Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش قدس آنلاین، دکتر علی شریعتی را شاید بتوان جزو آن دسته از اندیشمندانی محسوب کرد که بصیرت‌بخشی‌هایش در راستای انقلاب اسلامی اثرات و نقش مهمی را ایفا کرده است. با محسن ردادی، پژوهشگر حوزه انقلاب اسلامی درباره شریعتی و تأثیرات او بر جامعه انقلابی چند کلامی صحبت کردیم که در ادامه بخش‌هایی از این گفت‌وگو را می‌خوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

حرف‌های انقلابی یک کت و شلواری تحصیلکرده فرنگ!

محسن ردادی در ابتدا گفت: دکتر شریعتی یکی از مهم‌ترین شخصیت‌ها در طول مبارزه نهضت انقلاب است. به دیده انصاف باید اذعان داشت که شریعتی سهم بسیار زیادی در طول این مبارزات ایفا کرده است. هرچند شریعتی در برخی موارد اندیشه‌هایی نظیر آرای او در باب روحانیت داشت، که همین امر موجب شد برخی از بزرگان انقلاب و مبارزان به دیده منفی به شریعتی نظر کنند؛ اما باید اعتراف کرد دکتر علی شریعتی در بسیج سیاسی جوانان، بالاخص جوانان تحصیلکرده نقش پررنگ و مهمی را ایفا کرد. 

وی افزود: هرچند شریعتی دلبستگی و ارادت چندانی به روحانیت نداشت و بعضاً انتقادات تند و بی‌ادبانه‌ای نثار این صنف از جامعه می‌کرد، اما شاکله فکری و نظری او دارای چند مؤلفه بود که با نظر امام خمینی (ره) قرابت بسیار زیادی داشت. همین امر موجب می‌شد وقتی یک کت و شلواری تحصیلکرده فرنگ از این موارد سخن به میان بیاورد و برای خیلی از افراد به خصوص نسل جوان جذابیت و گیرایی داشته باشد. شریعتی در خیلی موارد حرف‌هایی می‌زد که روحانیون می‌زدند اما چون خیل کثیری از نسل جوان به دیده تردید به معممین نگاه می‌کردند، حرف‌های شریعتی برایشان قابل قبول‌تر بود. باوجود اینکه شریعتی هم نظیر بازرگان جزو روشنفکران دینی به حساب می‌آمد، اما بر خلاف آقای مهندس که دین را برای آخرت می‌دانست، معتقد بود که اسلام برای دنیا نیز برنامه‌ای دارد که با پیاده کردن آن نتیجه مطلوبی حاصل خواهد شد.

مفاهیم اسلام سیاسی در اندیشه شریعتی

ردادی گفت: مفاهیمی چون: «امت و امامت» به عنوان شاکله اساسی انقلاب اسلامی و نظام دینی، همچنین مقوله «بازگشت به خویشتن»، که حاکی از یک بازگشت تاریخی به ایران اسلامی با تمام مؤلفه‌های تمدنی است از این قبیل مفاهیم و مؤلفه‌ها بود. یکی دیگر از تفکرات اثرگذار شریعتی، پیوستگی دین و سیاست بود. تفسیر ایدئولوژیک از اسلام که در پی احقاق حق است و به جنگ ظلم می‌رود، در نظر بسیاری از توده‌های مردم، هیمنه اسلام سنتی که سر در گریبان خویش فرو برده بود را در هم شکست. شریعتی اسلام را خارج از سیاست نمی‌دید و برای اسلام برنامه سیاسی و بینش کلان قائل بود. وقتی او از «عدالت»، «ابوذر»، «ظلم» و... سخن به میان می‌آورد جوانان آزادی‌خواهِ عدالت‌جو به رویکردش نسبت به  اسلام جذب شده و به خیل مبارزان انقلابی می‌پیوستند. 

پژوهشگرحوزه انقلاب اسلامی ادامه داد: از مهم‌ترین کارهای شریعتی و به طور کلی نهضت اسلامی این بود که، در کوران مبارزات علیه رژیم شاهنشاهی پهلوی که انتظار می‌رفت حکومت بعدی برای کمونیست‌های چپ باشد؛ شریعتی با مقابله جدی با اندیشه‌های چپی گزینه دیگری را روی میز گذاشت و آن «اسلام سیاسی» بود. مردم ناراضی از وضع موجود هم بالتبع آموزه‌های سیاسی اسلام برایشان خوش‌تر بود تا شعارهای کمونیست‌های بی‌خدا. این امر موجب شد تا آن انرژی و پتانسیل مبارزاتی در اختیار نهضت مبارز اسلامی قرار بگیرد و سر آخر جذب شدگان به شریعتی به انقلاب خمینی پیوستند و او را یاری دادند. 

مؤسس روشنفکری دینی در ایران

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در مورد مدل روشنفکری دینی شریعتی بیان داشت: روشنفکری در ایران به تبع آنچه که در غرب رخ داده بود؛ چندان میانه خوبی با دین و مذهب نداشت و بعضاً در برابر دین قد علم می‌کرد. لذا در ایران شاهد آن بودیم که بسیاری از روشنفکران با نگاه سوسیالیستی و ضد دینی خود دست به فعالیت می‌زدند. حتی جبهه ملی که خود علیه شاه فعالیت می‌کرد پس از واقعه سال ۴۲ طی نامه‌ای به سفارت آمریکا اذعان کرده بود که حکومت شاه برایشان قابل تحمل‌تر است تا رسیدن قدرت به مرتجعان مذهبی. اما در این بین روشنفکری شریعتی از سنخ دیگری بود. او با وجود دانستن علوم انسانی جدید غربی و یک تحصیلکرده غرب به نوعی روشنفکر دینی محسوب می‌شد که راه اصلاح را در بازگشت به سنت، از جمله سنت دینی می‌دید. شاید بتوان شریعتی را پایه‌گذار روشنفکری دینی در ایران دانست. 

منبع: فارس

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: علی شریعتی انقلاب اسلامی انقلاب اسلامی روشنفکری دینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۵۳۶۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات وعده صادق فخر اسلام و مسلمین بود

ایسنا/کهگیلویه و بویراحمد معاون اجرایی رئیس جمهور گفت: عملیات وعده صادق فخر اسلام و مسلمین علیه رژیم منحوس صهیونیستی بود.

محسن منصوری دوشنبه شب در اجلاسیه سرداران و ۴۲۲ شهید شهرستان کهگیلویه افزود: ما در همه شاخص های اقتصادی از رشد اقتصادی، کاهش نرخ بیکاری، کنترل نقدینگی و افزایش تولید رو به پیشرفت هستیم.

وی اظهار کرد: هر چند مشکلات معیشتی و اقتصادی داریم اما امیدواریم به برکت کار جهادی دولت روز به روز شاهد روزهای بهتر باشیم.

معاون اجرایی رئیس جمهور با بیان اینکه به برکت ایستادگی بر آرمانهای انقلاب به قله نزدیک تر شده ایم، خاطرنشان کرد: در این مسیر کم و کاستی هایی داریم، اما برای رسیدن به اهداف، ظرفیت ها و ابزارهای لازم همچون سرمایه عظیم انسانی، ذخایر بزرگ مادی ومعنوی، موقعیت ژئوپولتیک منحصر به فرد، دسترسی های ویژه، معاون بزرگ، نفت و گاز، در کنار روح ایمانی و جهاد و شهادت با راهبری مقام معظم رهبری وجود دارد که برای تکمیل پازل پیشرفت و تعالی کشور هیچ کم و کاستی وجود ندارد.

منصوری با اشاره به اینکه در دوره عزت و اقتدار جمهوری اسلامی به سر می بریم، تصریح کرد: امروز جمهوری اسلامی ایران میدان داری می کند.

وی با بیان اینکه مردم استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان کهگیلویه تجلی غیرت، آزادگی، دلدادگی و ایستادگی و مردمانی سراسر نور و سلحشور، شجاعت مخلص و پای کار آرمان‌های انقلاب هستند، ادامه داد: بواسطه شهدا الگوهای موفقی به منصه ظهور گذاشته شد و کشور ما سرشار از اسطوره‌هاست. اتفاقات بردگی را پست سر گذاشتیم و کشور آزمون‌های بزرگی را پست سر گذاشت که با تکیه بر دین مداری مردم از ین آزمون ها عبور کردیم.

معاون اجرایی رئیس جمهور عنوان کرد: احترام به مقام شهدا و این ارزش های والا ضروری است و شهید حق شفاعت دارد. حرکت شهدا مصداق نوع دوستی، از خود گذشتگی و ایثار و عبور از سختی های مضاعف برای رسیدن به هدف است.

منصوری با اشاره به ترویج فرهنگ شهادت تاکید کرد: این سرمایه معنوی شیعه باید مورد توجه قرار بگیرد و قرار گیری در این مسیر به معنای ایستادن در جای درست است چراکه شهدا معیار حق و باطل هستند و به ما درس برتری در جنگ اراده ها را دادند.

وی با اشاره به اتفاقا منحصر به فرد در سراسر دنیا تصریح کرد: همه دنیا منسجم شدند تا به جبهه مقاومت آسیب بزنند اما روز به روز بر قدرت جبهه مقاومت با محوریت ایران افزوده می شود.

معاون اجرایی رئیس جمهور گفت: امروز شاهد شکل گیری آرایش متفاوتی در جهان هستیم و در مسئله غزه، وعده صادق و طوفان الاقصی اقدامات متفاوتی را دیدیم. عملیات وعده صادق علیه رژیم صهیونسیتی فخر اسلام و مسلمین بود.

منصوری افزود: تحولاتی در حال شکل گیری است که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان نظم نوین یاد کردند.

وی اظهار کرد: امروز عصای موسی انقلاب اسلامی راهبردهای مقام معظم رهبری، عنایت شهدا، دعای خیر مردم، ظرفیت نیروهای مومن و انقلابی سپاه و بسیج و نیروهای مسلح کشور، موشک ها، ظرفیت‌های بزرگ نظامی و راهبردهای امام راحل است.

به گزارش ایسنا، معاون اجرایی رئیس جمهور ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد، شهرستان کهگیلویه و شهید هدایت الله طیب بیان کرد: این شهید پیش از انقلاب اسلامی در بهترین دانشگاه آمریکا پذیرفته می شود اما وقتی جنگ تحمیلی شروع شد به ایران برگشت و به جبهه اعزام شد و در وصیت نامه خود قید کرد که اگر شهید شدم جنازه ام را در روستایم دفن کنید تا مسئولان بواسطه آرامگاهم به این منطقه توجه و خدمت کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کیفیت هوای امروز تهران
  • عملیات وعده صادق فخر اسلام و مسلمین بود
  • اخراج سنگربان والنسیا پایه‌گذار بازگشت آبی اناری‌ها شد
  • معلم انقلابی باید در کشور تربیت شود
  • هنرمند انقلابی در راستای توحید الهی گام برمی دارد
  • کیفیت هوای تهران در چه وضعیتی است؟
  • کیفیت هوای مشهد «قابل قبول» است
  • نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌
  • اراده ملت ایران بود که عملیات «وعده صادق» را رقم زد
  • روشنفکری ایرانی و تشویق حرام‌کاری