Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-29@08:25:38 GMT

ماجرای باغستان قزوین را شفاف‌سازی کنید

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۸۱۹۴۷

ماجرای باغستان قزوین را شفاف‌سازی کنید

یکی از اعضای انجمن تخصصی باغستان سنتی قزوین می‌گوید: شکایت میراث فرهنگی درباره قطع درختان باغستان معنی ندارد و باید تمام مسؤولان شهری درباره این اتفاق و تعیین مسیر جدید پل امام رضا (ع) شفاف‌سازی کنند.

به گزارش ایران اکونومیست، ساخت پل‌ها و جاده‌کشی‌ها از دل باغستان قزوین به بهانه کاهش ترافیک، سال‌ها است درختان ثبت شده این باغستان را تهدید می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بزرگ‌ترین تهدید تا به امروز هم ساخت پل امام رضا (ع) بوده که به دلیل آسیب رساندن به درختان باغستان با اعتراض‌های زیادی مواجه شده و در پی آن، شورای عالی معماری و شهرسازی قزوین سال ۹۸ در مصوبه‌ای صراحتا اعلام کرد که پل امام رضا (ع) از میان باغستان عبور نکند و مسیر جدیدی جایگزین آن شود. با این حال، شهرداری قزوین مدتی است برخلاف آن مصوبه، اجرای پروژه پل امام رضا (ع) را با شدت بیشتری پیگیری می‌کند.

سعید زارع‌پور ـ کنشگر میراث فرهنگی قزوین ـ حدود دو ماه پیش به شواهدی درباره ادامه ساخت پل امام رضا (ع) از میان باغستان اشاره بود. او به ایران اکونومیست گفته بود: ابزار و ادواتی در حاشیه شهر مشاهده می‌شود که نشان می‌دهد قرار است اقداماتی برای ادامه ساخت پل امام رضا (ع) انجام شود، اما چون دوستان شفاف نیستند، نمی‌توان صراحتا این موضوع را تایید کرد ولی کاملا مشهود است زمینه‌های انجام این اقدامات فراهم شده است.

زمان زیادی از این اظهارات نگذشته بود که گروهی از عوامل اجرایی پروژه کمربندی شهر از فرصت تعطیلات نیمه خرداد ماه استفاده کرده و حوالی ساعت ۲ بامداد شنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۱، با بولدوزر و دیگر دستگاه‌های شهرداری قزوین به جان درختان بارور و کهنسال باغستان قزوین افتادند و آن‌ها را قلع و قمع کردند. هرچند، ادامه این عملیات با دستور شبانه دادستان و اعتراض شدید استاندار قزوین متوقف شد. این اتفاق اعتراض اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین را نیز برانگیخت و مدیرکل این اداره هم از ثبت شکایتی در این‌باره خبر داد.

دادستان عمومی و انقلاب قزوین نیز ثبت شکایت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین به عنوان متولی اصلی باغستان سنتی در دستگاه قضایی را تایید کرد، اما میراث‌دوستان شکایت میراث فرهنگی را «سوری» می‌دانند و مدعی‌اند اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین هم در این اتفاق سهیم بوده است و معتقدند درباره مسیر جایگزین که شورای عالی معماری و شهرسازی قزوین از آن می‌گوید، ابهاماتی وجود دارد و باید مسیر جدید به اطلاع عموم برسد.  

شکوه کرمانشاهانی ـ عضو هیأت مدیره انجمن تخصصی باغستان سنتی قزوین ـ  در پی این ماجرا به ایران اکونومیست می‌گوید: قطع این همه درخت هیچ توجیهی ندارد و مسؤولان شهری باید همگی به این اتفاق پاسخ دهند که چرا بعد از اعتراضات زیادی که به پروژه امام رضا (ع) شد دوباره درختان باغستان را قربانی کردند؟ شورای شهر قزوین ادعا می‌کند برای ادامه مسیر پل امام رضا (ع) و قطع درختان مصوبه دارد، درحالی‌که طبق مصوبه آذر ماه ۹۸ شورای‌ عالی شهرسازی و معماری، تکلیف مسیر پل امام رضا (ع) این‌گونه تعیین شده است که باید مسیر اصلاح شود و به کمربندی که از قبل بوده است، نزدیک شود و کم‌ترین تداخل در عرصه باغستان شکل بگیرد.  

او افزود: در عین حال تصویب این مسیر جدید به کمیته‌ای سپرده شده است که بیشتر اعضای آن را مقامات استانی، از جمله استانداری، راه و شهرسازی، شهرداری و میراث فرهنگی و صنایع‌دستی (نماینده وزارتخانه) تشکیل داده‌اند. اگر بر اساس ادعاهای مطرح شده مسیر جایگزین در همان قسمتی باشد که درختان را قطع کرده‌اند و همین مسیر به تصویب این مسؤولان رسیده است، پس شکایت میراث فرهنگی چه معنایی دارد؟ اگر هم هنوز مسیر جایگزین تصویب نشده است، چرا درختان باغستان را قطع کردند؟

کرمانشاهانی تاکید کرد: در حال حاضر از مسؤولان شفاف‌سازی می‌خواهیم. اگر مسیری جایگزین برای ادامه پل امام رضا (ع) تعریف شده است، این مسیر جدید را به اطلاع عموم برسانند و اعلام کنند چه کسانی این مسیر را که تعداد زیادی از درختان آن قربانی شده‌اند، تصویب کرده‌اند؟ در قدم بعدی هم این مسؤولان به میز مذاکره بیایند تا درباره این مسیر جایگزین و خطرات آن برای باغستان گفت‌وگو کنیم.

 

منبع: خبرگزاری ایسنا برچسب ها: باغستان قزوین ، قطع درختان باغستان قزوین ، پل امام رضا (ع) قزوین ، میراث فرهنگی ، شهرداری قزوین ، تخریب

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: باغستان قزوین قطع درختان باغستان قزوین پل امام رضا ع قزوین میراث فرهنگی شهرداری قزوین تخریب درختان باغستان باغستان قزوین میراث فرهنگی مسیر جایگزین پل امام رضا مسیر جدید ساخت پل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۱۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت

آغاز ساخت یک شهرک جدید در جیرفت و در عرصۀ شهر باستانی معروف به «دقیانوس»، این محوطه تاریخی را در تهدید قرار داده است.

به گزارش ایسنا، جمعی از فعالان و دوستداران میراث فرهنگی اطلاع دادند: فاز نخست تسطیح اراضی برای احداث «شهر نوین جیرفت» به مساحت ۲۱۶ هکتار چند روزی است در غرب مجموعه باستانی «دقیانوس» شروع شده است. این شهرک­‌سازی درست در میان آثار و بقایای به‌جامانده از شهر کهن جیرفت قرار می‌گیرد. در حالی که عرصه و حریم محوطۀ شهر دقیانوس هنوز تدقیق نشده است، اما شواهد سطحی نشان می‌دهد که شهر نوین جیرفت در این عرصه قرار می‌گیرد. بر اساس تصاویر هوایی مشخص است که گورستان در جنوب شهر نوین و بخشی از سامانه آبرسانی و قنات­‌های کهن متصل به دقیانوس درست در غرب و میانۀ محل شهر نوین قرار دارند. همچنین تپه­‌های شمال­ غربی که مملو از قطعات سفال، تکه­‌های آجر و بقایای معماری است در شمال شهر نوین قرار می­‌گیرد.

به گمان باستان‌شناسان، بی‌شک راه ارتباطی شهر نوین از کوچه پس­‌کوچه­‌های «کهورویه» نخواهد گذشت، بلکه در آینده محوطۀ ارزشمند «قمادین» برای ایجاد پل و اتوبان ارتباطی بین شهر امروزی جیرفت و شهر نوین تسطیح خواهد شد و از بین خواهد رفت.

قمادین همان شهری است که مارکوپولو آن را کَمادی نامیده و نوشته است که کمادی پیش از این شهری بزرگ و پرشکوه بوده، ولی اکنون (سدۀ ۷ قمری / ۱۳ میلادی) کوچک و کم‌اهمیت شده است، زیرا مغولان چند بار آن را ویران ساخته‌اند. کمادی در سدۀ ۱۳ قمری / ۱۹ میلادی در شمال جیرفت شناسایی شد. مردم بومی ویرانه‌های آن را شهر دقیانوس می‌نامند (گابریل، ۱۲۹؛ سایکس، ۲۶۷). برخی همین شهر دقیانوس را شهر جیرفت کهن دانسته‌اند (دایره‌المعارف بزرگ اسلامی). از قمادین به عنوان خزانۀ نفایس چین و ختا، هندوستان، حبشه، زنگبار، روم، مصر، ارمنستان، آذربایجان، ماوراءالنهر، خراسان، فارس و عراق یاد شده است.

فعالان میراث فرهنگی می‌گویند: بخشی از عرصه و حریم این مجموعه باستانی ارزشمند نیز کمتر از دو دهه پیش به صورت قطعات یک هکتاری به گروهی از بازنشسته‌های کشوری واگذار شده است. این بخش که بیش از ۷۰  هکتار وسعت دارد مشخص نیست طی چه سازوکار و با استناد به کدام قانون و کدام استعلام از میراث فرهنگی واگذار شده است و چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟

اکنون این پرسش‌ها از سوی جمعی از باستان‌شناسان و فعالان میراث فرهنگی مطرح شده است که آیا این طرح، ملاحظات مربوط به «ارزیابی تأثیرات اجتماعی و فرهنگی» (اتاف) را در نظر گرفته است؟ همچنین، شورای‌ عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ مصوب کرده بود که برای «الحاق ۲۹۹ هکتار اراضی به محدوده شهر جیرفت در راستای طرح نهضت ملی مسکن» ضرورتاً باید «ملاحظات مربوط به حریم منظر اثر ثبتی در محدوده الحاقی با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان در طرح اعمال شود.» آیا وزارت میراث فرهنگی به این موضوع رسیدگی کرده است؟ آیا توسعه جیرفت با نابودی ارزش‌­ها و دارایی­‌های تاریخی و فرهنگی آن دنبال خواهد شد یا میراث و ارزش‌های فرهنگی برای نسل­‌های آینده حفظ خواهند شد؟

بقایای شهر دقیانوس

جیرفت از کهن‌ترین تمدن‌های بشری است و حدود پنج‌هزار سال قدمت دارد و الواح خطی یافته‌شده از آن نشان‌دهنده یکی از نخستین خط‌های اختراع‌شده توسط بشر معرفی شده است. این محوطه باستانی پیش از این، با غارت گسترده‌ای مواجه شده بود؛ اوایل دهه ۸۰ که «هلیل‌رود» در جنوب استان کرمان، طغیان کرد و گورهای باستانی و اشیاء دفن‌شده در آن آشکار شد و مردم با بیل و کلنگ راهی این منطقه شدند، آن زمان جیرفت را پنیری سوئیسی توصیف می‌کردند که حفاران آن را برای یافتن اشیاء تاریخی سوراخ سوراخ کرده بودند.

تصویر ماهواره‌ای بخشی از بقایای شهر کهن جیرفت بقایای شهر کهن جیرفت

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پرداختی بیمه‌ها به داروخانه‌ها شفاف‌سازی شود
  • پرداختی بیمه ها به داروخانه ها شفاف سازی شود
  • جریان وقف باید به سمت دانش‌محور شدن برود / مبلغ ما در وقف شفاف‌سازی و نمایش کارهای علمی است
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت
  • گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۲۴ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید
  • گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۶۶ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید
  • کاروانسرای ینگی‌امام به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • ماجرای قطع درختان در بوستان قصر چیست؟
  • هدف از اعلام انقلاب فرهنگی اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها بود
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور چیست؟