Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سازمان نظام پرستاری کشور در نامه‌ای به آیت‌الله رئیسی، از رئیس جمهور درخواست کرد تا وعده‌های داده شده به پرستاران و مدافعان سلامت در ایام کرونا محقق شود.

به گزارش ایران اکونومیست، محمد میرزابیگی رئیس سازمان نظام پرستاری کشور در نامه‌ای به آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی ضمن قدردانی از حمایت‌های رهبر معظم انقلاب و رئیس‌جمهور از تلاش‌های بی‌شائبه و جانفشانانه پرستاران در ایام جولان کرونا در کشور، به تشریح مشکلات و درخواست‌های سپیدپوشان نظام سلامت پرداخت و با اشاره به وعده‌های داده شده در دوران ۲ساله و ۱۰۰ روزه شیوع کرونا به پرستاران و وضعیت بغرنج استخدامی و رفاهی آنان، خواستار رسیدگی فوری به مشکلات این قشر و جامه عمل پوشاندن قول‌ها و وعده‌ها شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متن این نامه به این شرح است:

همان‌طور که مستحضر هستید ایران اسلامی پس از تقدیم صدها شهید و هزاران جانباز و صدها هزار مجروح در راه تأمین امنیت سلامت و به‌ویژه مبارزه با ویروس منحوس کرونا؛ بالاخره مدافعین سلامت با سرافرازی تمام، پس از دو سال و صد روز جهاد مقدس، موفق شدند امنیت کامل را به عرصه سلامت این مرزوبوم مقدس و به امت غیور ایران اسلامی برگرداندند.

سازمان نظام پرستاری جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از جامعه بزرگ پرستاری کشور و سایر مدافعین سلامت، این پیروزی بزرگ و سترگ را به محضر مبارک رهبر معظم انقلاب، حضرتعالی و آحاد ملت غیور ایران عزیز و تمامی خدمتگزاران صدیق و دلسوز نظام در قوای سه‌گانه و ... تبریک می‌گوید و سر تعظیم در مقابل خانواده‌های معظم شهدای مدافع سلامت و بازماندگان آن عزیزان فرود می‌آوریم و به روح بلند شهدای عزیز سلامت درود و سلام می‌فرستیم و از محضر خداوند متعال علو درجات را برای شهدای بزرگ جامعه پرستاری، پزشکی، بهداشت و پیراپزشکی و ... درخواست می‌کنیم.

همان‌طور که بارها در تأکیدات فراوان رهبر معظم انقلاب، حضرتعالی و سایر مسئولین تراز اول کشور بیان شده است؛ در وهله اول، افتخار این پیروزی بزرگ به کادر سلامت، اعم از کادر پرستاری، پزشکان، پیراپزشکان و نیروهای عرصه بهداشت تعلق دارد که در تمام ایام تیره‌وتار کرونا با دست نسبتاً خالی و بدون در اختیار داشتن دارو، واکسن و روش درمانی مناسب و شناخته شده، با دشمنی بسیار خطرناک و ناشناخته، مقابله کردند.

تقدیر از جامعه بزرگ پرستاران و سایر مدافعان سلامت

درحالی‌که درکل کشور عزیزمان وضعیت همه‌جا، سیاه، قرمز و تعطیل بود و مردم و خانواده‌ها نگران و مضطرب حیات و سلامتی خود و عزیزانشان بودند؛ اما این قلب پرحرارت، تپنده و پرانرژی پرستاران، پزشکان و سایر مدافعین سلامت بود که خون امید و انرژی حیات و اطمینان را در شریان‌های جامعه و مردم می‌دمید و در این مسیر؛ هزاران جوان سروقامت برای همیشه به خاک افتادند تا مردم عزیز ایران اسلامی و عزت و سرافرازی کشورمان برای همیشه سرپا بماند و از نفس نیافتند و بتوانند به حیات، زندگی و سربلندی خود ادامه دهند.

تقدیر و تشکر بعدی را از یکایک مردم عزیز و آحاد ملت ایران داریم که در تمام لحظات سخت و نفس‌گیر، قدردان زحمات مدافعین سلامت بوده و هستند و تا آنجا که شرایط اجازه می‌داد، همراهی و تلاش خود را کردند و به‌خصوص در قالب نیروهای جهادی، طلاب عزیز حوزه‌های علمیه و جوانان زیادی به کمک مدافعین سلامت شتافتند تا بلکه بتوانند از مشقات و آلام آن‌ها، بکاهند و کمک‌حالشان باشند.

از مسئولین محترم به‌ویژه سران قوای سه‌گانه و مسئولین دولت قبلی و فعلی هم تقدیر و تشکر می‌کنیم و امیدواریم، به بخش زیادی از وعده‌ها و قول‌هایشان که هنوز عملی نشده، عمل کنند تا شور و انگیزه خدمت را در بین مدافعین سلامت، صدچندان کنند.

از جامعه هنری و هنرمندان این مرزوبوم اندکی گله‌مندیم، چرا که علی‌رغم آن که تمام لحظات و صحنه‌های بسیار ارزشمند این دفاع مقدس و طولانی‌مدت قابل افتخار و قابل انعکاس با دست‌مایه‌های هنری بود و علی‌رغم تأکیدات رهبر معظم انقلاب، به‌جز تولید یکی دو اثر، اما هنوز آن‌طور که بایدوشاید وارد این عرصه نشده‌اند.

دستگاه‌های متولی فرهنگ و هنر هم نیز تحرک و اقدام مناسبی در این راستا نداشته‌اند که اگر هنوز هم داشته باشند، سازمان نظام پرستاری کشور و هیئت‌مدیره‌های آن، در سراسر کشور، آماده همکاری برای تولیدات مؤثر هنری هستند تا بلکه تاریخ رشادت‌های فرزندان این مرزوبوم مقدس برای آیندگان  به‌درستی، ثبت، ضبط و معرفی شود.

با پایان کرونا نیروهای شرکتی و پرستاران با قراردادهای ۸۹ روزه فراموش نشوند

- اما بنا به رسالت حرفه‌ای و صنفی‌مان در این سازمان که بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر عضو دارد، انتظارات باقیمانده، کادر پرستاری از مسئولین امر در قوای سه‌گانه به‌ویژه در قوه مجریه که پیش‌تر هم بدان‌ها اشاره شد و بنا بوده بسیار زودتر از این‌ها محقق شود و روز پرستار گذشته نیز توسط رهبر فرزانه و حکیم‌مان به زیبایی هر چه بیشتر مطرح و رهنمودهایی بسیار صریح را به مسئولین فرمودند و بلافاصله دستورات اکید حضرتعالی در پی آن صادر شد را مطرح می‌نماییم:

۱-  مستحضر هستید که جوان‌های پرستار زیادی در ایام کرونا، بنا به دعوت مسئولین بی‌محابا به یاری نظام سلامت شتافتند و سلامت خود و عزیزانشان را فدای سلامت مردم کردند، لیکن اکنون همان فداکاران با فروکش کردن کرونا و علی‌رغم کمبود شدید پرستار؛ به‌اجبار توسط مسئولین بیمارستان‌های دولتی به بهانه نداشتن بودجه و اعتبار کافی؛ بیکار و خانه‌نشین شده و شدیداً معترض هستند و یا راه مهاجرت به سایر کشورها را در پیش گرفته‌اند.

تاکنون تعداد بالغ بر ۵ هزار نفر از این جوانان رشید طرحی بدون سهمیه، نیروهای شرکتی، نیروهای ۸۹ روزه و ... که در ایام کرونا مهم‌ترین خدمات را به مردم ارائه کردند و کمترین مزایا برخوردار بودند، تعدیل، تسویه و خانه‌نشین شده‌اند...!

لذا: اکنون انتظار داریم، همان گونه که این عزیزان پرستار در دوران کرونا بی هیچ توقعی، نیاز کشور و مردم را برآورده کردند، اکنون با عنایت جنابعالی شرایطی از طریق مصوبه ستاد ملی کرونا فراهم شود تا این عزیزان هم از سهمیه‌هایی همچون سهمیه فرزندان ایثارگران استفاده کنند و با مساعدت سازمان امور اداری و استخدامی و برنامه‌وبودجه به محل کارشان برگردند تا هم بیمارستان‌ها از نیروهای آزمون پس داده خالی نشود و هم اعتماد از دست رفته به این جوانان برگردد.

همه ما می‌دانیم که امتحان بسیار دشوار این عزیزان همان کرونا بود و چه امتحان سخت و نفس‌گیری هم بود.!
به نظر می‌رسد در مقابل نیاز به بیش از یک‌صدهزارنفری کشور به نیروی پرستار، تعداد ۵۰۰۰ نفر عدد بسیار کمی است و نباید گذاشت که این امر وجهه ناشایستی از مسئولین کشور در ذهن جوانان مذکور به‌جای گذارد.

۲- معضل کمبود نیرو از یک سو، عدم عمل به وعده‌ها از سوی دیگر بیشترین نگرانی را در سازمان‌هایی چون نظام پرستاری برانگیخته است که در صورت تکرار حوادثی مشابه کرونا، در کشور چه اتفاقی خواهد افتاد؟

یا همین الآن پاسخگویی برای برخی از حوادث تلخی که در بعضی از بخش‌های بیمارستان‌ها، همچون بخش‌های ویژه یا اورژانس‌ها که به‌خاطر کمبود پرستار منجر به مرگ  تعدادی (ولو اندک) از بیماران بدحال می‌شود با کیست؟

اگرچه دستورات و حمایت‌های مداوم جنابعالی، جای تشکر و قدردانی دارد لیکن، خواهشمندیم ترتیبی اتخاذ شود که سرنوشت اجرایی این دستورات و حمایت‌ها را، متولیان امر بدون تعارف، عملیاتی‌تر و سریع‌تر محقق کنند تا بلکه با اجرای کامل دستورات شما، مجدداً؛ انگیزه و اعتماد لازم در کالبد مدافعین سلامت دمیده شود و متقابلاً احساس ارزش و احترام نمایند. بی‌شک این روزها فشار اقتصادی و مشکلات معیشتی زیادی دامنگیر آحاد مردم کشور است.

لیکن علاوه بر مباحثی چون رفع کمبود پرستار بر اساس دستوراتی که روز پرستار ۱۴۰۰ در خرم‌آباد فرمودید، بنا بود برای وضعیت معیشتی مدافعین سلامت و نیز برخی اختیارات سازمان نظام پرستاری اقداماتی صورت گیرد، مسائلی چون:

- اعطای فوق‌العاده خاص به‌ویژه به پرستاران (کادر پرستار) که حقیقتاً خدمات این عزیزان از هیچ نظری اصلاً قابل قیاس با هیچ شغل و حرفه دیگری نیست و به طور مثال، در سایر کشورها در ایام کرونا گام‌های بسیار مهم و بزرگی برای کادر پرستاری بالینی‌شان برداشتند (که البته ما توقع در آن حد را نداریم) 
لیکن:

- اعطای فوق‌العاده خاص 

- اعطای امتیازات شبه ایثارگری به مدافعین سلامت دوره کرونا

-  اعطای امتیازات مالیاتی به بازنشستگان پرستاری 

- اجرای دقیق و همه‌جانبه قوانین پرستاری به‌ویژه قانون بهره‌وری نیروهای بالینی سلامت و به‌خصوص جمع‌آوری بساط بدعت غیر قانونی‌ای به نام اصطلاح" موظف و غیرموظف" در محاسبه ساعات کار کادر پرستاری طبق قانون بهره‌وری

- اعمال و محاسبه ارزش ساعات اضافه‌کار، معادل میانگین حاصل از قانون بهره‌وری

- عدم اجبار به اضافه‌کار بیش از ۸۰ ساعت و استخدام نیروی مناسب برای پرکردن این ساعات که موردنیاز بیمارستان‌هاست و اکنون، اجباراً تبدیل به اضافه‌کارهای تحمیلی بالاتر از سقف قانونی به پرستاران می‌شود. اما هزینه آن را یا پرداخت نمی‌کنند یا با الفاظی چون موظف و غیرموظف، قانون‌گریزی می‌کنند.

- اجرای سریع قانون تعرفه‌گذاری و جمع‌کردن بساط بروکراسی و اتمام جلسات و ...

- قرارگرفتن عنوان مراقبت‌های پرستاری در آیتم‌های سرانه خدمات تشخیصی و درمانی هم زمان با تدوین بودجه ۱۴۰۲ و برنامه هفتم توسعه

- عضویت سازمان نظام پرستاری در شورای‌عالی بیمه و ستاد ملی کرونا

همچنین انتظار می‌رود به‌ویژه در برنامه هفتم توسعه:

اولاً: برای تعیین استاندارد تعداد و نسبت پرستاران به جمعیت کشور عزیزمان در کوتاه‌مدت و درازمدت و ثانیاً: برای تصویب (طرح نیمه‌کاره) حمایت‌های شبه ایثارگری از مدافعین سلامت، مواد و مفاد لازم را  به‌عنوان مفاد برنامه هفتم در حوزه سلامت در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد و از طرف دیگری، نظارت دقیق‌تری بر اجرای قوانین فعلی پرستاری صورت گیرد تا از اعمال سلیقه‌های فردی و شخصی توسط افراد و اشخاص، ممانعت به عمل‌آورند.

-  همچنین انتظار داریم به مسئولین محترم وزارت کار و سازمان تأمین اجتماعی توصیه و تاکید شود تا مشکل ایجاد شده از سال ۱۳۹۹ برای پرستاران عزیز تأمین اجتماعی را حل کنند که پرستاران و کادر محترم سلامت آن دستگاه محترم بتوانند بدون تحمل هزینه یا خدمت اضافه، به‌درستی و بر اساس قانون از عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور پرستاری استفاده کنند.

- همچنین نیز با عنایت به فراگیری قوانین پرستاری و توصیه‌های رهبر معظم انقلاب، خواهشمندیم به مسئولان محترم وزارت دفاع پشتیبانی نیروهای مسلح، دانشگاه آزاد اسلامی و بخش غیردولتی دستور فرمایید: با اجرای صحیح و کامل قوانین پرستاری؛ برای کادر پرستاری و مدافعین سلامت در آن دستگاه‌ها شرایط مساعدتری ایجاد کنند تا هم انگیزه‌های خدمتی در بین آن‌ها افزایشی شود و هم میل به مهاجرت در این جامعه مهم کاهش یابد و از بربادرفتن سرمایه‌های ملی در این عرصه مهم جلوگیری شود.

در پایان از وزیر محترم بهداشت و معاونین محترم ایشان، تشکر نموده و امیدواریم نتیجه حاصل از آزمون کرونا و سرافرازی ناشی از آن را که در وهله اول مدیون پیاده‌نظام خط مقدم جبهه سلامت هستیم، از طریق دوام همدلی و با انسجام، کار تیمی عادلانه و موفقیت‌آمیز، را در سایر عرصه‌های نظام سلامت تجربه کنیم و همه ما تلاش کنیم که با تقویت روحیه و انگیزه خدمتی خط‌شکنان و مدافعان خط مقدم جبهه سلامت به‌ویژه، جامعه پرستاری و به مصداق رهنمودهای مقام معظم رهبری؛ نه‌تنها در بزنگاه‌ها؛ ضربه یا شکست نخوریم بلکه با توان و قدرت مضاعف؛ پیروز و سربلند باشیم .

اگرچه فعلاً پرستاران و اعضای تیم سلامت از کارهای نکرده برخی از مسئولین و نتایج حاصله تا حدود زیادی گله‌مند هستند و به همین خاطر هم برای چندمین بار به محضر جنابعالی، مکاتبه و استمداد نموده‌اند؛ و این گله‌مندی هم فقط با عمل ایشان به وعده‌ها و قول‌های آن مسئولین محترم، رفع شدنی است، لیکن این مدافعین عزیز سلامت هیچگاه از پایبندی خود برای خدمت حداکثری به مردم، لحظه‌ای غفلت و کوتاهی نکرده‌اند. اما صبر و طاقت هر انسان، صنف و حرفه‌ای سقف و اندازه‌ای دارد.
در پایان از خداوند متعال سلامت و عزت امت اسلامی و موفقیت روزافزون مسئولین و دلسوزان واقعی کشور و نظام‌ عزیزمان به‌ویژه حضرتعالی را خواستاریم.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: ویروس کرونا ، سازمان نظام پرستاری ایران

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: ویروس کرونا سازمان نظام پرستاری ایران سازمان نظام پرستاری رهبر معظم انقلاب مدافعین سلامت ایام کرونا کادر پرستاری بیمارستان ها پرستاری کشور کادر پرستار حمایت ها وعده ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۱۳۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند

به گزارش قدس خراسان، سکینه سادات پاد صبح امروز در هشتاد و دومین اجلاس مدیران پرستاری کشور که در هتل توریست توس مشهد برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه پیگیر موضوعات صنفی اصناف مختلف بوده‌ام و نسبت هر وزارتخانه را با حقوق مردم به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهم، اعتراضات و دغدغه‌های صنفی پرستاران برای من مسئولیت مضاعفی ایجاد کرده بود.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی بیان کرد: چون عضو کمیته بررسی ناآرامی‌های سال ۱۴۰۱ هستم در سفرهای استانی که در این زمینه انجام دادم با مردم گفت‌وگوهای زیادی انجام دادم، در این سفرها به سراغ یکی از بیمارستان‌های هر شهر نیز می‌رفتم و بیشتر با پرستاران گفت‌وگو می‌کردم، نامه‌هایی از پرستاران به من رسید که باعث شد بررسی بیشتری در زمینه مشکلات و دغدغه‌های جامعه پرستاری انجام دهم.

وی تصریح کرد: پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند و حلقه میانی بین پزشک و بیمار و بین بیمار و خانواده بیمار هستند، اگر این حلقه میانی نباشد این خلأ قابل پر شدن نیست اما به نسبت مهم بودن نقش پرستار، توجه ویژه‌ای به این قشر از جامعه صورت نگرفته است.

پاد افزود: دغدغه من برای رسیدگی به حقوق پرستاران این جهت بیشتر شد که حقوق طیف وسیعی از جامعه هنگامی ادا و رعایت می‌شود که حقوق پرستاران رعایت شود، یعنی اگر پرستار بتواند متناسب با جایگاه و منزلتش به حقوق خود برسد، کل نظام سلامت کشور منتفع می‌شود.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی خاطرنشان کرد: بعد از انجام تحقیق و بررسی لازم در زمینه حقوق پرستاران، مشکلات شما را با وزیر بهداشت مطرح کردم، یکی از موضوعاتی که در این دیدار مطرح شد، این بود که چرا مقنن ما در قوانینی مانند جوانی جمعیت و مرخصی زایمان برشی تخصصی‌تر و مبتنی بر عدالت برای جامعه پرستاران و پزشکان مطرح نکرده است.

وی با بیان اینکه رهبر انقلاب تأکید کرده‌اند که باید در همه قوانین پیوست عدالت وجود داشته باشد، گفت: وزیر بهداشت نیز در این جلسه در رابطه با مشکلات پرستاران، موضوع امور استخدامی و سایر موارد ملاحظاتی را مطرح کرد که منطقی بود، چرا که در زمینه حقوق پرستاران فقدان عنصر قانونی داریم، بنابراین به این جمع‌بندی رسیدیم که باید به سراغ یک لایحه کامل حقوقی برای تضمین حقوق مادی و معنوی پرستاران برویم.

پاد یادآور شد: نامه‌ای در زمینه حقوق پرستاران همراه با توجیهات و استدلالات منطقی و قانونی تهیه و تقدیم رئیس جمهور کردم و در فاصله چهار روزه جناب رئیس جمهور دستور دادند که این موضوع باید تا احقاق حقوق پرستاران دنبال شود و بنده را نیز برای مشارکت در پیشبرد این طرح مأمور کردند. در ادامه وزیر بهداشت نیز در زمان کوتاهی دستوراتی را صادر کردند و در این زمینه جلساتی را با معاون پرستاری وزارت بهداشت داشتیم.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی با اشاره به اینکه جلساتی در این باره تشکیل شده و پیگیر نتایج جلسات هستم، عنوان کرد: سازمان جهانی بهداشت در تعریفی که از پرستار دارد او را شخصیتی مستقل معرفی می‌‎کند و لایحه‌ای که در وزارت بهداشت در حال نگارش هستیم، می‌تواند معرف شخصیت مستقل پرستار نیز باشد.

وی ادامه داد: خیلی از کارهای مهارتی و تخصصی را پرستاران می‌توانند انجام دهند و ارجاع به پرستاران می‌تواند هزینه‌های درمان را برای مردم کاهش دهد، این موضوع در راستای مأموریت بنده که صیانت از حقوق مردم است، بسیار حائز اهمیت است.

پاد یادآور شد: با توجه به اینکه پیش‌بینی‌ها در سال ۲۰۳۵ کمبود پرستاران در دنیا به بیش از ۹ میلیون می‌رسد، اگر گام‌هایمان را برای اصلاح امور این قشر سریع‌تر نکنیم در آینده با چالش‌های جدی روبرو می‌شویم.

دستیار رئیس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی با اشاره به تمایل قابل توجه صنف پرستاران به مهاجرت، افزود: چرا که احساس می‌کنند شاید عدالت در نظام پرداختی کشورهای دیگر بهتر است، مهاجرت خلاف شرع و قانون نیست و تصمیمی است که پرستار برای معیشت و آینده زندگی خود می‌گیرد.

وی ادامه داد: بنابراین هنگامی که مسئله این است باید به سمت حل مسائل معیشتی جامعه پرستاران و ایجاد عدالت در پرداخت‌ها حرکت کنیم.

پاد تأکید کرد: قانون نوشتن به تنهایی مهم نیست بلکه مهم داشتن ضمانت اجرایی قانون است و از این جهت قول می‌دهم که در این لایحه ملاحظات لازم را در نظر بگیریم تا یک قانون متروک و غیرقابل اجرا نشود.

عدالت در سلامت؛ دسترسی آسان و ارزان مردم به خدمات با کیفیت

معاون پرستاری وزارت بهداشت نیز در این مراسم اظهار کرد: اکنون در دنیا ۲۸ میلیون کادر پرستاری داریم اما نیاز دنیا به کادر پرستاری براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۰ انجام داده، ۳۴ میلیون است.

عباس عبادی با بیان اینکه مفهوم عدالت در سلامت به معنای دسترسی آسان و ارزان مردم به خدمات با کیفیت در حوزه سلامت است، ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت بر گسترش خدمات مراقبتی و سلامت از حوزه پرستاری تأکید دارد و این موضوع به دلیل تعریفی است که از عدالت در سلامت وجود دارد.

وی یادآور شد: سهم سلامت در درآمدهای ناخالص کشورها بسیار متنوع است و میانگین این شاخص در دنیا هشت درصد است، در کشورهایی مانند آمریکا بیش از ۱۱ درصد و در کشور ما در سال‌های گذشته این شاخص متفاوت بوده و بین سه تا پنج درصد متغیر بوده است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: در دوره کرونا که به حوزه سلامت توجه ویژه‌ای صورت گرفت این شاخص افزایش یافت و اکنون بین سه تا چهار درصد سهم ما از درآمد ناخالص ملی در حوزه سلامت است.

عبادی با بیان اینکه سال‌ها قبل محور توسعه پایدار را انسان سالم در نظر گرفته بودیم، گفت: حوزه سلامت نقش محوری در توسعه کشورها دارد چرا که منابع انسانی به عنوان یک شاخص کلیدی در توسعه هر کشوری لحاظ می‌شود.

وی با بیان اینکه انسان سالم در ابعاد چهارگانه سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی تعریف می‌شود، عنوان کرد: شاید در ۱۰۰ سال گذشته آن چیزی که موجب نگرانی جامعه بشری بود، سلامت جسمانی بود به همین خاطر همه سازوکارهای نظام سلامتی به سمت و سوی سلامت جسمانی برنامه‌ریزی می‌شد اما بعد از توسعه تکنولوژی کم‌کم موضوع سلامت روان، اجتماعی و معنوی نیز مورد اقبال قرار گرفت.

معاون پرستاری وزارت بهداشت ادامه داد: امروزه در کنار سلامت جسمانی، سلامت روانی و اجتماعی از موضوعاتی است که باید به درستی به آنها پرداخته شود، چرا که در زمینه سلامت روان در دنیا در مرز بحران قرار داریم و به طور طبیعی کشور ما نیز از این موضوع مستثنی نیست.

عبادی خاطرنشان کرد: با توجه به معنای عدالت در سلامت برای شاخص‌هایی همچون در دسترس بودن و ارزان بودن با موانعی مواجه هستیم، به دلیل اینکه مافیاهایی در حوزه سلامت رسوخ کرده‌‎اند چرا که حوزه سلامت صنعت بزرگی است که گردش مالی زیادی دارد.

وی با بیان اینکه خیلی از موضوعاتی که در موضوع سلامت گفته می‌شود جزو نیازهای واقعی نیست و نیازی القایی است، عنوان کرد: مصرف بیش از حد دارو، ارجاع مردم برای انجام خیلی از فرآیندهای تشخیصی و درمانی که اصلاً نیاز و ضرورتی ندارد و بحث زیبایی و توجه به تن نیز که در سال‌های اخیر خیلی رونق پیدا کرده است که نیاز به ریشه‌یابی اجتماعی و روانی دارد.

معاون پرستاری وزارت بهداشت یادآور شد: خوشبختانه یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی توسعه شبکه‌های بهداشت و استفاده از ظرفیت‌های مردمی بوده که در دولت سیزدهم سرلوحه کارها قرار گرفته است، پروژه شبکه‌های بهداشت، خانه سلامت و استفاده از نیروهای بومی برای ارائه خدمت از جمله کارهای خوب در ایران است.

عبادی اضافه کرد: برآیند اتفاقاتی که در دهه ۷۰ و ۸۰ در زمینه اولویت دادن درمان به بهداشت رقم خورد سبب ایجاد وضعیت کنونی ما شده است، که بار مالی زیادی را تأمین می‌کنیم و با وجود رشد در برخی از شاخص‌ها اما در بعضی شاخص‌های دیگر عقب‌ماندگی داریم.

وی با بیان اینکه یکی از روش‌هایی که کشورهای توسعه‌یافته از آن بهره گرفته‌اند، استفاده از نیروهای چندکاره است، افزود: در آموزش‌هایی که در حوزه علوم پزشکی داریم، پرستاران این قابلیت را دارند که در همه حوزه‌های پیشگیری مشارکت کنند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: میانگین استفاده از دستگاه‌های تشخیصی در ایران بیش از اتحادیه اروپاست در حالی که ما واردکننده این دستگاه‌ها از کشورهای اروپایی هستیم، این موضوع نشان می‌دهد که ما در به‌کارگیری نیروی انسانی نیاز به بازنگری داریم.

عبادی بیان کرد: ظرفیتی که در پرستاری به طور عام و خاص در ایران وجود دارد می‌تواند خیلی از خلأهای مراقبتی و درمانی را پوشش دهد، اما ظرفیتی که ما اکنون از آن استفاده می‌کنیم در حد بیماران بیمارستانی است، بنابراین مردم جامعه از خدمات پرستاران محروم هستند.

وی یادآور شد: سال‌هاست که مراقبت پرستاری در منزل در دنیا به عنوان یک صنعت معرفی شده است، هرچند که در کشور ما این خدمات پیشینه بیش از دو دهه دارد اما سرعت توسعه آن قابل توجه نبوده تا همه مردم از آن بهره‌مند شوند. خوشبختانه در دولت سیزدهم در برنامه هفتم توسعه به این موضوع به شکل خاص اشاره شده است که بعد از تصویب بتوانیم پوشش بیمه خدمات پرستاری در منزل را انجام دهیم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت عنوان کرد: در حوزه درمان و مراقبت پرستاران و بخشی از همکاران مامایی ۲۳۰ هزار نفر در مراکز بیمارستانی هستند که این میزان نسبت به جمعیت ۵۵۰ هزار نفری کارکنان وزارت بهداشت جمعیت قابل توجهی است.

عبادی با بیان اینکه رضایت گروه پرستاری می‌تواند ویترینی برای نظام سلامت باشد و می‌تواند باعث رضایت مردم شود، اظهار کرد: رضایت و کرامت این گروه می‌تواند کرامت را به گیرندگان خدمت منتقل کند و به طور طبیعی نارضایتی و ناامیدی این گروه می‌تواند اثرات منفی ایجاد کند.

خدمت پرستاری یک لحظه هم قابل قطع شدن نیست

وی خاطرنشان کرد: نبود گروه پرستاری در ارائه خدمت می‌تواند کل شاکله نظام سلامت را از هم بپاشد و شاید نگرانی که رئیس‌جمهور نسبت به این موضوع داشتند و از یک دهه گذشته نیز دغدغه مقام معظم رهبری نیز بود به همین دلیل است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت ادامه داد: نگران این هستیم که مردم دچار کمبود خدمات مراقبتی شوند، این موضوع می‌تواند بسیار خطرناک باشد، چرا که به لحاظ اقتصادی بار زیاد مالی را به نظام سلامت تحمیل می‌کند و به لحاظ روانی نیز تاب‌آوری اجتماعی را دستخوش تغییراتی می‌کند.

عبادی متذکر شد: مراقبت تسکینی از موضوعاتی است که در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است و آئین‌نامه آن سال‌ها قبل تصویب شده بود اما تنها یک مرکز مراقبت تسکینی در مشهد داریم، در آینده نه چندان دور با توجه به بسته شدن پنجره جوانی جمعیت و افزایش نرخ سالمندی برآوردهای اقتصادی نشان می‌دهد که ممکن است در این زمینه تاب‌آوری نداشته باشیم.

وی تصریح کرد: حسب نیاز سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر در مقطع کارشناسی در آموزش عالی پذیرش دانشجو داریم که از این تعداد ۱۵ هزار نفر به طور سالانه در رشته پرستاری از طریق کنکور سراسری پذیرش می‌شوند. در مقطع تحصیلات تکمیلی نیز به جز دکترای آموزش پرستاری، ۱۳ رشته کارشناسی ارشد پرستاری داریم که سه رشته در این زمینه مربوط به کودکان است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت عنوان کرد: در دنیا نسبت جمعیت پرستاران به لحاظ جنسی ۹۰ درصد بانوان و ۱۰ درصد آقایان هستند اما این میزان در ایران متفاوت است و ۷۵ درصد از پرستاران بانوان و ۲۵ درصد آقایان هستند.

عبادی با بیان اینکه خدمت پرستاری یک لحظه هم قابل قطع شدن نیست، گفت: رشته پرستاری شغل بسیار سخت و منضبطانه‌ای با شیفت‌های نامتعارف و کار کردن در روزهای تعطیل است، انضباطی که در حوزه پرستاری وجود دارد اگر در حوزه پزشکی بود اکنون خیلی از مسائل و مشکلاتمان کمتر بود.

خبرنگار: فریده خسروی

دیگر خبرها

  • کمبود نیروی پرستاری، یک‌ مسئله جهانی است
  • فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است
  • در برخی از حوزه‌های پرستاری پیوست عدالت وجود ندارد
  • پرستاران بیشترین نقش را در زمینه سلامت جامعه دارند
  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • پرستاران ۳۰ درصد از جمعیت نظام سلامت هستند
  • درخواست جذب سالانه ۱۵۰۰۰ نیروی پرستاری
  • افزایش استعفای پرستاران سلامت مردم را نشانه گرفته است