Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-28@01:55:22 GMT

شرایط ازدواج دختر بدون اذن پدر

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۲۶۰۰۵

یکی از مهم ترین مسائل که نقش بسیار چشمگیری در تمامی جوامع دارد و در شرع مقدس اسلام نیز بدان تاکید فراوان شده است، مساله ازدواج و تشکیل خانواده است. جهت ازدواج دختر و پسر مطابق با قانون، فقه و هم چنین عرف، کسب اذن و اجازه پدر و مادر لازم می باشد. ناطقان: قانونگذار در قانون مدنی صراحتا به این موضوع تاکید نموده است که دختر باکره می بایست با اذن پدر یا جد پدری خود ازدواج نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی در این ارتباط بیان نموده است:

"نکاح دختر باکره اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدر او است و …”

با استنباط از ماده فوق و هم چنین شرع مقدس اسلام، مشخص می گردد که هم فقها و هم قانونگذار، اذن پدر را در ازدواج ضروری دانسته اند البته ناگفته نماند که در شرایطی خاص، اذن پدر در ازدواج ضرورتی ندارد. در ذیل به بیان این شرایط خواهیم پرداخت.

مطلب مرتبط: نمونه رای اذن در ازدواج به علت ممانعت پدر
ازدواج دختر بدون اذن پدر

در موارد ذیل به بیان شرایطی می پردازیم که دختر بدون اجازه پدر می تواند ازدواج نماید. این شرایط عبارتند از:

۱) اگر دختر باکره نباشد:

اذن پدر فقط در مورد دختر باکره لازم است، دختری که باکره نباشد، بدون اجازه پدرش می تواند ازدواج نماید.

۲) ازدواج مجدد دختری که طلاق گرفته یا همسرش فوت نموده باشد:

اگر دختری ازدواج نماید اما بعد از مدتی همسرش فوت کند و یا اینکه از همسر خود جدا شود، جهت ازدواج مجدد نیازمند کسب اجازه از پدر خود نمی باشد.

۳) اخذ اذن جد پدری:

زمانی که پدر دختر به وی اذن در ازدواج ندهد، دختر می تواند با اخذ اذن از جد پدری خود ازدواج کند.

۴) کسب اجازه ازدواج از دادگاه:

اگر پدری بدون علت موجه و منطقی، از دادن اجازه ازدواج به دختر، مضایقه نماید، اجازه او ساقط می شود و دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.


ضرورت اخذ اذن پدر در ازدواج دختر باکره

نکته مهم اینکه در صورتی که دختر باکره باشد، هر زمانی که بخواهد ازدواج نماید، حتما می بایست رضایت پدر را در ازدواج خود اخذ نماید. بنابراین دختر باکره بدون اجازه پدر خود نمی تواند ازدواج نماید. مضاف بر اینکه اگر دختر باکره بعد از ازدواج نیز باکره بماند و طلاق بگیرد، باز هم جهت ازدواج مجدد، می بایست اذن پدر خود را اخذ نماید.


آیا اذن پدر در ازدواج قابل رجوع است؟

پدر و یا جد پدری هر زمان که بخواهند بنابر دلایل معقول و منطقی می توانند از اذن خود رجوع نمایند و اگر دختر باکره ای بدون اخذ اجازه از پدر خود ازدواج نماید، ازدواج او غیر نافذ است و موکول به تنفیذ یا رد پدرش می باشد. ناگفته نماند که اذن در ازدواج مختص پدر یا جد پدری است و آنان نمی توانند این اذن را به فرد دیگری واگذار نمایند.

بیشتر بخوانید: شرط تنصیف دارایی زوج در ازدواج
مستندات قانونی مرتبط با شرایط ازدواج دختر بدون اذن پدر

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: ۷/۹۹/۲۲۵ شماره پرونده: ۹۹-۹/۸-۲۲۵ح تاریخ نظریه: ۱۳۹۹/۰۲/۳۱

آیا بالغه رشیده در شرایطی که پدر و جد پدری وی فوت نموده‌اند می‌تواند به اختیار خود ازدواج نماید و چنانچه پاسخ منفی است با اذن و اجازه چه کسی می‌تواند ازدواج نماید؟ خواهشمند است دستور فرمایید با طرح موضوع در کمیسیون‌های تخصصی مربوطه نظریه آن کمیسیون جهت ارشاد و بهره‌برداری به این حوزه قضایی اعلام و ارسال گردد.

لزوم استیذان از ولی برای نکاح دختر رشیده باکره موضوع ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی خلاف اصل است و در اعمال این حکم باید به قدر متیقن اکتفاء شود؛ بنابراین در فرضی که پدر و جد ‌پدری فوت کرده‌اند، و با عنایت به اینکه اعمال این حکم فقط برای ولی قهری پیش‌بینی شده است و از طرفی اصل عدم لزوم استیذان است بنابراین در فرض سؤال ازدواج دختر رشیده باکره نیاز به اذن شخص دیگری ندارد.

 

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: ۷/۹۸/۲۰۵ شماره پرونده: ۹۸-۷۶-۲۰۵ ح تاریخ نظریه: ۱۳۹۸/۰۳/۱۳

در مواردی که مطابق مواد ۱۰۴۳ و ۱۰۴۴ قانون مدنی دادگاه اجازه ازدواج دختر باکره ای را می دهد آیا مقدار مهر را دادگاه باید تعیین کند یا اینکه دختر و پسری که می خواهند با یکدیگر ازدواج کنند به صورت توافقی می توانند به هر میزان که بخواهند مهر را تعیین کنند و دادگاه حق تغییر در مقدار مهر تعیین شده را ندارد؟

در فرضی که دختر باکره برای اخذ اجازه ازدواج در اجرای ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی به دادگاه مراجعه می نماید، دادگاه در مورد میزان مهریه دخالتی نمی کند؛ زیرا بر اساس منطوق ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی آنجا که اعلام گردیده: «… دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آن ها قرار داده شده…»، مشخص می گردد که مهریه مورد نظر، مهریه ای است که دختر و مردی که می خواهد با او ازدواج کند در مورد آن به توافق رسیده اند. برچسب ها: شرایط ازدواج ، دختر ، بدون اذن پدر

منبع: ناطقان

کلیدواژه: شرایط ازدواج دختر بدون اذن پدر اجازه ازدواج بدون اذن پدر ازدواج دختر خود ازدواج دختر باکره دختر بدون اجازه پدر جد پدر اگر دختر جد پدری پدر خود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۲۶۰۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بشنوید// راه‌های نفوذ شیطان به خودتان را ببندید

امام رضا(ع) در بخشی از پیام خود به حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) که به نوعی این پیام منشور زندگی به شمار می‌رود، فرمودند: اجازه ندهید که شیطان بر شما مسلط شود و راه‌های نفوذ شیطان به خودتان را سد کنید و ببندید، اگر شیطان مجال نفوذ پیدا کند یک وقت می‌بینید انسان را از اوج عزت به حضیض ذلت مبتلا می‌کند.

به گزارش ایسنا، یکی از یادگارهای زیبا و مهمی که از امام رضا(ع) به پیروان خویش رسیده است، پیامی است که عبدالعظیم حسنی آن را روایت کرده است. روزی حضرت رضا(ع) چند نکته مهم به او آموختند و به او یادآور شدند تا آن را به شیعیان و یاران ابلاغ کند. بخشی از این پیام که می توان آن را منشور زندگی جمعی نامید، بدین شرح است:

وجود نازنین امام رضا(ع) به حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) فرمودند «یا عبدَالعظیمِ، أبلِغْ عنّی أولیائی السّلامَ، و قُلْ لَهُم: أنْ لا یَجعَلوا للشَّیطانِ علی أنْفُسِهِم سَبیلاً» سلام من ‌را به محبین و دوستانم برسان و بگو اجازه ندهید که شیطان بر شما مسلط شود و راه‌های نفوذ شیطان به خودتان را سد کنید و ببندید.

امام در ادامه می‌فرمایند «انسان اگر این راه‌ها را بشناسد، هر انسان عاقل ذی‌الشعور درصدد برمیاد راه شیطان را ببندد و سد کند و اجازه ندهد شیطان بر او مسلط شود، این نفس اژدرهاست اگر مجال پیدا کند یک وقت می‌بینید انسان را از اوج عزت به حضیض ذلت مبتلا می‌کند.

در ادامه این کلام می‌خوانیم که اشخاص و افرادی هم بودند که اینها به جهت اینکه راه‌های نفوذ شیطان را شناختند و راه را بر او سد کردند، توانستند به سعادت و کمال برسند.

امام در بخش دیگری از این پیام خود می‌فرمایند «کسی که راهزنه و دزده می‌تواند عابد مستجاب الدعوه ‌شود، یک شب یک آیه از قرآن به گوش یک دزد خورد با این مضمون که «آیا وقتش نشده که قلبت به خشیت بیافتد، پس از آن ورق زندگی فرد برگشت».

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • جشن عروسی دختر ناصرالدین‌شاه؛ ۱۳۰ سال قبل + عکس
  • ماجرای مسلمان شدن مورایس؛ ازدواج با دختر ایرانی
  • عروسی‌هایی بدون تالار و تشریفات
  • همسر سرمربی سپاهان کیست؟ این دختر ایرانی دل و دین ژوزه مورایس را برد!
  • شروین برای مجتبی حسینی طلا شد!
  • کسب مدال طلا ۴۰۰ متر با مانع از سوی فاطمه عیدیان
  • مدال طلای ۴۰۰ متر با مانع آسیا به بانوی دونده ایران رسید
  • (تصویر) عکس‌هایی از جشن عروسی دختر ناصرالدین‌شاه؛ ۱۳۰ سال قبل
  • بشنوید// راه‌های نفوذ شیطان به خودتان را ببندید
  • تن‌هاخ: قابل قبول نیست با این حال خوشحالم