسان سلامت هستند تغییر کند و در ارتباط با مصرف این کالا‌ها باید تجدید نظر کنند. هدف صنایع دخانی از تولید و ترویج این محصولات به اعتیاد کشاندن نوجوانان و جوانان به نیکوتین و حفظ بازار سمی و مرگبار خود است. این صنایع باید بهای اقدامات خود را بپردازند.

گزارش تخلف فروش سیگار‌های الکترونیک به ۱۹۰

وی با بیان اینکه سیگار‌های الکتروینک جزو موارد قاچاق هستند، ادامه داد: مردم از طریق سامانه ۱۹۰ می‌توانند هرگونه تخلف درباره فروش سیگار‌های الکترونیک را گزارش کنند.

دیگر خبرها

  • تولید سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور
  • ویپ های ۲ میلیون تومانی در کشور/ چرا سیگارهای الکترونیک در ایران ممنوع نمی شود؟!
  • زخم کاری سیگارهای الکترونیک
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • ماجرای قلیان اکسیژن در کافه‌های تهران | این دستگاه تاییدیه نهایی ندارد | وجود گاز خنده در این قلیان‌ها صحت دارد؟
  • ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن صحت دارد؟/ قلیان اکسیژن اعتیاد آور نیست؟
  • جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن» / ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها
  • گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگار‌های الکترونیک؛ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم
  • کشف ۷۲ هزار نخ سیگار قاچاق توسط مرزبانان هنگ مرزی تایباد