Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، هر چند که بیش از ۸۵ درصد از ورودی‌های دانشگاه‌ها از طریق سوابق تحصیلی جذب دانشگاه‌ها می‌شوند و رقابت کنکور در اصل فقط برای ۱۵ درصد از صندلی‌هاست اما هر نوع تغییر در این آزمون، تنش‌های زیادی ایجاد می‌کند چرا که این فرصت ۴ ساعته نفس بر پر هزینه و پراسترس دقیقا سنجاق می‌شود به آینده افرادی که خواستار تحصیل در دانشگاه‌های کشور هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چند روز قبل، درست در بحبوحه‌ای که داوطلبان کنکور ۱۴۰۱ در التهاب روزهای نزدیک به آزمون خود بودند، خبر از تصویب نهایی طرح اصلاح و تکمیل سیاست‌های سنجش و پذیرش دانش‌آموزان برای ورود به دانشگاه‌ها در شورایعالی انقلاب فرهنگی رسید.

این خبر واکنش‌های زیادی را دربرداشت، عده‌ای آن را راه فراری از شرایط نابه سامان کنکور اعلام می‌کردند و عده‌ای هم درباره چگونگی اجرای آن حرف‌هایی داشتند، مخاطبان سامانه فارس من نیز طی پویشی با این طرح مخالفت کرده و  اعلام کردند که طرح تغییرات کنکور ۱۴۰۲ که در جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد بسیار پر ایراد بوده و به طیف وسیعی از دانش آموزان آسیب وارد خواهد کرد. 

بررسی زوایای پنهان و پیدای این طرح که پس از سال‌ها بررسی و کار کارشناسی با حضور رئیس‌جمهور با بالاترین آراء به تصویب رسیده، ما را بر آن داشت تا با دست‌اندرکاران این طرح میزگردی در خبرگزاری فارس برگزار و جزئیات آن را بررسی کنیم، لذا میزگرد « زوایای پیدا و پنهان طرح اصلاح و تکمیل سیاست‌های سنجش و پذیرش دانشگاه‌ها » با حضور رجبعلی برزویی معاون خط مشی گذاری ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، محسن زارعی رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش و سید جلال موسوی مدیرکل دفتر تدوین و راهبری اسناد و سیاست‌های آموزشی و پژوهشی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

 

در ابتدای این میزگرد برزویی درباره طرح اصلاح و تکمیل سیاست‌های سنجش و پذیرش دانش‌آموزان برای ورود به دانشگاه‌ها، گفت: مرحله اول این طرح در سال ۱۴۰۰ تصویب شده بود اما به دلیل برخی تغییرات در فرایند تصویب، اجرای کامل آن نیاز به اصلاحاتی داشت. برای مصوبه جدید جلسات متعددی با وزرا و برخی نمایندگان مجلس و دست‌اندرکاران مباحث کنکور برگزار شد و تمام ابعاد موضوع مورد بررسی قرار گرفت.

آموزش و پرورش همیشه یک دغدغه بزرگ داشت و آن اینکه در ۳ سال آخر دبیرستان تقریبا دانش‌آموز در اختیار آنها نیست و تمام ذهن و فکرش کنکور است و مدارس برای اینکه اعتباری داشته باشند، به ویژه مدارس غیردولتی غالبا مسیر را به سمت قبولی کنکور می‌برند و این به عنوان افتخار مدارس مطرح می‌شود غافل ازرویکردهای تربیتی، فرهنگی و دروسی که دانش‌آموزان باید بیاموزند.

وزارت آموزش و پرورش مقصر اصلی این اتفاق را هم وزارت علوم می دانست که با کنکور سبب می‌شد دانش‌آموزان از مباحث فرهنگی و تربیتی جا بمانند. از سوی دیگر این موضوع مطرح بود که آیا در کنکور فعلی عدالت آموزشی وجود دارد؟ در اینکه در شرایط فعلی کنکور تنها گزینه ورود داوطلبان به دانشگاه‌ها است، شکی نداریم اما اینکه آیا عدالت آموزشی در آن رعایت می‌شود یا خیر، جای سوال داشت.

* ۸۴ درصد از قبولی‌های دانشگاه شریف از دهک‌های ۸، ۹ و ۱۰ هستند

طی تحقیقی که صورت پذیرفت، متوجه شدیم که از بین رتبه های کمتر از ۳ هزار گروهای آموزشی ۵ گانه کنکور سراسری سال ۱۳۹۹، بیش از ۷۹ درصد از سه دهک آخر هستند، در دانشگاهی مثل شریف از دهک اول فقط یک نفر قبولی داشت و از سه دهک اول زیر ۲ درصد قبولی، اما از دهک آخر بیش از۵۰ درصد در دانشگاه شریف هستند. ۸۴ درصد از قبولی‌های دانشگاه شریف از دهک‌های ۸، ۹ و ۱۰ هستند. این دهک‌ها میزان توان مالی دانشجوها را نشان می‌دهند، دهک اول کمترین توان مالی و دهک دهم بیشترین توان مالی را دارد.

در رشته های پزشکی و دندان پزشکی ۸۶ درصد ورودی های دانشگاه ها از سه دهک آخر هستند، در مناطق محروم افرادی هستند که درس‌خوان و با استعدادند اما شانس قبولی در دانشگاه را کمتر دارند، در چنین شرایطس باید چه کنیم که آنها هم ازاین امکان بهره‌مند شوند.

* رابطه معکوس بین معدل دانش‌آموزان و درصد پذیرش آنها در کنکور

اگر یک میلیون نفر در کنکور شرکت کنند و ظرفیت پذیرش رشته‌های پرمتقاضی در دانشگاه ها هم ۱۰۰ هزار نفر باشد، شانس قبولی یک دهم است، یعنی از هر۱۰ نفر یک نفر در رشته‌های پرمتقاضی قبول می‌شود.برسی ها نشان داده که در بعضی از استان‌ها شانس قبولی تا ۳ برابر میانگین است و در برخی استان‌های دیگر این شانس در حد بیست و پنج صدم میانگین است و جالب اینجاست که در استان‌هایی که شانس قبولی بیشتری دارند، داوطلبان کنکور معدل پایین تری دارند و بلعکس استان‌های محرومی هستند که نسبت معدل آنها به تعداد پذیرش در دانشگاه بالاتر است.

این یعنی در استان‌های محروم داوطلبان معدل‌های بالایی دارند و خوب درس می‌خوانند اما شانس قبولی پایین‌تری دارند،  در حالی که معدل برای همه دانش‌آموزان یکی است چون آزمون‌ها متمرکز برگزار می‌شود. دلیل این اتفاق شرایط منطقه و دهک و دسترسی ها به کلاس های کنکور است، این دانش‌آموزان به رغم اینکه خوب درس می‌خوانند و مفاهیم درسی را خوب آموخته‌اند اما مهارت تست‌زنی بلد نیستند، کلاس تست نرفته و مهارت‌های تست‌زنی را ندارند.

بحث بعدی استرس حاکم بر کنکور است، کل سرنوشت دانش‌آموزان در ۴ ساعت رقم می‌خورد، اگر به هر دلیلی دانش‌آموز در زمان برگزاری کنکور دچار مشکل شود، حداقل یک سال جا می‌ماند. در حالی که اگر این ۴ ساعت بین ۳ سال و هر سال ۲ هفته تقسیم شود، قطعا استرس‌ها کم می‌شود، ضمن اینکه هر زمانی که دانش‌آموز بخواهد هم می‌تواند این نمره را ترمیم کند. 

برای این مصوبه، کمیسیون علم و آموزش شورای عالی انقلاب فرهنگی حداقل  ۱۸ جلسه برگزار کرد و هر هفته با کارشناسان متعدد جلسه داشته و ابعاد مختلف موضوع را بررسی کرده ایم. همچنین ۴ جلسه ستاد نقشه جامع علمی کشور به این موضوع اختصاص یافت و چند جلسه شورای عالی مختص این موضوع بود و در این مدت تقریبا از تمام کارشناسانی که فکر می‌کردیم، استفاده کردیم.

در سامانه شاد هم دو سوال  به نظرسنجی گذاشته شد که آیا آزمون فعلی دارای  استرس بالا است؟ و آیا در پذیرش های آینده، اگر ترکیبی از نمره کنکور و سوابق تحصیلی باشد، بهتر نیست؟ از بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر حدود ۶۰ درصد با این موضوع موافق بودند، حدود ۲۰ درصد مخالف و ۲۰ درصد هم ممتنع بودند. از ۲۶ هزار معلم هم این نظرسنجی انجام که با ۲ درصد اختلاف همین نتیجه حاصل شد.

 

مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ۳ شاه بیت اصلی دارد، مهم‌ترین آن این است که بطور مرحله ای انتقال تاثیر مثبت معدل به سمت تاثیر قطعی معدل در پذیرش دانشگاه می‌رود، امسال ۴۰ درصد تاثیر مثبت سوابق تحصیلی است، یعنی امتحانات پایان ترم سراسری سال دوازدهم تاثیر مثبت در کنکور دارند، سال آینده یعنی سال ۱۴۰۲ این تاثیر ۴۰ درصدی از مثبت به قطعی تبدیل می‌شود و  بعد این روند تا ۶۰ درصد پیش می رود.

دومین شاه بیت مرتبط با دروس عمومی است، دروس مهمی برای آموزش و پرورش است اما دانش‌آموزان توجهی به آنها ندارند و این مباحث را نمی‌خوانند، در سال آخر از آذرماه دانش‌آموزان دیگر کاری با کتاب‌های درسی ندارند و تمام دغدغه آنها کنکور می‌شود و دیگر با منابع درسی کاری ندارند، دروس عمومی چون جایگاه ویژه‌ای دارد در سوابق تحصیلی دانش‌آموزان قرار می‌گیرد. قبلا ۳ درس در نمره نهایی کنکور لحاظ می‌شد اما براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی از این پس به مرور تمام دروس لحاظ می‌شود.

شاه بیت بعدی اینکه حداقل سالی ۲ بار آزمون سراسری برگزار می‌شود و هر آزمون هم ۲ سال معتبر خواهد بود، داوطلب به هر دلیلی اگر در یک آزمون دچار مشکل شد، می‌تواند در آزمون بعدی جبران کند.

این مصوبه سختی‌های خودش را دارد اما با شفاف شدن این مصوبه مشکلات به حداقل می‌رسد، ضمن اینکه با مصوبه مدنظر مجلس هم تضاد ندارد و در تکمیل یکدیگر هستند.

 

به جز شورای عالی انقلاب فرهنگی، حرف‌های مسئولان وزارت آموزش و پرورش نیز در این زمینه اهمیت ویژه‌ای دارد چرا که قسمت اعظم اجرای مصوبات با این وزارتخانه است، زارعی درباره این مصوبه و امکانات وزارت آموزش و پرورش در چگونگی برگزاری آن صحبت کرد و گفت: دانش‌آموزان در شرایط فعلی به این نتیجه می‌رسند که هرچه مطالعه می‌کنند و می خوانند به درد آینده آنها نمی‌خورد، آینده آنها در یک مسابقه ۴ ساعته رقم می‌خورد و باید خودشان را برای آن مسابقه آماده کنند.

با این رویکرد خانواده و دانش‌آموزان کتاب‌ها و مفاهیم آموزشی را کنار می‌گذارند و به سوی تست‌زنی و شیوه های یادگیری آن می‌روند و این مباحث را به مدارس هم تحمیل می‌کنند و شرایط مدرسه را هم تغییر می‌دهند. در اینکه باید یک کار مبنایی انجام شود، تردیدی نیست.

شما تغییر رشته‌ها را در کارشناسی و کارشناسی ارشد بررسی کنید، دانش آموزان براساس جو حاکم بر جامعه یک سری رشته‌ها را انتخاب می‌کنند اما در نهایت یا ادامه نمی دهند یا اینکه در مقطع بالاتر رشته دیگری را می‌خوانند.

* مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تدبیری برای هدایت تحصیلی است

این مصوبه می‌تواند کمک کند که دانش‌آموزان هدایت تحصیلی مناسب و خوبی بر اساس علایق خود و شرایط جامعه داشته باشند و هزینه‌های جامعه را هدر ندهند.

 

تمام آزمون‌هایی که در کشور برگزار می‌شود با همکاری آموزش و پرورش است، حتی همین کنکور که برگزار می‌شود با همکاری آموزش و پرورش است، توان و امکانات و نیروی انسانی برگزاری این مصوبه برای آموزش و پرورش فراهم است، اما بحث استاندارد سازی آزمون و تسهیل روند این وزارتخانه نیاز به لوازمی دارد که باید برای آن تدبیری اندیشید.

* ۶۰ درصد کنکور در آموزش و پرورش و با کیفیت خیلی خوب برگزار می‌شود

تقریبا ۶۰ درصد کنکور در آموزش و پرورش و با کیفیت خیلی خوب برگزار می‌شود، در مسیر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اقداماتی انجام شده و بحث استانداردسازی آزمون‌ها و برقراری امنیت شروع شده است. در بحث آزمون‌ها ما ۳ مرحله طراحی، اجرا و تصحیح داریم، در مرحله طراحی، مهم‌ترین نکته امنیت سوالات است که برقرار شده و طراحان سوالات تا پایان آزمون در قرنطینه هستند، سوالات الکترونیکی و رمزگذاری شده به استان‌ها ارسال می‌شود و ارسال فیزیکی نداریم و رمز سوالات هم ۲ دقیقه به آزمون داده می‌شود.

امکان دسترسی به سوالات حتی برای عوامل اجرایی وجود ندارد، نه اینکه اعتماد نداشته باشیم، نه، فرایند را به گونه‌ای داریم تدارک می‌بینیم که کمترین مشکل وجود داشته باشد و خطای انسانی را به حداقل رسانده‌ایم. 

بعد از اجرا بحث تصحیح را داریم که برای تصحیح سربرگ‌ها جدا می‌شود و افراد نمی‌دانند برگه آزمون چه کسی را تصحیح می‌کنند.

* پیگیر الکترونیکی کردن کل آزمون‌های وزارت آموزش و پرورش هستیم

در آینده پیگیر الکترونیکی کردن کل آزمون‌ها هم هستیم که هم در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود و هم روند برگزاری آزمون‌ها تسریع می‌کند. بحث تصحیح الکترونیکی را امسال برای مدارس خارج از کشور آغاز کرده‌ایم و تا کنون هم تجربه خوبی در این زمینه داشته‌ایم.

در بحث استانداردسازی آزمون‌ها هم در تدبیر همطراز کردن آزمون‌ها هستیم، نکته مهم اینجاست که آزمون ها براساس هدف محتوای دروس است و ممکن است شکل سوالات فرق داشته باشد اما یک محتوا را می‌سنجد و مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

سازوکارهای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده شده و برای آموزش و پرورش هم این مصوبه یک فرصت است چرا که در راستای تکالیف ماست، اما باید به آموزش و پرورش در فراهم کردن بسترهای لازم کمک بودجه‌ای شود.

 

موسوی هم در این نشست از پژوهش‌هایی گفت که درباره برگزاری کنکور و مباحث مرتبط با این مصوبه در داخل و خارج از کشور صورت پذیرفته است. موسوی گفت:‌ ما نظام آموزشی ۱۳ کشور را بررسی کردیم، کشورهایی که موفق بودند و کشورهایی که شبیه ما بودند. رساله‌ها و مقالات هم بررسی شدند، با ذی ربطان این مبحث هم جلسات زیادی برگزار شده است.

* معدل دانش‌آموزان پایه دوازدهم کشور در آزمون‌های نهایی ۱۲ است

طبق بررسی‌هایی که صورت پذیرفت، مشخص شد که معدل دانش‌آموزان پایه دوازدهم کشور در آزمون‌های نهایی ۱۲ است. یعنی آموزش و پرورش اهمیتی ندارد و تدبیر اصلی برای قبولی در کنکور و یادگیری روش‌های تست‌زنی است.

* پذیرش داوطلبانی با معدل‌های زیر ۱۲ در بهترین رشته‌ها و دانشگاه‌های کشور

پژوهش‌ها نشان داد ما افرادی را داریم که با معدل زیر ۱۲ رتبه زیر ۳ هزار دارند و می‌توانند در هر رشته‌ای که دوست‌داشته باشند، درس بخوانند. یعنی این افراد کل کلاس‌های آموزش و پرورش را کنار گذاشته‌اند و فقط مهارت‌ تست‌زنی را یاد گرفته‌اند، سوادی برای ورود به نظام آموزش عالی کشور ندارند و چند روز دیگر در دانشگاه هم دچار جالش می‌شوند. 

زنگ خطر اینجاست که دانش‌آموزان مقطع دبیرستان آموزش و پرورش را رها کرده‌اند و فقط به شیوه‌‌های تست‌زنی روی آوردند. معدل ۱۲ آزمون نهایی سال دوازدهم برای ۳ سال است، یعنی معدل دانش‌آموزها در سال‌های ۹۷، ۹۸ و ۹۹ حدود ۱۲ است و این نمره شفاف نشان می‌دهد که آزمون‌های آموزش و پرورش و مطالعه دروس برای دانش‌آموزان اهمیتی ندارد و اولویت اصلی آنها یادگیری روش‌های تست‌زنی برای شرکت در کنکور است.

جالب است بدانید که در سال ۹۸ ـ ۹۹ حدود ۲۵۰ نفر هستند که معدل زیر ۱۲ دارند اما رتبه زیر ۳ هزار را در کنکور کسب کرده‌اند و در رشته مورد علاقه شان پذیرش شدند، این آمار بیانگر شرایط فعلی کنکور است که باید تدبیر ویژه‌ای برای آن در نظر بگیریم.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: معاون خط مشی گذاری ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی محسن زارعی رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی وزارت آموزش و پرورش جلال موسوی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی وزارت آموزش و پرورش آموزش و پرورش دانشگاه ها برگزار می شود سوابق تحصیلی دانش آموزان تست زنی پذیرش دانش شانس قبولی معدل دانش آزمون ها استان ها رشته ها ۶۰ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۱۷۰۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افت شدید تحصیلی دانش آموزان در دولت رئیسی/ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!

به گزارش خبرآنلاین این معدل در سال ۱۴۰۰، برای رشته علوم تجربی ۱۳.۱۸، رشته ریاضی و فیزیک ۱۲.۳۵، رشته ادبیات و علوم انسانی ۱۰.۴۲ و رشته علوم و معارف اسلامی ۱۲.۰۴ ثبت‌شده است.

روزنامه فرهیختگان نوشت:در سال ۱۳۹۹ نیز معدل دانش‌آموزان برای رشته علوم تجربی ۱۳.۷۳، رشته ریاضی و فیزیک ۱۳.۵۰، رشته ادبیات و علوم انسانی ۱۱.۳۴ و رشته علوم و معارف اسلامی ۱۲.۸۶ را نشان می‌دهد.

میانگین معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان سال ۱۳۹۸، در رشته علوم تجربی ۱۳.۷۷، در رشته ریاضی و فیزیک ۱۳.۲۸، در رشته ادبیات و علوم انسانی ۱۰.۷۶ و در رشته علوم و معارف اسلامی ۱۲.۸۸ بوده است.

ازاین‌رو می‌توان نتیجه گرفت که میانگین معدل نمرات دانش‌آموزان در سال ۱۴۰۲ نسبت به چهار سال پیش از آن در تمامی رشته‌ها با افت حدود دو نمره‌ای در امتحانات نهایی روبه‌رو بوده است.

ناظر به همین معیار و مولفه و با بررسی وضعیت استان‌ها، نقشه وضعیت معدل استان‌ها تا حد زیادی منطبق با نقشه فقر کشور است. به این صورت که میانگین معدل امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۲ در استان‌های هرمزگان، کهگیلویه‌وبویراحمد، خوزستان، آذربایجان غربی ۸ تا ۹ بود. خراسان شمالی، گلستان، اردبیل، ایلام، کردستان، لرستان، کرمانشاه، فارس، کرمان، گیلان، بوشهر و چهارمحال‌وبختیاری نیز استان‌هایی هستند که میانگین ۹ تا ۱۰ را ثبت کردند. یعنی معدل دانش‌آموزان این استان‌های نیز کم و هشدارآمیز است. با این حساب مجموعا، در ۱۷ استان میانگین معدل امتحانات نهایی خرداد هشت تا ۱۰ بوده که در وضعیت قرمز هستند. ۲۳۳۰۲ برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901586

دیگر خبرها

  • شرکت ۳۰ هزار دانش‌آموز البرزی در کنکور
  • آغاز فرآیند جهش تحصیلی دانش آموزان کردستانی از ۱۵ اردیبهشت
  • آژیر قرمز آموزش عمومی؛ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • افت شدید تحصیلی دانش آموزان در دولت رئیسی/ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • جزئیات ترمیم معدل داوطلبان کنکور اعلام شد
  • ۱۵۰ مدرسه در اصفهان تحت تاثیر فرونشست / حقوق معلمان حق‌التدریس افزایش پیدا می‌کند
  • آغاز فرآیند جهش تحصیلی دانش‌آموزان کردستانی از ۱۵ اردیبهشت
  • تدارک بیش از ۲۰ برنامه مختلف به مناسبت هفت معلم
  • ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان کرمانشاه شدند
  • ۱۱ اردیبهشت؛ برگزاری مرحله دوم آزمون پایش عملکرد یادگیری دبیرستانی‌ها