Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-01@19:15:08 GMT

صدای محیط زیست را از ژرفنای دریاها بشنویم

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۷۷۵۷۲

صدای محیط زیست را از ژرفنای دریاها بشنویم

۱۸ خردادماه روزی برای آشنایی مردم با تاثیر فعالیت‌های انسانی، گرمایش جهانی و تغییر اقلیمی روی اقیانوس‌ها، تالاب‌ها و پهنه‌های آبی کره زمین است. روز جهانی اقیانوس‌ها (۸ ژوئن) و در کنار آن روز دریا، تالاب و حق آبه‌ها اهمیت توسعه پایدار بر مبنای استانداردهای زیست محیطی در رابطه با منابع آبی کره زمین را به ما یادآوری می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایران اکونومیست اقیانوس‌ها بزرگترین پهنه‌های آبی روی کره زمین و خاستگاه حیات هستند. کمتر کسی را پیدا می‌کنید که از خیره شدن به آبی لایتناهی اقیانوس و دریا لذت نبرد. غرق شدن خورشید در غروب سرخ دریای آبی، یکی از زیباترین لحظاتی است که روح بی‌نهایت طلب انسان در زندگی خود می‌بیند.

همانند دیگر اجزای زیبای محیط زیست، دریاها و اقیانوس‌ها نیز از گزند انسان و فعالیت‌های آن در امان نماندند و افزایش میانگین دمای کره زمین تب سوزان آن سبب شده تا یخ‌های قطبی از بین بروند و باعث بالا رفتن سطح آب اقیانوس‌ها شوند.  

محسن موسوی خوانساری-کارشناس آب- در گفت و گو با ایران اکونومیست ضمن اشاره به مخاطرات افزایش تراز آب اقیانوس‌ها می‌گوید: افزایش دمای جهانی باعث شده تا مناطق یخ زده قطب شمال و قطب جنوب ذوب شوند همچنین مناطق یخ‌زده در جزیره گرینلند و بخش شمالی کشور کانادا نیز در حال از بین رفتن هستند. این پدیده سبب شده تا سطح اقیانوس‌ها و دریاها بالاتر بیاید. هر ساله ارتفاع اقیانوس‌ها و دریاها چند میلیمتر افزایش پیدا می‌کند و این افزایش ارتفاع به‌صورت تصاعدی رخ می‌دهد. وقتی چیزی به صورت خطی زیاد یا کم می‌شود، افزایش یا کاهش به صورت ثابت است اما افزایش یا کاهش تصاعدی به این معناست که سرعت افزایش یا کاهش با گذر زمان بیشتر می‌شود. 

وی اضافه می‌کند: بر اساس مطالعات انجام شده این خطر وجود دارد که تا چند سال‌ آینده بسیاری از کشورها غرق شوند. جزیره‌ها و بنادر در کشورهایی مانند اندونزی و بنگلادش در معرض این خطر قرار دارند.

اوضاع ایران بهتر است

موسوی در ادامه اظهار می‌کند: در ایران شرایط کمی بهتر از دیگر نقاط دنیاست. تا سال ۲۰۵۰ ایران به نسبت دیگر کشورها کمتر تحت تاثیر این پدیده قرار خواهد گرفت. سواحل جنوبی دارای تراز هستند و تنها نقاطی که ممکن است درگیر این مخاطره شوند مناطقی در شهرهای عسلویه، آبادان و خرمشهر هستند و در مناطق دیگر اوضاع مناسب خواهد بود.  

این کارشناس آب ابراز امیدواری می‌کند که دولت ایران برنامه‌های توسعه را با تغییر اقلیم و افزایش تراز آب دریای عمان و خلیج فارس هماهنگ کند چراکه ممکن است در آینده این موضوع برای ما نیز تبدیل به چالشی جدی شود.

با چشیدن شوری آب دریا، خشک شدن آب‌های شیرین را فراموش نکنیم  

در همان اثنا که یخ‌های قطبی از شرم گرمایش جهانی آب می‌شوند، گلوی منابع آب شیرین خشک و خشک‌تر می‌شود. در واقع گرمایش جهانی همان گونه که سطح آب اقیانوس‌ها را بالا می‌برد، سطح آب‌های داخلی مانند تالاب‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها را پایین می‌آورد و در برخی موارد آن‌ها را خشک می‌کند.

۱۸ خرداد علاوه بر روز جهانی اقیانوس‌ها «روز دریا، تالاب وحق آبه‌ها» نیز هست. عناصر محیط زیستی گرامی داشته شده در این روز، از بیماری‌های گوناگونی با علت یکسان رنج می‌برند. اقیانوس‌ها بالاتر می‌آیند و به هم خوردن توازن آب در سمت مقابل تراز آب‌های شیرین را پایین می‌آورد این در حالیست که در هر دو چالش ردپای گرمایش جهانی دیده می شود.

تالاب‌ها به عنوان محیط‌هایی که چیزی میان خشکی و آب محسوب می شوند، از اهمیت بالایی برخوردار هستند. تالاب‌ها در کنار تامین آب و فراهم کردن موقعیت‌های معیشتی مانند ماهیگیری، باعث پایداری تنوع زیستی و پایش رودخانه‌ها می‌شوند و از این جهت به « کبد زمین» مشهورند. آن‌ها ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی خوبی هستند و از ورود آلودگی به دریا یا هر منبع آبی دیگری که بعد از آن قرار دارد، جلوگیری می‌کنند بنابراین حفاظت تالاب‌ها و منابع آبی از دو بعد کمی و کیفی اهمیت دارد. تعیین حق‌آبه عنصری اساسی برای حفظ پایداری کمی منبع آبی است.

این در حالی است که رضا بیانی- مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ایران- با اشاره به وضعیت حق آبه تالاب‌ها با اشاره به وضعیت حق‌آبه تالاب‌ها به ایران اکونومیست می‌گوید: بر اساس تصاویر ماهواره‌ای تا سال ۲۰۲۱ در محدوده دجله و فرات مرتع و پوشش گیاهی مناسبی وجود داشت و هورهایی که در جنوب عراق قرار داشتند هم دارای آب بودند اما با فراگیری خشکسالی و ایجاد سد آتاتورک در سرشاخه‌های رودخانه دجله و فرات، میزان آب ورودی از سمت دجله و فرات به تالاب‌های عراق، جنوب بصره و حتی هورالعظیم در ایران بسیار کاهش یافته است.

او ادامه می‌دهد: در این شرایط بسیاری از تالاب‌های عراق خشک شده‌اند و تالاب‌هایی که در غرب بوشهر وجود دارد تبدیل به کانون گرد و غبار شده و ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بیانی با بیان اینکه ۵ میلیون هکتار از محدوده‌ای مهم در موصل عراق بین دجله و فرات تبدیل به منطقه بیابانی شده است و ایران را نیز تحت تاثیر گرد و غبار ناشی از عراق قرار می‌دهد،اظهار می‌کند: طبق تصاویر ماهواره‌ای آب‌های زیرزمینی عراق کاهش یافته است و ایران نیز تحت تاثیر کانون‌های گرد و غبار قرار می‌گیرد.

به گزارش ایران اکونومیست، ۱۸ خرداد روزی است برای فراموش نکردن ارزش آب. اقیانوس‌ها به عنوان بزرگترین پهنه‌های آبی کره زمین از اهمیت بالایی برخوردارند و گرم شدن زمین و درنتیجه بالا آمدن سطح آب آن‌ها می‌تواند تبدیل به چالش بزرگی شود. آب‌های شیرین اما کمیاب تر و ارزشمند ترند. گرمایش جهانی می‌تواند با تاثیرات مخرب خود به مرور اندک توشه آب شیرین ما را که در تالاب‌ها، رودخانه‌ها و یخ‌های قطبی اندوخته شده را از بین ببرد و در عوض ذرات ریز و درشت گرد و غبار را به ما هدیه کند. آبی که رفته، دیگر به جوی بازنمی‌گردد پس شاید بهتر باشد که قبل از اینکه کار از کار بگذرد، از جوی و آب آن محافظت شود و «حقش» گرفته شود.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: دریا ، تالاب ، حق‌آبه ، روز جهانی اقیانوس‌ها

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: دریا تالاب حق آبه روز جهانی اقیانوس ها ایران اکونومیست گرمایش جهانی دجله و فرات اقیانوس ها گرد و غبار تحت تاثیر تالاب ها کره زمین سطح آب حق آبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۷۷۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همکاری با آفریقای مرکزی در حوزه محیط زیست

به گزارش خبرگزاری مهر، علی سلاجقه، روز سه‌شنبه در دیدار با تیبولیته انگارته روبارد - وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به پیشرفت‌های علمی کشورمان در حوزه‌های مختلف از جمله محیط زیست اظهارکرد: ایران آماده اعطای بورس به دانشجویان آفریقای مرکزی برای کسب علم در تمامی حوزه‌های فنی مهندسی، پزشکی و بالاخص حوزه محیط زیست است.

وی با اشاره به اینکه جمهوری آفریقای مرکزی از سال ۲۰۱۶ سعی کرده تا از زیر پرچم استعمار غرب خارج شود، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از ندای آزادی‌خواهی در هرگوشه از جهان حمایت کرده است و در این راستا هر توانی که در حوزه محیط زیست داریم را در اختیار مردم و دولت شما قرار خواهیم داد.

معاون رییس جمهوری تصریح کرد: کشور ما در کلیه زمینه‌های فناوری علمی به‌ویژه انرژی‌های نو، مدیریت منابع آب و پساب، مدیریت پسماند، حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی و توسعه رشته‌های دانشگاهی مختلف در حوزه محیط زیست می‌تواند نیازهای مردم آفریقای مرکزی را تامین کند و در این راستا حتماً پیگیری‌ها و هماهنگی‌های لازم برای دعوت از وزیر محیط زیست این کشور برای حضور در ایران انجام خواهد گرفت.

سلاجقه با تاکید بر اینکه در آموزه‌های دینی و فرهنگی کشور ما ارتباط با ملت‌های جهان مبتنی بر انسانیت و تقوا تعریف شده است و رنگ و نژاد هیچ جایگاهی در تعریف روابط و ارتقای سطح مراودات ندارد، افزود: امیدوارم با توجه به موج جدید استعمارستیزی که در کشورهای آفریقای مرکزی آغاز شده است، استثمار برای همیشه از منطقه قاره کهن آفریقا رخت ببندد و مردم شریف این کشورها در صلح و آرامش باشند.

در ادامه این جلسه تیبولیته انگارته روبارد - وزیر شرکت های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به مشکلاتی که کشور فرانسه طی سال‌ها استعمار برای آفریقای مرکزی ایجاد کرده است، اظهارکرد: من امروز به عنوان نماینده کشور آفریقای مرکزی اعلان می‌دارم که متاسفانه فضای رسانه‌های کذب و دروغ ما را از این کشور و ظرفیت‌های عالی پیشرفت آن محروم کرده و رشد چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌ها و نگاه انسانی شما به ارتباطات سرآمد جهان است. ما به‌صورت جدی در جمع‌آوری و مدیریت پسماندها در شهرها و روستاهای کشورمان دچار مشکل هستیم.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصادی باعث شده تا مردم و جوامع محلی دست به برداشت بی‌رویه از جنگل‌های آفریقای مرکزی بزنند، یادآور شد: این برداشت‌ها به همراه تغییرات اقلیمی باعث شده تا توازن فصل‌های ما که قبلاً شش ماه بارندگی و شش ماه خشکی بوده، تغییر یابد و ما اکنون برخی سال‌ها چهار ماه بارندگی یا چهار ماه خشکی داریم و این آسیب جدی به کشاورزی ما وارد کرده است.

وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی گفت: ما نیازمند واردات فنآوری‌های نوین و تربیت نیروی انسانی کارآمد هستیم و در این خصوص از جمهوری اسلامی ایران درخواست داریم تا در این زمینه به ما کمک کند.

کد خبر 6093483

دیگر خبرها

  • پیمان جبلی: دوست داشتیم خبرهای خوش المپیک را از زبان او بشنویم
  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • سلاجقه: تاکنون ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • همکاری با آفریقای مرکزی در حوزه محیط زیست
  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • (تصاویر) شگفت‌انگیزترین اکتشافات در دل دریاها؛ از خوک باربی تا مارماهی کور ژلاتینی
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد