Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-27@20:17:04 GMT

سیاه‌دانه مازندران در مسیر کشت تجاری

تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۸۱۷۹۸

سیاه‌دانه مازندران در مسیر کشت تجاری

به گزارش جماران، ایرنا نوشت: برداشت سیاه دانه از حدود ۶۰ هکتار در اراضی شرق مازندران امسال در حالی آغاز شد که سطح زیر کشت این گیاه دارویی طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی دو برابر سال گذشته است و نسبت به سال های نه چندان دور افزایش چندین برابری دارد.

کشت تجاری این گیاه دارویی بر آمار رسمی معاونت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران از سه سال پیش با ۱۰ هکتار در اراضی بهشهر و گلوگاه در شرق استان شروع شدکه استقبال چشمگیر کشاورزان را به همراه داشت به گونه ای که در دومین سال کشت به ۱۸ هکتار رسید ، سال ۱۴۰۰ سطح زیر کشت به ۳۰ هکتار افزایش یافت و امسال هم حدود ۶۰ هکتار از اراضی این دو شهرستان زیر کشت این دانه سیاه رفت و اکنون برداشت آن آغاز شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر جهاد کشاورزی گلوگاه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که برداشت گیاه سیاه دانه امسال در سطح ۲۶ هکتار در این شهرستان آغاز شده است ، گفت: از آن جایی که کشت این گیاه  همانند دانه روغنی کلزا علاوه بر درآمد زایی مناسب ،مورد حمایت جدی قرار می گیرد،  سطح زیر کشت سیاه دانه  از سه هکتار در سال ۱۳۹۸ امسال به ۲۶هتکتار رسیده است.

مهدی باباجانی با بیان این که ۱۴ هکتار از سطح زیر کشت سیاه دانه در منطقه دشت و ۱۲ هکتار نیز در مناطق کوهستانی است، افزود:  متوسط عملکرد تولید سیاه دانه در هر هکتار ۱.۲ تن است که بر این اساس پیش بینی می شود حدود ۳۰ تن سیاه دانه از مزارع زیر کشت برداشت شود.

وی متوسط درآمد گیاه دارویی سیاه دانه در هر هکتار را ۹۰ میلیون تومان بر آورد کرد و گفت: شرکت های گیاهان دارویی برای خرید این گیاه استقبال خوبی نشان می دهند و از طرفی جهاد کشاورزی نیز در حمایت از کشاورزان منطقه در تامین نهاده ها از جمله بذر و کود و سموم حمایت های ویژه ای می کند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه گفت: کشت و برداشت گیاه دارویی سیاه دانه از حالت سنتی تقریبا خارج شده و اکنون با ماشین های ردیف کاری همانند کلزا کشت می شود و برداشت آن نیز  مکانیزه است.

تقاضا و قیمت مناسب گیاهان دارویی مازندران 

سیاه دانه گیاه دارویی یک ساله است که همواره از سال‌های دور به صورت خودرو در اراضی دشت و کوهستانی شرق مازندران رویش داشت و روستاییان منطقه علاوه بر مصرف خام ، از آن برای درمان بعضی از امراض و برخی مواقع ادویه و چاشنی غذاهای محلی استفاده می کردند. این دانه سیاه طعمی تلخ دارد و به عنوان ادویه در مواد غذایی به خصوص ترشیجات استفاده می‌شود.

طب سنتی سیاه دانه را ضد انگل، ضد باکتری و مسهل معرفی می کند . مصرف این دانه همچنین در طب سنتی عنوان « شیرافزا » را با خود دارد و برای مادران شیرده مفید تلقی می شود چون باعث افزایش ترشح شیر می‌شود.

نام‌های دیگر سیاه دانه که در عطاری ها وجود دارد ، سیاه تخمه، سرنیچ سیاه، سنوخ سیاه و کمون هندی است. درمان سردرد و میگرن، آسم، تشنج و صرع، زخم معده، تنظیم فشار خون، کاهش کلسترول خون و کنترل دیابت هم از خواص درمانی این دانه سیاه معرفی شده است.

آمارهای رسمی جهاد کشاورزی مازندران در باره وضعیت کشت و کار و تولید گیاهان دارویی نشان می دهد که سطح زیر کشت ۲۴ گونه از گیاهان دارویی استان از ۴۵۰ هکتار سال ۱۳۹۰ با گذشت چند سال به یک هزار و ۳۰۰ هکتار افزایش یافت که حدود ۸۰۰ هکتار آن در منطقه شرق استان واقع است.

توجه به مناطق اراضی شیب دار از ضرورت های مهم در بخش کشاورزی مازندران است. بر اساس بررسی های صورت گرفته بیش از ۳۰۰ هزار هکتار اراضی شیب دار در استان وجود دارد که ۷۵درصد آن در مناطق کوهستانی واقع است ؛ اراضی ای که به گفته کارشناسان می تواند برای کشت گیاهان دارویی فرصتی بی نظیر تلقی شود.

بر اساس اعلام معاونت باغبانی جهاد کشاورزی مازندران ، در حال حاضر حدود ۶ هزار کشاورز به کشت گیاهان دارویی در سطح یک هزارو ۳۰۰ هکتار مشغول هستند و هر یک از آنها در قطعه اراضی ملکی با مساحت یکهزار تا سه هزار متر مربع کشت و کار گیاهان دارویی را انجام می دهند.

اگر از مازندران به عنوان گلخانه گیاهان دارویی ایران یاد کنیم بیراه نرفته ایم . طبق گزارش های رسمی هشت هزار گونه‌ گیاهی در ایران وجود دارد که ۲ هزار و ۳۰۰ گونه آن دارویی هستند. مازندران به تنهایی ۲ هزار گونه از این گیاهان کشور را در اختیار دارد که بسیاری از آنها گونه‌های مفید و بعضی هم از گونه های نادر هستند.

منبع: جماران

کلیدواژه: افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا گیاه دارویی سیاه دانه کشت سیاه دانه افغانستان سهام عدالت لیگ برتر لیگ قهرمانان مقدماتی جام جهانی واردات خودرو ویروس کرونا کشاورزی مازندران گیاهان دارویی جهاد کشاورزی گیاه دارویی سطح زیر کشت سیاه دانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۸۱۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران گفت: مازندران به عنوان نگین سرسبز ایران از مزیت‌های ویژه‌ای در تولید و تامین محصولات کشاورزی برخوردار می‌باشد به نحوی که رتبه اول در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی را به خود اختصاص داده و برخورداری از موهبت دریا و بنادر مستعد و قابل توسعه منطقه ویژه اقتصادی و قرار گرفتن در جایگاه منطقه آزاد تجاری، فرصت‌های بسیار مناسبی را در تامین امنیت غذایی و کالا‌ها و محصولات مورد نیاز کشور دارد که توجه مسئولین بر ایجاد و توسعه زیرساخت‌های آن یک امر ضروری می‌باشد.

وفائی نژاد با بیان اینکه در سال‌های اخیر اقدامات خوبی در جهت رشد و توسعه فعالیت‌های تجاری با کشور‌های حوزه خزر شکل گرفته است، افزود: برخورداری و مزیت‌های حوزه خزر از جهت توسعه صادرات، خصوصا محصولات کشاورزی و نیز تامین کالا‌های مورد نیاز کشور از جمله روغن خام، گندم، دانه‌های روغنی، خوراک دام و ... همچنین ورود موقت کالا و ترانزیت و سوآپ آن می‌تواند منجر به توسعه چندوجهی استان و رشد اقتصاد دریاپایه گردد.

وی تسریع در توسعه زیرساخت‌های مورد نیاز از جمله توسعه فعالیت‌های حمل و نقل ریلی و ایجاد شرکت‌های حمل و نقل سراسری و بین المللی و توسعه راه‌ها و ایجاد سیلو‌ها و مخازن را از ضروریات توسعه فعالیت‌های تجاری بر شمرد و تصریح کرد: این امر می‌تواند در راستای تحقق شعار سال و رونق تولید و اشتغال و سرمایه گذاری و خلق موقعیت‌های جدید برای توسعه استان گردد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان ضرورت توجه به سرمایه گذاری پایدار برای ذخیره استراتژیک کالا از جمله ایجاد سیلو و مخازن روغن خام در استان را فرصتی مناسب برای دور زدن تحریم‌ها و پدافند غیرعامل در مقابل تهدیدات برشمرد و افزود: پروژه ساخت ۲۵ هزار تن مخازن روغن نکا و ضرورت تسریع در مصوبات دولت در این خصوص موجب رشد سرمایه گذاری بخش خصوصی در این زمینه خواهد بود.

وفائی نژاد در پایان به مزیت‌های تامین کالا‌های اساسی از جمله واردات ۸۰۰ هزار تن گندم و روغن خام که در دولت سیزدهم از مسیر بنادر استان مازندران صورت گرفت، اشاره کرد و اظهار داشت: بهره برداری از ظرفیت بنادر شمالی می‌تواند فرصت مناسبی برای افزایش تراز تجاری و رونق اقتصادی و توسعه مبادلات تجاری با کشور‌های حاشیه خزر، تامین مواد اولیه واحد‌های تولیدی و کالا‌های اساسی و استراتژیک کشور و دور زدن تحریم ها، کاهش هزینه‌های تمام شده واردات کالا‌های اساسی و صرفه جویی در منابع را فراهم کند.

دیگر خبرها

  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • افزایش ۷۰ هزار تنی تولید کلزا در کشور
  • تولید کلزا به ۲۵۰ هزارتن می‌رسد
  • توسعه صادرات گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش
  • برداشت سه تن زعفران از مزارع لرستان
  • روس‌ها متقاضی سرمایه گذاری در بندر امیرآباد
  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • مبادله تجاری ۱۱ میلیون دلاری گمرکات مازندران و پاکستان
  • ارتقای روابط تجاری با افتتاح یک مسیر ریلی جدید + فیلم
  • توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است