Web Analytics Made Easy - Statcounter

مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مقابله با پدیده گردوغبار گفت: مدیریت نامناسب ترکیه بر روی منابع آبی بالادست و احداث سد موجب تشدید پدیده گرد و غبار در منطقه و پایین دست رودخانه‌های دجله و فرات به ویژه در کاربری‌های اراضی کشاورزی و تالاب‌ها شده است.

به گزارش ایرنا؛ علی‌محمد طهماسبی بیرگانی: در برخی رسانه‌های خبری به نقل از بنده اخباری منتشر شده که ترکیه منشأ گرد و غبار برای ایران نیست که موضع‌گیری‌های زیادی را نیز به دنبال داشته است، بله هنوز هم می‌گویم که کشور ترکیه و پهنه سرزمینی آن مستقیم منشأ گرد و غبار نیست اما عملکرد نادرست آن بر روی منابع آبی و احداث سد مشکل گرد و غبار در پایین دست و در کشورهای عراق و سوریه را تشدید کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی با تاکید بر اینکه در این زمینه باید گفته‌های مراجع رسمی ملاک قرار گیرند اظهار داشت: اینکه گسیل گرد و غبار را فقط به برخاست از عراق نسبت بدهیم درست نیست بلکه عواملی مختلف در این مسأله دخیل هستند از جمله سدسازی ترکیه که بر روی این ۲ رودخانه در بالادست انجام شده است. 

دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مقابله با پدیده گرد و غبار افزود: این مسأله موجب شد تا اراضی کشاورزی و تالاب‌های پایین دست به شدت تحت تاثیر کم آبی رها و خشک شده و منشا گرد و غبار باشند، بنابراین به طور قطع ترکیه به طور غیرمستقیم روی شدت و تکرار غبار خیزی و گسیل آن به سمت کشورمان تاثیر گذاشته است، اما نه اینکه خودش کشوری غبارخیز و گسیل کننده گرد و غبار به سمت کشور باشد. 

طهماسبی بیرگانی ادامه داد: مطالعه ای انجام داده‌ایم که در آن مشخص شد ٢٧٠ میلیون هکتار عرصه غبارخیزی خارجی در اطراف کشور ایران و منطقه خاورمیانه وجود دارد، این مطالعه نشان داد عرصه سرزمینی ترکیه خیلی غبارخیز نیست یعنی نمی‌توانیم بگوییم که از ترکیه برای ما گرد و غبار گسیل می‌شود بلکه حرف ما این است که ترکیه با احداث سد بر روی دجله و فرات بر روی غبار خیزی عرصه‌هایی از کشورهای پایین دست تاثیر گذاشته است، در واقع این کشور موجب شده است تا ۲ کاربری کشاورزی و تالاب‌ها به کانون‌های گرد و غبار تبدیل شده و گرد و غبار ناشی از آنها به سمت کشور ما گسیل شود. 

مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: یعنی عرصه سرزمینی کشور ترکیه راسا منشأ گرد و غبار نیست اما احداث سد باعث شده است که شدت غبارخیزی کشورهای عراق و سوریه افزایش یافته و بر روی کشور ما تاثیر بگذارند. بنابراین تاثیر عملکرد ترکیه بر روی غبار خیزی اراضی پایین دست غیرقابل انکار است. 

وی درباره اینکه آیا سهم کاربری‌های اراضی کشاورزی و تالاب‌ها در گرد و غبار مشخص است گفت: الان عدد متقنی ندارم که چند درصد از این کاربری‌ها تحت تاثیر مدیریت نامناسب آب غبار خیز شده و غبار آنها از کشورهای سوریه و عراق بلند شده و به سمت کشور ما گسیل می‌شود اما در حال انجام مطالعه‌ای در این زمینه هستیم که سهم‌ها را مشخص کنیم.

طهماسبی بیرگانی اظهارداشت: آن موقع می‌توان گفت که سهم اراضی کشاورزی و تالاب‌ها در بروز گرد و غبار چقدر است، همچنین سهم مراتع و اراضی بدون پوشش گیاهی هم مشخص خواهد شد. در واقع این مطالعه بر روی تاثیر محیط زیستی مدیریت نامناسب منابع آب و سدهایی است که ترکیه بر روی دجله و فرات احداث کرده است. این مطالعه بر روی تمام حوضه آبخیز دجله و فرات انجام می‌شود تا تاثیر مدیریت نامناسب ترکیه بر منابع آب و کاربری های اراضی در کشورهای درگیر گرد و غبار مشخص شود.

دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مقابله با پدیده گرد و غبار تاکید کرد: در هر صورت معتقدم همچنان باید از ایجاد جنجال‌های رسانه‌ای در فضای مجازی اجتناب کرد و کار را با گفت و گو و دیپلماسی به پیش برد، به طوری که در آن، منافع تمام کشورهای منطقه مدنظر قرار گرفته و لحاظ شود. در این زمینه اعتقاد دارم دیپلماسی و گفت و گو بهترین راه حل بوده و می‌توانیم مساله را با لحاظ و رعایت منافع محیط زیستی همه کشورها و کل منطقه که منطقه‌ای شکننده از نظر اکولوژیکی است، حل کنیم.

 

تماشاخانه ببینید| مشاهده دلفین‌های کور در جنگل/ جایی که کمتر انسانی به آنجا پا گذاشته ببینید| لحظه خاموش کردن دوربین‌های آژانس در ایران فیلم های دیگر

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: اراضی کشاورزی و تالاب ها مدیریت نامناسب سمت کشور دجله و فرات گرد و غبار پایین دست پدیده گرد کاربری ها احداث سد بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۹۶۴۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید شبانه استاندار از مناطق تحت تاثیر سیلاب شرق استان کرمان

ایسنا/کرمان در پی اعلام هشدار سطح نارنجی هواشناسی و سیلابی شدن منطقه شرق استان، استاندار کرمان از چند محور در شهرستان بم و نرماشیر بازدید کرد.

محمدمهدی فداکار شامگاه ششم اردیبهشت ماه در پی اعلام هشدار سطح نارنجی هواشناسی و سیلابی شدن شرق استان، وارد شهرستان بم شد و از محور بم-روداب بازدید کرد.

در ادامه استاندار کرمان با حضور در نظام‌شهر از محور نظام‌شهر - ارگ جدید نیز بازدید کرد.

این محور همچنان مسدود است اما هیچگونه خسارت جانی و مالی وارد نشده و آب ناشی از بارش باران در رودخانه هدایت و از منطقه مسکونی خارج شده است.

محور روداب شرقی روستای مهدی‌آباد نرماشیر مقصد بعدی استاندار کرمان بود که این روستا به دلیل بارش شدید باران دچار سیلاب شده است.

فداکار در حاشیه بازدید از این روستا گفت: در پی بارندگی در شرق استان به ویژه در منطقه بروات، سیلاب به طرف منطقه ارگ جدید، دشت مجاور آن، نظام شهر و نرماشیر هدایت شد و علی‌رغم حجم و سرعت بالای بارندگی اما خوشبختانه آسیب جدی وارد نشده است.

وی با بیان این مطلب که دو روستا تحت تاثیر بارش باران قرار گرفتند که آب در حال فروکش کردن و وضعیت آن در حال ساماندهی است، افزود: به لطف خدا، با مدیریت و آماده‌باش دستگاه‌های اجرایی، خسارت خاصی اتفاق نیفتاده اما باید آمادگی لازم برای مقابله با خطرات ناشی از سیل را حفظ کرد.

استاندار کرمان با اشاره به اینکه در مجموع بارندگی‌های استان کرمان تلفات خاصی در منطقه حادث نشده، افزود: حدود ۱۱ روز است که استان درگیر سامانه بارشی بوده و در همه مناطق یعنی جنوب، شمال، شرق و غرب استان شاهد بارندگی بوده‌ایم و تاکنون با بیش از ۶۰ میلیمتر یعنی دو برابر میانگین بارندگی نسبت به سال گذشته بارش باران را داشته‌ایم.

وی با بیان این مطلب که با تلاش دستگاه‌های اجرایی، تدابیر قبل و حین بارندگی و بازدیدها، شاهد چالش خاصی در استان نبودیم، گفت: به غیر از یکی دو مورد خسارت به دام و جاده‌ها، خسارت قابل توجهی در استان رخ نداد است.

استاندار کرمان تصریح کرد: نزدیک به ۶۰۰ دستگاه و تجهیزات مختلف برای مقابله با خطرات احتمالی ناشی از سیل در مناطق مختلف استان مستقر شده بودند که وضعیت به خوبی کنترل شده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • گرد و غبار آسمان شهرهای جنوب آذربایجان‌غربی را فرا گرفت
  • قهرمانی دانشگاه آزاد شیراز در مسابقات تنیس روی میز منطقه یک کشور
  • نگرانی از هجوم گردوغبار به ۴ استان
  • ارس مقام اول کشور در بین مناطق آزاد و اقتصادی کشور را کسب کرد
  • مقام ارشد حماس : انحلال شاخه نظامی به شرط تشکیل کشور مستقل فلسطین / مرزهای 67 را قبول می کنیم
  • ریزگردها به ترکیه رسیدند
  • بازدید شبانه استاندار از مناطق تحت تاثیر سیلاب شرق استان کرمان
  • غبار روی کوه های تهران مه است یا آلودگی هوا؟ | فقط این منطقه غربی تهران هوای پاک دارد
  • احتمال تبدیل دریاچه نمک قم به کانون جدید گرد و غبار کشور​
  • چرا صادرات خدمات سدسازی و نیروگاهی مهم است؟