Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@02:59:25 GMT

دود اقدام آژانس به چشم خودش رفت

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۰۸۸۸۲

دود اقدام آژانس به چشم خودش رفت

ساعاتی پس از صدور قطعنامه ادعایی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی، این واکنش ایران بود که در محافل خبری جهان بازتاب گسترده‌ای یافت.

روزنامه ایران:  واکنشی که از قطع دسترسی‌های فراپادمانی آژانس به مراکز هسته‌ای کشورمان حکایت می‌کرد و نشان می‌داد که ایران در بازی جدید بازیگران غرب در آژانس، دست بسته نیست و بدعهدی طرف مقابل را با هزینه گزافی تلافی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با مجید عباسی، رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و صاحبنظر مسائل بین‌الملل درباره ابعاد پیدا و پنهان این تحولات پرسش و پاسخی داشتیم که از نظر می‌گذرد؛
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به رغم رویکرد سازنده‌ای که ایران با این نهاد بین‌المللی در پیش گرفته است، قطعنامه‌ای به تصویب رسانده که برپایه آن با طرح ادعاهایی درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان خواهان شفاف‌سازی درباره موضوعات ادعایی شده است. از نظر شما این قطعنامه متناظر با چه تحولاتی به تصویب رسیده است؟


جمهوری اسلامی ایران طبق توافق هسته‌ای برجام متعهد شده بود یکسری اقدامات فراپادمانی هم برای آژانس انجام دهد. استقرار دوربین در مراکز حساسی از تأسیسات هسته‌ای ایران از جمله این اقدامات بود. به این ترتیب فیلم این دوربین‌ها ضبط می‌شد و در اختیار بازرسان آژانس قرار می‌گرفت. همچنین بر مبنای حسن نیت ایران در همکاری با آژانس و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، بازرسان آژانس این امکان را داشتند در مواردی تنها با اطلاع 48 ساعت قبل برای بازرسی از هر کدام از بخش‌های صنعت هسته‌ای ایران اقدام و راستی آزمایی کنند. اما به رغم این پیشینه و تعهداتی که ایران به صورت فراپادمانی با هدف بهره‌مندی از مواهب برجام و رفع تحریم‌ها اجرا می‌کرد، امریکا از این توافق خارج شد. با وجود این ایران یک سال پس از خروج امریکا از برجام، همچنان به تعهدات خود در قالب این توافق ادامه داد که 17 گزارش آژانس هم از این امر حکایت می‌کرد. یعنی ما به رغم خروج امریکا هم اجازه بازرسی به آژانس می‌دادیم و هم دوربین‌ها فعال بودند و هم فیلم آنها در اختیار آژانس قرار می‌گرفت اما این رویکرد و پایبندی ایران به تعهداتش علی رغم خروج امریکا نه تنها کاری از پیش نبرد که اقدامات امریکا در تصویب تحریم‌های جدید را تشدید کرد.


در چنین شرایطی تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها که از سوی مجلس به تصویب رسید تا چه اندازه توانست فضای شکل گرفته را دچار تحول کند؟
با تصویب این قانون در سال 1399 و متوقف شدن اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، دسترسی‌های فراپادمانی آژانس به فعالیت‌های هسته‌ای ایران به کمترین سطح کاهش پیدا کرد و طبق این قانون که در مورد اقدام متقابل ایران در برابر زیاده خواهی امریکا در برجام به تصویب رسید، سازمان انرژی اتمی موظف شد دوربین‌های آژانس را خاموش یا جمع‌آوری کند و فیلم‌ها را در اختیار آژانس قرار ندهد و به همکاری لازم با بازرسان آژانس در چهارچوب اقدامات فراپادمانی خاتمه دهد.


یعنی قرار شد تعهدات ایران تنها منحصر به اجرای تعهدات پادمان هسته‌ای باشد؟
بله؛ ایران در قالب معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی) تعهداتی دارد. بعد از تصویب قانون اقدام راهبردی، مقرر شد کشورمان فقط مطابق تعهدات پادمانی خود عمل کند اما با وجود این برای اینکه همه درها را نبندد، از خود حسن نیت نشان داد و در سفری که آقای گروسی به تهران داشت، توافقی صورت گرفت که بر مبنای آن، رئیس سازمان انرژی اتمی از مجلس شورای اسلامی مجوز موقت گرفت تا دوربین‌های آژانس همچنان وجود داشته باشد و اطلاعات را ضبط کند اما فیلم‌ها در اختیار آژانس قرار نگیرد تا زمانی که تکلیف توافق هسته‌ای معلوم شود. این اقدام ایران هم باز برپایه حسن نیت و خارج از تعهدات پادمانی‌اش بود اما با وجود این، آژانس قطعنامه‌ای را علیه ایران به تصویب رساند مبنی بر اینکه کشورمان همکاری لازم را با این نهاد نداشته است. طبیعی است ما در این شرایط باید سطح همکاری خود با آژانس را دقیقاً به سطح تعهد خود در پادمان هسته‌ای کاهش دهیم و به نظر من امر معقول و منطقی ای هم هست.
ایران در واکنش به این قطعنامه اقدام عملی نشان داده و آخرین سنگرهای نظارتی آژانس را که در قالب تعهدات فراپادمانی در بخش‌هایی از مراکز هسته‌ای مستقر است، جمع‌آوری کرده است. نوع واکنش ایران را چطور ارزیابی می‌کنید؟ موضع‌گیری مدیر کل آژانس و کشورهای غربی نشان می‌دهد که آنها نگران شده‌اند.


من معتقدم نتایج زیان بار صدور این قطعنامه در نهایت متوجه آژانس خواهد بود زیرا تا پیش از این، ایران در یک روند مسالمت آمیز، بالاترین سطح حسن نیت را از خود نشان داده بود اما الان صدور این قطعنامه سبب شد این روند معکوس شود و دسترسی فراپادمانی آژانس قطع شود. از طرفی باید گفت که قطعنامه شورای حکام هم قابلیت اجرایی ندارد. هم روسیه و هم چین به عنوان دو عضو دائمی شورای امنیت و از آن طرف هم هند و پاکستان و لیبی رأی مثبت به این قطعنامه ندادند. حتی اگر تصویب قطعنامه در شورای حکام بار دیگر تکرار شود و پرونده به شورای امنیت برود، باز توسط چین و روسیه وتو می‌شود. بنابراین به اعتقاد من شورای حکام آژانس با این قطعنامه به جایی نمی‌رسد جز اینکه ممکن است حسن نیت و روند همکاری ما با این نهاد بین‌المللی را مختل کند که نهایتاً دودش به چشم آژانس خواهد رفت.


اثرات تحولات جاری و قطع تدریجی دسترسی‌های فراپادمانی آژانس بر روند مذاکرات احیای توافق هسته‌ای را چطور می‌بینید؟
واکنش صریح و سریع ایران در صحنه عمل نشان می‌دهد که اگر طرف مقابل حسن نیت نداشته باشد، کشورمان هم آماده است زیر میز توافق بزند و همه تعهدات برجامی خود را متوقف کند. خب این رویکرد نشان می‌دهد هر اقدامی از سوی طرف مقابل، ما به ازایی دارد که برای طرف مقابل هزینه ساز خواهد بود.

نگرانی اخیر آژانس از واکنش ایران و تأکید اروپا برای بازگشت فوری به مذاکرات ذیل نگرانی از هزینه‌های تحمیل شده از سوی ایران تحلیل می‌شود؟
بله. اقدامات واکنشی ایران می‌تواند اقدامات آنها را خنثی کند و نشان دهد از طریق فشار نمی‌توانند امتیازی را به دست بیاورند بلکه تنها امتیازی قابل حصول خواهد بود که درباره آن پشت میز مذاکره به صورت منطقی، قانونی و اصولی گفت‌و‌گو شود. این در حالی است که سه کشور اروپایی طرف توافق به رغم انتقاد از خروج یکجانبه امریکا با بی‌عملی خود بر رویکرد یکجانبه این کشور صحه گذاشته‌اند و حالا در صورت همراهی با امریکا و رژیم صهیونیستی در فشار علیه ایران در آژانس، باز هم موقعیت شان تضعیف می‌شود و بیشتر در برابر ایران دست بسته خواهند ماند. از طرف دیگر باید گفت که بیشترین مشکل ایران با امریکاست و این کشور حاضر نیست به تعهدات برجامی خود بازگردد و تضمین لازم را برای تحقق منافع اقتصادی ایران بدهد؛ یعنی جو بایدن، رئیس جمهور امریکا حتی حاضر به ارائه تضمین در دوره ریاست جمهوری خودش هم نیست. بنابراین اقدام ایران نشان داد که دستش خالی نیست و اگر طرف مقابل بخواهد آژانس و رسانه‌های جمعی را علیه ایران بسیج کند، کشورمان هم اقدام متقابلی انجام می‌دهد که برپایه آن، طرف مقابل در یک شرایط ابهام درباره اطلاعات هسته‌ای ایران قرار گیرد و خب این چیزی نیست که آنها بخواهند.


در حقیقت گزارشی که آقای گروسی ارائه داد و قطعنامه‌ای که در شورای حکام به تصویب رسید با این هدف بود که ایران مجاب شود تا از مواضع خود در مذاکرات وین کوتاه بیاید. مهم‌ترین موضوع اختلافی در مذاکرات وین عدم تضمین امریکاست و این کشور برای فرار از این وضعیت و گرفتن امتیازات بیشتر از ایران درصدد است تا با همکاری اسرائیل و شرکای اروپایی‌اش از ابزار آژانس استفاده کند و همچنین با فشارهای سیاسی و هدایت افکار عمومی فضا را علیه ایران تغییر دهد بدون اینکه تعهدات لازم را بدهد.

انتهای پیام/

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: فراپادمانی آژانس هسته ای ایران علیه ایران آژانس قرار بین المللی شورای حکام طرف مقابل دوربین ها حسن نیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۰۸۸۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سید ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در افتتاحیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران، گفت: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن است که ایران تحریم‌ناپذیر است و هرگز تحریم‌ها در این کشور و با اراده مردم به نتیجه نرسیده و پس از این هم به نتیجه نخواهد رسید.

آنگونه که مهر روایت کرده، وی با بیان اینکه طرح‌های شیطانی منزوی کردن ایران هرگز به نتیجه نخواهد رسید، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با نیروی انسانی کارآمد و با اراده و با ابتکارات و خلاقیت‌ها و با بهره مندی از فناوری‌های نوین می‌تواند در عرصه‌های مختلف برای دنیا نوآوری‌هایی داشته باشد و به جهان عرضه کند.

رئیس دولت سیزدهم افزود: این نمایشگاه نشان‌دهنده آن چیزی است که به دست جوانان عزیزمان در این کشور رقم خورده و تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کرده است و این رویداد بزرگ تجاری و اقتصادی نشان‌دهنده آن است که ما توانسته ایم و باز نیز می‌توانیم.

رئیس دولت سیزدهم با بیان اینکه جمهوری اسلامی به عنوان کشور پیشرفته و فناور است، افزود: برای فعالیت اقتصادی و جلوگیری از خام فروشی و صادرات مواد اولیه نیازمند زنجیره کامل در تولید هستیم.

رئیسی با تاکید بر اینکه تولیدات کشاورزی و صنعتی نیازمند نقشه راه است، تصریح کرد: در این نمایشگاه هدف صرفاً دیدن یک محصول نیست، بلکه در کنار آن مذاکره و تحکیم قراردادها است، لذا از دست اندرکاران این نمایشگاه می‌خواهم در مذاکرات و پیگیری‌ها مجدانه کار را دنبال کنند.

وی گفت: کشور ظرفیت‌های بسیاری دارد. امروز اگرچه غرب تلاش می‌کند کشور ما به فناوری‌های نوین دسترسی پیدا نکند، اما به لطف خداوند و به برکت تلاش نیروهای ما این دانش در کشور ما بومی شده است. تصور نشود اگر دو دانشمند و متخصصان را تحت فشار قرار دهند، می‌توانند ما را از دسترسی به دانش بازدارند.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: آنجا که بیشترین فشار دشمن وجود دارد، ما بیشترین موفقیت‌ها را داشتیم؛ برای مثال، در صنایع هسته‌ای و نظامی بیشترین فشار دشمن را داشتیم، در حالی که بیشتر پیشرفت‌ها در همین صنایع اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: در دکترین ما به هیچ عنوان دسترسی به سلاح هسته‌ای وجود ندارد، اما استفاده از این فناوری در صنعت و پتروشیمی و… دستورکار ما خواهد بود.

رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه نمی‌تواند ملت‌های مصمم و دولت‌های مستقل را از پیشرفت بازبدارد، تصریح کرد: دنیا بداند علی رغم خواست نظام سلطه امروز توانایی بسیاری وجود دارد، لذا جوانان می‌توانند با ابتکار، خلاقیت و نوآوری برای ملت خود و کشورهای منطقه و جهان مؤثر باشند.

وی گفت: قدرت نظامی بسیار مهم است، اما قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست. آنچه می‌تواند یک کشور را قدرتمند کند، قدرت تولید، اقتصاد و توانایی برای صادرات است، لذا به تولید کنندگان تاکید می‌کنم امروز در جایگاه تولید قدرت هستید. خط ترانزیتی ایران بسیار به صرفه و مطمئن و با زمان بسیار محدود می‌تواند زمینه‌ای مناسب برای حمل و نقل باشد.

رئیسی با بیان اینکه باید مسأله تجارت با ارزهای ملی گسترش یابد، تصریح کرد: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران یک کنش جمعی برای رفاه اجتماعی و جهانی از مسیر توسعه تجارت، صادرات و گسترش تعاملات اقتصادی محسوب می‌شود. امیدواریم این نمایشگاه موجب همگرایی، هماهنگی و مشارکت فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان، صادرکنندگان و بازرگانان و موجب رشد اقتصادی کشور و منطقه و جهان شود.

رئیس دولت سیزدهم بیان کرد: خداوند همه امکانات را به صورت عادلانه در اختیار بشر قرار داده و می‌توان با فکر و اندیشه، همکاری و همگرایی و هم‌اندیشی، نیاز بشر را رفع کرد و او را به نقطه کمال و رفاه رساند، اما متأسفانه جریان تحریم‌ها نمادهای ظلم به دولت‌ها و ملت‌ها است، نه فقط ظلم به یک ملت بلکه ظلم به تمام ملت‌ها است.

وی با تاکید بر اینکه اگر با ایجاد تنگنا ملتی را از رسیدن به هدف و دستیابی به امکانات محروم کرد، این ظلم به یک اقلیم نیست بلکه به همه ملت‌ها و اقلیم‌ها است، اظهار داشت: تحریم نوعی جنگ است اما نه جنگ نظامی، جنگی که با این ابزار ملتی را از آنچه می‌تواند به آن دست یابد، محروم کند.

رئیسی گفت: در جنگ اراده‌ها ملت ایران اراده کرد که با توکل بر خدا و با اتکا به داشته‌ها و توانایی‌های ملی تحریم‌ها را پشت سر بگذارد، به نحوی که نه ما بلکه سخنگوی کاخ سفید اعلام کند فشارهای حداکثری به جمهوری اسلامی مفتضحانه شکست خورده است.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900143

دیگر خبرها

  • نگاهی به تمام جنجال‌های کریمی قدوسی | گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟
  • شعار بانک در سال جاری، توجه به سرمایه انسانی به عنوان هسته‌ اصلی توسعه بانک است
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • کریمی قدوسی و ادعای سلاح هسته ای!
  • شکست‌خوردگان،پشت نقاب تحریم
  • انتقاد تند اتاق اصناف به تعطیلی پنجشنبه‌ها؛ خودتحریمی بزرگ در کمین ایران
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند
  • لغو پی در پی کنسرت‌ها در ایران/ وقتی وزارت ارشاد نمی‌تواند پای مجوز خودش بایستد (فیلم)