Web Analytics Made Easy - Statcounter

صنعت لیزینگ یکی از پربحث‌ترین صنایع سال‌های اخیر بخصوص در سال‌های 98 و 99 بوده است.

روزنامه ایران: در این سال‌ها، شرکت‌های لیزینگی با توجه به عدم توانایی در انجام تعهدات خود و همچنین ناتوانی در وصول بموقع مطالبات، در یک شرایط چالش برانگیز قرارگرفته‌اند، به‌طوری که صورت‌های مالی این شرکت‌ها باافت شدید درآمد و سودسازی روبه‌رو شده و حتی در مواردی، شرکت‌های لیزینگی با زیان انباشته جدی مواجه شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند که این رویه در سال 1400 تا حدودی بهبود یافت و شرکت‌های لیزینگی توانستند از طریق افزایش سرمایه و وصول مطالبات، تاحدی وضعیت نقدینگی و سرمایه در گردش خود را بهبود ببخشند اما این شرکت‌ها همچنان با مشکلات جدی دست به گریبان هستند.


افزایش هزینه عملیاتی و کاهش درآمد ناشی از سرمایه‌گذاری در سال 1400، منجر شد تا این صنعت با وجود افزایش قابل توجه درآمدهای حاصل از عملیات لیزینگ، نتواند در زمینه سودسازی موفقیت قابل توجهی داشته باشد.
بانک محور بودن این صنعت نیز عامل دیگری است که آن را با مشکل سود‌سازی روبه‌رو کرده است.
براساس آخرین آمار منتشره از سوی بانک مرکزی، در حال حاضر 39 شرکت لیزینگ دارای مجوز در ایران فعال هستند که در زمینه خودرو، اقلام کوچک و حتی متوسط در بخش خانوار و بنگاه‌های اقتصادی کوچک و متوسط فعالیت می‌کنند.
آمارها نشان می‌دهد که در سال 1399، خودروهای سبک و سنگین 48 درصد از عملیات شرکت‌های لیزینگی را در برگرفته و این شرکت‌ها 52 درصد از عملیات خود را در خصوص سایر کالاهای غیرخودرویی و تجهیزات تولیدی انجام داده‌اند.


هم اکنون لیزینگ‌های بانکی (وابسته به بانک ها) 49 درصد از فعالیت‌های صنعت لیزینگ را پوشش می‌دهند و 19 درصد از فعالیت‌های این صنعت نیز در اختیار لیزینگ‌های وابسته به نهادها و ارگان‌های دولتی و خودروساز است.
ازمنظر بورسی نیز صنعت لیزینگ با 12شرکت و ارزش بازار 8 هزارمیلیارد تومانی در حدود 0.12 درصد از بازار سهام را به خود اختصاص می‌دهد.
آمارها نشان می‌دهد که شرکت‌های بورسی صنعت لیزینگ در سال گذشته حدود 803 میلیارد تومان سود شناسایی کرده‌اند که با توجه به نسبت پایین پرداخت سود صنعت، از جذابیت آن تا حدودی کاسته شده است.
با نگاهی به روند تغییر ارزش بازار، مشخص می‌شود که این صنعت در طول یک سال گذشته نتوانسته عملکرد مناسبی را از خود نشان دهد و دراین مدت حدود 22 درصد از ارزش خود را از دست داده است.
ناگفته نماند که این روند در بازه سه ماهه تا حدودی بهبود یافته اما ارزش سهام این صنعت در طول هفته‌های گذشته بازهم با یک روند نزولی روبه‌روشده و حدود 2.5 درصد تنزل یافته است.
در ادامه سه نماد برتر این صنعت (از نظر ارزش بازار سهام) مورد بررسی قرار می‌گیرند.


افزایش 100درصدی هزینه‌های تأمین مالی«ولساپا»
شرکت لیزینگ رایان سایپا با ارزش بازار حدود 2هزارمیلیارد تومانی درجایگاه نخست صنعت از این منظر قرار دارد.
نسبت قیمت به سود سهام این شرکت درحدود 5.4 است و درسال‌های گذشته حدود 20 درصد از سودهای محقق شده خود را بین سهامداران تقسیم کرده است.
طبق آخرین صورت‌های مالی منتشر شده، «ولساپا» توانسته درآمدهای حاصل از عملیات لیزینگ خود را به میزان 44 درصد افزایش دهد، موضوعی که با توجه به افزایش 100درصدی هزینه‌های تأمین منابع مالی عملیات لیزینگ و افزایش 73درصدی هزینه‌های اداری و کاهش 30درصدی سایر درآمدهای غیرعملیاتی، سودخالص شرکت را به میزان کمتری نسبت به درآمدها افزایش داده است.
این شرکت در 9ماهه منتهی به آذر 1400، حدود 284 میلیارد تومان سود شناسایی کرده و انتظار می‌رود در سال‌جاری نیز با توجه به افزایش سرمایه و بهبود سرمایه درگردش، عملکرد بهتری را از خود به نمایش بگذارد. (سرمایه این شرکت در سال 1400 از حدود 904 میلیارد به 1454میلیارد تومان افزایش یافت)


افزایش 299 درصدی سود‌سازی «ولصنم»
شرکت لیزینگ صنعت و معدن با ارزش بازار یک هزارو 100میلیارد تومانی در جایگاه دوم صنعت لیزینگ از نظر ارزش بازار قراردارد.
این شرکت در سال گذشته توانست با افزایش سرمایه 100درصدی، مجموع سرمایه خود را به 400 میلیارد تومان برساند.
درحال حاضر نسبت قیمت به سود این شرکت حدود 8.21 است که به توجه به نسبت بالای پرداخت سود، همچنان از جذابیت بالایی برخوردار است.
طبق آخرین صورت مالی منتشر شده، «ولصنم» توانست در سال گذشته درآمدهای خالص عملیات لیزینگ خود را 99 درصد افزایش دهد و از این طریق سود خالص خود را با 229 درصد افزایش به 25 میلیارد تومان برساند.


افزایش 22درصدی سود خالص «ولکار»
شرکت لیزینگ کارآفرین با ارزش بازار 900 میلیارد تومانی در رتبه سوم صنعت از نظر ارزش بازار قراردارد.
این شرکت در سال گذشته توانست درآمدهای حاصل از عملیات لیزینگ خود را حدود 15درصد افزایش دهد و با توجه به‌شدت کمتر افزایش هزینه‌ها، سود خالص خود را با 22 درصد افزایش به عدد 61 میلیارد تومان برساند. این شرکت در سال‌های گذشته حدود 50 درصد از سودهای محقق شده خود را تقسیم کرده و نسبت قیمت به سود آن در محدوده عدد 16 است.


ماهیت صنعت
لیزینگ عبارت است از یک رشته فعالیت اعتباری کاملاً تخصصی مبتنی بر روش اجاره که درآن قرارداد یا توافق میان دو یا چند نفر به منظور بهره‌برداری از عین یا منفعت کالای سرمایه‌ای یا مصرفی با دوام که از قابلیت اجاره برخوردار باشد منعقد می‌شود.
بنابراین در روش یاد شده، مجموعه‌ای از مبادلات اقتصادی مشتمل برخرید، اجاره و تملیک را در بر می‌گیرد به طوری که قرارداد بین لیزینگ به‌عنوان مالک یا موجر و متقاضی به‌عنوان مستأجر منعقد می‌شود.
درسال‌های اخیر، انواع مختلفی از قراردادهای لیزینگ چون لیزینگ عملیاتی و لیزینگ سرمایه‌ای توسعه یافته که متقاضیان بنابر ماهیت کسب وکار خود می‌توانند از آنها استفاده کنند.
بازار لیزینگ را می‌توان برحسب محصولات و مشتریان به دسته‌های مختلفی تقسیم کرد.
براساس تجارت جهانی، صنعت لیزینگ در چهار زمینه اقلام خرد، کوچک، متوسط و بزرگ فعال است.
در ایران بازیگران اصلی در بازار لیزینگ، شرکت‌های وابسته به بانک‌ها و تولیدکنندگان هستند.
افزایش تقاضای تأمین مالی مصرف‌کنندگان نسبت به توانایی بانک‌ها درسال‌های اخیر، زمینه را برای حفظ و گسترش سهم لیزینگ‌ها فراهم کرده است.
قیمت محصولات لیزینگ با توجه به ساختار سرمایه هر شرکت و براساس میانگین موزون هزینه سرمایه (نرخ سود تسهیلات، نرخ اوراق مشارکت، بازده مورد توقع سهامداران و هزینه سایر منابع) و هزینه اداری و عملیاتی تعیین می‌شود.


این قیمت باید در مقایسه با قیمت محصولات جایگزین یعنی وام و تسهیلات بانک‌ها و سایر مؤسسات مالی و اعتباری قابل رقابت باشد.
در صنعت لیزینگ مدت اجاره با مبلغ اقساط رابطه معکوس دارد و باعث افزایش تقاضا برای صنعت لیزینگ خواهد شد.
سرعت در ارائه خدمات نیز یکی از عوامل تعیین‌کننده تقاضا برای صنعت لیزینگ است.

انتهای پیام/

 

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: میلیارد تومانی شرکت های لیزینگی شرکت در سال میلیارد تومان سال گذشته شرکت لیزینگ صنعت لیزینگ درصد افزایش ارزش بازار هزینه ها شرکت ها بانک ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۸۸۹۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم

در برنامه میز اقتصادی امروز به موضوع قیمت گذاری دستوری لاستیک خودرو با حضور میرزایی و محمدی دو کارشناس اقتصادی به این موضوع پرداخته شد.

جمال میرزایی کارشناس اقتصادی گفت: قیمت گذاری دستوری معضلات بی‌شماری دارد، به طوری که این موضوع به نفع کشور و مصرف کننده نیست به نظر من باید قیمت گذاری دستوری حذف شود.

او ادامه داد: نرخ تایر که تنها با مجوز وزارت صمت می‌تواند افزایش یابد در یکسال اخیر نسبت به دوده صنعتی که ۳۳درصد هزینه تولید تایر را شامل می‌شود، بسیار کمتر رشد داشته که این مسئله در کنار افزایش دیگر مواد اولیه ساخت تایر عمده دلیل زیان شرکت های بزرگ این صنعت همچون شرکت بارز شده است که این زیان را نیز می‌توان به موضوع مهم قیمت‌گذاری این محصول ربط داد که سبب شده است قیمت نهایی این محصول نامتناسب با میزان رشد بهای‌تمام شده این محصول تعیین شود.

میرزایی افزود: دوده به عنوان یکی از مهمترین مواد مصرفی لاستیک در یک سال اخیر ۸۲ درصد رشد داشته و تایر بایاس شرکت بارز در این مدت تنها ۳۳درصد مجوز افزایش قیمت گرفته است و همین دلیل سبب شده است تا این شرکت با حاشیه سود منفی در فصل بهار روبرو شود. ۳۰ درصد از مواد اولیه تولید لاستیک وارداتی و ۷۰ درصد داخلی است. عمده مواد مصرفی در تولید تایر نیز مربوط به دوده صنعتی است که قیمت آن به نفت و مشتقات آن وابسته است.

میرزایی بیان کرد: موضوع قیمت‌گذاری دستوری از انتظارات این صنعت برای جلوگیری از ادامه روند کنونی است و خروج لاستیک از شمول قیمت‌گذاری و اینکه قیمت‌گذاری توسط واحدهای صنفی براساس رقابت و عرضه و تقاضا تعیین شود، کمک بانک‌ها به پروژه‌های روی زمین مانده و اعطای تسهیلات و حمایت مالی از حدود ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری در صنعت تایرسازی که بلاتکلیف مانده است و ‌ حذف بروکراسی از صادرات و افزایش سهمیه صادرات لاستیک، جزو خواسته‌های ما از دولت است که می‌تواند جان تازه ای به فعالان این صنعت بدهد.

او افزود: متاسفانه مواد مصرفی لاستیک با قیمت آزاد محاسبه و خریداری می شود، قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک خواهد شد،سازمان حمایت ۱۷ درصد سود صنعت تایر را مشخص کرده ولی نظر ما این است که سازمان فقط نظارت داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ما در حوزه لاستیک خودرو سواری در کشور هیچگونه کمبودی نداریم،صنعت تایر در سال جاری به ۳۰۰ میلیون یورو ارز برای تولید نیاز دارد، ولی تاکنون سیاست های ارزی وزارت صمت مشخص نشده است.

میرزایی گفت: مواداولیه پتروشیمی ها ۲۰ درصد رشد نرخ داشته که به تبع این موضوع سایر مواداولیه نیز دچار افزایش قیمت خواهد شد. بنابراین قیمت تایر در سال جاری باید تغییر داشته باشد تا هزینه های تولید آن منجربه زیان برای تایرسازان نشود.

او گفت: سال گذشته باید قیمت تایر افزایش می یافت، باتوجه به اینکه در سال جاری دستمزد، نهاده های تولید، تعمیر و نگهداری و حتی هزنیه های رستوران تایرسازان افزایش قیمت داشته، نرخ لاستیک خودرو باید رشد داشته باشد. گفتنی است که سایر مواداولیه مانند شتاب دهنده ها و اکسید روی بیشتر از ۲۰ درصد گران شده است. تولیدکنندگان لاستیک خودرو در سال جاری انتظار آزادسازی قیمت را دارند، امیداوریم وزارت صمت به وعده های خود عمل و در اردیبهشت ماه سال جاری شاهد آزادسازی قیمت تایر باشیم.

وی افزود: برنامه تولید تایر در سال جاری ۲۳ میلیون حلقه یا معادل ۱۵۰ هزار تن است، به دنبال توسعه برنامه های صادراتی هستیم و تلاش داریم تا مجوزهای لازم را به موازت تامین لاستیک بازار داخل دریافت کنیم.

رئیس انجمن صنفی صنعت تایر تصریح کرد: یک اتفاق بد دیگر در صنعت تایر رخ داده و آن این است که دولت برای واردات یارانه می‌دهد که این مغایر با سیاست‌های حمایت از تولید است و خواستار رسیدگی به این موضوع هستیم. برخی از گروه‌های محصولی تایر با ارز ترجیحی وارد کشور می‌شود و قدرت رقابت را از تولیدکننده‌ای که با ارز نیمایی و آزاد تولید می‌کند گرفته است.

میرزایی گفت: برای تولیدات داخل قیمت مصوب داریم، اما برای وارداتی‌ها این نرخگذاری وجود ندارد، ضمن اینکه نظارت بر واردات دقت لازم را ندارد و برخی کالاها وارد می‌شود که اصلا تولیدکننده‌اش مشخص نیست این درحالی است که تایر موضوع حساسی است و می‌تواند برای مصرف کننده خطرات جانی به دنبال داشته باشد.

محمدی حسنلویی کارشناس اقتصادی گفت: برای واردات هر کیلو تایر، باید ۴ هزار دلار هزینه کرد، اما اگر این محصول در داخل تولید شود یک دلار ارزبری دارد‎. 

او افزود: طبق توافقی که اواخر سال ۱۳۹۹ با وزارت صمت داشتیم‏، قرار شد شرکت‌های تولیدی همه آمار فروش را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند و همه محصولات این صنعت از شمول قیمت گذاری خارج شود که با این روش تولید صنعت تایر در همان سال، ۲۰ درصد رشد داشت‏, متاسفانه در سال ۱۴۰۰ این روند دوباره بر عکس شد و وزارت صمت بدون مشورت با انجمن صنفی صنعت تایر، تایر خودرو را مشمول قیمت گذاری دستوری کرد.

محمدی ادامه داد: هم اکنون اختلاف قیمت محصول تولید شده با قیمت بازار ۱۵ تا ۶۰ درصد است و این اختلاف قیمت از جیب تولید کننده به سمت بازار می‌رود و اگر وضع به همین روال ادامه یابد فعالیت شرکت‌های تایرسازی با چالش روبرو خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد:صنعت تایر مرتبط با صنعت حمل و نقل است و در اصل‏،۸۴ درصد جابجایی انسان و کالا را انجام می‌دهد، اما متاسفانه تاکنون توجه‌ها به این صنعت بسیار کم بوده برای نمونه در زمینه نرخ گذاری این صنعت ناعادلانه برخورد شده است، در یک سال و نیم گذشته، سهم انواع مواد در قیمت محصول ۶۵ درصد بوده که اکنون به ۸۲ تا ۸۵ درصد رسیده، یعنی مواد به طور مداوم در حال گران شدن است، اما قیمت تایر ثابت مانده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ۵۶ درصد صادرات زنجان به کشور ترکیه اختصاص دارد
  • صادرات استان زنجان صعودی شد
  • افزایش ۲.۵ درصدی مشترکان برق
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • صادرات ۵۰۰ میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته
  • پیاز این‌گونه ۱۵۹۸ درصد گران شد/ تغییر ۱۵۴۰ درصدی قیمت گوشت در ۷ سال گذشته
  • ۵ هزار میلیارد تومان دیگر به بورس انرژی تزریق شد
  • تزریق ۵۰۰۰ میلیارد نقدینگی به بورس انرژی
  • ۵۰۰۰ میلیارد تومان نقدینگی به بورس انرژی تزریق شد
  • تجارت ۵ میلیارد دلاری گمرکات کردستان در سال گذشته