Web Analytics Made Easy - Statcounter

اولین نشست کارگروه دانش و صنعت به همت بسیج کارگری و با حضور مسئولان وزارت علوم و تحقیقات و اساتید و مدیران دانشگاه‌های صنعتی و جمعی از نمایندگان و مدیران شرکت‌های تولیدی و صنایع های‌تک پیشران و... برگزار شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ روز گذشته به همت بسیج کارگری اولین نشست کارگروه دانش و صنعت در سالن شهید سلیمانی مجتمع فرهنگی حضرت ولی‌عصر (عج) با حضور مدیرکل جامعه صنعت و علوم در وزارت علوم و تحقیقات و اساتید و مدیران دانشگاه‌های امیرکبیر، علم و صنعت، شریف، دانشگاه تهران، خوارزمی و سایر دانشگاه‌های صنعتی و جمعی از نخبگان صنعت از یک سو و از سوی دیگر با حضور نمایندگان و مدیران شرکت‌های تولیدی و صنعتی در صنایع های‌تک پیشران و خودروسازان و دبیر انجمن نساجی و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. برگزار شد.

هدف و رویکرد در برگزاری اولین نشست کارگروه دانش و صنعت بسیج کارگری کشور ایجاد ارتباط میدانی واحدهای تولیدی و خدماتی با متولیان دانش در کشور برای دستیابی به اهداف شعار سال و ایجاد حلقه ارتباط بین دانش و صنایع بزرگ بود که با توضیحات آقای حقیقت مدیر معاونت کارآمدی و بهره‌وری بسیج کارگری با خوش آمد گویی به میهمانان این نشست و اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در اهمیت دست‌یابی به شعار سال و ایجاد ارتباط میدانی میان صنایع و دانش‌بنیان‌ها آغاز شد.



سپس حمیدرضا اله بداشتی مسئول بسیج کارگران و کارخانه‌های کشور با اشاره به اهمیت ورود دانش به چرخه تولید اظهار کرد: اگر فرمایشات مقام معظم رهبری را به‌عنوان یک راهبرد در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که فرمایشات راهبردی زیادی در زمینه اقتصاد مقاومتی را دارند که راهبرد ۱۴۰۱ هم به ما این نوید را می‌دهد که با ورود نخبگان این علم به عمل تبدیل شود تا مسائل اقتصادی صنایع و مشکلات کارگری را حل کند.

وی گفت: سازمان بسیج بنا دارد تا با ایجاد ارتباط بین این دو رکن یعنی دانش و تولید قدمی در حل مشکلات اقتصادی بردارد تا به بهره‌وری و قابلیت رقابت با سایر محصولات جهانی را داشته باشیم.

اله بداشتی ادامه داد: این امر محقق نخواهد شد مگر اینکه تولید و علم نوین به هم دست دهند و امروز همه در کنار هم این امر مهم را مشق خواهیم کرد تا با آگاهی‌بخشی اعتماد و امنیت در بحث مشارکت و هم‌بستگی اجتماعی فرهنگی را شکل دهیم تا در عرصه تولید با شنیدن نظرات همه ابعاد به یک جمع‌بندی علمی و عملی در این زمینه دست‌یابیم.

این مدیر بسیج کارگری از محمد سعید سیف مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم دعوت کرد تا به‌عنوان اولین میهمان این نشست نقطه‌نظرات خود را بیان کنند.



مدیرکل دفتر ارتباطات وزارت علوم با تبریک ولادت امام هشتم سخنان خود را آغاز و اظهار امیدواری کرد تا با همکاری همه دست‌اندرکاران علم و تولید بتوانیم برای کشور قدمی مفید برداریم.

وی در توضیح اقداماتی که در این زمینه در وزارت علوم برداشته شده گفت: امروز دیگر باید از آموزش صرف در دانشگاه گذر کنیم و پژوهش به‌عنوان رکنی اصلی در کنار آموزش قرار گیرد و اثربخشی و حل مشکلات اقتصادی باید سرلوحه این پژوهش‌ها باشد.

این مقام مسئول توضیح داد: امروز دغدغه دانشگاه‌های بزرگ این موضوع است که امید داریم با همکاری شما اصحاب صنایع این موضوع به نتیجه برسد و هم‌افزایی لازم به وجود آید و باید در نظر داشته باشیم که یک روش خاص به‌عنوان شاه‌کلید ارتباط وجود ندارد و در صنعتی با درنظرداشتن الزامات آن صنعت خاص باید به این پروسه وارد شد تا اثربخشی دانش در عمل نشان داده شود.

وی تاکید کرد: ما این روند را در دانشگاه تمرین کرده‌ایم و زمینه‌هایی را برای اجرایی‌شدن این هم‌افزایی تدوین نموده‌ایم که باید با توسعه همکاری باید این موضوع محقق شود و از خصوصیات ویژه این نشست این است که موضوع شرکت‌های دانش‌بنیان با موضوع علم تولیدی در دانشگاه تداخل پیدا نکرده است.

دکتر سیف توضیح داد: البته شرکت‌های دانش‌بنیان در سال‌های اخیر رشد خوبی داشته‌اند و توجه خوبی به آنها شده و باوجوداینکه این شرکت‌ها از دل دانشگاه‌ها بیرون آمده‌اند باید در نظر داشته باشیم که زنجیره دانش بازیگران مختلفی دارد که نقش هر یک از آنها باید در این روند در نظر گرفته شود.

دانشگاه حلقه اول تولید علم در کشور

وی دانشگاه را در حلقه اول در نظر گرفت و گفت: هر یک از حلقه‌های دانش باید در جایگاه خود موردتوجه باشد تا کارکردهای متنوع دانشگاه که بسیاری از این کارکردها مثل ۱۰ هزار آزمایشگاه پیشرفته دانشگاهی و کارگاهی و تجهیزات یونیک و ... در هیچ شرکتی وجود ندارد.

وی با اشاره به روند پژوهش‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی و دکترا ادامه داد: پژوهش‌های این قشر از دانشگاهیان می‌تواند هم سو و گره‌گشای صنعت و تولید باشد که باید به‌خوبی از آنها استفاده شود.

وی با اشاره به اثرگذاری تحقیق و پژوهش در درازمدت تصریح کرد: فرصت‌های مطالعاتی اعضای هیئت‌علمی هم می‌تواند راهکار خوبی برای گره‌گشایی مشکلات صنعت و تولید باشد که لازمه آن شناسایی این قشر ۵ تا ۱۰ درصدی در دانشگاه‌ها و استفاده از آنها در این روند است.

وی با تشبیه عناصر دخیل در دانش و تولید به چرخ‌دنده‌های یک گیربکس توضیح داد: صرفاً به‌واسطه وجود این چرخ‌دنده‌ها در یک جعبه این جعبه عملکرد گیربکس را ندارد و به شرطی این عملکرد به وجود می‌آید که روابط بین این چرخ‌دنده‌ها به‌صورت علمی و بر مبنای عمل برقرار شود.

وی گفت: پیشنهاد ما به صنایع این است که جلسات کارورزی از سوی صنایع برای دانشجوها و بلعکس جلسات هم‌افزایی برای صنایع در دانشگاه‌ها شکل گیرد تا این ارتباط دوطرفه موجب هدایت شغلی شود که هم اکنون ۴۰ مرکز در دانشگاه‌ها برای این منظور راه‌اندازی شده.

وی با اشاره به وجود ۱۵۰ هزار دانشجوی دکترا گفت: سالانه ۱۵ هزار فارغ‌التحصیل مقطع دکترا در کشور وجود دارد که ۴۰۰ نفر از این افراد جذب هیئت‌علمی می‌شوند که باید فکری برای اشتغال باقی افراد در مراکز تحقیقاتی و (آر اند پی) را در مرکز فعالیت‌ها قرار دهیم که باید در این جلسات این روند با پیش‌قدمی صنایع برای ورود به این موضوع نهایی شود.

وی گفت: زمینه تخصیص دانشجو در مقاطع تکمیلی و دکترا باید وجود پروژه و مسئله برای واگذاری به این دانشجوها باشد و براین‌اساس ورودی دانشگاه‌ها با صنایع همسو شود و این در حالی است که به‌عنوان‌مثال با وجود نفت تحقیقات و پژوهش‌های بسیار کمی در مقایسه با حجم کاری در کشور جاری است که این روند اشتباه است و باید این همسویی صنعت و دانش به عرصه عمل برسد.

سامانه ساجد محور ارتباط دانش و صنعت است

وی با اشاره به همکاری سازمان محیط‌زیست با سیستم دانش‌بنیان دانشگاهی گفت: همکاری‌هایی در این زمینه آغاز شد که پس از مدتی با مشکلات بودجه‌ای به وجود آمده از حجم این همکاری‌های پژوهشی در راستای محیط‌زیست کاسته شد که پیشنهاد ما این است که با ورود وزارتخانه‌های و استفاده آنها از ظرفیت دانشگاه‌ها این روند ادامه‌دار باشد.

وی در پاسخ به سؤال نماینده سایپا برای وجود دریچه‌ای برای ارتباط صنعت خودرو و دانشگاه گفت: سامانه جامعی به نام ساجد هم اکنون در دسترس صنایع است که با ورود به آن به‌سادگی درخواستی را ثبت و شماره‌ای برای هماهنگی در آن قرار می‌دهید که پس از درخواست اکثر دانشگاه‌های حرفه‌ای کشور آن را مشاهده کرده و برای شما طرح‌های خود را ارسال خواهند کرد و در نهایت صنایع این امکان را خواهند داشت تا با بررسی این درخواست‌ها اقدام به انعقاد قرارداد با این مجموعه‌های دانشگاهی را داشته باشند و یا در قالب کار پژوهشی و یا کارورزی این مشکلات را به دانش ارجاع دهند.



در ادامه دکتر حقیقی مدیر معاونت کارآمدی و بهره‌وری بسیج کارگری با تشکر از مدیرکل دفتر ارتباطات وزارت علوم از فعالان صنعتی خودروساز خواست تا این روند همکاری با دانش را از طریق سامانه ساجد پیگیر باشند تا این اهداف محقق شود.

وی با اشاره به جامعه هدف واحدهای خرد و متوسط در حوزه تولید گفت: یکی از اهداف بسیج کارگری این است که در مبحث تولید دانش‌محور گامی جدی برداشته شود و تلاش ما این است که سازمان‌ها و نهادهای دخیل با هم بسیج شوند تا اهداف کلان نظام و این نگاه خاص به تولید دانش جامه عمل پوشد.

طرح دانشوران تولید با ایجاد تعاملات در فضای بین دستگاهی ارتباط صنعت و دانش را برقرار خواهد کرد

وی در زمینه برنامه‌های سازمان بسیج برای تحقق این امر ادامه داد: ما در طرحی به نام دانشوران تولید سعی داریم که این حلقه مفقوده در ارتباط بین صنایع و دانش را با تلاش بسیجی وار  به هم متصل کنیم و همه موضوعات اشاره شده در این نشست در این راستاست تا بتوانیم با استفاده از رابطین این سازمان در فضای تولید و ایجاد تعاملات در فضای بین دستگاهی به این مهم دست‌یابیم.

وی توضیح داد: همه این موضوعات موجب شکل‌گیری طرح دانشوران تولید شد که این نگاه را در متولیان علم و صنعت و خانواده تولید در سطح کشور ایجاد شود و کارگروه دانش سعی دارد تا این ارتباط هر چه زودتر به‌صورت عملی نماتد پیدا کند.

وی با تاکید بر بیانات رهبری تاکید کرد: ایشان در دیدارهای خود همیشه تأکیدشان بر دانش و رفع آفت مونتاژکار بوده و بر کار علمی و ارتباط بین صنعت و دانشگاه تاکید مجدد داشته‌اند تا هم دانشگاه و هم صنعت پیشرفت داشته باشند تا نوآوری وارد دانش و صنعت شود که این بیانات شاه‌بیت کار بسیج در عمل به شعار سال قرار گرفت.  

مدیر معاونت کارآمدی و بهره‌وری بسیج کارگری گفت: نیاز به ارتباط بین‌رشته‌ای از دیگر مواردی بود که بر آن تاکید داشتیم تا چالش‌ها در مکانیزم تجاری‌سازی کاهش یابد و موانع ارتباطی از میان رود و راهکارهای شبکه‌سازی در ساختارها در روش‌های کاری دنبال شود تا سازوکار مناسبی برای عقد قراردادهای تجاری بین صنایع و دانشگاه‌ها و دانش‌بنیان‌ها در نظر گرفته شود.

آثار طرح‌های تشویقی برای تسریع در ایجاد ارتباط بین صنایع و دانش

وی گفت: ما برای تسریع این ارتباط بر سیاست‌های تشویقی تاکید مجدد نموده‌ایم  تا راهکاری مبنی بر اینکه در صورت ایجاد این ارتباط از طریق تشویق‌های مالیاتی و معافیت‌های تأمین اجتماعی و تشویق‌های مشابه این روند تسریع یابد.

وی در پایان پیشنهاد داد: طرح دانشوران تولید می‌تواند این حلقه مفقوده را برای راهبرد هدایت و حمایت خانواده تولید و مراکز علمی را ایجاد نماید برای انتقال دانش و خودباوری قدمی در این راه بردارد تا پژوهش‌های کار و تولید در زیرمجموعه‌های سازمان بسیج دنبال شود.

وی با دعوت از دکتر مهدی رحیمی مسئول بسیج علمی کشور از ایشان خواست تا دیدگاه‌های بسیج علمی را دراین‌رابطه با میهمانان این نشست به اشتراک گذارد.



مسئول بسیج علمی کشور در آغاز سخنان خود با اشاره به انقلاب چهارم صنعتی اظهار کرد: امروز باید در توسعه فناوری‌های فیزیکی و دیجیتالی و زیستی بر بستر پلتفرم‌های جهانی اینترنت اشیا و مردم و چه اینترنت دانش و سرویس‌ها باید به این دگرگونی در دنیا نظر داشته باشیم و قدم بعدی ما باید تولیدات هوشمند و برخط باشد.

وی ادامه داد: با همکاری همه دست‌اندرکاران در ستاد هماهنگی معاونت عطف ستاد کل نیروهای مسلح پیگیر ارتباط بین صنایع و دانش هستیم و بسیج در این روند به‌عنوان پیاده ساز این طرح‌ها در نظر گرفته شده.

وی توضیح داد: برای نیل به این اهداف چند طرح از جمله طرح همکاری کشوری و لشگری و طرح تقسیم کاری بین دانشگاه‌ها و سازمان دفاعی کشور و طرح اطلس فناوری‌های کشور در حال پیگیری است و به‌زودی در شورای انقلاب فرهنگی مصوب و جهت پیاده‌سازی و اجرا پیرو طرح دفاع امنیتی داجا ابلاغ خواهد شد.

نقشه راه بسیج علمی کشور، برای دست یابی به اهداف شعار سال

مهدی رحیمی توضیح داد: نقشه راهی با عنوان بسیج علمی کشور تدوین شده که بردار برآیند ما در عرصه زنجیره تولید علم افزایش یابد، برای این منظور باید همکاری مؤثری بین مردم و دانشگاه‌ها با سیستم دفاعی و صنایع ایجاد شود تا بردار برآیند اجرایی شود تا جهت‌دهی درست در کشور ایجاد شود تا رشد هسته‌های علمی کشور با مدلی بومی ویژه کشور خودمان که قبلاً در دانشگاه شریف پیاده کردیم را در کشور بست خواهیم داد.

وی گفت: ما نیازهای بازار و صنعت را به‌عنوان تقاضا مطرح می‌کنیم تا در هر شهر و استان اقشار کاربر علم ما نیازهای فن آمرانه حوزه صنعت را در سیستم نان در وزارت علوم پس از کشف و احساء در قالب سامانه‌های مختلف در حوزه وزارت صمت و علوم ثبت نمایند تا معاونت علمی با پشتیبانی وزارت علوم و ستاد کل نیروهای مسلح از طریق پژوهش‌های دکترا برای حل این چالش‌ها قدم بردارد.

رحیمی گفت: ما برای نیازهای نظامی کشور به‌عنوان نمونه ۳۲ مرکز رشد الگو را در کشور شناسایی کردیم تا پروژه و اعتبار به آنها داده‌ایم تا با توانمند کردن این هسته‌ها آنها را به واحد فناور تبدیل کنیم تا پروژه‌هایی با سطح بالاتر را دریافت کنند تا پروژه‌های بزرگ‌تر در صنایع مختلف به آنها سپرده شود تا شرکت‌های دانش‌بنیان نوپای مردم پایه شکل بگیرد.

وی با اشاره به حمایت‌هایی در جهت تسهیلات تجاری‌سازی این شرکت‌ها گفت: صندوق توسعه و فناوری بسیج در این راستا وارد عمل خواهد شد تا در کنار بنیاد تعاون‌های نیروهای مسلح و معاونت آماد نیازها حمایت شود که با قراردادی مشروط می‌کنیم که اگر این فناوری به تولید برسد ۱۰۰ درصد سهام به خود شرکت اختصاص خواهد یافت.

شرکت‌های دانش‌بنیان مردم پایه؛ در کنار ارکان علمی کشور

این مقام مسئول گفت: امروز بسیج می‌تواند با ایجاد این شرکت‌های دانش‌بنیان با هزینه کمتر و ارزش‌افزوده بیشتر در عمل نهاد علم را در دانشگاه تقویت کنیم تا بسیج دانشجویی کارمندی و اساتید در حوزه دانشگاهی تقویت شوند و با ورود بسیج حوزه‌ها به این مقوله وحدت واقعی حوزه و دانشگاه اتفاق افتد.

وی در ادامه با اشاره به بسیج عمران و معماری و بسیج کشاورزی و نقش آنها در این صنایع گفت: ارتباط بین این اجزاء هم می‌تواند شرکت‌های دانش‌بنیان مردم پایه را شکل دهد و هم در طرحشان وزارت علوم مشارکت داشته باشیم تا همه ارکان  علم در کنار هم قرار بگیرند تا علم به محصول تبدیل شود.

وی با اشاره به طرح تقسیم مسئولیت اقشار مختلف بسیج گفت: ما می‌توانیم این اقدامات را به اطلس فناورانه کشور اضافه کنیم تا به دیتای تجمیعی دست بیابیم که باوجوداینکه این کار سخت است ولی برای ما امکان‌پذیر است تا دیتایی برای فناوری‌های بعدی و جلوگیری از تکرار دیتاهای موازی داشته باشیم.

وی در پایان گفت: یکی از اهداف برگزاری چنین جلساتی ایجاد همین ارتباط بین بسیج و مراکز دانشگاهی و صنعت است که امید داریم این اتفاق محقق و تقویت شود.



پس از مهدی رحیمی، دکتر بدیعی از اساتید دانشگاه تهران نظرات خود را برای پیشرفت گروه‌های پژوهشی به سایر حاضرین به اشتراک گذاشت و با اشاره به محدودیت هزینه‌ها برای اجرایی‌شدن پروژه‌ها (جی دی پی) اظهار کرد: این روند در همه دستگاه‌ها و بازوهای اجرایی باید در یک‌روند هزینه شود.

وی گفت: در این جلسه در واقع همه ما یک موضوع و یک نگاه را از زاویه‌های مختلف بیان می‌کردیم و همین نگاه در سایر سازمان‌ها هم جاری است.

وی ادامه داد: تنها درخواست ما به‌عنوان یک پژوهشگر و عضو هیئت‌علمی این است که همگرایی در این زمینه آن‌قدر که باید باشد نیست و بهترین کمک در عملی شدن این ارتباط زدودن قوانین دست‌وپاگیر است که به‌عنوان‌مثال در هر کار پژوهشی جرایم بیمه و مفاصاحساب و تأمین اجتماعی به‌عنوان مشکلی بزرگ مطرح می‌شود که این خود مانعی برای گروه‌های پژوهشی به‌حساب می‌آید.

وی گفت: این موانع اساتید و پژوهشگران را سرخورده می‌کند و آنها را از ادامه کار ناامید می‌کند که خواهش ما این است که بسیج پیگیر این مشکلات باشد و با طرح این موضوعات برای حل آن قدم بردارد تا پژوهشگران جذب سایر کشورها برای اجرای طرح‌های خود نشوند.

انتهای پیام/
 

منبع: دانا

کلیدواژه: شرکت های دانش بنیان بین صنایع و دانش بسیج علمی کشور ایجاد ارتباط کارگروه دانش داشته باشیم بسیج کارگری دانش و صنعت ارتباط بین دانشگاه ها وزارت علوم وری بسیج بهره وری پژوهش ها شعار سال شرکت ها طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۱۱۹۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، کشاورزی رایج نقش بسیار مهمی در بحران آب دارد؛ طی چند دهه اخیر رشد جمعیت و توسعه فعالیت‌های کشاورزی، کشت محصولات با مصرف آب بالا و بازده اقتصادی پایین، الگوی کشت نامناسب و... باعث شده‌اند تا فاصله بین نرخ تجدید و بهره‌برداری از آبخوان‌ها و میزان خشکسالی در ایران افزایش پیدا کند.

علاوه بر آن، کشاورزی رایج به علت استفاده از سموم شیمیایی، کیفیت خاک را نامرغوب ساخته است؛ متأسفانه طی سال‌های اخیر با ورود قاچاق نهاده‌هایی کشاورزی از کشور چین که اغلب کارایی مؤثری ندارند یا تاریخ مصرف‌شان گذشته است، مسئله آلودگی زمین‌های کشاورزی دو چندان شده است.

تنها راه برون رفت از این مسائل، استفاده از کشاورزی مدرن است. امروزه تکنولوژی‌ها و ابزارهای نوین کشاورزی می‌توانند عملکرد و کارایی مزارغ و باغ‌ها را افزایش دهند. پژوهشگران ایرانی نیز با ورود به این حوزه سعی کرده‌اند باری از مشکلات این بخش بردارند.

در ادامه به چند نوع از این تکنولوژی‌ها و روش‌ها می‌پردازیم؛ تکنولوژی‌هایی که توسط پژوهشگران و نخبگان دانشگاهی ساخته‌ شده‌اند؛ اما آن‌ها برای اجرای این طرح‌ها با مشکلات عدیده‌ای مواجه‌اند که تحقق آن حمایت‌های بیشتر دولت را می‌طلبد.

رفع مشکل صادرات با تولید آفت‌کش زیست سازگار

بازگشت محموله‌های صادراتی محصولات کشاورزی ایران به علت باقیمانده سموم غیراستاندارد خسارت سنگینی به تولیدکنندگان و صادرکنندگان وارد می‌کند اما یک گروه از پژوهشگران ایرانی برای رهایی از این مشکل، راه حلی‌اندیشیده‌اند.

اکنون پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در دانشگاه تربیت مدرس درزمینهٔ تولید و طراحی فرمولاسیون آفت‌کش‌های زیست سازگار، تولید داروی بیماری واروازیس، تولید ترکیبات جلب‌کننده مگس‌های میوه، تولید گوگرد وتابل کنترل‌کننده آفات و عوامل بیمارگر گیاهی، تولید آفت‌کش از پسماندهای گیاهی، تولید ترکیبات بهبوددهنده کارایی آفت‌کش‌ها، تولید کودهای هدفمند فعالیت دارند. آن‌ها آفت‌کش زیست سازگاری تولید کرده‌اند که تأییدیه لازم را از سازمان حفظ نباتات دارد و می‌تواند مشکل بازگشت محموله‌های صادارتی محصولات کشاورزی را برطرف کند.

سعید محرمی پور، استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درباره این محصول به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: باقی‌مانده سموم کشاورزی مشکلات زیادی برای صادرات محصولات گلخانه‌ای ایجاد کرده است. مسئله‌ای که بارها باعث برگشت بسیاری محصولات به ایران شد و کشاورزان به‌این‌علت زیان زیادی متضرر شدند. مجموعه ما در این راستا، اقدام به تولید این محصول کرده است. محصولی که مهم‌ترین آفت گلخانه‌های کشور_ کنه تارتن دو لکه‌ای _را می‌کشد. بالشتک مرکبات_یکی از آفات کلیدی مرکبات_ را نیز به ثبت رسانده‌ایم.

وی افزود: هرچند این سموم آفت‌های کشاورزی را از میان می‌برد و مشکل برگشت محصولات صادراتی را برطرف می‌کند اما هنوز به‌طور محدود وارد بازار شده است. اکنون بحث تجارت سموم و قدرتی که شرکت‌های تولیدکننده سموم دارند، روی مبحث قیمت تمرکز دارند. قیمت این محصول از آفت‌کش‌های شیمیایی گران‌تر است ازاین‌رو حمایت دولت را می‌طلبد.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: یکی از انتقادهای بزرگ من به مجموعه جهاد کشاورزی این موضوع است. جهاد کشاورزی اظهار می‌کند، تا مرحله ثبت محصول به شما کمک کرده‌ایم، پس‌ازآن دیگر ارتباطی به ما ندارد، شما باید خودتان بازاریابی کنید و محصولتان را بفروشید. معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان نیز در قالب وام، تسهیلاتی ارائه می‌دهد اما مشکل اصلی ما پول نیست. ما حاضریم پول بدهیم اما بازار مناسبی برای ما فراهم شود.

وی تأکید کرد: وظیفه اصلی مجموعه ما تولید، ثبت و رساندن آن به بازار است. پس‌ازآن باید شرایط لازم برای ورود به بازار مهیا باشد. در این مرحله باید حاکمیت ورود پیدا کند و مشکلات و مسائل این بخش را برطرف کند.

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اظهار کرد: اکنون سم‌هایی که در بازار وجود دارند، سم‌های وارداتی هستند که عمدتاً از کشورهایی مانند چین و هند وارد کشور می‌شوند. محصولاتی سرطان‌زا که حلال زایلیم دارند؛ محصولی که تعادل محیط‌زیست را به هم می‌زند اما محصول تولیدی شرکت ما زیست سازگار است و خطری برای انسان و حیوان و محیط‌زیست ندارد.

مقابله با بحران بی‌آبی با طراحی سامانه هوشمند کشاورزی

امروزه بخش کشاورزی با کاهش فزاینده منابع پایه کشاورزی مانند آب، خاک و تنوع زیستی، با چالش‌های زیادی مواجه است؛ مسائلی که منجر به کاهش ظرفیت تولید محصولات کشاورزی شده‌اند. بدون شک استفاده از فناوری‌های نوین و هوشمند می‌تواند بسیاری از مشکلات این حوزه را برطرف سازد.

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌منظور رفع این مشکلات اقدام به طراحی و ساخت سامانه یکپارچه هوشمند کشاورزی کرده است؛ طرحی که در ۴ شهرستان استان البرز در ۲۰۰ هکتار با موفقیت انجام‌شده است.

محمدرضا مستوفی، عضو هیئت‌علمی مؤسسات تحقیقات فنی و مهندسی، مجری این طرح درباره این سامانه به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: طراحی سخت‌افزار و نرم‌افزار این سامانه باهمت پژوهشگران این مجموعه ساخته‌شده و کاملاً بومی است. تمامی مراحل تولید محصول نیز از خاک‌ورزی تا برداشت کاملاً به‌صورت هوشمند انجام می‌شود.

وی افزود: در این سامانه ۴ حس‌گر رطوبت خاک، درجه حرارت خاک، دمای محیط و سرعت باد بکار گرفته‌شده است؛ با به‌کارگیری از این سنسورها، سامانه اعلام می‌کند چه زمانی و با چه رطوبت خاکی کشاورز می‌تواند عملیات خاک‌ورزی را انجام دهد. همچنین در چه درجه حرارتی می‌تواند عملیات کاشت و در چه سرعت بادی و رطوبتی عملیات داشت و برداشت را با کمترین میزان تلفات و ضایعات انجام دهد.

عضو هیئت‌علمی مؤسسات تحقیقات فنی و مهندسی خاطرنشان کرد: همچنین برای این سامانه یک پنل خورشیدی برای شارژ باطری تعبیه‌شده است؛ این پنل خورشیدی تا پنج روز می‌تواند برق موردنیاز باطری را تأمین کند.

وی تصریح کرد: این محصول نمونه مشابه داخلی ندارد. نمونه مشابه خارجی آن نیز با چهار برابر هزینه وارد می‌شود؛ نمونه مشابه خارجی با سه هزار و پانصد الی ۴ هزار یورو وارد ایران می‌شوند. همچنین اطلاعات اولیه و سرور این داده‌ها نیز در اختیار شرکت داخلی است اما اطلاعات اولیه و سرور محصولات خارجی در اختیار شرکت‌های خارجی قرار دارد.

مستوفی تأکید کرد: اکنون برای تأمین قطعات این سامانه با مشکل مواجه نیستیم و می‌توانیم این سامانه را به تولید انبوده برسانیم. در نظر داریم با حمایت معاونت علمی و فناوری و معاونت زراعت وزارت کشاورزی این سامانه برای یک‌میلیون هکتار زمین کشاورزی مورداستفاده قرار بگیرد.

وی به مشکلات اجرای این طرح اشاره کرد و در این خصوص گفت: ابتدا برای اجرای این طرح باید دقیق باشیم و هوشمند عمل کنیم. اکنون با توجه به اینکه ابر چالش کشور مسئله آب است، باید محصولی تولید کنیم که تلفات کمتری آبی داشته باشند ازاین‌رو باید در زراعت، گلخانه‌ها و باغ‌ها از چنین محصولاتی استفاده کنیم تا میزان تلفات کشاورزی و آبی کشور به حداقل میزان خود برسد. طبق برآوردی که ما از استان البرز داشتیم این سامانه ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش بهره‌وری و ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش عملکرد داشت.

عضو هیئت‌علمی مؤسسات تحقیقات فنی و مهندسی افزود: در حال حاضر ۵. ۸ میلیون اراضی زراعی و باغی داریم و۵.۱۸میلیون هکتار از کل اراضی کشور قابل کشت است. ۵۰ درصد از این اراضی قابل هوشمند سازی با این سامانه رادارند. امیدواریم با حمایت معاونت علمی و وزارت کشاورزی بتوانیم بخش بزرگی از مشکلات حوزه کشاورزی را برطرف سازیم.

افزایش تولید و نظارت بر محصولات با کمک پهپادها

پهپادها ازجمله فناوری‌هایی محسوب می‌شوند که در بخش کشاورزی می‌توانند کمک شایانی به بهینه‌سازی عملیات کشاورزی، افزایش تولید محصول و نظارت بر رشد محصول داشته باشند. ضمن سهولت در سم‌پاشی، حسگرها و قابلیت‌های تصویربرداری دیجیتال این پهپادها می‌تواند تصویر غنی‌تری از مزارع به کشاورزان ارائه دهد.

پژوهشگران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان ایران توانسته است با استفاده از دانش روز دنیا با بهره‌مندی از نخبگان و متخصصان رشته‌های هوافضا، الکترونیک، مخابرات و مهندسی صنایع، پهپادهاهای کشاورزی چندمنظوره تولید کند؛ پهپادی که می‌تواند به‌عنوان سم‌پاش، بذرپاس و کودپاش استفاده شود و طیف وسیعی از نیازهای کشاورزان را پوشش دهد.

حسین طاهری، یکی از مدیران این مجموعه دانش‌بنیان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: پژوهشگران این شرکت موفق به طراحی و تولید انواع پهپادهای غیرنظامی شده‌اند. یکی از محصولات تولیدی این مجموعه، پهپادهای باقابلیت تصویربرداری است. این پهپاد مجهز به دستگاه دوربین طیف سنچی و اپتیکال است که می‌تواند شکستگی لوله‌های نفتی، پارگی خطوط ارتباطی و برق، سرشماری حیوانات محیط‌زیست و... را مشخص کند.

وی افزود: محصول دیگر این مجموعه نیز پهپادهای ویژه بخش کشاورزی است که کاربرد محلول پاشی ( سم‌پاشی و کودپاشی) و…… دارد. این پهپاد دارای سه مخزن ۱۲ لیتری، ۱۸ لیتری و ۳۰ لیتری است. این پهپادها بنابر نوع مخزنی که دارند و دستگاه‌هایی که روی آن‌ها نصب شده است، می‌توانند در مدت‌زمان کوتاهی زمین‌های کشاورزی را سم‌پاشی، کودپاشی، بذرپاشی کنند. کنترل و مرقابت از مزارع از دیگر کاربردهای این پهپادهاست.

طاهری خاطرنشان کرد: هرچند این شرکت تنها تولیدکننده پهپادهادهای غیرنظامی است که مجوز لازم را از سازمان هواپیمایی کشور دریافت کرده و کیفیت این محصول با نمونه‌های مشابه خارجی برابری می‌کند اما اکنون برای تولید این پهپادها با یک سری مشکلات مواجه هستیم. بزرگ‌ترین مشکل ما در ارتباط با بحث مواد اولیه، بازار فروش، قوانین صادرات است. در بحث اخذ مجوزها نیز سختگیری‌های زیادی اعمال شده بود که شکر خدا توانستیم این موانع را برطرف کنیم و مجوزهای لازم را بگیریم.

رونق‌ بخش کشاورزی با به‌کارگیری از توان نخبگان

نقش بخش کشاورزی در تأمین امنیت پایدار غذایی و سلامت و کاهش وابستگی به خارج از کشور بی‌بدیل است و استفاده از ظرفیت شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان و فناور و نخبگان می‌تواند در رونق این بخش نقش بسیاری داشته باشد. درحالی‌که بنابر گفته ارژنگ جوادی، قائم‌مقام دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان غذا و کشاورزی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان از مجموع ۹ هزار شرکت دانش‌بنیان کشور تنها ۵۲۴ شرکت دانش‌بنیان(۶ درصد) با احتساب تجهیزات در بخش‌های مختلف کشاورزی ازجمله زراعت، دام و طیور، منابع طبیعی و شیلات فعال هستند و شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش کشاورزی در حوزه‌هایی مانند آب، هسته‌های اولیه شیلات، هسته‌های اولیه طیور و دام کمتر حضور دارند. علت اصلی آن را نیز باید در معرفی نشدن ظرفیت‌های بخش کشاورزی برای ورود علم، فناوری و سرمایه‌گذاری جستجو کرد.

چندی پیش ستاد غذا و کشاورزی معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ایران، رویدادی تحت عنوان برترین‌های دانش‌بنیان بخش کشاورزی برگزار کرد. جوادی، به‌عنوان دبیر برگزاری این رویداد بر ضرورت هدایت شرکت‌های دانش‌بنیان به بخش‌های موردنیاز کشاورزی و حمایت این ستاد از شرکت‌های دانش‌بنیان تأکید کرد. امید است با هدایت شرکت‌های دانش‌بنیان به این بخش، مشکلات بزرگ این حوزه که اکنون کشاورزان و باغداران با آن مواجه‌اند برطرف شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سکوی توسعه‌ نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور رونمایی می‌شود
  • بررسی مشکلات واحدهای تولیدی در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید آذربایجان غربی
  • برخی بی تدبیری‌ها باعث استمرار مشکلات کارگران می‌شود
  • ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار
  • رفع مشکل صادرات با تولید آفت‌کش زیست‌سازگار
  • رفع مشکل صادرات با تولید آفتکش زیست سازگار
  • سخت و زیان‌آور بودن مشاغل کارگران بررسی شود
  • انقلاب تولیدات دانش بنیانی صنعت پتروشیمی در راه است
  • رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان‌شدن صنعت نفت و گاز بود
  • رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز بود