Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران، پرمخاطره‌ترین کلانشهر کشور، خاورمیانه و حتی در سطح جهانی است. هدفگذاری دستیابی آن به یک کلانشهر ۳۰ میلیون نفری برای این پیکره بوم‌شناختی بسیار خطرناک است؛ اگرچه این هدفگذاری نانوشته و خارج از ظرف طرح‌های جامع و تفصیلی این شهر است اما توسعه این کلانشهر به سمت دامنه‌های شمال و شمال غرب و توسعه شهرک‌سازی‌های بی‌رویه در محورهای جنوب شرق و جنوب غرب آن از مصداق‌های توسعه خطرناک یک شهر با ده‌ها مخاطره زمین‌شناختی فعلی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داریوش مختاری - کارشناس ارشد مدیریت منابع آب - در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه به نظر می‌رسد چنین هدفگذاری توسط فعالان اقتصاد غیررسمی و نه لزوما نهادهای متولی همانند شورای اسلامی شهر تهران و یا کمیسیون ماده (۵) قانون تاسیس شورای عالی معماری و شهرسازی در دست اقدام است، اظهار کرد: کلانشهر مسکو با ۱۶ میلیون نفر جمعیت، کلانشهر توکیو با جمعیت ۱۴ میلیون نفر و کلانشهر نیویورک با نزدیک به ۹ میلیون نفر متناسب با ظرفیت‌های بوم‌شناختی شان به ویژه منابع آبی فراوان و همزمان با کنترل پیامدهای منفی زمین شناختی ناشی از توسعه بی رویه رشد کرده‌اند.

در حالی که دشت تهران تمام قرض‌های آبی از حوزه‌های آبریز مجاور را اگرچه به صورت غیرشرعی و رعایت نکردن حقوق اولیه ساکنان آن حوزه‌ها دریافت کرده است و بیش از این امکان تعرض به منابع آبی حوزه‌های مجاور برای آن وجود ندارد.

به گفته وی، برای مدیریت کلانشهر تهران هیچگونه هماهنگی موثر و مفید بین دستگاهی وجود ندارد. به طوری که هسته‌های اقتصاد غیررسمی و فعالان با نفوذ شهرک‌ساز اقدام به ساخت مجتمع‌های چندده هزار نفری و یا چند صد هزار نفری می‌کنند. پس از آن شرکت آب و فاضلاب را موظف به صدور انشعاب آب می‌کنند.

وی با بیان اینکه از دیدگاه مدیریت بحران و یا از دیدگاه دفاع غیرعامل این شیوه مدیریتی یک آشفتگی تمام عیار و یک فاجعه تمام عیار مدیریت یکپارچه شهری قلمداد می‌شود و وزارت کشور موظف است به این نابسامانی بسیار خطرناک در مدیریت شهری تهران پایان دهد، گفت: در غیر اینصورت کلانشهر تهران همچنان پرخطرترین کلانشهر کشور برای انواع کم آبی های خطرناک در مقیاس دست کم ۳۰ تا ۵۰ درصد جمعیت آن است. برای نمونه، در صورت خودداری شهروندان از کاهش ۳۰ درصدی در مصرف آب در پاییز سال جاری، بخشی از جمعیت این شهر با کم آبی شدید و یا بی آبی روبرو خواهند شد. در همین حال، آمار فصلی از ساخت و سازهای بی رویه در متن و پیرامون این کلانشهر تهیه نشده و در دسترس نیست.

وی با تاکید بر اینکه تجربه مدیریت شهری در ایران حکایت از انحراف طرح‌های جامع و تفصیلی شهری به میزان ۶۰ تا ۸۰ درصد از طراحی اولیه آن دارد، گفت: این وضعیت نشان می‌دهد که هسته‌های غیررسمی اقتصاد و با نفوذ بر مدیریت شهری مسلط هستند و با اعمال سلیقه و تصمیم‌های سلیقه‌ای سطحی و در همان حال رانت‌زا و بدون توجه به طرح‌های جامع و تفصیلی شهری پی در پی به دنبال توسعه بسیار خطرناک این پیکره شهری هستند.

وی ادامه داد: بدون اینکه هزینه‌های جنبی ناشی از این توسعه خطرناک را بپردازند. از دیدگاه تحلیل منفعت هزینه، رانت فراوان ناشی از تغییر کاربری و توسعه کلانشهر تهران، محصول کم توجهی به عوارض این آبادانی خطرناک است.

در همان حال در متن این کلانشهر، بدون رعایت اصول و موازین شهرسازی بارگذاری‌های بسیار سنگینی بر پیکره این دشت انجام گرفته است. به طور تقریبی و دست کم ۲۰ برابر توان بوم‌شناختی بر این قلمرو جغرافیایی بارگذاری شده است و اکنون یک جغرافیای زیبا و کم نظیر ابتدای قرن ۱۴ هجری شمسی در دامنه‌های البرز در آغاز قرن ۱۵ به معجونی از انواع مخاطرات زمین‌شاختی دچار شده است؛ مخاطراتی که نه تنها آثاری از آن زیبایی‌ها و شادابی‌ها را بر جا نگذاشته‌اند، بلکه یک کلانشهر را تا آستانه خالی از سکنه شدن و انبوهی از بحران‌های شهری رسانده‌اند.

به گفته وی پیشنهاد می‌شود هرچه زودتر یک کمیته ویژه و موثر برای مدیریت یکپارچه شهری تهران در قالب نظام فنی و اجرایی کشور در وزات کشور تشکیل شود و پیش از آنکه دیرتر شود صرفا بر پایه نظر تخصصی معماران، شهرسازان و اقتصاددانان شهری و با پرهیز از هر گونه رانت‌زایی و تصمیم‌های سلیقه‌ای و خطرناک برای نجات این شهر و ساکنان آن اقدام‌های لازم و محدودکننده را در دستور کار اجرایی قرار دهند.

تماشاخانه ببینید| جدال دو مرغ بهشتی قرمز نر برای جلب توجه یک ماده؛ آن‌ها حسابی می‌رقصند اما داستان شکل دیگری تمام می‌شود فشار به سازمان محیط زیست برای پتروشیمی میانکاله تازگی ندارد/ «مخالفت می‌‌کردیم اما از مسیر دیگری می‌رفتند و فشار سیاسی می‌آوردند/ همین رفتارها باعث شد از سازمان محیط زیست بروم» (فیلم) فیلم های دیگر

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: کلانشهر تهران شهر تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۷۲۸۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ساخت و ساز غیرمجاز خط قرمز مدیریت شهری مشکین‌دشت

ایسنا/البرز رئیس شورای اسلامی مشکین دشت گفت: شوراهای اسلامی نهاد یاری رسان ارگان‌های دولتی و منتقل کننده مدیریت به مردم و موثر در رفع تبعیض ها هستند.

فرامرز فرمانی روز پنج شنبه ششم اردیبهشت در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: در حالی که  امروز ششمین دوره از تشکیل شورا را پشت سر می‌گذرانیم، قطعا نواقصی در کار وجود دارد ولی مزایایی که از بابت تشکیل شوراها برای مردم حاصل شده است بیشتر باید در نظر گرفته شود. شوراهای اسلامی در  مقوله‌ای‌هایی نظیر  پر کردن خلاء مدیریتی، انتقال مدیریت به مردم و اجرای سیاست‌های عدم تمرکز و نظارت اجتماعی بر کلیه نقاط کشور و کامل کردن نقش دستگاه‌های دولتی نقش‌های موثری را ایفا کرده اند.  

وی افزود: در حال حاضر شوراهای شهر به عنوان یک نهاد  کمک کننده در کار ارگان‌های دولتی هستند و از این جهت هدایت و رهبری امور منطقه‌ای و محلی  به نحو احسن به رغم کاستی‌هایی که وجود دارد  انجام شده است. از جمله موارد نقش موثر شوراها  آگاه نمودن مردم نسبت به مشکلات محلی و از همه مهمتر رفع تبعیض است.

فرمانی ادامه داد: در حالی‌که ممکن است با نگاه ارگان‌های دولتی  بسیاری از منابع با جهت گیری خاصی تخصیص داده شود، اما با وجود شوراها این بستر فرام شده که با رفع تبعیض ها اختصاص منابع  به مناطق کم برخوردار مورد توجه قرار گیرند.

 وی افزود: در مورد فسادهایی که  اتفاق افتاده است در حال حاضر شناخت از کار شورها نسبت به آنچه که در ابتدای تشکیل شوراها بوده افزایش یافته،  اما اگر نظارت‌ها به صورت کلی‌تری انجام می‌شد شاید امروز  مشکلاتی را در زمینه و  مقوله‌های ناشی از فساد کمتر شاهد بودیم. اگرچه رسیدن این خطاها به صفر ممکن است دور از انتظار باشد اما قطع به یقین خیلی کمتر از این می‌تواند باشد.

وی با اشاره به ضرورت پیوستگی در امور شهری گفت: متاسفانه امور شهری از پیوستگی لازم برخوردار نیست و  علی رغم نمادهای قدرتی و اختیاراتی که در بستر شورا وجود دارد، اما بسیاری از ادارات  مستقل عمل کرده و این یکی از نقاط ضعفی است که شاید با اطلاع رسانی و پوشش‌های خبری، به پیوستار منظمی دست پیدا کنیم.

رئیس شورای اسلامی مشکین دشت بیان کرد:  اصحاب رسانه به عنوان دیده بانانان این مرز و بوم و چشم‌های نظارتی بوده و  باعث انتقال اخبار و مشکلات از مردم به مسئولین و اقدامات انجام شده از مسوولین به مردم  هستند.

رسانه‌ها پل ارتباطی بین مردم و مسئولین هستند

در ادامه این مراسم علی سلگی شهردارمشکین دشت گفت: نقش رسانه بر کسی پوشیده نیست و خبرنگاران پل ارتباطی هستند  که می‌تواند تاثیر زیادی داشته باشد و رسانه به مردم می‌آموزد که چگونه از حقوق شهروندی شأن دفاع کنند. اصحاب رسانه با معرفی اقدامات مثبت مسئولین وظیفه امید آفرینی در بین مردم دارند و این امر سبب پایبندی مردم به آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی خواهد شد.

وی افزود: نقش رسانه یک نقش تسهیل کننده چه در سطح جامعه و چه در سطح مدیریت کلان و شهری است و باعث تغییر و دگرگونی در زمینه‌های مختلف می‌شوند و نباید این نقش را نادیده گرفت. لذا  شهرداری پذیرای انتقادات اصحاب رسانه است تا بتواند در راستای توسعه پایدار شهری و تمام زمینه‌های فرهنگی، عمرانی که باعث ارتقاء و پویایی زندگی شهری از این نقش استفاده کند.

سلگی ادامه داد: علاوه بر این موضوع مشارکت مردمی در همه زمینه‌ها طبق گفته مقام معظم رهبری باید تسری‌ پیدا کند. چرا که مشارکت مردم در  پیشرفت شهرهای توسعه یافته  دنیا بسیار نقش موثری داشته و استفاده از ایده پردازی و افکار نخبگان می‌تواند پروژه‌های شهرداری را  بومی سازی کند.  

وی در خصوص عملکرد ۹۰ خدمت در  ۹۰ روز در مشکین دشت گفت:  درخصوص استقبال از بهار اقدامات خوبی درخصوص نیازهای اولیه شهر انجام شد و کاشت گل و گیاه، ترمیم جداول شکسته و روکش و آسفالت معابر بوده است. این ۹۰ روز خدمت مستلزم این بود که طی  یک سال باید اتفاق  می‌افتد با توجه به  ابعادی و حجم کاری وجود داشت اما  به صورت جهادی و شبانه روزی محقق شد. امیدواریم در کنار پروژه‌های دیگر  نیازهای اولیه شهر به شکل بهتری محقق شود.

ژوی ادامه داد: تکمیل و بهسازی جاده سلامت و نیز تراش و روکش و بهسازی ۳۰ هزار مترمربع بلوار امام خمینی مشکین دشت هم انجام شده است. در مورد پیاده محوری و جاده سلامت هم نیاز است با توجه به دغدغه زندگی شهری اقداماتی را محقق کنیم که در بحث سلامت افراد ورود بیشتری اتفاق بیافتد.

وی درخصوص کنترل ساخت‌های غیرمجاز بیان کرد: این موضوع دغدغه بسیاری از مدیران و دست اندرکاران شهری  وخط قرمز شهرداری است و  تلاشمان در این راستا است، اما  مناسب بودن قیمت زمین باعث جمعیت پذیری ساخت و ساز در این منطقه شده است.

وی بیان کرد: وقتی ابتدا جمعیت وارد این منطقه شده و بعد زیرساخت تامین شده مشکلاتی از این دست به وجود می‌آید. اما شهربان‌ها در حال فعالیت هستند و تا حد توان کنترل سد معبرها و ساخت و سازها را برعهده دارند. تلاش شهرداری هم بر این راستا است که این وضعیت کنترل و ساماندهی بیشتری پیدا کند.

وی گفت: یکی از پروژه‌های امسال شهرداری پایانه کریم آباد است که جزو مناطق کم برخوردار مشکین دشت بوده و هدف  از آن ساماندهی و تسهیل در عبور و مرور از این پایانه خواهد بود و به زودی افتتاح خواهد شد.

سلگی اظهار کرد: امیدواریم هر سال شاهد افتتاح چند پروژه باشیم. زمینی هست برای ساخت درمانگاه در نظر گرفته شده و در حال حاضر سازه اسکلت انجام شده است. صورتجلسه‌های تنظیم شده که مقرر شده پس از تحویل صورتجلسه در  ۱۸ ماه کار سازه را به اتمام رسانده و تجهیز و بهره برداری آغاز شود تا با ساخت این درمانگاه سرانه بهداشتی در مسکین دشت افزایش یابد.

وی در مورد افزایش فضای سبز گفت: در تبدیل فضاهای بلااستفاده و خاکی به پارک‌ها اقداماتی صورت گرفته و پارک ابراهیم آباد نمونه این امر  است. در حاشیه ابراهیم آباد  ۵۰۰۰ مترمربع به احداث این پارک اختصاص یافته وظرف یک ماه آینده افتتاح خواهد شد. برای کتابخانه بعثت هم اعتباری حدود ۲۵ میلیارد تومان دیده شده که جزو پروژه‌های امسال است.


انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اقدام خطرناک راننده یک خودرو در تونل‌های تهران (فیلم)
  • ساخت و ساز غیرمجاز خط قرمز مدیریت شهری مشکین‌دشت
  • رفع تهدیدهای خطرناک زیست‌محیطی؛ اولویت شهرداری کرمان در مدیریت پسماند
  • استفاده از توانمندی‌ دانش‌بنیان‌ها برای رشد و توسعه مدیریت شهری اصفهان
  • لزوم وجود مدیریت واحد مرزی به منظور جلوگیری از توقف زیان‌بار کامیون‌ها
  • جلوگیری از وارد آمدن خسارت به استان ایلام را در دستور کار داریم
  • ماده‌ای سمی که به راحتی می‌توان از تولیدش جلوگیری کرد
  • تبریز؛ فقیرترین کلانشهر کشور در حوزه هوشندسازی/ افزایش تلفات تصادفات درون شهری نگران کننده است
  • ۷۴ تبهکار خطرناک تهران بازداشت شدند | معضل جدی دسترسی مجرمان به سلاح گرم
  • بازداشت ۷۴ تبهکار خطرناک در تهران